I've seen this recipe not long time ago in ala carte ntv7. It was a very simple dish. I love banana but sometimes i 'hate' making 'pisang goreng' coz' i'm not good at making the batter. Most of the time the fried banana turned into very hard (keras). I wish i know how to make pisang goreng like my mom do. One more thing, it was hard to find here the pisang goreng like the one we have in terengganu. The 'kerak' was very crunchy. When we fried the banana, there will be a lot of 'kerak'. When i bought pisang goreng at my hometown, i'll ask for more 'kerak'. But here, until now i haven't found people selling pisang goreng with its 'kerak'.
So, i've found an easier way to eat cooked banana; popia pisang.
So, i've found an easier way to eat cooked banana; popia pisang.
Popiah pisang
Kiriman : yummylicious
Bahan-bahan
kulit popiah
pisang emas-belah 2
gula sket
air + tepung sket
Cara-cara
letak pisang kat atas kulit popia, tabur gula sket n lipat macam buat popiah biasa tu. then goreng keemasan. makan gitu aje....
Popia Pisang
oleh: Mummy7857
Bahan-bahan ( 4 biji popia )
2 biji pisang berangan -dibelah 2 dan dikerat 2 (jadi 4 bahagian)
kelapa parut secukupnya (digaul sedikit dengan garam)
gula perang
kepingan badam (optional) kacang tanah, gajus pun boleh...
4 keping kulit popia (saiz besar)
sedikit kuning telur-dipukul
minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara
1. Ambil sekeping kulit popia letakkan pisang tadi (2 kerat)
2. letakkan juga gula perang, kelapa parut dan kepingan badam. gulung seperti biasa
3. Dihujung kulit popia, sapukan telur untuk melekatkan kulit popia itu.
4. Goreng dengan api yang perlahan hingga kekuningan
5. Siap untuk dihidangkan....
Popia Pisang
Sumber : Zulhaimi Zulkifli
Bhnnyer:
2-3 biji pisang - dipotong kecil2, kalau nak wat byk..tambah la jumlah pisang tu
kulit popia
cinnamon powder
susu pekat
Cara:
1. pisang yg kita potong kecil2 tu...digaulkan dgn susu pekat and cinnamon powder..
2. then letak atas kulit popia, gulung dan goreng.
3. nak lagi sedap, makan dgn sos coklat - susu pekat + butter + serbuk koko.
(inti popia tu lebih kurang cam resepi pisang susu..bezanyer tak yah bakar pisang tu)
Banana Roulade
Sumber : Chef Kamarul
Ingredients
4 banana
4 spring rolls skin
1 tablespoon of brown sugar
1 teaspoon cinnamon powder
1 teaspoon of sesame seeds
2 tablespoon of chocolate sauce
1 tablespoon of butter
Oil for frying
Preparation
1. Layer the banana with butter and sprinkle with brown sugar, cinnamon powder and sesame seeds.
2. Roll it using spring roll skin and fry until golden.
3. Serve together with fresh strawberries and chocolate sauce.
Popia Pisang Goreng
Sumber: Majalah Saji April 1999
Bahan-Bahan:
5 biji pisang berangan
5 keping kulit popia
5 gm serbuk kulit kayu manis
20 gm gula pasir
1 biji telur
½ biji kelapa - ambil santan pekat
1 liter aiskrim vanila
1 helai daun pandan
Minyak masak untuk menggoreng
Cara:
Kupas pisang, kemudian taburkan serbuk kulit kayu manis dan sedikit gula pasir di atasnya. Aturkan pisang di atas kulit popia dan gulungkan seperti membuat popia pedas, letakkan dengan telur. Goreng hingga garing. Panaskan santan dan tambahkan gula selebihnya dan daun pandan, kacau hingga masak. Hidangkan bersama aiskrim dan kuah santan.
Popia Pisang Goreng Bersirap Santan
Sumber: Majalah Saji Mac 2000
Bahan-Bahan:
5 keping kulit popia
5 biji pisang berangan
½ sudu kecil serbuk kayu manis
1 biji telur
2 cawan minyak masak
1 sudu besar gula
Sirap Santan:
5 sudu besar gula
2 cawan santan
1 helai daun pandan
Secubit garam
Cara:
Untuk membuat popia pisang goreng, gula & serbuk kulit kayu manis disatukan sebelum digaulkan pada pisang yang telah dibuang kulit, kemudian dibalut dengan kulit popia. Cara membalut sama seperti membuat popia. Pecahkan telur & sapukan pada bahagian hujung kulit popia agar ia tidak tertanggal. Panaskan minyak kemudian goreng popia pisang hingga kekuningan. Angkat & toskan sebelum dihidang bersama-sama sirap santan. Untuk mambuat sirap santan, satukan santan dengan gula pasir, garam & daun pandan. Kacau di atas api yang sederhana sehingga kuah menjadi pekat.
No comments:
Post a Comment