Usually people fry banana with flour but yesterday i fried banana with nestum. After watching inspirasi koko programme (chef kamarul fried banana with cornflakes), i've the idea of frying the banana with nestum instead of cornflakes since i still have leftovers nestum after making popia nestum for hari raya haji.
Bahan-bahan (kuantiti ikut suka)
Pisang - Kupas kulit
Tepung Gandum
Telur
Nestum
Minyak masak
Cara-cara
1. Salut pisang dengan tepung gandum, telur & akhir sekali nestum.
2. Goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan.
3. Enak dimakan panas-panas dengan aiskrim.
PISANG CORNFLAKES KOKO
Oleh : Chef Kamarul
Jumlah Hidangan: 2 orang
Bahan
4 biji Pisang (raja / berangan)
1 cawan Tepung
2 biji Telur
1 cawan Serbuk cornflakes
½ sudu kecil Serbuk koko
200 gm Kacang badam (bakar & cincang)
4 biji Strawberry
2 tangkai Daun pudina
100 ml Sos coklat
400 ml Minyak masak (untuk mengoreng)
Cara-cara
i. buang kulit pisang dan salutkan dengan tepung dan Serbuk koko
ii. celupkan pula dengan telur
iii. kemudian gaulkan dengan serbuk cornflakes
iv. goring dengan mentega dan minyak sehingga garing
v.angkat dan toskan minyak
vi. hidangkan bersama aiskrim.
vii. hiaskan dengan sos coklat, strawberry, kacang badam, Daun pudina
Published by: comel
Bahan-bahan :
8 biji pisang yang ranum
1/2 cawang tepung beras
1/2 cawan tepung naik sendiri
1/2 teaspoon baking soda
1 cawan air
3 tablespoon santan
1/2 teaspoon garam
1 tablespoon bijan (optional)
2 tablespoons kelapa parut (optional)
2 tablespoons gula
Minyak utk menggoreng
(kalau nak goreng pisang bebanyak.. adjust je lah eh sukatan kat atas..)
Cara-cara:
Hiris pisang mcm ikut style memasing. Campurkan semua adunan kat atas.Takyah pukul adunan.. just campur je. Celup pisang dlm adunan. Then goreng dlm minyak yg panas. Angkat. Toskan sket minyak. Makan ! Senang kan ?.. hehe
Pisang Keju
Sumber : keseharian.com
Bahan
Pisang yang pas untuk digoreng, pisang raja enak, pisang tanduk matang, atau pisang ambon yang tidak terlalu matang
Gula Pasih
Keju Cheddar Kraft balok atau parut
Coklat meises
Susu kental manis putih atau coklat
Minyak goreng
Cara Membuat
1. Kupas pisang, goreng kecoklatan, tiriskan
2. Pipihkan pisang, belah, tata pada piring
3. Taburi gula pasir, keju parut, coklat meises, dan terakhir susu kental manis
4. Sajikan hmmm yummy
No comments:
Post a Comment