I love eating tapai especially tapai ubi or tape ubi. My mom used to make both tapai bcoz' it's ez to find the sources. She grew tapioca herself & there're a lot of rubber tree around our house, so it's ez to find rubber tree leaves to cover the rice.
Yesterday my husband came home & he brought a long a few packets of tapai ubi. It was from his friend since his friend's in-law made tapai ubi + tapai pulut & they sold at pasar pagi at banting. They were really delicious + sweet + mouth watering. Half of it i fried bcoz' my husband has never eaten fried tapai ubi b4. Poor him....
TAPAI UBI
Sumber : Rozzan
Bahan-bahan:
1 kg ubi kayu (kupas kulitnya, potong anggaran 4-5cm & bilas dgn air)
1 keping ragi (dihaluskan jadi serbuk- gesek dgn pengayak tpg pun boleh)
secukup daun pisang (utk membungkus tapai)
Cara:
1) Rebus ubi yg telah dibersihkan tadi hingga separuh masak lalu ditoskan dan biarkan sejuk.
2) Susun selapis ubi kayu di dalam sebuah bekas (periuk pun boleh). Taburkan rata-rata serbuk ragi tadi ke atasnya. Susun lagi selapis ubi kayu dan tabur lagi ragi. Buat begini sehingga kesemua ubi tadi habis. Tutup periuk rapat-rapat. (ada juga kaedah lain di mana setiap ubi tersebut disapukan dgn serbuk ragi)
3) Ambil sehelai kain putih (atau apa-apa pun kain yg ada!) dan bungkus periuk tadi. Kemudian peraplah selama kurang lebih 3-4 hari.
4) Bila tapai sudah menjadi, baunya akan naik, dan ia akan mengeluarkan sedikit air yg manis.
5) Bungkus tapai dgn daun pisang utk menambahkan lagi aroma tapai ubi tadi.
Yesterday my husband came home & he brought a long a few packets of tapai ubi. It was from his friend since his friend's in-law made tapai ubi + tapai pulut & they sold at pasar pagi at banting. They were really delicious + sweet + mouth watering. Half of it i fried bcoz' my husband has never eaten fried tapai ubi b4. Poor him....
TAPAI UBI
Sumber : Rozzan
Bahan-bahan:
1 kg ubi kayu (kupas kulitnya, potong anggaran 4-5cm & bilas dgn air)
1 keping ragi (dihaluskan jadi serbuk- gesek dgn pengayak tpg pun boleh)
secukup daun pisang (utk membungkus tapai)
Cara:
1) Rebus ubi yg telah dibersihkan tadi hingga separuh masak lalu ditoskan dan biarkan sejuk.
2) Susun selapis ubi kayu di dalam sebuah bekas (periuk pun boleh). Taburkan rata-rata serbuk ragi tadi ke atasnya. Susun lagi selapis ubi kayu dan tabur lagi ragi. Buat begini sehingga kesemua ubi tadi habis. Tutup periuk rapat-rapat. (ada juga kaedah lain di mana setiap ubi tersebut disapukan dgn serbuk ragi)
3) Ambil sehelai kain putih (atau apa-apa pun kain yg ada!) dan bungkus periuk tadi. Kemudian peraplah selama kurang lebih 3-4 hari.
4) Bila tapai sudah menjadi, baunya akan naik, dan ia akan mengeluarkan sedikit air yg manis.
5) Bungkus tapai dgn daun pisang utk menambahkan lagi aroma tapai ubi tadi.
Tapai Ubi
Gambar & sumber : Suzana Hashim
Untuk buat 1 kg tapai ubi
Cara Membuatnya
1. Kupas ubi dan potong-potong dalam size yang disukai. Kikis luaran ubi supaya bila rebus lendir ubi tak keluar.
2. Rebus ubi sehingga nampak permukaan ubi merekah. Jangan over rebus.
3. Sejukkan ubi tadi.
4. Tumbuk ragi ( ragi ada 2, ragi manis dgn ragi masam. Make sure beli ragi manis)
5. Taburkan sedikit ragi di permukaan bekas untuk letak ubi. Lepas itu susun ubi, tabur lagi ragi atas ubi dan tindih dengan ubi. Cara ini diulang sehingga ragi habis.
6. Lepas habis, tutup bekas dan balut dengan kain. Letak di tempat yang tertutup seperti di dalam kabinet or almari.
7. Boleh dibuka pada malam ke dua. Lepas buka terus simpan dalam peti ais kalau tak nanti over dia punya gas.
Tapai Ubi Goreng
Sumber : Ida 1001 Recipes
Bahan-bahan
Tapai ubi
Tepung goreng Adabi
Tepung Gandum
Sedikit garam, dan gula
Air
Minyak yang banyak untuk menggoreng
Cara Membuat
1) Campur 2 bahagian tepung goreng Adabi dengan 1 bahagian tepung gandum.
2) Masukkan sedikit gula dan garam.
3) Bancuh campuran tepung dengan air sehingga menjadi bater yang pekat seperti membuat pankek.
4) Panaskan minyak yang banyak. Celup tapai ubi kedalam bater dan goreng dengan api sederhana sehingga kekuningan seperti menggoreng pisang. Angkat dan hidangkan panas dengan susu krimer pekat manis atau sos custard.
1 comment:
sedap ni... bagi la kat aku sikit
Berkawan Jom
Post a Comment