- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Tuesday, June 30, 2009

Etak-etak

Ini pic yg aku copy dr kosmo bertarikh 26/06/2009. Ala, citer pasal etak besar. Tkejut gak aku tengok sbb tak prnh tengok etak sebesar tapak tgn ni. Ni dh mcm lokan jer. Ditemui plak tak jauh dr kg aku. Ni kes gempak gak ni.
Aku suka gak mkn etak ni. Org kg aku panggil etok-etok. Biasa bleh dijumpai dlm sungai tp masa kecik2 aku cari dlm parit tali air depan umah aku jer. Biasa aku cari masa cousins aku mandi manda kt ctu. Aku jarang mandi dlm parit tu sbb aku tak reti berenang. So main2 kt tepi jer la smbil cari etak ni. Dpt 1 tempurung kelapa, suruh mak masak, rebus dgn serai. Sedap...
Klau kt kelantan, diaorg jual etak dh siap disalai. Etak tu digaul dgn garam, lps tu disalai hingga masak. So bleh terus mkn mcm tu jer tp aku blom prnh rasa lg. So tak tau la cmner rasanya. Aku pn tak pasti kt sini ada tak jual etak fresh ni. Klau kt pasaraya kt area umah aku confirm takde. Yg byk, kerang. Post kali ni saje nk citer pasal etak & cara masakannya jer. Nk masak, kna cari etak dulu ler. Ari ni tak masak sbb hubby order pizza td. Sejak 2 menjak ni, main order pizza jer. Bukan susah pn, dail jer 1-300-88-25-25, 1/2 jam kemudian gerenti smpai.



Etak Ketuk Serai
Gambar :
Laisi


Bahan-bahan
Etak
Serai - dititik
Bawang putih - diketuk
Garam
Sedikit Air

Cara-cara
Masukkan semua bhn ke dlm periuk. Masak hingga etak tu terbuka (ternganga). Bila etak dh terbuka, maknanya dh masak.





MASAK LEMAK ETAK KERA
Sumber : Kak Jie Jie


Bahan:
1 kg etak kera
santan dari sebiji kelapa
4 batang serai~dititik
4 ulas bawang putih~ditumbuk
garam secukup rasa.

Cara:
1. Satukan serai, bawang putih, garam dan santan ke dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
2. Masukkan etak dan masak sehingga kulit etak terbuka. Angkat dan hidangkan segera.


Monday, June 29, 2009

Umbut Kelapa Sawit

First time dgr nama resepi ni tkejut gak. Biasa org masak umbut kelapa & umbut batang pisang jer. Tp kali ni umbut kelapa sawit. Very fascinating. Aku mmg tak prnh dgr & tak prnh mkn masakan ni TAPI aku prnh la mkn umbut kelapa sawit fresh2 sbb dulu2 masa kecik2, ayah aku keje kt ladang kelapa sawit. Dia slalu bawa balik buah kelapa sawit yg relai & yg pecah utk dijadikn makanan ayam & itik serta sebagai sumber utk menghidupkn api (masa tu umah kami masih guna dapur kayu, so kami guna buah kelapa sawit yg diketuk hingga leper sehingga mengeluarkn minyaknya utk menghidupkn api dapur). Since my dad main tabur jer buah kelapa sawit tu kt depan umah utk dijadikn makanan ayam & itik, lama kelamaan keliling umah kami ditumbuhi pokok kelapa sawit hasil dr biji kelapa sawit tu. Tapi my dad takde la biarkn pokok tu tumbuh besar, nnti tak pasal2 kwsn umah kami jd ladang kelapa sawit plak. Biasa my dad terus cabut & buang jer anak pokok tu.
& aku plak jenis yg adventurous, seme nk cuba. Ntah sape bg idea (my dad kot), aku cabut anak pokok kelapa sawit tu & makan umbutnya. Mmg manis & lemak. Mmg pantang tengok anak pokok kepala sawit, so tak payah la ayah aku nk cangkul & tebas anak2 pokok tu sbb dh ada irg yg volunteer nk cabut. Ye la, sbb dpt mkn umbutnya. Masa tu umbutnya takde la besar sbb pokok msih kecik. So takde la ilham nk masak ke. Aku nama jer anak pengait kelapa sawit tp tak tau plak umbutnya bleh dimasak. Pak cik aku pn ramai yg duk felda. Takde plak diaorg citer2 pasal hal ni bila pokok kelapa sawit diaorg ditebang utk program tanaman semula. Mungkin diaorg pn tak tau.


Sayur Pedas Umbut Kelapa Sawit
Sumber :
ann-dehouzze

Bahan2:
umbut kelapa @ umbut kelapa sawit @ nangka muda} dipotong memanjang
bawang merah} ditumbuk
bawang putih} ditumbuk
halia} ditumbuk
lengkuas} ditumbuk
kunyit hidup} ditumbuk
lada hitam} ditumbuk
sedikit ikan bilis
sedikit cili padi } ditumbuk
santan secukupnya
garam
gula

Cara2:
Masukkan umbut kelapa sawit bersama2 ngan santan, bahan2 yang ditumbuk dan ikan bilis, masak atas dapur hingga menggelegak, masukkan garam dan gula..biarkan umbut lembut dan bolehlah dihidangkan.habess!!



SAYUR UMBUT KELAPA/POHON SAWIT MUDA/UMBUT ENAU
Sumber :
lindawaty

Bahan :
– 1 kg Umbut atau pohon kelapa bagian atas yang masih lemah dan bisa dimasak, dicuci, diiris tipis seukuran sendok makan, tebal ½ cm, trus remdam supaya tidak berubah warna menjadi merah.
- ½ kg tulang iga sapi atau ayam, dipotong-potong lalu bersihkan .
- 1 iris Labu kuning ,dipotong setebal 2cm

Bumbu :
- 2 gelas santan kental dan 6 gelas santan cair .
- 1 ruas kunyit, laos dan serai sudah dipukul supaya pecah.
- 3 lembar daun salam
- 1 sendok teh ketumbar, sedikit terasi dan garam.
- 6 siung bawang merah dan 2 siung bawang putih

Cara membuat :
- Tiriskan umbut yang telah direndam.
- Rebus tulangan/ayam sampai agak matang, lalu masukkan umbut, dan Labu kuning.
- Ulak semua bumbu sampai halus, kecuali daun salam, laos, dan serai.
- Masukan bumbu kedalam wajan umbut yang sedang direbus.
- Biarkan matang dan meresap.
- Kalau air berkurang bisa ditambahkan sesuai selera.
- Sayur berkuah semacam lodeh.
- Siap dihidangkan

Sayur umbut ini lebih enak dimakan dengan opor ayam, dan sambal goreng kacang putih( kacang tolo ) dan sambal terasi atau sambal mangga muda..

Sunday, June 28, 2009

Sambal Tumis Terung Pipit/Belanda

Aku panggil terung pipit. Tp ada org panggil terung belanda, terung butir & yg lg pelik terung berembang @ terung rembang. Ada yg dimasukkan ke dlm sambal & ada yg celur, kemudian cicah dgn sambal belacan. Tp biasa aku mkn buat sambal bilis. Sedap. Kt umah cousin aku kt kg byk dia tanam pokok ni. Dia tanam dlm pasu sbb selain drpd bleh dimakan, bleh juga dijadikn pokok hiasan. Kbetulan ari ni tak tau nk masak apa. Semlm dh masak grand2, so ari ni masak sempoi je la. Hubby pegi pasar, kirim terung pipit. Nasib baik dia tau rupanya. Sbenarnya dh lama tak mkn sambal tumis bilis. Sekali sekala hujung2 bulan ni mkn yg sempoi ok gak. Kebetulan malas pn ada..hikhikhik..aku tak bleh hidup tnpa sayur/ulam...so aku campur sekali terung pipit ni...lengkap satu hidangan.


SAMBAL GORENG BILIS & TERUNG PIPIT
Sumber : Kak Liza

Bahan
300 gm ikan bilis [goreng garing]
100 gm terung pipit [goreng]
1 s/b cuka
garam
gula
minyak

Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah

Cara
1. Panaskan minyak dan gorengkan bahan mesin sehingga garing dan naik minyak.
2. Masukkan cuka dan sedikit gula dan garam. Kacau rata.
3. Bila nampak naik minyak dan garing masukkan ikan bilis dan terung pipit.
4. Siap untuk hidangan.




Sambal tumis terung belanda
Sumber :
cendanakasih

Bahan-bahan
>terung belanda -dibersihkan dan dibelah 2
>ikan bilik
>bawang merah*
>sedikit belacan* (bahan2 8 ditumbuk bersama)
>cili kering kisar
>sedikit air asam jawa
>ikan bilis
>gula, garam, perasa

Cara-cara
1.Tumis bawang ditumbuk bersama cili kering. Biar sampai pecah minyak dan cili masak.
2.Masukkan air asam jawa, ikan bilis dan terung belanda. Kacau lagi. Boleh tambah air kalau kuah terlampau kering.
3.Perasakan dengan gula, garam dan ajinomoto. Biar kuah kering sedikit dan angkat.




SAMBAL KERING TERUNG PIPIT & IKAN BILIS
Sumber : Kak Liza
Gambar :
liwaniel

Bahan:
1 cawan terung pipit[buangkan tangkai, basuh & goreng dalam minyak dan toskan]
1 cawan ikan bilis goreng

Sambalnya...
1 cawan cili mesin
2 labu bawang besar }
2 ulas bawang putih } mesin
sikit belacan..jika suka}
2 s/b Apple Cider Veniger

Cara memasak..
1. Tumiskan sambal sehingga garing dan masukkan ACV.
2. Bila dah naik minyak, baru masukkan ikan bilis dan terong pipit tadi.
3. Kacau rata. Angkat dari kuali.
4. Hidangkan bersama nasi panas...ikan goreng dan sayur lemak kobis...




SAMBAL TUMIS BILIS TERUNG PIPIT
Sumber : shahrose76

Bahan-bahan
~ terung pipit dalam dua genggam - pecah-pecahkan sikit dengan lesung batu
~ ikan bilis segenggam
~ bawang besar dua biji - blend
~ bawang besar satu - di hiris
~ bawang putih 5 ulas - blend
~ halia dalam sebesar ibu jari - blend
~ sedikit ikan bilis tuk perasa - blend
~ sedikit air asam jawa
~ sesenduk cili kering - rebus dulu baru blend
~ garam gula

Cara memasaknya...
1. Panaskan kuali, masukkan minyak...goreng bawang merah yg dah dihiris tadi...jangan lama sekejap saja..kemudian angkat, kemudian goreng ikan bilis segenggam ...pun sekajap jugak... kemudian ketepikan...
2. Dengan minyak yang sama tumis dulu bahan yg diblend...bawang putih, bawang merah
dan halia...dah naik bau baru masukkan cili kering yg dah diblend tadi...kacau hingga pecah minyak...masukkan garam gula..kacau lagi ...masukkan air asam jawa, bawang merah hiris dan ikan bilis yang dah di goreng sekejap bersama...kemudian terung pipit, kacau kalau rasa keras terung pipit tu bolehla masukkan sedikit air...kacau sampai betul-betul masak angkat..
3. Hidangkan bersama nasi panas-panas...takyah lauk lainlah..ada ulam dan kicap makan pasti terangkat punya.... selamat mencuba!!!




Tumis Udang Dengan Terung Pipit
Sumber: Buku Pandai Memasak
Gambar :
kacip

Bahan-Bahan:
300 gm udang hidup dibersihkan dan dibuangkan sebahagian kulitnya
30 sen terung pipit dibersihkan
5 biji cili merah dimayang halus
2 biji cili hijau dimayang halus
Sedikit lengkuas dimayang halus
1 biji bawang besar dimayang halus
3 sudu makan taucu
Minyak untuk menumis secukupnya
Serbuk perasa secukup rasa
1 cawan air

Cara:
Pijarkan minyak dalam kuali kemudian tumiskan semua bahan yang sudah dimayang tadi hingga separuh layu. Apabila telah layu dan naik baunya, masukkan taucu sambil dikacau hingga rata. Kemudian masukkan terung pipit. Kacau lagi hingga setengah layu. Masukkan udang, air dan serbuk perasa secukupnya. Masak sampai kering. Kemudian sesuaikan rasanya.

Saturday, June 27, 2009

Ayam Masak Kunyit Halia



Ari tu duk terbaca info dlm blog kak liza ttg cooking demo kt WHI TV3 pd 24hb. Selama duk tengok gambar kak liza jer, so nk la gak tengok beliau secara live tp apa kan daya masa tayangan program tu aku sibuk kt opis. TV ada tp tak sempat nk tengok pn. Ntah mcm mn, esoknya, lbih kurang pkul 5am aku bukak la tv sambil gosok baju hubby. Awainya bangun...hehehe...kebetulan jer tu sbb ari rabu tu hubby blik & awal2 pagi khamis dia kna bgegas semula ke banting. So tpaksa la bangun awal siapkn apa yg patut. Smbil tunggu dia siap mndi, aku gosok baju dulu sambil tengok tv. Kbetulan on that time ada siaran ulangan WHI & rupa2nya siaran ulangan tu adalah siaran utk sehari sblomnya (siaran sebenar ari rabu). Mmg aku tak duga langsung & tak dirancang. So dpt la ku tengok cooking demo tu & dpt la tengok kak liza wp program tu dh lepas. Kira live la gak kan.
Dh tengok demo tu, terberkenan la kt resepi ayam masak kunyit halia tu. Nmpak sempoi sgt. Hubby pn ckp cuba2 la, lgpn baik utk kesihatan sbb guna kunyit hidup & lada hitam. Masakan tu sesuai utk org lps bsalin @ bpantang, tp org yg tak bsalin pn bleh gak mkn kan. Harus gitu...
Ptg rabu tu beli ayam. Balancenya msih ada kt dlm freeze. Ayam ni kan kadang2 buntu gak nk masak apa. Asyik2 yg sama jer. So dh tengok masakan kak liza tu, harus dicuba. Kebetulan kunyit hidup byk kt umah. Ni seme stok masa blik kg ari tu. My mom mmg mcm tu, bila aku blik kg jer, seme benda dia nk bekalkn kt aku especially brg2 basah spt kunyit hidup, lengkuas & halia sbb seme tu byk kt kg. Lada hitam dh mmg sedia ada kt umah. Lada hitam ni kna slalu ada stok sbb aku suka sgt masak sayur tumis air & salah satu bhn utamanya lada hitam, klau tak ada mmg tak sah, cili hidup ke, cili api ke mmg tak bleh ganti lada hitam ni. So since seme bhn utama dh ada, ayuh kita memasak....


Ayam Masak Kunyit Halia
Sumber : Kak Liza

Bahan-bahan
Isi ayam - dihiris nipis
Lada hitam - ditumbuk halus
Kunyit hidup - ditumbuk halus
Garam
Bawang putih - dimayang
Halia - dimayang
Bawang besar - dimayang
Minyak utk menumis
Kacang buncis
Cili merah - dipotong memanjang
Daun bawang
Sedikit air
Sos tiram - org berpantang tak payah letak sos ni, nnti alergik

Cara-cara
1. Perapkan sebentar isi ayam bersama kunyit, lada hitam & garam.
2. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih, halia & bawang besar hingga layu.
3. Masukkan isi ayam yg telah diperah td. Kacau.
4. Masukkan sos tiram & kacau lagi. Masukkan cili merah, kacang buncis & daun bawang.
5. Tambahkan sedikit air jika terlalu kering. Biarkan masak seketika, siap.

Friday, June 26, 2009

Remunggai/Buah Munggai

Serius, aku tak tau nama benda alah ni. Tak prnh tengok pn sblom ni. Rasanya kt kg aku takde. Sejak 2 menjak ni jer aku slalu tengok buah ni kt pasar mlm tepi umah aku. Aku tengok bangsa india & bangla jer yg slalu beli. Since kt kwsn aku ni ramai buruh asing dr india, pakistan & bangladesh, so sayur yg pelik2 yg mjadi kegemaran diaorg ada dijual. Dengar kata daun dia pn boleh dimakan.
Bila dh tau namanya, pd mulanya tergeliat nk sebut namanya; remunggai. Betul ke ejaan aku? Lps aku selidik2, baru la ku tau kalau kat kedah dipanggil buah munggai/remunggai, kat kelantan lak dipanggil gemunggal, kat johor buah kelo, org india panggil murugai. Btul eh? Biasa org masak kari & campur dlm dalca. Bila sebut dalca, baru aku ingat. Aku ni peminat dalca klau makan roti canai kt kedai mamak. Rasa2 mcm prnh jupe btk buah ni dlm dalca diaorg. Tp tak sure sgt cmner rasanya sbb buah tu dh lunyai, empuk sgt. Dgr khabar daun dia pahit ckit. Kna celur dulu klau nk masak.
Asyik dengar citer jer. Selagi tak mkn sndiri, selagi tu la tak sure rasanya. So pd ari pasar mlm tu aku cuba la beli singgit. Ckit jer tp tak kesah la, aku nk cuba masak sbb tak prnh masak & tak prnh mkn.



Kari Kacang Kelor/Remunggai
Sumber :
Hellikonia


bahan2
beberapa batang buah kelor (sebutan dia kay-lo), kikis dan kerat2
daging hiris2 (kalau guna daging cincang lagi syok)
rempah kari
bahan menumis (spt buat kari daging)
sedikit air asam jawa
santan kelapa

cara2
-tumis bahan2 tumis
-masukkan rempah kari, renihkan sehingga naik minyak
-masukkan daging & sedikit air asam jawa & garam, renihkan hingga empuk
-masukkan kelor
-renihkan sehingga kelihatan lembut
-masukkan santan
-didihkan



Gulai Buah Ramunggai
Sumber : sunshine2sally
Gambar :
kamsiah-yusoff


Bahan-bahannya:
3 batang buah ramunggai dikerat2 anggaran 5cm
1 bungkus rempah ikan
300gm udang sederhana besar dibuang kulit
3 ulas bawang putih dimayang
5 ulas bawang merah dimayang
1 mangkok santan
1 tangkai daun kari
suku cawan air asam jawa
1 sudu teh halba campor
minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Cara memasak:
Panaskan minyak, masuk halba,daun kari,bawang merah dan bawang putih tumis sehingga kekuningan pastu masuk rempah yang dicampor sedikit air biar sampai pecah minyak baru masukkan buah ramunggai dan air asam jawa biar sampai buah ramunggai ni lembut masukkan santan dan udang dan garam, biar mendideh sekejap siap boleh dimakan.




Dalca Kelo & Kambing
Sumber :
sudipkayu


Bahan2:
5 btg KELO
1/2 kilo tulang kambing
100 gram kacang dhal ( rendam dulu sekurang2nya 4 jam)
3 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
1/2 inci halia
2 sudu besar kari daging
1 sudu kecil garam masala
1 sudu kecil serbuk cili
1 btg kulit kayu manis
2 ketul bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 ketul buah keras
10 helai daun kari
1 keping asam keping
4-5 btg cili hijau
1/2 cawan santan cair
2 btg carrot potong panjang
Minyak utk menumis
Garam / Gula secukup rasa
Air secukupnya

Cara2:
Tumbuk bwg merah/putih/uah keras & halia. Panaskan minyak, tumiskan rencah tumis (kulit kayu manis/bunga lawang& buah pelaga)& juga bahan tumbuk tadi. Kacau sehingga naik bau. Kemudian, masukkan serbuk kari,garam masala,asam keping & daun kari. Biarkan seketika...jgn sampai rentung pulak yek!. Kemudian, masukkan daging kambing tadi & juga kacang dhal.Masukkan air separas daging. Masak sehingga daging empuk.Tambah air bila perlu.Bila daging dah empuk & kacang dhal pun lembut..baru masukkan cili hijau,carrot & kelo tadi. Masak lagi sehingga kelo pulak lembut. Kemudian, masukkan santan cair& garam. Masak lagi sehingga mendidih. Hidangkan dgn nasi panas & ikan masin bulu ayam.. mak aiii!!!




Masak lemak buah munggai/kacang kelo + ikan bilis
Sumber :
Kak Ton


bahan2 :
1. 5/6 biji buah munggai
2. 2 sudu teh ketumbar
3. 1 1/2 sudu teh jintan manis
4. 5 ulas bawang merah
5. 5 biji cili kering...(atau pes lada kering, ikut nak pedas ke tak)
6. 2 genggam ikan bilis (kalau nak letak udang basah pun boleh..lagi sedap)
7. 100 ml santan pekat...
8. 500 ml air (Ikut le setakat mana nak kepekatan kuah tu)

cara2
1. kikis kulit buah munggai, potong pendek2 dan bersih kan....
2. Ketumbar, jintan manis dan cili kering direndam 10 minit dgn air panas untuk lembutkan...
3. Blend ketumbar, jintan manis, bawang merah dan cili kering dan sedikit ikan bilis...
4. Masukkan semua bahan blend, buah munggai, ikan bilis dan santan...
5. Masak atas api sederhana hingga buah munggai masak.
6. Perasakan dgn garam secukup rasa.
7. Sedia untuk dihidangkan...
*** kalau suka boleh letak kacang dal dalam 2 genggam. Kacang Dal juga perlu di rendam dgn air panas untuk lembutkan. Jadi tak perlu masak terlalu lama untuk empukkan kacang dal itu...




Gulai Buah Remunggai
Sumber :
kamsiah-yusoff


Bahan2
buah remunggai
1 paket serbuk kari ikan
ikan bilis/udang
bawang merah
bawang putih
daun kari
gula & garam

Cara2
1. remunggai dipotong2..ada org cuma basuh je ,ada pulak yg 'menyiat' kulit luarnya
2. saya rebus bersama sepaket serbuk kari ikan dan ikan bilis..udang pun boleh..
3. dah kering air rebusan tu,masukkan santan
4. dah masak,masukkan bawang merah,bawang putih dan daun kari yg digoreng berasingan....masukkan sekali dgn minyak gorengan tu
5. akhir sekali masukkan gula & garam



Gulai Lemak Ramunggghai@Ramunggei
Sumber :
saujanautama3

Bahan:
1. Ramungghai@ramunggei 7 batang. Setiap satu dipotong 3. Cuci bersih...kalau kreatif ukir je le kulit dia kasi nampak gerek sket...
2. Santan sebijik kelapa
3. Cili 7 bijik + bawang kecik 5 ulas dikisar...kalau rasa lidah tebal cam Rajoo boh la byk lagi cili tuh...
4. Serai sebatang dititik/ketuk/penyek...ikut suka nak panggil apa
5. Garam, gula, ajinomoto, MSG dsb secukup rasa...aku tak gemor pak aji tuh...

Cara masak:
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Nyalakan ler apa tuh...kalau tak bila nak masaknya...ala...cam buat normalnyer gulai lemak ler...nak tambah ingredient lain ikut kreativiti memasing...jgn sampai gulai lemak rasa kari udah...
2. Pastikan sentiasa dikacau untuk mengelakkan kejadian 'pecah minyak'...tak best nanti...selamat mencuba...



Murunggai Goreng Bersama Daging
Sumber :
kak jie jie


Bahan-bahan
1 ikat daun murunggai/kelo yang muda. Digetus daunnya dan dibersihkan
Daging~dihiris nipis
1 biji telur
1 labu bawang besar~dihiris bulat
3 biji cili kering~dipotong kecil
3 ulas bawang putih~dimayang
4 biji cili api~dipotong kecil
1 biji cili merah~dihiris
1 sudu kecil perencah ikan bilis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil tepung jagung+ sedikit air
sedikit air
garam secukup rasa
sedikit gula.
sedikit minyak untuk menumis

Cara
1. Panaskan kuali, tumis bahan hiris sehingga layu dan cili kering sedikit garing.
2. Masukkan daging, kacau sebati.
3. Masukkan sedikit air untuk melembutkan daging.
4. Masukkan sos tiram, perencah ikan bilis dan biarkan daging empuk.
5. Masukkan telur dan biarkan telur separuh masak dan kacau biar rata.
6. Masukkan daun kelo/murunggai, kacau rata.
7. Masukkan sedikit bancuhan tepung jagung, kacau sehingga kuah sedikit pekat. Rasakan dengan garam dan sedikit gula. Angkat dan hidangkan.

Thursday, June 25, 2009

Jus Tembici


Gambar : Nor

Terliur tak tengok air dlm gambar kt atas? Tau namanya? Aku panggil air tembici. Nak tgelak pn ada bila dingat2 kembali peristiwa 2 thn yg lalu dimana hampir ternganga bila aku dgr jus tembici. Hubby aku (masa tu tgh bcinta) yg bgtau. Aku pn duk terfikir la apa ingredientsnya. Lor, rupanya tembikai + laici = tembici. Ingatkn apa td. Mcm2 org bg nama. Hubby ckp tak sedap so aku malas la nk cuba try.
Tp ari ni dtg ilham nk cuba buat. Ngape? Bukan mimpi tp pasal byk buah laici dlm peti ais aku. Skrg ni kan musim buah laici. Kt mn2 ada jual buah laici fresh. Skrg ni yg dlm tin tu tak laku la. Tp kna pilih2 gak sbb ada yg fresh tu masam giler. Ditambah pula dgn keadaan cuaca yg panas ni, tekak slalu jer rasa dahaga. Minum air rasa mcm tak puas. Ari selasa lps aku beli la 2 kilo laici fresh. 1 kilo laici dr taiwan (ke china) mahal gak, rm10 sekilo tp buah dia besar & manis. Puas hati. 1 kilo lg laici tempatan (pjual tu la ckp), buah kecik & tak manis sgt, 1 kilo RM6. Ari2 siang mlm aku duk telan buah laici ni. Yg tak bestnya, dh lama sgt buah laici ni mcm tlbih masak la plak. Buah dia jd lembik. So utk tdk menambahkan lg kerosakan pd buah tu (cewah, bahasa aku), aku terfikir la nk buah tembici ni. Beli tembikai 1/2 biji, jln jer. Aku ikut resepi onigiri ni tp aku tukar kpd buah laici fresh. Blend buah tembikai & laici. Lg sedap.


Air Tembikai Laici
oleh:
onigiri

Bahan-bahan ( menghasilkan 2 gelas jus )
Beberapa Potong Tembikai
1 gelas air laici dalam tin
8 biji buah laici
beberapa ketul air batu

Cara-cara
1.Potong dadu tembikai dan buangkan bijinya, kemudian blender bersama air laici tadi.
2.Tuang jus didalam gelas dan campurkan buah laici dan beberapa ketul air batu. Siap untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).