Ni menu buka pose sampingan ari ni. Aku cadang nk beli lauk jer kt pasar mlm, sekali hubby call dia on the way blik umah. Hubby ckp dia nk singgah kedai beli sup ekor, so dia suruh masak telur dadar kosong sebagai lauk sampingan. Yg lain2 tu dia suruh aku fikir sndiri. Kt umah ada kacang panjang jer, ingat nk goreng jer. Aku saje lalu depan pasar mlm tu, nmpak bunga kantan yg segar. Dh alang2 beli bunga kantan, wat kerabu best gak ni sebagai menu sayuran....dang2 tu gak teringat resepi kerabu ikan bilis...sgt lengkap menu ini sbb ada ikan (bilis) & sayuran skali...sgt sesuai utk dijdkan menu sampingan...aku suka ikan bilis, sayuran lg la...takpe hubby tak mkn sayur pn, dia boleh mkn ikan bilis..misi hari ni berjaya..thanx to al-bajuri for the great recipe. Klau nak buat lg sempoi, ikut jer cara maklang..lg mudah.
Kerabu Ikan Bilis
Posted by AL-BAJURI
Bahan-bahan:
- Ikan Bilis Halus - yang telah digoreng
Sukatan : lebih kurang setengah mangkuk
- 3 ulas bawang besar
- 6 biji limau kasturi
- Beberapa helai daun limau purut
- Kacang panjang
- 2-3 kuntum bunga kantan
- Cili padi
- 3 batang serai
- Sos ikan
- Gula
Method :
1. Potong kesemua bahan-bahan (melainkan limau, sos ikan dan gula) dan gaulkan
2. Potong dan perah limau kasturi yang telah dibuang biji
3. Campurkan dengan 3 sudu besar sos ikan. Tambahkan 3 sudu teh gula.
4. Gaul sehingga sebati
5. Campurkan bersama bahan-bahan yang telah dipotong.
6. Sedia untuk dihidang. "Selamat menjamu selera'
KERABU IKAN BILIS
Sumber : ulampegaga
Bahan:
Ikan bilis - digoreng garing
Bhn hiris:
Timun (suka timun jepun lagik sbb kaler dia yg hijau mengancam)
Carrot
Bwg besor
Cili padi
Tomato - ptg dadu
Cili capsicum - ptg dadu
Garam
Gula
Perahan asam limau
Cara
Gaul kesemua bhn di atas.
No comments:
Post a Comment