- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Tuesday, May 27, 2008

Chocolate Cake...My Favorite

I always fond of chocolate cake.Whenever i passed (usually once a month) , i'll buy a slice of their chocolate cake.It was awesome.I still remember my matric teacher's choc cake.It was wonderful.It was my first time i ate moist choc cake.So today,i'm going to make a choc cake, but i'm not going to bake it,instead i'll steam it as i haven't bought an oven yet.I'll buy it soon.I've a gas oven but i left it at my mom's house.It was quite fussy as i have to monitor the temperature all the time.So i'm going to buy an electric oven this time.I've a BIG plan this year.I'm going to make a lot of cookies for hari raya as this is my last hari raya as a bacheloratte.& off course,i'm going to bake some cakes as my father loves cake.My choise,choc cake & marble cake.


KEK COKLAT KUKUS


Bahan A [Kacau rata]
1 cawan susu cair
1 cawan air
1 cawan butter cair
2 cawan gula perang

Bahan B [ayakkan]
2 cawan tepung superfine
1/2 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat

Bahan C [kacau rata]
1 biji telur ayam
1 s/k esen vanilla

Cara
1. Panaskan kukusan
2. Kacau semua bahan A supaya sama rata.
3. Masukkan bahan B dan kacau lagi.
4. Masukkan bahan C dan kacau lagi supaya tidak bergentil.
5. Lapikkan loyang dan masukkan adunan.
6. Kukuskan selama 1 jam dengan api sederhana.
7. Hiaskan dengan krim coklat

KRIM COKLAT
250 gm cooking coklat
1 s/b cocoa butter [butter]

Cara
1. Coklat dicincangkan kecil. Masukkan coklat dan cocoa-butter dalam mangkuk bertangkai dan tahan panas.
2. Panaskan coklat dan kacau sampai coklat cair. Tutup api.
3. Kacau coklat sampai semua telah cair.
4. Bila nampak coklat agak pekat boleh sapukan atas kek mengikut suka hati.
5. Hiaskan mengikut pilihan sendiri.


KEK COKLAT KUKUS liZA

Bahan A
220 gm tepung gandum
1 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat
50 gm serbuk koko
180 gm gula perang

Bahan B
2 biji telur
1 s/k esen vanila

Bahan C
200 ml susu cair
200 ml minyak mazola
200 mi air panas

Cara
1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk supaya rata.
2. Pukul Bahan B dalam mangkuk berasingan. Masukkan dalam mangkuk bahan A. Kacau rata.
3. Masukkan Bahan C dalam adunan bahan A. Kacau rata.
4. Panaskan kukusan sehingga mendideh dan lapikkan kertas minyak dalam loyang 8 x 8 inci.
5. Masukkan adunan dalam loyang dan kukuskan selama 1 jam.
6. Bila telah mask buka tudung kukusan perlahan supaya air tidak menitik keatas kek.
7. Hiaskan dengan cream coklat.

Cream Coklat

Bahan
300 gm coklat masakan [potong kecil]
50 gm fresh cream

Cara.
1. Panaskan coklat didalam periuk secara double boiling.
2. Bila nampak coklat hampir cair tutup api.
3. Masukkan fresh cream dan kacau sebati sehingga agak sejuk
4. Bila dah hampir sejuk tuangkan atas kek dan hiaskan mengikut kesukaan sendiri.



KEK COKLAT KUKUS KEJU KOKTEL

Bahan A
2 cawan tepung gandum ]
1 cawan serbuk koko ]
1 s/k baking powder ] ayakkan
1 s/k soda bikarbonat ]

Bahan B
1 cawan susu pekat
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang

Bahan C
4 biji telur ]
1 s/k esen vanilla ] kacau rata

Cara
1. Panaskan kukusan dan lapikkan loyang dengan kertas minyak.
2. Masukkan semua bahan yg diayakkan dalam mangkuk.
3. Masukkan butter cair, air panas, gula dan susu pekat dalam mangkuk yg berisi bahan yg telah diayakkan.
4. Masukkan telur dan kacau adunan sehingga sebati.
5. Masukkan dalam loyang dan kukus selama 1 jam atau lebih sikit.
6. Sejukkan dan hiaskan dengan kerim keju dan buah2an koktel

Bahan krim keju:
250 gm keju cream philidephia
1/2 cawan gula halus
1/2 cawan air agar-agar
1 cawan yogurt perisa mangga
1 tin buah2 koktel
1/2 cawan air dalam buah2 koktel

Cara:
1, Pukul keju cream dan gula sehingga rata/lembut.
2. Masukkan yogurt dan pukul lagi.
3. Masukkan air/cecair agar dan kacau rata.
4. Tuangkan atas kek span dan sapukan rata.
5. Taburkan buah2 koktel dan sejukkan beberapa jam.
6. Potong dan hidangkan.



KEK COKLAT MOCCA KUKUS

Bahan A
1 ketul butter [250 gm]
1 cawan serbuk koko
1 cawan brown sugar /gula kastor
1 cawan susu cair
1 s/b nescafe
½ cawan susu manis

Bahan B
3 biji telur
1 tsp esen vanilla

Bahan C
1 ¼ cawan tepung gandum }
1 tsp baking powder }di ayak bersama
1/2 tsp soda bicarbonate }

Cara :
1. Campurkan semua bahan A dalam periok atas api yang sederhana….kacau sampai cair dan semuanya sebati, tak berketul2 lah. Biarkan suam.
2. Pukul telur dengan esen vanilla sampai kembang. Masukkan ke dalam adunan koko [no 1].
3. Masukan tepung yang telah di ayak tadi sedikit demi sikit sambil digaul hingga sebati.
4. Panaskan kukusan.
5. Tuang adunan dalam acuan .
6. Kukus selama 1 jam atau sehingga masak dengan api yg sederhana. Acuan yang kecil memerlukan masa mengukus yang lebih pendek.

NOTA
Make sure tudung kukusan kering semasa menutup semula periuk kukusan.


KEK COKLAT KUKUS BEBOP

Bahan
375 gm butter
2 cawan gula halus
1 tin susu cair
1 sudu teh esen vanilla
4 biji telor
2 cawan tepung gandum
1 cawan koko
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

Cara
1. Cairkan butter dlm periuk, kemudian masukkan susu cair, esen vanilla dan gula, kacau perlahan hingga semua hancur dan sebati.
2. Kemudian tutup api dan biarkan adunan suam.
3. Selepas itu masuk telur yg telah dipukul dahulu kedalam adunan.
4. Satukan dan ayak tepung, koko, baking powder dan soda bikarbonat,
5. Kemudian campurkan semua bahan kering kedalam adunan tadi.
6. Kacau sebati hingga rata kemudian kukus selama 1 1/2 jam.

Nota : Acuan hendaklah di sapu minyak kemudian di lapik dengan kertas minyak supaya senang untuk dikeluarkan kek dari acuan nanti. Dan juga tutup permukaan acuan kek dengan foil paper supaya air kukusan tidak jatuh ke atas kek.

Monday, May 26, 2008

He's Cooking...- Mee Bakso

Early this morning,my fiance called.Urgent!U know what,he's asking for 'mee bakso' recipe.He asked me to look for the recipe in internet.I was surprised as he was not that into mee,especially indon food.Erm,actually the general workers at the site project asked him to cook mee bakso.Ada2 aje...He stayed at the site with the general workers & sub-cons.All of them are indon.They already knew that he was a good cook,so almost every day they asked him to cook.They will buy & prepare the ingrediants & he'll cook.He had to cook if he wanted to eat there bcoz' he can't stay with their cooking;every day they fry egg with boiled or fried veggie.
& today they ask him to cook 'mee bakso',something that he haven't cook or eat in his life.So,to save his grace,he asked me to look for the recipe.So,here are some of the recipes i found & i put it here for my future reference.....

MEE BAKSO

Bahan
500 gm tulang lembu
200 gm lemak muda atau tetal
300 gm daging [kisar]
5 s/b tepung jagung
2 kiub pati daging
1 bungkus rempah sup bunjut
sos cili kicap
daun sup & daun bawang [hiris]
hirisan kobis
500 gm mee kubing [celurkan]
air secukup
garam
10 ulas bawang merah [mayang nipis]
Minyak

Bahan tumbuk
1 s/b lada hitam[kisar]
5 ulas bawang putih
5 cm halia
3 cm lengkuas

Cara
1. Bersihkan tetel/lemak muda dan tulang lembu dan rebuskan bersama bahan tumbuk dan rempah sup bunjut sehingga lembut.
2. Panaskan minyak dan gorengkan bawang untuk buat bawang goreng.
3. Masukkan bawang goreng kedalam periuk sup dan renehkan sehingga lembut.
4. Daging kisar tadi di gaulkan dengan tepung jagung dan sedikit garam dan bulat2kan. Sekiranya lembek bolehlah tambahkan tapung jagung.
5. Bila kuah tulang telah mendideh masukkan bebola daging dan rebuskan sehingga masak.
6. Untuk menghidangkan, ambil mee kuning dan daun sup & daun bawang, hirisan daun kobis dan sos cili kicap. Tuangkan sup dan bebola daging atas mee.

BAKSO

Bahan-bahan:
2 ulas bawang besar (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
1 inci halia (ketuk)
sedikit pepper n garam secukup rasa
air
(stok ayam or stok daging)
daun sup/bawang

Mee kuning
tauge
bunga kobis (rebus seketika)
jagung muda (baby corn)- rebus
lobak merah (optional)- rebus

Bebola daging (dah siap in paket) - boleh beli @ any supermarket
OR
isi ayam
bwg putih
lada sulah
tepung jagung
garam&gula
putih telur
(isi ayam di blend bersama bwg putih,smpai hancur,gaul isi ayam yg diblend td dengan lada sulah,garam,gula,tpung jagung
akhir sekali masukkan telur putih.) - buat mcm bebola ayam ..bulat2 kan..masukkan dalam sup yg mendidih..bila dah terapung di angkat dan ketepikan.

Cara- cara buat sup:
Panas minyak..masukan kesemua bahan kisar n halia hingga naik bau..kalau anda suka bole gunakan rebusan tulang ayam atau pun rebusan daging..OR (stock ayam/daging) setelah mendidih masukkan lada sulah,garam secukup rasa..bila dah masak..matikan api dah boleh dihidangkan bersama mi kuning,taugek,sayur-sayuran dan juga bebola daging atau ayam..

Mee Bakso

Bahan Bakso:
1 kg daging cincang
250 gm tepung ubi
180ml air
2 biji telor garam & gula (ikut rasa)
5 ulas bawang putih (dihaluskan)
1 sudu teh serbuk lada putih (merica) air untuk merebus

Cara:
Kesemua bahan di atas dicampurkan. Uli sehingga bahan tadi tidak
melekat. Setelah sebati kesemuanya, ambil sedikit adunan daging cincang
tadi dan kepalkan ditangan, keluarkan melaluicelah ibu jari dan jadri
telunjuk (jadi bulat). Didih air di dalam periuk dan masukkan bakso yang telah
dibulatkan. Masak sehingga bakso timbul (macam rebus buah melaka).
Setelah bakso timbul. angkat dan toskan.

* Kuahnya sama macam kuah mee sop cuma ia menggunakan stok daging.
Boleh gunakan daging atau tulang daging untuk dapatkan stok daging tersebut.
Kalau nak senang, gunakan saja stok daging segera. Jangan lupa letakkan
beberapa daun salam dan sehelai dauh limau purut untuk mendapatkan
aromanya. Setelah kuah hampir mendidih, masukkan bakso tadi.

Bahan untuk hiasan bakso:
(jika suka): bawang goreng, daun sop dan daunbawang, mayangkan sayur
kobis, taugeh, sos cili/tomato, cili api tumbuk dan juga kicap.


MEE BAKSO JAKARTA

Bahan2:
mee kuning
telur direbus

Bahan Untuk Sup:
bawang putih(cincang halus@kisar)
lada putih
daun sup&daun bawang

Bahan Untuk Bakso:
isi ayam
bwg putih
lada sulah
tepung jagung
garam&gula
putih telur

Cara membuatnya:
isi ayam di blend bersama bwg putih,smpai hancur,gaul isi ayam yg diblend td dengan lada sulah,garam,gula,tpung jagung
akhir sekali masukkan telur putih.
sementara itu didihkan tulang ayam,bwg putih,bila mendidih,msuk lada sulah,garam,gula.tabur daun sup n bawang.
bulat2kan isi ayam,msukkan dalam sup yg mendidih,msakla hingga bebola2 ayam td terapung@masak sempuna.
hidang dgn mee kuning n telur rebus

Sunday, May 25, 2008

Lazy Day - Nasi Goreng

Here i am,all alone.Too lazy to do anything.I woke up quite late as i slept very late last night,watching midnight movie,alone.Oh i wish he was here.Too lazy to walk to the market.Nothing in the freeze,only a bunch of 'kangkung', fish ball & a piece of chicken (very small).I'm feeling hungry but too lazy to cook.Oh,i lost my stamina,i lost my spirit.
After moping the floor, cleaning & sweeping the house,my stomach began to 'sing'.Erm,thinking what too cook with a very limited sources,i decided to cook 'nasi goreng' or fried rice for brunch & dinner....hahaha...what a lazy girl.....

NASI GORENG IKAN MASIN

Bahan-Bahan:
2 mangkuk nasi putih
1 keping ikan tenggiri masin [ gorengkan dan pecah2kan]
2 biji telur
6 pokok kangkung [potong kecil]
1 s/b sos nampla [sos ikan]
1 pokok daun bawang [racikkan]
minyak

bahan tumbuk
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji cili api
sedikit belacan
sediki ikan bilis
garam

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang telah ditumbuk tadi sehingga naik bau.
2. Masukkan nasi, kangkong dan sos nampla. Gaulkan rata.
3. Masukkan telur dan biarkan agak masak sikit baru di kacau hancur. Gaulkan rata.
4. Taburkan ikan masin dan gaulkan rata.
5. Angkat dan masukkan dalam pinggan.
6. Taburkan daun bawang dan hidangkan bersama keropok keping.


NASI GORENG USA

Bahan-Bahan:
4 pinggan nasi putih
4 ulas bawang merah [cincang]
2 ulas bawang putih [cincang]
1 biji cili capsicum merah
1 biji telur ayam (digoreng hancur)
1 mangkuk kecil daging ayam [dipotong nipis dan kecil]
1/2 cawan mix-vege
1 sudu kecil lada hitam [ditumbuk lumat]
Garam
majerin

bahan hiasan
telur mata kerbau
salad coleslow
daun sup
tomato buah

Cara:
1. Panaskan majerin, kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dicincang beserta lada hitam.
2. Tumis hingga naik baunya.
3. Masukkan daging ayam dan biarkan seketika sehingga daging tersebut masak
4. Kemudian masukkan mix-vege dab telur hancur tadi.
5. Kacau hingga semuanya sebati. Masukkan garam dan serbuk perasa.
6. Kemudian masukkan nasi dan gaulkan hingga sebati.
7. Angkat dan masukkan dalam pinggan hidangan dan hiaskan saperti dalam gambar.


NASI GORENG USA

Bahan:
2-3 camb minyak
1 labu bawang besar (yg sedang), dicincang halus
3 ulas bawang putih, dicincang halus
1 camt pes cili
3 camb sos cili
4 camb sos tomato
1 camb stok pekat ayam/kiub
1 biji cili Benggala hijau (kecil), dikiub
80 g sayuran campur
4-5 camb air (utk merenjis)
450-500 g nasi (yg sudah sejuk)
1-2 camt serbuk lada sulah
garam secukupnya

Bahan Hiasan
minyak utk menggoreng
3 biji telur
daun parsli/daun sup/daun bawang

Bahan Lauk
300 g daging batang pinang/sirloin steak
1 camt serbuk (kasar) lada hitam/coarse black pepper
2 camb sos barbeku
2 camb mentega
2 camb minyak

Bahan Sos(atau gunakan 'Black Pepper Sauce' di dalam botol)
3 camb mentega
3 camb tepung gandum
200 ml air panas
300 ml susu segar/UHT
1 kiub stok daging
1/2 -1 camb kicap hitam
2 camt puri tomato
1 camb serbuk (kasar) lada hitam
sedikit garam

Untuk lauk:
Perap daging dengan sos barbeku selama 4 jam. Panaskan mentega dan minyak, perangkan seluruh daging di atas api sederhana. Ubah ke dalam ketuhar 200 C dan bakar selama 15-20 min atau hingga masak. Biar sejuk sebelum dihiris nipis.
Untuk sos:
Cairkan mentega atas api perlahan, masukkan tepung dan kacau 2 min. Masukkan semua bahan lain dan kacau tanpa henti hingga pekat.

Untuk nasi goreng:
Panaskan minyak, masukkan bawang besar dan bawang putih. Bila sudah wangi, masukkan pes cili dan kacau 1 min. Bubuh pula sos cili, sos tomato, stok ayam, cili Benggala dan sayuran campur. Renjiskan sedikit air supaya ia tidak terlalu kering. Bila sayuran empuk, masukkan nasi dan kacau rata. Tambah serbuk lada sulah dan garam secukupnya sebelum diangkat. Padatkan nasi ke dalam mangkuk kecil kemudian terbalikkan di atas pinggan. Letak hirisan stik di sebelah, curahkan sedikit sos.

Bahan Hiasan:
Panaskan sedikit minyak, goreng telur "mata kerbau" dan letak di atas nasi goreng. Hias dengan hirisan daun (pilihan ikut suka).

Saturday, May 24, 2008

Boring....

Today,it's all about bread & anything to do with wheat.For breakfast i took roti canai dipped into dhal , curry & sambal (i like to mix 3 of them together but i prefer dhal the best).

ROTI CANAI

Bahan-bahan:
600 g tepung gandum
1 camt garam
1 camt gula halus
2 biji telur, dipukul
125 ml susu segar
125-130 ml air
3-4 camb minyak
3-4 camb minyak sapi
minyak/minyak sapi utk menggoreng

Cara Membuat :
Gaulkan 3 bahan pertama, masukkan telur, susu dan air sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh. Uli selama 10 min hingga licin dan lembut. Jika terlalu keras, basahkan tangan dengan air kemudian uli lagi. Bahagikan 7 atau 8 bebola. Letak dalam mangkuk. Lumur dengan minyak dan minyak sapi. Tutup dengan tuala lembab, biar 6-8 jam (semalaman). Ambil sebiji, leperkan senipis yg boleh (stail tersendiri). Angkat hujungnya dan biar memanjang seperti tali kemudian buatkan bulatan. Leperkan agar lapisannya bercantum semua. Jika cara ini sukar, memadai dengan melipat 4 kemudian goreng dalam sedikit campuran minyak/minyak sapi.

For lunch, i took all 4 of the following 'indulgence'.Not too heavy but can at least fill my stomatch til' dinner time.I don't think i want to eat rice today,again.Jd mat saleh ckit hari ni.....



BUN DAGING

Bahan A
500 gm tepung high protien
30 gm susu tepung
50 gm gula
1 paket ibu roti [11 gm]
1 s/k pelembut roti [optional]
1 biji telur
1/2 s/k garam

Bahan B
250 ml air
80 gm majerin

Bahan Inti Daging
200 gm daging kisar [peroikan daging dan toskan]
1 bawang besar
2 ulas bawang putih
2 biji tomato
1 s/b minyak
3 s/b cili sos [jika nak pedas..tambahkan cili mesin]
3 s/b tomato sos
garam
minyak

Cara Memasak Bahan Inti:
1. Potong dadu semua bahan
2. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
3. Masukkan daging kisar dan tambahkan garam serta tomato sos dan cili sos.
4. Kacau hingga daging empuk. Biarkan sehingga pekat.
5. Masukkan inti dalam pinggan dan biarkan sejuk

Cara Penyediaan
1. Masukkan dan gaulkan rata semua bahan A.
2. Masukkan air dan gaulkan lagi sehingga sebati.
3. Masukkan majerin dan gaulkan sehingga adunan kelihatan sebati [ anggaran 10 minit].
4. Bahagikan adunan pada 60 gm setiap dan buatkan bulat2. Perapkan sebentar.
5. Ambil doh dan leperkan. Masukkan inti daging dan tutup semula.
6. Perapkan dalam lyang yg telah disapukan minyak sehingga saiz roti naik sekali ganda.
7. Sapukan dengan kuning telur.
8. Bakar dalam suhu 200'C selama 20 -25 minit atau sehingga kuning keemasan.
9. Keluarkan dan sapukan majerin untuk kelihatan berkilat dan menarik.



GARLIC BREAD

Bahan-bahan:
Bahan roti perancis
500 g tepung berprotein tinggi / tepung roti
20 g yis mampat (segar)
300 ml air suam
1/2 camt garam

Utk glis
125 ml air suam
1/2 camt garam
Cara Membuatnya :
Ayak tepung + garam. Larutkan yis + sed air, masukkan ke dalam tepung. Campur baki air dan uli selama 15-20 min. Tutup mangkuk dan biar doh kembang 2 x ganda dari saiz asal. Bentukkan doh memanjang, letak atas tin pembakar bertabur tepung. Kelarkan roti menyerong dengan pisau tajam. Glis dengan air garam. Tutup dgn plastik dan biar roti kembang 2 x ganda (di tempat hangat).
Sapu dgn air bergaram sebelum dibakar pada 220 C selama 15 min. Turunkan suhu ke 180 C dan bakar 20 min lagi.

Mentega bawang putih
1 btg roti perancis
130 g mentega
1 camb parsli cincang (jika tiada, guna jenis kering dlm botol)
1/2 camb bawang putih cincang
sedikit garam

Kelar roti sedalam 3/4 (jgn putus). Pukul bahan lain hingga kembang. Sapu campuran mentega pada setiap kepingan roti, tangkupkan semula. Balut dengan kertas aluminium (foil). Bakar pada 190 C selama 15 min. Buka foil dan bakar lagi 5 min.


BLUEBERRY MUFFIN

Bahan A
220 gm teppung gandum
100 gm gula kastor
1 s/b bakign powder
1/2 s/k garam

Bahan B
2 biji telur [pukul sedikit]
50 ml minyak jagung
50 ml butter cair
150 ml susu segar

Bahan C
200 gm blueberry filling/jam

Cara
1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk.
2. Gaulkan bahan B dlam mangkuk berasingan.
3. Campurkan bahan B dalam mangkuk bahan A.
4. Panaskan oven 180'C selama 10 minit.
5. Masukkan adunan separas 3/4 dalam mangkuk kertas muffin.
6. Sudukan blueberry filling/jam dalam adunan di dlaam mangkuk muffin.
7. Bakar muffin selama 25 - 30 minit.




SOSEJ GULONG BREADCRUMB

Bahan
5 batang sosej ayam [potong 2]
10 keping roti sandwich [buangkan tepi..boleh smpan buat puding roti.. ]
3 biji telur [pukul]
breadcrumb
500 ml minyak

Cara
1. Gulongkan sosej dalam roti.
2. Celupkan dlam bancuhan telur.
3. Golekkan dalam breadcrumb.
4. Gorengkan dengan api sederhana.
5. Angkat dan hidangkan dengan cili sos.

Friday, May 23, 2008

Lunch With A Friend - Mee Rebus

Yesterday,my friend came to my office during lunch hour.She took me to our favorite eating place at Bt 10 Cheras,infront of tmn cheras jaya,beside telekom building.Actually,our x-collegue introduce that place to us.The owner is her friend's father.Even though the stall was so simple & small,the food was very good & cheap.His famous cooking are mee rebus, laksa, abc, air cendol.It has been almost a year we haven't been there & i was long for his mee rebus.Here i look for mee rebus recipe for my future reference.Who know,some day i've the gut to try it :).


MEE REBUS
Bahan-bahan :
500g mee kuning
500g tauge (dibuang akarnya)

Bahan kuahnya:
500g ubi keledek(direbus dan dikisar halus)
250g tetel lembu (dicuci bersih dan direbus hingga lembut)
sedikit minyak untuk menumis
garam dan serbuk perasa secukupnya

Bahan kisar:
3 sudu makan tauco (cuci sedikit jika tidak mahu terlalu masin)
4 sudu makan rempah kari daging
6 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
1 ibu jari lengkuas
2 ibu jari halia
2 batang serai
1 sudu besar udang geragau kering (disangar)

Bahan taburan :
telur rebus, tahu goreng, limau kasturi, hirisan cili hijau, hirisan daun sop/bawang dan bawang goreng.
Cara menyediakannya :
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar. Bila sudah berbau wangi, masukkan air rebusan dan tetel lembu. Kemudian masukkan keledek , garam dan serbuk perasa. Jika hendak manis, masukkan sedikit gula. Lebih enak kalau menggunakan gula tanjung. Bila sudah mendidih, matikan api.

Celur mee dan tauge, lalu toskan. Bila hendak menghidang, masukkan mee dan tauge kedalam mangkuk. Tuangkan kuahnya dan taburkan dengan bahan2 taburan. Hidangan ini elok dimakan semasa panas.


MI REBUS PENANG
Bahan-bahannya:
600 gm. mi kuning, dicelur
200 gm. taugeh, dibuang ekor & dicelur

Bahan kuahnya:
1 1/2 liter air rebusan udang
10 tangkai cili kering - direndam dan dimesin halus
20 ulas bawang merah- dimesin halus
200 gm. ubi keledek merah- dibuang kulit, direbus dan dimesin
garam secukup rasa
3 sudu besar sos tomato
Air asam jawa (ikut masam)

Bahan cucur udang:
100 gm. tepung gandum
1/2 sudu teh bicarbonate
Air kepala udang yang telah dimesin
Garam & minyak secukup rasa
Cara membuat cucurnya:
Gaul semua bahan. Bancuhan harus sederhana cair. Goreng di dalam minyak yang panas. Angkat dan toskan. Potong bentuk dadu besar.

Bahan hiasan:
3-4 biji telur rebus - dipotong berbaji
2 biji ubi kentang - direbus, dikuliti dan dipotong dadu besar
4 keping tauhu - digoreng dan dipotong dadu besar
4 ekor sotong kering - direndam, direbus dan dihiris
4 biji lada merah - dihiris
2 pokok daun bawang - dipotong 1/4 inci panjang
1 pokok daun salad - dihiris
3-4 biji limau kasturi - di belah dua
Sedikit kacang tumbuk
Bawang goreng

Cara membuatnya:
1. Sediakan bahan hiasan sebelum memasak mi dan kuahnya
2. Masukkan air rebusan udang ,ubi keledek, sos tomato, cili mesin , air asam jawa dan garam secukup rasa. Biarkan kuah mendidih perlahan-lahan sehingga agak pekat.
3. Jerangkan air dalam periuk dan celur diikuti dengan taugeh. Tos danketepikan
4. Untuk menghidang, letakkan sedikit mi dan taugeh ke dalam pinggan. Bubuh bahan


MEE REBUS SUNGAI DUA

Bahan-Bahan:
1 kg mee kuning (dicelur)
300 gm tauge
2 tangkai daun bawang (dihiris)
5 biji cili merah (dihiris)
3 keping tauhu goreng (dihiris)
3 biji telur rebus (dibelah)
3 biji limau nipis (dibelah)
Sedikit bawang goreng
Sediit garam
Sedikit minyak masak
Sedikit gula
Air secukupnya
Bahan Kuah:
2 kg keledek (direbus & dikisar)
2 sudu besar cili kisar
230 gm udang kering
200 gm serbuk kari daging
2 biji kentang (direbus & dipotong nipis)
8 ulas bawang putih (dikisar A)
3 batang serai (dikisar A)
Sedikit halia (dikisar A)
Cara:
Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan dikisar (A) & cili kisar hingga garing. Masukkan udang kering & serbuk kari. Masak selama 2 minit. Kemudian, masukkan keledek & kentang. Tambahkan air mengikut kepekatan yang diinginkan. Akhir sekali, masukkan garam & gula. Biarkan hingga kuah mendidih. Angkat dan hidangkan.
Cadangan Hidangan:
Masukkan mee ke dalam mangkuk. Bubuhkan serba sedikit tauge, tauhu goreng, cili merah, daun bawang, telur rebus & limau nipis. Tuangkan kuah panas hingga penuh & taburkan bawang goreng..

Here i jot down a different type of mee rebus recipe.Some call it mee kuah,but actually this is mee rebus recipe at my hometown,kt.My mom always make this kind of mee rebus for us.The more black papper u put,the more 'kick' the taste.All this time,this is mee rebus that i know but since i came to kl,i was a little shock to see other type of mee rebus.To my surprise,it is more like mee kari or mee jawa.But i always adore my mum's mee rebus recipe.It's not too oily,lots of veggie & not too fussy to make as it needs very simple ingrediants.


MEE REBUS ALA TERENGGANU

Bahan2:
500g mee kuning
5 cawan air rebusan tulang ayam / just plain water
udang, daging, isi ayam
3 ulas bawang putih diketuk
Halia diketuk
1 sudu kecil lada hitam- tumbuk
sawi
kobis
taugeh
bawang goreng
sedikit minyak untuk menumis
garam
gula
ajinomoto / bhn perisa
telur
Bahan sampingan:
sos tomato- jika suka
sos cili- jika suka
kicap cabai ( kicap manis + cabai dipotong halus + sedikit cuka)
limau nipis
Cara-cara
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih & halia sehingga naik bau
2. Masukkan isi ayam, daging atau udang. Kacau balik sekejap dalam 1-2 minit. Masukkan air rebusan
3. Masukkan pula lada hitam yang telah ditumbuk halus
4. Masak sehingga mendidih dan daging empuk.
5. Pecahkan telur ke dalam kuah.
6. Kemudian masukkan sawi, garam dan gula. Masak 2-3 minit. Padamkan api. Masukkan taugeh.
7. Masukkan mee ke dalam kuah & kacau seketika. Jgn terlalu lama utk elak mee kembang.
8. Taburlah dengan bawang goreng.
9. Kalau nak lagi sedap bolehlah dimasukkan sos tomato, sos cili, kicap cabai dan perahan air limau nipis.
Nota : Jika tidak mahu makan dgn segera,anda boleh juga mencelur dahulu mee dan dicurahkan kuah ke atasnya kemudian.

Thursday, May 22, 2008

Voila - Mee Ladna/Hailam/Kungfu

Today i'm thinking of cooking something heavy & delicious of course,but not too satiated.Erm,with less charbohidrate.Sometimes eating rice every day weary me.I think,i'm gonna eat less rice from now on as i wanna reduce my weight b4 my wedding day (hahaha).Last time i watch a discussion about not eating rice to shed the weight on tv.Further more,rice price nowadays is very high.Apart of shedding my weight,i can save the money.
Erm,i can forget the rice now but when my fiance is around,i've to forget the diet bcoz' he is rice lover.He can't live w/out rice.He can eat anything else a lot but in the end he'll look for rice.& i can't say no to rice infront of him.If he was eating,i've to eat too even though just a bit.If i decline,he'll sulk not to eat too.Very pretendous act.So here they are,my favorite mee.......

MEE LADNA
Bahan-Bahan:
1 bungkus mee kuning [500 gram]
200 gm isi ayam [dipotong]
1 keping fishcake [potong nipis]
10 biji bebola ikan [belah 2]
100 gm carrot [hiris kecil]
100 gm kobis
100 gm sawi
1 biji tomato buah [belah 6]
1 s/k lada hitam
1 biji telur
air secukupnya
sos tiram
Minyak masak
2 ulas bawang putih ]
2 ulas bawang merah ] cincang
bawang goreng

Cara:
1. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali. Masukkan bawang merah dan bawang putih cincang. Gorengkan sampai wangi.
2. Masukkan ayam,fish cake dan bebola ikan.
3. Masukkan air, sos tiram, lada hitam dan carrot.
4. Bila mendideh masukkan telur dan kacau supaya hancur.
5. Masukkan mee dan sayuran. Kacau rata. [Jangan masukkan garam kerana sos tiram dah masin]
6. Bila sayur dah layu boleh masukkan dalam pinggan hidang dan taburkan daun bawang & daun sup serta bawang goreng.




MEE BANDUNG


Bahan-Bahan:
500 gm mee kuning (dicelur)
300 gm ayam (dipotong kecil)
2 s/b cili mesin
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 mangkuk stok ayam (atau 1 kiub ayam + 2 mangkuk air)
5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 biji limau kasturi/nipis (belah 2)
2 biji telur (rebus dan belah 2)
Sedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang (dihiris)
1 biji tomato (belah
bawang goreng
cili merah/hijau (mayang)
Garam & minyak masak

Cara:
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bawang putih,
bawang merah & cili kisar hingga garing.
2. Masukkan stok ayam & ayam dan biarkan mendidih.
3. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram & garam.
Biarkan merenih perlahan-lahan.
4. Masukkan udang, sawi, & masak selama 2 minit.
5. Bila dah masak boleh ditutp api dan hidangkan.




MEE HAILAM

Bahan-Bahan:
600 gm mee kuning
100 gm daging [hiris nipis]
100 gm isi ayam [hiris nipis]
100 gm udang
250 gm sawi hijau [potong kecil]
100 gm bunga kubis [hiris]
100 gm kobis [hiiris]
2 biji telur ayam
1 biji cili merah [mayang]
1 s/b lada hitam
3 s/b kicap pekat
3 s/b sos tomato
3 sudu besar minyak
1 cawan air
4 ulas bawang putih [ketuk]

bahan hias
3 batang daun sup ]
3 batang daun bawang ] potong pendek
garam [jika perlu]

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan daging dan air. Biarkan sehingga lembut.
3. Bila daging dah lembut masukkan ayam dan udang. Kacau rata.
4. Masukkan kicap, sos tomato, lada hitam dan mee kuning . Kacau rata.
5. Masukkan bahan sayuran lain dan telur. Biarkan telur keras dan kacau perlahan-lahan.
6. Angkat dan masukkan dalam pinggan dan taburkan daun sup & daun bawang.




MEE KUNGFU / MEE HONGKONG / MEE KANTONIS

bahan A
500 gm mee kuning
5 biji telur [ dipukul]

Bahan B
100 gm udang basah [buangkan kulit]
150 gm ayam [dihiris]
1 biji panjang fish cake [potong nipis]
3 ulas bawang putih [dicincang]
100 gm brokoli [dipotong]
100 gm bunga kobis [dipotong]
100 gm carrot [potong kecil dan panjang]
5 tangkai baby corn
2 sudu besar minyak masak
2 s/b tepung jagung ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 cawan air rebusan ayam
2 s/b sos tiram
1 s/b lada sulah
garam
minyak

Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
6. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.

One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).