- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Sunday, November 16, 2008

Paung Goreng

Sunday.For tea time, i Make 'paung goreng'.This kueh is famous at my hometown.It was made either from topioca (ubi kayu) or glutinous flour (tepung pulut).But i prefer using glutinous flour.The filling is fish sambal.May be east coast people likes to eat fish & easy to get fish, they used fish for the filling almost in every kueh/food.They used fish to make keropok & satar.They make pulut panggang with fish filling.Even karipap.& for nasi pulut & nasi impit,we eat them with fish sambal.
It is easy to make 'paung goreng' but the problem is when we want to fry it.They kueh will 'explode' once it touches the hot oil.But i've found 2 solutions.One,fry it in not too hot oil.Number 2,put the paung in the freeze for a few minutes b4 fry it.Now,i don't have to used the pot lid anymore as the shield when frying it.& i don't have to face the oily floor, wall & kitchen anymore.
I want to tell a secret.Last time i made the same dough.Instead of using fish sambal as the filling,my husband used 'gula melaka', like 'ondeh2'.Then we fried it & it taste wonderful.My husband called it 'ondeh2 goreng'.But u've to make sure to cut the 'gula melaka' into a very thiny pieces so that u don't have to munch the gula melaka when it's cooked.


Paung Pulut
oleh: salieysa

Bahan-bahan ( 20 biji )

Bahan Untuk Inti Sambal Ikan
3 ekor ikan selar/kembung/selayang rebus ngan asam keping dan garam pahtu perisikan (ambil isi ikan dan tumbuk)
1 cawan santan
1/2 cawan kelapa parut
4 biji bawang merah, 2 ulas bawang putih, satu inci halia ,satu inci lengkuas ,satu batang serai (semua tumbuk atau mesin halus)
sedikit halba
garam dan gula secukup rasa

Bahan untuk Doh/Kulit
2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan air
garam sikit
1/2 cawan kelapa parut

Cara-cara
1. Buat Inti Sambal Ikan Dulu
2. masukkan semua bahan kat dalam kuali, masak sampai kering. biarkan sejuk, sambil tu boleh buat kulit dia.
3. Untuk buat doh/kulit
4. campurkan tepung pulut, tepung gandum, kelapa parut dan garam, masukkan air sikit - sikit.
5. ambik sikit adunan, bulatkan pah tu leperkan, masukkan inti sambal ikan tadi, dah tu tutup balik. ni terpulang nak buat besar mana pun, saya buat kecik - kecik je, senang nak makan.
6. goreng dalam minyak yang banyak, biar terendam. Bila dah kuning tu boleh angkat dan toskan minyak. makan sambil nengok bella petang - petang.....
7. inti sambal ikan ni boleh simpan kat peti ais, nak buat inti karipap pun boleh, tahan lama janji masak tu sampai kering.



PAUNG UBI GORENG
- mamawandiha -

Bahan2 Untuk Kulit Paung
1 ketul ubi kayu yg besar ~ diparut dpt anggaran 3 cawan (buang urat tengahnya dulu b4 parut)
1 cawan kelapa parut putih yg muda
4 sudu besar tepung pulut
¼ sudu kecil garam
Minyak untuk menggoreng

Cara Menyediakan
1. Toskan ubi yang diparut dalam penapis kelapa. Biarkan airnya menitik sendiri. Biar seketika sementara itu sediakan intinya. (resepi inti dibawah)
2. Bila air berhenti menitik masukkan ubi parut ke dalam besen bersih dan campurkan dengan kelapa parut, garam dan juga tepung pulut. Gaul rata semua bahan hingga menjadi doh yg lembut.
3. Ambil sedikit doh lalu dileperkan di atas tapak tangan dan isikan 2 sudu kecil inti ikan kemudian ditutup kemas. Buat berhati2 yer sebab doh agak lembut. Jangan buat bebola terlalu besar. Buat kecil2 agak2 sebesar buah limau nipis saiz kecil tu jer bebola yg dah siap digentel tu.
4. Bila semua doh siap diisikan inti.. bolehlah digoreng sehingga kekuningan. Sedap dimakan panas2 utk sarapan atau minum teh.

Bahan2 Inti Ikan
5 ekor ikan kembung ~ rebus bersama garam, 3 keping asam gelugur & sikit air.
4 ulas bawang merah ~ dihiris
½ inci halia ~ dihiris nipis & lalu hiris memanjang
½ sudu kecil halba
1 cawan santan pekat
Garam & serbuk perasa secukup rasa
1 sudu besar gula

Cara Menyediakan Inti
1. Asingkan isi ikan lalu ditumbuk lumat.
2. Masukkan isi ikan, bawang merah, halia, halba, santan, garam & gula dalam kuali lalu dimasak dengan api perlahan sehingga inti menjadi kering. Rasakan garamnya secukup rasa.
3. Sejukkan seketika dan sedia digunakan.


INTI PAUNG GORENG
(Sumber Kak Noormasri/cari.com.my)

Bahan-bahan:
600 g ikan selayang } direbus kemudian ambil isinya
2 cawan santan pekat
2 cm halia } mayang halus
1/2 labu bawang besar
3-4 ulas bawang merah }mayang
sket halba
garam secukup rasa
gula secoet jika suka

Cara membuat:
1. Kisar bawang besar bersama santan dan isi ikan hingga hancur.
2. Masukkan kesemua bahan-bahan kisar kedalam kuali bersama halia dan bawang merah
3. Kacau selalu dengan menggunakan api yg perlahan
4. Bila inti hampir kering bolehlah dimasukkan halba dan garam secukup rasa. Kacau sehingga agak kering, jgn peroi sgt spt serunding.

* Bahan2 tuh akak agak2 je..biasa lah mak akak ajar mana bg sukatan betul2…so kuantiti boleh diadjust mengikut citarasa masing2

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).