- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Friday, October 31, 2008

Nasi Pilaf

Pilaf, also called polao, pilau or pulao, is a dish in which a grain, such as rice or cracked wheat, is browned in oil, and then cooked in a seasoned broth. Depending on the local cuisine it may also contain a variety of meat and vegetables. Pilaf and similar dishes are common to Middle Eastern, Central, South Asian, Latin American and Caribbean cuisine.
This dish was the main dish to be cooked in the kancheong kitchen programme;"pulao rice with chicken"

NASI PILAF AYAM

Bahan-bahan:-
Beras (dibasuh & tos)
Ayam (dipotong sederhana besar)
Bwg besar (dicincang halus)
Bwg putih (dititik)
1 sudu teh serbuk jintan putih
Kulit kayu manis
Bunga cengkih
Buah pelaga
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 kiub pati rebusan ayam
2 helai daun salam
Sedikit kismis
Sedikit kepingan badam goreng
Air secukupnya
Garam
Minyak

cara2:-
1. gaul ayam bersama garam & serbuk kunyit di dalam mangkuk hingga sebati.
2. panaskan minyak bersama mentega/minyak sapi di dalam periuk.
3. tumis bwg besar hingga layu baru masukkan bwg putih bersama serbuk jintan putih, kulit kayu manis, buah pelaga & bunga cengkih.
4. masukkan ayam goreng & tutup periuk.
5. perlahankan api, biar ia 15 minit sambil dikacau sekali-sekala.
6. masukkan beras bersama air, serbuk kunyit, pati rebusan ayam & daun salam. biar hingga mendidih.
7. apabila kering airnya, tutup periuk.
8. perlahankan api, biar 15 minit.
9. masukkan kismis & biar hingga nasi lembut.
10. keluarkan daun salam & biar nasi kering.



Nasi Pilaf Ayam
Sumber: Majalah Jelita Januari 1998

Bahan-Bahan:
½ ekor ayam (dipotong sederhana besar, dibersih dan dilap kering)
Garam dan serbuk kunyit secukupnya
1 sudu besar minyak masak
50 gm mentega atau minyak sapi
1 biji bawang besar (dicincang halus)
1 ulas bawang putih (dititik)
1 sudu teh serbuk jintan putih
3 cm kulit kayu manis
6 biji pelaga
250 gm beras panjang
Air secukupnya
½ sudu teh serbuk kunyit
1 kiub pati rebusan
2 helai daun salam
Sedikit kismis
Sedikit kepingan badam goreng

Cara:
Gaul ayam bersama garam dan serbuk kunyit di dalam mangkuk hingga ia sebati. Panaskan minyak masak bersama mentega atau minyak sapi di dalam kuali. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan. Panaskan minyak goreng ayam tadi di dalam periuk. Tumis bawang besar hingga layu baru masukkan bawang putih bersama serbuk jintan putih, kulit kayu manis, pelaga dan cengkih. Goreng hingga ia terbit bau. Masukkan ayam goreng, tutup periuk. Perlahankan api, biar ia 15 minit sambil dikacau sekali-sekala. Masukkan beras bersama air (sukatan seperti masak nasi biasa), serbuk kunyit, pati rebusan ayam dan daun salam. Biar hingga ia mendidih. Apabila kering airnya, tutup periuk. Perlahankan api. Biar ia 15 minit. Masukkan kismis. Biar hingga nasi lembut. Kelurkan daun salam. Biar nasi kering. Hidang nasi di dalam pinggan. Tabur badam goreng di atasnya.




NASI PILAF UDANG
- Kak Liza -

Bahan:
1 kg beras bathmati..basuh dan toskan
1 liter air
1/2 tin susu cair
500 gm udang besar [bersihkan]
1 labu bawang besarr..potong dadu
3 ulas bawang putih.. ]
1 inci halia. ] tumbuk
6 sudu beasr minyak sapi
3 biji cili hijau....belah 2
1/2 tin kacang peas
1 sudu kecil kunyit
6 kumtum bunga cengkih ]
1 inci kayu kulit kayu manis ] bahan tumis
2 kuntum bunga lawang ]
1 cawan tairu
1 pokok daun sup..racik kasar
1 cawan kacang gajus
sedikit kismis
garam

Cara:
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk rice cooker dan tumskan bawang besar, bawang putih, halia dan bahan tumis sehingga wangi dan garing.
2. Masukkan semua bahan kecuali kacang gajus dan masakkan nasi dalam rice cooker saperti biasa.
3..Bila nasi dah kering/masak...kacau/gemburkan.
4. Bila hidang..taburkan kacang gajus dan bawang goreng



NASI PILAF SAFFRON BERKISMIS

INGREDIENTS
2 cawan beras basmati
1/2 sdu teh saffron
1 cawan santan/susu
6 sudu besar minyak
1 cawan bawang merah
1 sudu halia dihiris halus
1 sudu teh dicincang bawang putih
6 biji bunga cengkih
3 buah pelaga
2 (3-inch kepingan-kepingan) kayu manis
1 buah cawan California kismis keemasan
2 sudu besar gula
1-1/2 garam
2 cawan air

HIASAN
badam
daun ketumbar

Cara membuat:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang merah hingga keperangan kemudian masukkan halia dan bawang putih
2. Kacau hingga agak garing
3. Masukkan beras kacau sekejap biar sekata
4. Masukkan santan, saffron, garam buah pelaga kulit kayu manis dan cengkih
5. Bila mendidih dan hampir kering masukkan kismis dan badam
6. Biarkan nasi masak spt biasa
7. Hiaskan dengan daun pudina



Nasi Pilaf Pudina
- by chef wan -

Bahan-Bahan
15 ulas bawang merah }
6 ulas bawang putih } dikisar halus
4 cm halia }

bunga lawang }
bunga cengkih } rempah penumis
kulit kayu manis }

5 cawan stok ayam/kambing
4 helai daun pandan
1 tin minyak sapi
1 cawan mentega
5 cawan beras basmati
1 cawan kismis
200 gm bawang goreng
2 batang serai (diketuk)
sedikit garam dan koma-koma
kulit lemon dan jus lemon
sedikit bawang goreng, daun pudina dan hati ayam /lembu

Bahan Rebusan ( stok)
kulit dan daging kambing
1 batang serai
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
sedikit kulit kayu manis dan bunga lawang
sedikit bawang dan halia yang telah dikisar

Bahan Hiasan
Daun ketumbar }
Daun pudina } dihiris halus
Bawang goreng
5 biji telur rebus

Cara Menyediakannya
1. Tumis rempah penumis di dalam minyak sapi sehingga wangi, masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan goreng sehingga garing.
2. Masukkan serai dan daun pandan, kemudian masukkan beras dan stok rebusan.
3. Renehkan sebentar, masak sehingga nasi menjadi kering.
4. Hiaskan dengan bawang goreng, telur rebus dan kuzi kambing, hidangkan.




NASI PILAF
- bluetiffin -

Bahan-Bahannya:-
1 kg beras Basmathi, rendam 30 minit dan toskan
200 g mentega berkualiti tinggi (SCS atau Golden Churn)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan, disimpul
2 biji bawang besar, cincang halus
1 inci halia, diketuk (resipi asal tak letak)
1/2 cawan kismis kuning
Sedikit garam
1/2 cawan daun pudina
1/2 cawan daun ketumbar (mat tak letak)
1/2 cawan bawang goreng
Air secukupnya

Cara membuatnya:-
1. Panaskan mentega dalam periuk hingga cair. Tumis kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan daun pandan hingga wangi. Masukkan bawang besar cincang dan halia. Goreng hingga layu. Masukkan beras dan goreng beras dengan bahan2 lain. Gaul perlahan2 untuk mengelakkan beras patah2.
2. Kemudian, alihkan bahan2 tadi ke dalam periuk nasi elektrik, tuang air secukupnya (mat guna anggaran 1 nisbah 1.3...contohnya kalau beras 1 cawan, air dia 1 1/3 cawan) dan masukkan garam, gaul rata dan masak seperti biasa.
3. Bila nasi kering, taburkan kismis dan semua jenis daun2 dan bawang goreng. Biar nasi tanak betul. Gaul perlahan menggunakan chop stick untuk mengelakkan nasi patah2. Hidang bersama lauk kegemeran masing2..




Nasi Pilaf
- Mak Daro -

Bahan2:
2 1/2 cawan beras basmathi (rendam dlm 1 jam gitu)
1 ulas bwg besar
1 ulas bwg putih
1 btg kulit kayu manis
2 ketul bunga lawang
3 biji cengkih
2 biji buah pelaga
1 cawan minyak sapi
2 sudu besar kismis hitam
10 biji buah gajus (sajer letak)
1 sudu kecil garam
1 helai daun pandan disimpul
Air utk masak nasik

Cara2:
Panaskan periuk nasik. Masukkan minyak sapi. Bila minyak dah panas dan cair, masukkan rempah tumis, bwg besar, putih.Kacau2 hingga bwg layu. Kemudian masukkan nasik, buh daun pandan dan air. Air tu bubuh dlm 1cm atas sikit dari beras. Buh garam secukup rasa & tabus kismis& badam.Bila nasik masak, gembur2kan.




Nasi Pilaf and daging rempah
-aAtik-

Nasi Minyak

ingredients:
1 p0t beras
1 carr0t (diced)
1 0ni0n (diced)
2 garlic (minced)
b0ut 1 inch ginger (thinly sliced)
2-3 cardam0m/buah pelaga
2 bayleaf/daun salam
1 pepper/lada hitam cinnam0n/kayu manis
2 star anise/bunga lawang
beef/chicken cut t0 small pieces beef / chicken st0ck
salt
2 tbsp oil
water

directions:
1. heat the 0il and saute 0ni0n,ginger, garlic and carr0t. after a while (1/2 mins), put in all the herbs (cardam0m,cinnam0n,bayleaf,pepper,star anise) and the beef/chicken pieces and saute f0r 3-4 mins.
2. put in a lil bit 0f salt and just en0ugh water t0 co0k the rice. (refer t0 d directi0n 0n ur rice co0ker) if u co0k the rice manually, then generally as a rule 0f thumb,u will need 3 cups f0r every 1 cup 0f rice.
3. p0ur the mixture int0 a p0t/rice co0ker c0ntaining the rice. co0k as usual.


daging rempah

ingredients:
125 g beef (sliced)
0ni0n 1
ginger 1/2 inch
lem0ngrass 1 stalk
c0riander 1 tsp
black cumin 1 tsp
white cumin 1 tsp
blended dried chilli 2 tbsp
salt vinegar 1 tbsp
0il 1 tbsp

directi0n:
1. blend all the ingredients t0gether,excluding the beef and 0il.
2. marinate the beef with the blended mixture (30 mins)
3. heat the 0il in a pan, and p0ur the mixture int0 the pan. leave t0 co0k. stir 0ccasi0nally.
4. serve f0r 2 ppl



Fruity Pilau Rice

Yield: 4 servings

Ingrediants
450 g Basmati rice
6 T Unsalted butter
1 ts Corn oil
1 Bay leaf
6 Black peppercorns
4 Green cardamom pods
1 ts Salt
1/2 c Sultanas (golden raisins)
1/2 c Flaked(slivered) almonds
4 c Water

Directions
1. Wash the rice twice, drain and set aside in a sieve (strainer).
2. Heat the butter and oil in a medium saucepan. Lower the heat and throw in the bay leaf, peppercorns and cardamoms, and fry for about 30 seconds.
3. Add the rice, salt, sultanas (golden raisins) and flaked (slivered) almonds. Stir-fry for about 1 minute, then pour in the water. Bring to the boil, then cover with a tightly-fitting lid and lower the heat. Cook for 15-20 minutes.
4. Turn off the heat and leave the rice to stand, still covered, for about 5 minutes before serving.



PILAF WITH VEGETABLES

Ingrediants
1/4 pound unsalted butter
1 garlic clove
1 small zucchini, diced
1 cup peeled, diced eggplant
2 large mushrooms, coarsley chopped
1 ripe tomato, peeled, seeded, and chopped
3 pimientos, minced
1 teaspoon salt
1/4 teaspoon freshly gr. pepper
1 cup long-grain white rice
1-3/4 cups chicken broth

Directions
1. Melt the butter in a large skillet.
2. Add the garlic and saute until fragrant. Add the zucchini, eggplant, mushrooms, tomato, pimientos, salt and pepper and cook over moderate heat for 10 minutes. Stirring occasionally. Add the rice and chicken broth, stir and bring to a boil. Cover tightly and cook over low heat for 30 minutes.
3. DON'T PEEK when all of the liquid is absorbed, the pilaf is ready to serve. (As eggplant and zucchini can produce variable amounts of water, 10 minutes more cooking time may be required.)



Rice Pilaf with Currants and Cumin

4 servings

Ingrediants
1 tsp cumin seeds
2 cups chicken stock or canned low-salt broth
1 cup long-grain rice
2 tbs dried currants
3 tbs chopped fresh herbs (such as parsley, cilantro or basil)

Methods
1. Place 1 tsp cumin seeds in medium saucepan and heat over low heat until aromatic about 1 min. Add chicken stock, long-grain rice and dried currants and bring to boil.
2. Season rice mixture with salt. Reduce heat to low; cover and cook until stock is absorbed and rice is tender, about 18 minutes. Let rice stand 5 minutes. Add fresh herbs, stir to combine and serve.



Rice Pilaf with Vermicelli, Almonds, Curry and Onions

Ingrediants:
2 ounces vermicelli -- 1-2 in. pcs.
3 tablespoons oil
1 cup white rice
2 cups broth -- of your choice
pinch curry powder
pinch ground cumin
1 onion -- thinly sliced
3 tablespoons toasted almonds
Lightly brown pasta strands in 1 or 2 tablespoons of the oil.

Methods:
1. Remove pasta and cook rice until golden in oil that remains in pan.
2. Add broth and browned pasta, stir well.
3. Bring to boil, reduce heat, and cover.
4. Cook over very low heat until just cooked through, about 19 minutes. Do not overcook.
5. Meanwhile, saut onion in remaining oil until softened and lightly browned.
6. When rice is cooked, spoon onions on top, dust with curry and cumin and scatter toasted almonds over all.



Golden Rice Pilaf

Ingrediants:
1/4 cup chopped onion
1 Tbsp olive oil
3 cups chicken broth
1/2 tsp turmeric
Generous pinch of saffron
1 1/2 cup long grain white rice

Methods:
1. Cook the onion in olive oil in a meduim sacuepan until golden, about 8 minutes.
2. Add the chicken broth, turmeric and saffron; heat to boiling.
3. Stir in the rice; cover and cook, without stirring, until the broth is absorbed and the rice is tender, about 15-20 minutes.



Low-Fat Spinach and Carrot Rice Pilaf

Ingrediants:
1 Tbsp unsalted butter
1 medium carrot, grated
1 small onion, finely chopped
1 cup long grain rice
2 cups vegetable stock or chicken stock
10 ounces frozen chopped spinach, thawed and squeezed dry

Methods:
1. Melt butter in a heavy saucepan over medium high heat. Saute carrot and onion 3-4 minutes or until onion begins to turn golden. Stir in rice and saute another 3-4 minutes or until rice turns golden. Stir in stock. Increase heat to high and bring to a boil. Immediately reduce heat to low.
2. Cover saucepan and simmer 20 minutes or until rice is tender and liquid is absorbed.
3. Stir spinach into rice mixture and cook until heated throughout.
4. Makes 4 servings.




Tomato Rice Pilaf
- by Mary -

Ingredients
1/4 cup butter
1/4 cup pine nuts
1 cup long-grain rice
1 14oz can chopped tomatoes with juice
1 1/2 cups veggie broth
1 teaspoon dried mint
1/4 teaspoon allspice
1 teaspoon salt
1/4 teaspoon pepper

Directions
Melt butter over medium heat, brown (very light brown) pine nuts in butter. Add rice and cook for 2-3 minutes, stirring frequently until rice is transparent. Add tomatoes and juice, broth, mint, allspice, salt and pepper. Bring to boil, cover and simmer 15 minutes. Remove lid, cover with clean dishtowel, replace lid. Let stand in warm place for 10 minutes. Fluff with fork.

Thursday, October 30, 2008

Nasi Minyak

Last night i called my mom to get some of her recipes. Since my husband asked me to make 'nasi minyak',i tried to 'korek' my mom's secret recipe.Even though she said just 'campak2' all the ingrediants & the ingrediants were so simple,but her recipe was so ez to follow & the main thing is it was my all time favorite.After this i'm thinking of seeking 'nasi minyak' recipe from my uncle.He was a good cook especially nasi minyak.During festive season, kenduri or any special ocassion near our place,even during my wedding day,he's going to be the chef.When one mention nasi minyak,everyone will remembered his name, ayah long.But he'll use tomato sauce in his cooking & one thing for sure he'll use only one brand 'del monte'.If other people prepare other kind of tomato sauce,he'll buy it on his own.That was his secret recipe.Why?May be bcoz' that tomato sauce tasted like original tomato.I tried to taste the sauce.It was really awful.It can't be eaten raw like we eat maggi tomato sauce.It only suitable to use as a cooking ingrediant.

This is the tomato sauce used by my uncle.


Nasi Minyak
- My Mom's Recipe -

Bahan-bahan :
500 gram beras
2 labu bawang besar - dimayang/belah 4
1 inci halia - diketuk
Kayu manis
Buah pelaga
Bunga cengkih
2 camb minyak sapi/minyak biasa
2 camb marjerin/mentega
1/2 cawan susu sejat/cair
3 cawan air
Garam secukup rasa
Daun pandan

Cara-Cara :
1. Bersihkan beras dan toskan airnya.
2. Panaskan minyak & mentega dan tumiskan bawang besar, halia bersama kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan daun pandan.
3. Masukkan beras ke dalam periuk tumisan, kemudian masukkan air dan susu serta garam.
4. Tutup periuk tetapi hendaklah dikacau sekali sekali dengan api perlahan.
5. Selepas masak dan sedia untuk dihidangkan, taburkan kismis di atasnya.



NASI MINYAK
- Kak Liza -

[untuk 6 orang makan]

Bahan A
500 gm beras bathmati [basuh dan toskan]
500 ml air
1/2 cawan susu cair
3 s/b minyak sapi
1/2 kiub ayam + 1/2 cawan air atau 1/2 cawan stok ayam
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
sedikit carrot [potong dadu kecil]
garam

Bahan B
daun ketumbar hiris sedikit warna kuning dan biarkan se
pewarna kuning

Cara
1. Masukkan semua bahan A kecuali beras dalam periuk rice-cooker dan masakkan sehingga mendideh.
2. Bila mendideh masukkan beras dan kacau rata.
3. Alihkan periuk dalam tempat rice-cooker dan masak saperti nasi biasa.
4. Bila telah masak, masukkan warna kuning dan taburkan daun ketumbar. Biarkan sekejap.
5. Hidangkan.



NASI MINYAK ISTIMEWA

Bahan-bahan
2 camca besar minyak sapi
2 camca besar mentega atau marjerin

A
2 labu bawang besar, dicincang halus
3 ulas bawang putih, dicincang halus
2 cm hala, dicincang
4 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 kelopak bunga lawang
3 biji buah pelaga, dititik
3 cawan air
½ cawan Krimer Sejat Rendah Lemak IDEAL
500 gm beras basmati, basuh & tuskan
3 camca teh Serbuk Pati Ayam MAGGI

B
¼ cawan bawang goreng
¼ cawan kismis
1 biji hirisan cili merah
daun pudina

Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak sapi dan mentega tumis bahan A hingga wangi.
2. Masukkan air, Susu Sejat dan beras.
3. Masukkan Pati MAGGI dan masak nasi bertutup hingga air kering dan nasi masak.
4. Taburkan bahan B sebagai hiasan




Nasi Minyak
Sumber; Sajian Di Perantauan

Bahan-bahan:
2 cawan beras
2 cawan air
1/2 cawan susu segar
1 senduk minyak sapi
*2 labu bawang besar (hiris)- guna 1 1/2
*2 ulas bawang putih- tumbuk
*2 cm halia - tumbuk
garam , lada putih, serbuk kunyit
*3 kuntum bunga cengkih, bunga lawang,buah pelaga
*2 in kulit kayu manis

Hiasan
1/4 cawan kismins
1/4 cawan bawang goreng
2 sb gajus atau badam panggang

Cara
1. Panaskan minyak sapi. Tumis * hingga rempah penimis bau wangi.
2. Masukkan beras , kacau sebentar hingga rata. Masukkan air panas, susu, garam, lada putih dan kunyit, tutup periuk dan masak spt biasa.
3. Sebaik sahaja airnya kering, kecilkan api.masukkan kismis dan karih nasi dg perlahan - kismis mama tabur masa hidang
4. Taburkan bahan hiasan masa hidang.

Tip memasak nasi minyak dan beriani yang baik:
1.Sukatan air (tak termasuk susu) adalah sama dengan beras (1:1)
2.Supaya nasi tak mentah, pastikan periuk ditutup rapat agar wapnya tak terlepas. Caranya selepas mengarih nasi, tutup atas periuk dgn aluminium foil dulu,barulah tudung periuk.Kemudian letak pemberat atasnya spt lesung.Jgn dibuka periuk shingga nasi cukup masak.
3.Nasi jgn dikarih berlebihan agar butir beras tidak patah.



Nasi Minyak

Bahan-bahan

Bahan untuk nasi
5 cawan Beras wangi ( kalau tak ada beras biasa pun boleh)
1 cawan susu cair (condense milk pun boleh tapi kena campur dgn air ½ cawan susu + ½ cawan air, nanti manis sangat nasi tu)
5 - 6 cawan air rebusan ayam atau daging (lebihkan air kalau beras yang jenis keras sikit, kurang kalau beras lembut)
Garam secukup rasa.

Bahan untuk menumis
2-3 ulas bawang merah dihiris nipis-nipis
2 ulas bawang putih juga dihiris nipis
1 inci halia dihiris halus
1 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
3 inci kulit kayu manis
3 sudu minyak sapi (ghee)
2 sudu margerin atau butter
1 sudu minyak masak biasa (minyak kelapa atau soya atau apa2 lah)
Daun pandan 2 helai kalau ada.

Bahan untuk hiasan
Kismis
Badam
Gajus
Bawang goreng
Hirisan daun bawang dan daun sadri

Cara memasak
1. Cara membuat air rebusan ayam atau daging.
2. Ayam/daging di basuh dan di potong
3. Rebus dengan air sehingga air mendidih. Masukkan sedikit garam.
4. Kandungan air mestilah cukup untuk nasik seperti di atas (kat bahan2 tu !)
5. Ambil air sahaja untuk nasi. Kalau ayam yang digunakan, ayam boleh diperap dengan kicap dan sedikit gula atau madu. Kemudian di goreng jadikan ayam berkicap, sedap dimakan dgn sos.
6. Kalau daging sama jugalah, perap dengan kicap dan kemudian masak sampai daging empuk, masukkan gula sikit, ubi kentang yang dipotong nipis membulat. Masukkan daun bawang dan hirisan bawang besar.

Cara nak masak nasi
1. Basuh beras dan toskan. Kalau nak guna rice cooker, masukkan beras yang telah ditoskan tu ke dalam rice cooker.
2. Panaskan minyak (yang tiga jenis tu) di dalam periuk
3. Masukkan bahan-bahan tumisan (bawang merah, bawang putih, rempah2 etc.)
4. Kalau ada daun pandan masukkan sekali.
5. Bila bawang dah kuning, garing sikit, bau pun dah naik, masukkan air rebusan dan susu
6. Masukkan kan garam secukup rasa. Kalau air rebusan dah di tambah garam, kurangkan garam dalam nasik ni.
7. Kacau selalu, bila dah mendidih, angkat dari dapur dan masukkan ke dalam rice cooker yang berisi beras. Masak macam biasa masak nasi.
8. Bila nasi dah kering, kacau dan lihat samada lembut atau masih keras. Kalau agak keras atau nak lembutkan lagi, masukkan air rebusan atau air panas biasa ke dalam rice cooker dan tutup hingga masak.
9. Kalau tak pakai rice cooker, sampai kat step 7 di atas, masukkan beras yang ditoskan tadi ke dalam periuk. Kacau, rasa garamnya dan tutup. Api biar sederhana, nanti yang bawah akan hangit dan yang atas masih mentah.
10. Biarkan nasi kering. Kacau dan kecilkan api. Biar sampai nasi masak.

Untuk hiasan
Hirisan badam dan gajus di goreng hingga kuning.
Kismis boleh digoreng atau tidak di goreng
Bawang merah di mayang nipis dan di goreng
Daun sadri dan daun bawang di hiris halus.

Bila nasi dah masak sempurna, sendukkan ke dalam pinggan dan taburkan bahan-bahan hiasan.



NASI MINYAK

Bahan-bahan:
2 mangkuk beras
2 mangkuk air
cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang ( serba sikit untuk menumis) (A)
bawang putih .... 3 ulas }
halia....................satu inci setengah } blend hingga halus (B)
bawang besar......setengah biji }
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar minyak sapi atau margarine
garam & perasa
susu segar l cawan

Cara membuat:
1. panaskan periuk, masukkan minyak dan minyak sapi/magarine
2. masukan bahan (A)
3. tumis bahan (B)
4.setelah naik bau masukan air semangkuk, garam/perasa dan susu segar
5.masukan beras, tutup periuk, sampai masak.
(boleh masak dalam rice cooker.....kalau hendak masak lebih gandakan bahan diatas



Nasi Minyak
Sumber: Buku Resipi Selera Perantau

Bahan-Bahan:
¼ cawan minyak sapi
2 ulas bawang putih (dicincang)
2 labu bawang besar (dihiris)
4 kuntum bunga cengkih
2.5 sm kulit kayu manis
6 biji buah pegaga 6 biji lada putih atau lada sulah (ditumbuk)
2 cawan beras
2 cawan air
1 cawan susu cair
½ camca kecil serbuk kunyit
½ cawan kismis

Cara:
Goreng bawang besar dan bawang putih dengan minyak sapi hingga kuning. Campurkan rempah-rempah kecuali kunyit. Biarkan selama lima minit. Masukkan beras, air, susu cair dan kunyit. Kacau kemudian ditutup dan biarkan hingga kering. Masukkan kismis dan kacau hingga rata. Hidangkan dan tabur bawang merah yang telah digoreng ke atasnya.



NASI MINYAK DAN ACAR DARAT

Nasi Minyak

Bahan :
2 tin susu beras basmathi (basuh dan tos)
1 1/2 tin air
1/2 tin susu evaporated (susu cair), dicampurkan dengan 1 sudu besar orange Sunquick
1 senduk minyak sapi
2 biji bawang besar, hiris bulat
1/2 cawan raisin
1/2 cawan biji gajus atau badam (ikut pref.. nak letak dua-dua pun boleh)
sedikit pewarna kuning
rempah tumis
2 helai daun pandan, simpulkan

Bahan diblend :
3 biji bawang putih
4 biji bawang merah
seketul halia

Cara:
(Masak menggunakan electric rice cooker)
1. Letak periuk atas api.
2. Panaskan minyak sapi. Bila panas, masukkan rempah tumis. Wangi sikit, masukkan bahan diblend. Kacau hingga naik minyak.
3. Masukkan air dan susu yang bercampur dengan orange tadi. Masukkan daun pandan. Biarkan hingga mendidih.
4. Pindahkan periuk ke rice cooker.
5. Masukkan beras dan biarkan hingga nasi kering
6. Renjiskan pewarna kuning, masukkan raisins dan badam.
7. Biarkan sehingga nasi masak betul barulah dikacau. Nanti nasi akan jadi dwi warna - putih dan kuning.

Acar Darat

Bahan :
1 biji nenas
2 biji timun
2 biji cili merah
2 biji bawang besar
1 sudu besar udang kering, rendam dalam air panas dan tumbuk
sedikit garam, sedikit gula

Cara :
1. Buang kulit nenas, potong dan hiris keping-keping kecil
2. Basuh timun, belah 4 dan hiris nipis-nipis
3. Hiris cili merah
4. Hiris bawang besar
5. Dalam mangkuk salad, campurkan semua bahan dan letak garam/gula
6. Sejukkan dalam fridge sebelum di makan.



Nasi Minyak
Pengirim: Maya

Bahan-bahan :
700 gram beras
100 gram bawang besar dihiris
50 gram halia dihiris
50 gram bawang putih dihiris
30 gram daun pandan
Kayu manis
Buah pelaga
Bunga cengkih
200 gram minyak sapi
300 gram susu segar
Garam secukup rasa

Cara-Cara :
1. Bersihkan beras dan toskan airnya.
2. Panaskan minyak sapi dan tumiskan bawang besar, halia, bawang putih bersama kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan daun pandan.
3. Masukkan beras ke dalam periuk tumisan, kemudian masukkan air dan susu segar serta garam.
4. Tutup periuk tetapi hendaklah dikacau sekali sekali dengan api perlahan.
5. Selepas masak dan sedia untuk dihidangkan, taburkan kismis di atasnya.



NASI MINYAK BERKISMIS

Bahan - bahan
700 gram beras
100 gram bawang besar dihiris
50 gram halia dihiris
50 gram bawang putih dihiris
30 gram daun pandan
Kayu manis
Buah pelaga
Bunga cengkih
200 gram minyak sapi
300 gram susu segar
Garam secukup rasa

Cara membuatnya
•Bersihkan beras dan toskan airnya.
•Panaskan minyak sapi dan tumiskan bawang besar, halia, bawang putih bersama kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan daun pandan.
•Masukkan beras ke dalam periuk tumisan, kemudian masukkan air dan susu segar serta garam.
•Tutup periuk tetapi hendaklah dikacau sekali sekali dengan api perlahan.
•Selepas masak dan sedia untuk dihidangkan, taburkan kismis di atasnya.



Nasi Minyak
- jamd -

Bahan2 :
1. minyak sapi - cap lembu & chap ghee QBB
2. bawang merah, bawang putih, kayu manis, bunga lawang, bunga pelaga, bunga cengkih
2. susu cair - satu tin
3. F & N oren - 1/4 botol besar
4. pewarna...kalau suka
5. Tomato
6. daun sup dipotong halus
7. jagung dalam tin...nie opptional
8. bawang goreng merah
9. kismis

Cara2
1. blend bawang outih & merah...pastu tumiskan dgn minyak sapi...masukkan kayu manis, bunga lawang, bunga pelaga & bunga cengkih
2. pastu masuukkan ke dalam nasi yang telah dibilas....tambahkan susu cair. Susu cair tak payah letak satu tin....1/2 tin cukup kalau makan untuk 10 orang....1/4 botol oren F & N...& pewarna....selalu letak inci oren, jagung tin...tak yah byk le agak2 1/2 tin cukup......kalau air tak cukup tambahkan air ...pastu masukkkan dalam rice cooker...selalu sukatan jamd ikut jari je...ikut petua org lama....tak pernah pun ikut bekas nasi rice cooker tu...
3. bila nasi dah masak boleh masukkan tamoto & gaul sebentar
4. Bila nak hidang taburkan daun bawang, daun sup & kismis...




Nasi Minyak Simple
- sudipkayu -

Bahan2:
3 cawan beras Basmathi(rendam 1/2 jam kemudian turas air)
4 biji bwg merah (hiris halus)
2 biji bwg putih (hiris halus)
1/4 cawan minyak masak
2 biji bunga lawang
1 btg kulit kayu manis
2-3 biji buah pelaga
2-3 biji cengkih
1 sudu kecil jintan manis
1/2 biji tomato (buang biji, hiris kecik2)
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara2;
Aku citer camner aku wat yer. Masak nasik ni pakai periuk nasik elektrik biasa tu. Tapi masa nak tumis bahan2 tu...keluarkan periuk dan tenggek periuk tu atas api (jgn ko hangkat dgn tempat masak tu sekali pulak!).Panaskan minyak tu dlm periuk, kemudian tumisla bwg merah, putih,bunga lawang,kulit kayu manis, buah pelaga,cengkih & jintan tu semua.Bila bwg dah agak garing, masukkan la beras yg dah rendam dan tapis tuh. Kacau2 pelan sampai rata minyak kesegenap beras. Jangan kacau ganas2 nanti beras patah, nasik tak cun kang.Kemudian buh la air dlm 1/2 tinggi dari tinggi beras. Sukat pakai tgn jer ok.Masukkan garam dan tomato yg dah dihiris tu. Matikan api. Kemudian angkat periuk tu masukkan dlm periuk nasik utk msak secara elektrik pulak. Bila dah masak tu..biarkan dulu nasik tu.Jangan bila lampu periuk tu mati terus kacau. Lepas 10 minit baru buleh kacau. Gembur2kan mcm biaca ok!



NASI MINYAK

Bahan-bahan:
500 gm beras (dikosek & ditoskan )
2 kuntum bunga cengkih
2 sudu minyak makan
3 biji buah pelaga
185 gm minyak sapi
660 ml air rebusan daging lembu
5 cm kulit kayu manis
2 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah

Bahan Giling:
2 sudu lada sulah
1.2 cm kunyit hidup
1.2 cm halia
1 sudu garam

Cara:
1. Pijarkan minyak & minyak sapi bersama-sama dalam sebuah periuk besar. Masukkan semua rempah kering & tumis hingga wangi.
2. Masukkan bahan giling & tumis hingga keluar minyak. Kecilkan api & masukkan beras. Masaklah selama 3-5 minit,hingga tergaul rata.
3. Kecilkan api lagi. Masukkan air rebusan. Biarkan hingga mendidih & teruskan memasak selama 5 minit.Kacau rata-rata & kecilkan api.
4. Tanakkan dengan bertutup hingga nasinya masak & kering. Angkat dari api & kerah sedikit dengan garpu untuk menggemburkan nasi itu.
5. Isikan ke dalam pinggan & hidangkan panas-panas dengan kuah kari & acar atau cutni.



Nasi Minyak
Sumber : Resepi Tradisional Keluarga

Bahan-bahan
1/4 cawan minyak sapi
2 biji bawang putih dicincang
2 biji bawang besar dihiris
4 kuntum bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
6 biji buah pelaga
6 biji lada putih, ditumbuk
2 cawan beras
2 cawan air
1 cawan susu cair
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 cawan kismis
Bawang goreng
Buah badam

Cara Membuatnya
1. Goreng bawang besar dan bawang putih dengan minyak sapi hingga kuning.
2. Campurkan rempah-rempah kecuali kunyit. Goreng selama 5 minit.
3. Campurkan beras, air, susu cair dan kunyit.
4. Kacau, kemudian ditutup dan biarkan sampai kering.
5. Masukkan kismis, dikacau rata dan ditanak semula hingga masak betul.
6. Bila telah masak dan hendak dihidang, taburkan ke atasnya dengan bawang goreng dan buah badam.




Nasi Minyak Yanti
Sumber : Yanti Mahram

Bahan-bahan (untuk Nasi)
7 cawan* beras basmathi
1 cawan ghee (minyak sapi)
4 sekawan – utk menumis
4 ulas bawang putih -hiris halus
10 ulas bawang merah - hiris halus
Halia – sebesar ibu jari tgn - hiris halus
Segenggam gajus – digoreng kekuningan
Segenggam raisins – digoreng smpai gelembong
10 cawan air
Garam secukup rasa
2 helai daun pandan – utk mewangikan nasi
Secubit koma koma (saffron)-kalau tak ada pun takpa
Susu cair ½ cawan
Susu masam (tairu)½ cawan
Pewarna kuning – kalau kt kedai India, tanya utk nasi beryani
(*cawan = cawan pot nasi yg biasa tu)

Cara-caranya
1. Panaskan minyak sapi, tumiskan bahan hiris bawang beserta 4 sekawan sampai berbau harum.
2. Masukkan air , hirisan halia, tairu, daun pandan dan garam sekucup rasa (biar kurang garam takpa) tunggu air hingga mendidih masukkan beras dan kacau rata .
3. Tunggu sehingga air hampir nak kering (sehingga nasi separuh masak-macam biji limau), kecil kan api cepat cepat.
4. Kemudian masukkan pewarna sedikit + dgn susu cair tadi (3 sudu je) caranya…buat 3-4 lobang dan curahkan pewarna tadi tu sikit2. Masukkan..ulanglah sampai abis, taburkan koma-koma kt atas nasi.
5. Tutup periuk nasi rapat2 dengan daun pisang supaya haba tak keluar dan taruh pemberat atas tudung periuk eq lesong batu ke, batu bata ke. Jaga api, biar ia kecil, kalau tidak hangit.
6. Setelah masak, taburkan bawang goreng,kismis goreng & gajus goreng tadi semasa nak menghidang.

Nota :-
Tapi kalau pakai rice cooker letrik pun boleh, tumis bahan2 tu dalam kuali , kemudian masuk dalam rice cooker, masuk air , tairu, daun pandan, garam seperti biasa. Bila nasi dah nak masak baru masuk pewarna & bawang goring.

Wednesday, October 29, 2008

Kuih 3 Segi aka Samosa

Honestly i don't know the name of this kueh b4 i came to kl.I first saw & ate this kuih while i studying in sintok.It was during my matriculation years, in 1994.My classmate's grandparents open a food stall at the famous food court in that campus, called LEGO.They sold mostly traditional kueh for breakfast.I really like this kueh bcoz' it's delicious, especially the filling & the layer was really crunchy.Plus it was cheap.We kept calling it 'kueh 3 segi' bcoz' of the shape.But when i came to kl,i heard people called it 'samosa' & the filling varies;chicken, meat or vegetables only.



SAMOSA AYAM/DAGING


Bahan-bahan:
1 bungkus kulit popia yg bersaiz 250 mm x 250 mm
2 cawan daging atau isi ayam } dicincang
4 ulas bawang merah } dikisar
1 cm halia } dikisar
2 ulas bawang putih } dikisar
1 labu bawang besar } dipotong dadu
500 g kentang } dipotong dadu
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar rempah kurma
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk memasak

Cara membuat inti:
1. Terlebih dahulu rebuskan kentang yg telah dipotong didalam air mendidih sehingga hampir (3 suku ) masak/empuk. Kemudian toskan kentang tersebut.
2. Rempah kari dan rempah kurma dicampurkan dengan sedikit air panas supaya jadi pes.
3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumiskan bahan yg di kisar sehingga wangi dan agak garing
4. Kemudian masukkan pes rempah tadi. Tumis lagi sehingga pecah minyak.
5. Kemudian masukkan daging/ayam, goreng sehingga daging/ayam masak.
6. Masukkan bawang besar serta kentang, kacau sekejap sehingga kentang empuk dan intinya menjadi agak kering.
7. Angkat dan sejukkan.

Cara membuat:
1. Ambil kulit popia dan potong kepada 3 bahagian memanjang.
2. Letakkan inti secukupnya di bahagian hujung kemudian lipat dlm bentuk segitiga hingga sampai hujung kulit popia.
3. Lekatkan hujungnya dengan putih telur .
4. Ulang sehingga habis kulit popia.
5. Panaskan minyak, goreng dgn api yg sederhana sehingga perang
6. Angkat dan toskan minyak
7. Sedia utk dimakan.



Samosa Kentang
- sudipkayu -


Bahan2 inti: (anggaran dlm 15 biji samosa)
4 biji Kentang saiz sederhana (dipotong dadu)
1/2 cawan mixed vege
4 biji bwg merah
2 ulas bwg putih
1 sudu besar serbuk kari
1/2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar udang kering
1 biji bwg besar (potong dadu)
Daun sup
Mentega utk menumis
Air

Cara2:
Kisar kering bwg merah,bwg putih dan udang kering. Panaskan mentega. Tumis bhn kisar hingga naik bau. Masukkan serbuk kari dan serbuk cili.Kacau. Masukkan kentang dan sedikit air. Biar kentang masak.Bila kentang mula lembut masukkan mixed vege. Kacau hingga masak. Pastikan bahan inti ini masak kering. Bila sudah masak masukkan bwg besar yg potong dadu tadi dan daun sup.Biar bwg dan daun sup nampak fresh, tak yah masak sgt. Angkat dan sejukkan sblm dilipat dlm kulit popia.

Kulit:

Kulit popia saiz sederhana
Tepung gandum

Cara2:
Kulit pulak...ada cara melipatnyer...nak kena amik gambar cara lipat, susah nak explain. Akan aku usahakan gambar2 cara melipat dlm masa terdekat nih..oh ya...tepung gandum tu bancuh pekat2 utk jadik gam melekat kulit tu nanti...tunggu gambar yer...

Tips: Sejukkan bahan inti sblm melipat sebab kalo ia masih berkuap, kulit popia tu mudah koyak...ok!



Pastry Samosa
oleh: azareena


Bahan-bahan ( 24 biji )
225g tepung gandum
2 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak sayuran
80ml air suam
Inti samosa (ikut selera masing2)

Cara-cara
1. Satukan tepung dan garam, gaul hingga sekata.
2. Masukkan minyak sayuran dan air suam, gaulkan hingga menjadi doh.
3. Uli doh sehingga licin, tutup dengan plastic wrap dah rehatkan selama 30 minit. (suhu bilik)
4. Bahagikan doh kepada 12 bahagian.
5. Bulatkan setiap bahagian dan canai menjadi bulatan lebih kurang 15cm diameter. Potong kepada dua bahagian.
6. Ambil satu bahagian, sapukan air sekeliling tepi pastry dan bentukkan menjadi cone.
7. Masukkan inti samosa dan lipatkan bahagian yg terbuka, menjadi segitiga.
8.
9. Goreng dlm minyak sederhana panas, hingga keemasan.
10. Biasanya, inti samosa ni jenis savory - i.e. kentang, sayur-sayuran, ayam, daging. Tapi boleh juga guna inti manis - i.e. kacang, kelapa, creamcheese etc. Terpulang ikut selera masing2


Samosa
Sumber : Puteri Dee


Bahan-bahan
Ubi kentang - potong dadu
Bawang besar - potong dadu/cincang
Daging Cincang
Green peas (yg dalam tin tu) optional
Bawang putih - tumbuk
Serbuk jintan manis dan putih - dlm sesudu teh) terpulang byk mana kentang
Rempah kurma - lebih kurang 1 sudu besar ) dan daging cincang yg dugunakan
Sedikit daun sop dan daun bawang
Sedikit minyak untuk menumis
Garam
Serbuk perasa

Cara-cara Membuatnya
1. Tumis bawang putih dan bawang besar cincang hingga naik bau.
2. Masukkan daging cincang dan goreng hingga masak.
3. Kemudian boleh dicampur kan terus dgn kentang dan masak hingga kentang empuk, boleh dibubuh sedikit air.
4. Bila kentang dah empuk, masukkan green peas, selalu Dee pakai dlm setengah tin je, tak suka banyak2 rasa kacang tu. 5. Kemudian masukkan jintan manis, jintan putih, serbuk kurma, garam dan serbuk perasa kalau suka. Kacau hingga sebati. 6. Akhir sekali masukkan daun sop dan daun bawang. Dah pun siap.
Seterusnya boleh melipat dan goreng........


SAMOSA


Bahan-bahan:
1) 3 biji ubi kentang
2) 1 labu bawang besar
3) 2 ulas Bawang putih (cincang)
4) 1 sudu teh serbuk jintan manis
5) 1 sudu teh serbuk jintan putih
6) 1 sudu makan rempah kurma (bancuh dengan 2 sudu air)
7) ½ cawan air
8) 200 gram daging cincang
9) ½ tin kacang pis
10) Sedikit daun sup dan daun bawang (hiris)
11) 2 sudu minyak
12) ½ sudu teh garam
13) Kulit popia secukupnya
14) ½ 1kg minyak masak (untuk menggoreng)

Cara :
1) Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
2) Masukkan jintan manis, jintan putih, serbuk kurma dan garam. Gaul rata.
3) Masukkan daging cincang dan gaul hingga masak.
4) Masukkan kentang dan air. Gaul rata dan biarkan empuk.
5) Masukkan kacang pis, daun sup dan daun bawang. Gaul rata.
6) Seterusnya bentang kulit popia. Isikan inti dan lipat membentuk segitiga /gulung.
7) Panaskan kuali. Goreng samosa hingga kekuning-kuningan.
Sedia untuk dihidangkan.


SAMOSA SAYURAN


Bahan-bahan:
1) 2 sudu makan minyak masak
2) 50 gram bawang besar (cincang)
3) 15 gram buah pelaga (tumbuk)
4) 100 gram rempah kari ayam
5) 100 gram lobak merah, (rebus dan hiris)
6) 100 gram ubi kentang (rbus dan lecek)
7) 100 gram kacang pis
8) 15 gram serbuk kulit kayu manis
9) 1 tangkai daun kari
10) 10 keping kulit popia
11) ½ 1kg minyak masak (untuk menggoreng)

Cara :
1) Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang bersama buah pelaga.
2) Masukkan rempah kari, lobak merah, ubi kentang dan kacang pis, gaul hingga sebati.
3) Masukkan serbuk kulit kayu manis dan daun kari, masak hingga kering.
4) Seterusnya bentang kulit popia. Isikan inti dan lipat membentuk segitiga /gulung.
5) Panaskan kuali. Goreng samosa hingga kekuning-kuningan.
Sedia untuk dihidangkan.


Samosa Sayuran
Sumber : The Puteri Pan Pacific Hotel, JB


Bahan-bahan
Sedikit minyak
50 gm bawang besar dihiris halus
15 gm buah pelaga
100 gm rempah kari ayam
100 gm lobak merah, dihiris dan direbus
100 gm ubi kentang, dihiris dan direbus
100 gm kacang pis
15 gm serbuk kulit kayu manis
1 tangkai daun kari
10 keping kulit popia
Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya
1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang bersama buah pelaga.
2. Masukkan rempah kari, lobak merah, ubi kentang dan kacang pis, gaul hingga sebati.
3. Masukkan serbuk kulit kayu manis dan daun kari, masak hingga kering.
4. Sejukkan dan letakkan sedikit bahan pada kulit popiah dan gulung.
5. Sediakan kuali berisi minyak penuh dan panaskan. Goreng samosa hingga kuning.
6. Hidangkan panas-panas bersama sos cili.


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).