Last time i saw a tv programme & one of the host cooked tomyam with milk/coconut milk. It looked delicious. I haven't tasted that kind of tomyam but i'll try it. & as usual, i managed to find a few similar tomyam recipes.
Sumber : alaf 21
Bahan-bahan
125 ml pati santan } 300 g kelapa
750 ml santan cair }
2 batang serai, dititik & potong 5cm
200 g lengkuas muda, dihiris tiga segi
3 ulas bawang merah } diketuk
3 ulas bawang putih }
500 g ayam, dipotong kecil
5-6 cili padi, dititik
5 helai daun limau purut, disiat
2 camb sos ikan
3 camb jus limau nipis
garam, gula
Cara-cara
Jerang santan air dengan garam, gula, serai, lengkuas, bawang merah dan bawang putih hingga mendidih. Masukkan ayam dan masak atas api sederhana. Bila ayam empuk, masukkan cili padi, sos ikan, jus limau dan pati santan. JANGAN biar ia terlalu lama mendidih. Hias dengan daun ketumbar dan daun bawang, jika suka.
Tom Khaa Kai
Sumber : Buku Masakan
Gambar : Mummy Roz
Bahan
750 ml santan (ataupun 200 ml santan Harmuni kotak, tambah air 550ml)
2 batang serai (diketuk)
2 inci lengkuas (dihiris kasar)
4 biji bawang merah (ditumbuk / blender)
400 g isi ayam
2 sudu makan sos ikan (produk Thailand, ada dijual di supermarket)
200 g tomato (dibelah 6 atau 8)
150 g cendawan tiram (dicarik-carik, jadi 2 atau 3 slices)
3 sudu makan jus limau nipis
1 sudu makan gula
6 helai daun limau purut
5 biji cili padi merah atau 2 biji cili merah (buang biji dan dihiris halus)
Sedikit garam
Sedikit daun ketumbar (optional, untuk hiasan)
Cara
1. Masukkan santan, serai, lengkuas dan bawang merah ke dalam periuk, masak dengan api kecil sehingga mendidih.
2. Masukkan ayam, sos ikan, gula dan didihkan sampai ayam dah masak. Kacau selalu supaya tak pecah minyak.
3. Masukkan tomato, cendawan dan didihkan lagi dalam 3 minit.
4. Masukkan jus limau nipis, daun limau purut dan cili.
5. Tambahkan garam secukupnya.
6. Sup ni tidaklah pedas sangat, ia sepatutnya ada rasa manis, masam dan masin.
7. Untuk hiasan, taburkan sedikit daun ketumbar sebelum dihidang.
TOMYAM BERSANTAN
OLEH : KHUMAIRA
BAHAN2NYA:
1 1/2 CAWAN PATI SANTAN>>>>>>>> DARI SEBIJI KELAPA
2 CAWAN SANTAN CAIR>>>>>>>>>>>>
2 BATANG SERAI------------------ (dititik & potong 5cm)
3 INCI LENGKUAS MUDA------------ (dihiris)
3 ULAS BWANG MERAH-------------- (diketuk/dititik)
3 ULAS BWANG PUTIH-------------- ( " )
500 GRM AYAM-------------------- (dipotong kecil)
5-6 CILI PADI------------------- (dititik)
5 HELAI DAUN LIMAU PURUT-------- (disiat)
2 SUDU BESAR SOS IKAN
3 SUDU BESAR JUS LIMAU NIPIS
GARAM,GULA--------------------(secukup rasa)
CARA2NYA:
Jerang/didihkn santan, air dengan garam, gula, serai, lengkuas, bawang merah
dan bawang putih hingga mendidih. Masukkan ayam dan masak atas api sederhana.
Bila ayam empuk, masukkan cili padi, sos ikan, jus limau dan pati santan.
JANGAN biar ia terlalu lama mendidih. Hias dengan daun ketumbar dan
daun bawang, jika suka.
ACTUALLY,TOMYAM NI ADE BYK LG BAHAN2NYA.LEH GAK TAMBAH CARROT,SALERI,BUNGA KOBIS,DAGING,SOTONG,UDANG.
Tom Yam Makanan Laut
[Idazura mohd shahari]
Bahan-bahannya
40gm udang
40gm isi ikan
70gm sotong
60gm pes cili
10gm serai
5gm lengkuas
20gm cili padi
5gm daun limau purut
30gm air limau
30gm sos ikan
30gm susu
Cara-cara membuatnya
1. satukan semua bahan, masukkan air secukupnya dan rebus sehingga mendidih
2. angkat dan hidangkan panas-panas
TOM YAM LEMAK
OLEH : MAT GEBU
BAHAN-BAHANNYA :-)
400 g udang sederhana besar, buang kotoran dikepalanya cuci dan toskan
6 - 8 ekor ketam, kupas, potong kakinya dan bersihkan
1/2 batang lobak merah, kupas, belah 4 dan potong serong setiap belahan
100 g bunga kubis, potong sekuntum2
2 biji tomato, belah 4 setiap biji
5 batang putik jagung, belah dua setiap 1 dan kerat 2
8 kuntum cendawan butang, belah dua setiap satu
2 kiub stok ayam 'MAGGI"
2 camca besar penuh pes tomyam
1200 ml air (atau secukupnya)
5 biji limau kasturi, perah jusnya
3/4 cawan santan
3 helai daun limau purut
2 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
1 biji bawang besar, belah 4
1 pokok daun ketumbar
2 - 3 camca besar sos ikan
10 - 15 biji cili padi, dititik
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Secubit gula
Hirisan daun bawang untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Didihkan air, masukkan kiub ayam, pes tomyam, serai, lengkuas dan bawang besar. Biar mendidih, kemudian kecilkan sedikit api. Masukkan lobak merah, cendawan dan sos ikan.
2. Kemudian masukkan, putik jagung dan bunga kubis, kacau rata dan letak daun limau purut dan daun ketumbar. Masukkan serbuk lada hitam dan cili padi. Bila mendidih, masukkan udang dan ketam.
3. Tambah secubit gula dan jus limau kasturi. Rasa dan jika perlu tambah garam. Tuang santan dan masukkan tomato, masak dengan api kecil sehingga mendidih, kacau selalu.
4. Hidangkan segera dan hias dengan hirisan daun bawang. Jika menggunakan susu cair, didihkan sekejap saja....
No comments:
Post a Comment