Pasembor or also known as rojak india/mamak is one of my favorite. I was first ate it while i was in penang. There was a food court a few metres from USM main gate & one of the stalls sold a very good pasembor. I ate there a few times. Then i ate another good pasembor at padang kota, penang. I've forgotten which stall it was bcoz' it was long time ago while i was studying in sintok.
Today i found a very eye catching pasembor recipe from mat gebu; pasembor kodiang. I'm not sure wheather there was a special pasembor that can be found only in kodiang since i've been to kodiang several times (sintok & kodiang was only a miles away) but i didn't found it.
Today i found a very eye catching pasembor recipe from mat gebu; pasembor kodiang. I'm not sure wheather there was a special pasembor that can be found only in kodiang since i've been to kodiang several times (sintok & kodiang was only a miles away) but i didn't found it.
PASEMBOR KODIANG
Sumber : Mat Gebu
BAHAN KUAH :-)
200 g ubi kentang*
300 g ubi keledek*(*rebus empuk dan lecek halus)
200 g kacang tanah, goreng, buang kulit dan kisar
70 g bawang besar*
20 g bawang putih*(*kisar halus)
50 g gula merah (mat guna gula melaka)
3 camca besar cili kisar (boleh tambah atau kurang)
60 ml jus asam jawa
1/2 liter air
60 ml minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN LAIN :-)
200 g timun, potong halus
200 g sengkuang, kupas dan potong halus
200 g taugeh, buang ekor dan celur sekejap
5 biji telur, rebus keras, kupas dan goreng, belah 2 setiap biji
2 keping tauhu, goreng dan hiris
2 - 3 keping cucur udang, didadu*(*resipi dibawah)
BAHAN CUCUR UDANG :-)
100 g tepung gandum
1/2 camca teh soda bikarbonate
1/2 camca teh baking powder (resipi asal tak letak)
125 - 130 ml air rebusan kepala udang yg dikisar
Garam secukup rasa
Beberapa ekor udang (jika suka)
CARA MEMBUATNYA :-)
1. UNTUK KUAH :- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan cili kisar, tumis hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan keledek, gula melaka, jus asam jawa dan kacang tanah. Tambah garam dan gula secukup rasa. Masak dengan api perlahan sehingga kuah pekat sedikit. Matikan api.
2. UNTUK CUCUR UDANG :- Bancuh semua bahan2 untuk cucur udang, kecuali "udang". Panaskan minyak, rendam sudip leper dalam minyak panas, 1 minit. Angkat dan letakkan 1 - 2 camca besar adunan cucur atas sudip tadi dan baringkan seekor udang atasnya. Masukkan dalam minyak panas, dan bila cucur kelihatan tembam, tanggalkan dari sudip. Masak hingga kuning keemasan, angkat dan toskan (kalau suka, boleh masukkan sedikit taugeh dan daun kuchai dalam adunan cucur udang). Gunakan api sederhana, kalau api kuat, nanti cucur hangus dan dalam tak masak. Buat hingga siap.
3. UNTUK PASEMBOR KODIANG :- Susun semua bahan rojak atas pinggan sesuai, kemudian tuang kuah secukupnya. Hidangkan segera...Mat rasa kan, resipi untuk kuah tu akan menghasilkan kuah yang agak banyak. Jadi boleh gandakan bahan2 rojak..
Pasembor
Sumber : sudipkayu
Bahan Jejemput:
1/2 kilo tepung gandum
Segenggam Taugeh
2 ulas bawang besar
5 btg daun bawang
1 sudu kecil garam
Cara2:
Potong baji bwg besar dan daun bawang. Masukkan dlm tepung. Campakkan (brutalll...) segenggam taugeh. Letak garam. Bancuh sehingga menjadi adunan seperti cekodok. Sediakan minyak untuk menggoreng.Ambil tepung sejemput2 dan goreng mcm biasa ok....
Bahan Kuah Kacang
1 cawan kacang tanah
3 biji kentang saiz sederhana
3 ulas bwg merah
2 sudu gula merah
1 sudu gula pasir (kalo x cukup manis)
2 keping Asam keping
Cara2:
1. Rebus kentang. Tos dan lecek. Goreng kacang tanah tanpa minyak. Apabila masak, buang kulit (x buang pun xperrr...) dan blend. Kalo rajin dan ada masa....ambik lesung...tumbuk yer...! lagi sedap method susah ni sbnrnya!!
2. ok, pastu blend bawang merah tadi. Panaskan minyak dan tumis bwg. Masukkan kacang tanah, gaul2 kemudian buh air.Anggaran dlm 5 gelas air.Masukkan asam keping juga. Kemudian masukkan kentang lecek tadi and reneh sehingga kuah nampak pekat. Masukkan gula merah dan garam.Kalo x cukup manis, buhla gula pasir sikit. Masak sampai kuah pekat...ok
Bahan2 Accessories utk hidangan:*di potong
Salad
Timun
Cili Hijau
Sosej goreng
Telur Rebus
Cara memakannyer:
Ambik cekodok yg sudah dipotong2 ala rojak mamak. Bubuh sekali salad, timun, sosej dan telur. Pastu, letak kuah kacang. uuui...mkn x hingatttt!!! selamat mencuba!
PASEMBOR JC
Sumber: JC (FRD)
Kiriman : riezanie
Bahan untuk Kuih Cucur
3 cawan tepung
2 sudu teh yis kering
Sedikit garam
Sedikit kunyit serbuk
Air secukupnya
Bancuh adunan hingga menjadi seperti adunan jemput-jemput. Kemudian tutup bekas dengan cling wrap dan ketepikan.
Bahan untuk Kuah
1 kg keledek - direbus dan kisar)
Beberapa tangkai lada kering - kisar
Beberapa tangkai cili hidup - kisar
2 biji bawang besar - kisar
5-6 ulas bawang merah - kisar
1-2 ulas bawang putih - kisar
1-2 cawan air ( ikut kepekatan yg dikehendaki)
Kacang tanah (yg dikisar sederhana halus)
Sedikit bijan
Sedikit air asam jawa
Sedikit sos tomato
sedikit gula halus
sedikit gula melaka
Garam secukupnya
Bahan Sampingan
Taugeh (untuk dimasukkan dalam kuihnya)
segenggam udang pepai (untuk masuk dalam kuih)
Sikit Bijan
sengkuang (potong memanjang)
Timun ( potong memanjang)
Tahu - goreng hiris nipis
Kentang rebus -hiris nipis
Telur rebus- potong 4
Tempeh - goreng hiris nipis
Cara untuk kuahnya
1. Campurkan semua bahan masak atas api perlahan hingga agak pekat.
2. Kuahnya mesti ada rasa manis masam pedas sikit.
3. Sorry JC kalau buat kuah memang tak sukat tapi rasanya seimbangkan.
Cara buat Kuih Cucur
1. Adunan yang diketepikan tadi dibahagikan 2. Satu adunan masuk taugeh dan satu lagi masukkan udang pepai dan bijan (kalau suka bole letak sikit color kuning or oren kedalam adunan udang)
2. Adunan taugeh di goreng leper dan lebar mcm cucur udang dan adunan udang pepai digoreng bulat-bulat.
3. Adunan taugeh biasanya bila dah masak boleh potong 4-6 lepas tu boleh gorengkan sekali lagi biar ranggup sikit.
4. Lepas itu boleh dihidangkan. Letak kuih cucur dan bahan sampingan disusun dan letakkan kuahnya.
Nota dari JC: Kalau mau adunan kuih boleh di gandakan. Setelah diasingkan untuk cucur taugeh dan udang adunan selebihnya boleh dicelup tahu, kentang rebus, tempeh, telur kemudian digorengkan. Ikut kreativiti anda.
Pasembor
oleh: s_shamen
Bahan-bahan ( 4 org )
**Bahan cucur udang**
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan udang
2 biji bawang kecil
1 sudu besar cili boh
garam
air untuk bancuh tepung
1 1/2 sudu kecil baking powder
**Bahan cucur kelapa**
1 cawan tepung gamdum
3/4 cawan kelapa (saya guna kelapa kering jerr)
garam
air untuk membancuh
**Bahan kuah**
1 biji keledek sederhana besar (direbus hingga empuk)
2-3 biji bawang kecil
1 sudu besar cili boh (terpulang pada citarasa masing2 kalau nak pedas)
Sedikit kicap
Air untuk kuah
1/2 cawan kacang tumbuk
minyak untuk menumis
gula merah & garam secukup rasa
**Bahan lain**
3 biji kentang sederhana besar
4 biji telur
4 keping tauhu
1 biji timun
1 biji sengkuang
sedikit taugeh
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
1. Bersihkan kulit kentang kemudian rebus kentang bersama kulitnya sehingga empuk. Kemudian goreng kentang tersebut bulat2 sehingga kekuningan (tak payah potong2).
2. Telur direbus (hard boil), kemudian buang kulit & digoreng bulat2 sehingga kekuningan.
3. Tauhu digoreng sehingga kekuningan.
4. Sediakan cucur udang. Gaulkan semua bahan cucur udang. Bancuhan seperti nak buat cekodok. Kemudian goreng dalam minyak panas sehingga kekuningan/ masak.
5. Sediakan cucur kelapa. Satukan semua bahan. Bancuhan jgn lembik sangat, agak2 boleh kepal. Buat bentuk seperti dalam gambar, kemudian goreng sehingga kekuningan/ masak.
6. Sediakan kuah. Tumis bawang sehingga wangi, masukkan cili. Blend keledek dengan air, kemudian masukkan dalam tumisan. Masukkan juga Kacang, garam & gula. Masukkan juga sedikit kicap (just nak bagi color jerr). Masak hingga mendidih. Kalau nak pekat, boleh letak lebih keledek
7. Cara nak hidang, potong semua bahan2 yang telah digoreng tadi. Timun & sengkuang dihiris. Gaulkan semuanya. Taugeh dicelur sedikit. Tuangkan kuah ke atasnya.
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan udang
2 biji bawang kecil
1 sudu besar cili boh
garam
air untuk bancuh tepung
1 1/2 sudu kecil baking powder
**Bahan cucur kelapa**
1 cawan tepung gamdum
3/4 cawan kelapa (saya guna kelapa kering jerr)
garam
air untuk membancuh
**Bahan kuah**
1 biji keledek sederhana besar (direbus hingga empuk)
2-3 biji bawang kecil
1 sudu besar cili boh (terpulang pada citarasa masing2 kalau nak pedas)
Sedikit kicap
Air untuk kuah
1/2 cawan kacang tumbuk
minyak untuk menumis
gula merah & garam secukup rasa
**Bahan lain**
3 biji kentang sederhana besar
4 biji telur
4 keping tauhu
1 biji timun
1 biji sengkuang
sedikit taugeh
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
1. Bersihkan kulit kentang kemudian rebus kentang bersama kulitnya sehingga empuk. Kemudian goreng kentang tersebut bulat2 sehingga kekuningan (tak payah potong2).
2. Telur direbus (hard boil), kemudian buang kulit & digoreng bulat2 sehingga kekuningan.
3. Tauhu digoreng sehingga kekuningan.
4. Sediakan cucur udang. Gaulkan semua bahan cucur udang. Bancuhan seperti nak buat cekodok. Kemudian goreng dalam minyak panas sehingga kekuningan/ masak.
5. Sediakan cucur kelapa. Satukan semua bahan. Bancuhan jgn lembik sangat, agak2 boleh kepal. Buat bentuk seperti dalam gambar, kemudian goreng sehingga kekuningan/ masak.
6. Sediakan kuah. Tumis bawang sehingga wangi, masukkan cili. Blend keledek dengan air, kemudian masukkan dalam tumisan. Masukkan juga Kacang, garam & gula. Masukkan juga sedikit kicap (just nak bagi color jerr). Masak hingga mendidih. Kalau nak pekat, boleh letak lebih keledek
7. Cara nak hidang, potong semua bahan2 yang telah digoreng tadi. Timun & sengkuang dihiris. Gaulkan semuanya. Taugeh dicelur sedikit. Tuangkan kuah ke atasnya.
ROJAK INDIA/MAMAK (PASEMBOR)
Kiriman : Kak NoorMasri
Bahan Cucur (Keras):
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 camt serbuk penaik
3/4 camt garam
1/2 camt gula
155-165 ml air
1 labu bawang besar, dicincang halus
1 biji cili hijau, dibuang biji & dicincang halus
minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
Satukan tepung, serbuk penaik, garam, gula dan air secukupnya hingga menjadi doh. Tutup dengan tuala dan biar 1 jam. Gaul dengan bawang dan cili. Bentukkan 7.5 cm panjang, 2 cm lebar. Lumur jari dengan tepung semasa membentuk kerana adunan agak lembik. Goreng di dalam minyak panas hingga keperangan. Hiris sebelum digunakan.
Bahan Sampingan:
8-10 keping tauhu, digoreng keemasan
450 g taugeh, dicelur 1 minit
300 g sengkuang, dihiris
2 biji timun, dihiris
4 biji kentang, direbus, dihiris & digoreng keperangan
4 biji telur, direbus & dihiris
Bahan Cucur (Lembut):
1 1/3 cawan tepung gandum
1/4 camt serbuk penaik
1/2 camt serbuk kunyit
1 camt gula
1/4 camt garam
125 ml air
1 biji telur, dipukul
Cara-cara:
Campur semua bahan (kecuali telur) hingga menjadi adunan sebati. Biar selama 1 jam. Sebelum menggoreng cucur, tambah telur pada adunan dan kacau rata. Goreng cucur hingga keemasan kemudian hiris sebelum disajikan dengan bahan sampingan dan kuah.
Bahan Kuah:
900 g keledek
2.5 liter air
1 camb asam jawa
75 ml air
75 ml minyak
4 biji bawang merah, dicincang halus
3 biji cili merah, dibuang kulit & dikisar
1 1/2 camt serbuk cili
1/3 camt garam
6 camb gula
100 g kacang tanah, digoreng & dikisar halus
beberapa titik kicap hitam
beberapa titik cuka
Cara-cara membuat kuah:
Rebus keledek hingga empuk. Kisar dengan air. Campur asam jawa dengan 75 ml air. Tapis dan ketepikan. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan serbuk cili. Tuangkan keledek kisar bersama airnya. Seleps 3-5 minit, masukkan garam, gula dan air asam jawa. Kacau selalu di atas api perlahan. Kemudian masukkan kacang tanah, kicap pekat dam cuka. Masak lagi hingga terbit minyak.
Nota:
Kalau nak buh mee kuning celur kejap mee tu.
No comments:
Post a Comment