- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Thursday, August 28, 2008

Pineapple + Rice

Recipe for today...i'm going to try it bcoz' yesterday i bought a pineapple.I can't eat it all,so the i'm going to use the leftover to make 'nasi goreng nenas'.Even though most of the recipes used tinned pineapple,i'm going to replace it with fresh pineapple.

NASI GORENG NENAS
sumbangan Kak Liza

bahan:
2 mangkuk nasi putih [sejukkan]
1/2 cawn nenas dalam tin[asingkan airnya]
1 biji telur [pukul sikit]
5 ekor udang besar
100 gm isi ayam [hiris kecil dan nipis]
2 ulas bawang putih ]
3 ulas bawang merah ] hiriskan
1/2 cawan mix-vege
1 biji lada merah [cincang]
1 s/b sos ikan [sos nampla]
1 s/b sos tiram
1 s/b lada hitam
2 s/b majerin

cara:
1. Panaskan majerin dan tumiskan bawang merah dan putih yg dihiris.
2. Masukkan ayam, udang. dan mix-vege . Kacau rata.
3. Masukan telur dan biarkan mask sikit baru dihancurkan.
4. Masukkan nasi, sos nampla, sos tiran dan nenas. Kacau rata.
5. Bila dah nampak agak garing boleh angkat dan masukkan dalm buah nenas yg dibelah 2 dan korek isinya.
6. Taburkan hirisan daun bawang dan hidangkan.

Nasi Goreng Nenas
[NurAlara]

bahan:
nenas - yg dlm tin -didadu
nasi
bawang merah
bawang putih
1 labu bwng besar
ayam di dadu
telur sebiji
bunga kobis
karrot..potong halus
sos tiram
serbuk kunyit..utk warna..

cara:
1. tumis bawang merah dan putih yg dikisar
2. masukkan ayam..tumis...then masukkan bunga kobis..nenas..
3. masukan sos tiram.serbuk kunyit...
4. masukan bawang besar yg didadu..
5. masukan nasi..then cepat2 pecahkan telur.kacau...bubuh garam secukup rasa..
6. masukan karot.. masukan daun saderi..
7. siapppppp

Nasik Goreng Sardin dgn Nenas
- sudipkayu -

Bahan2:
3 cwn nasik x abis semalam (itu yg lebih afdalll!!, mengelakkan pembaziran..)
3 biji bwg merah
2 biji bwg putih
1 biji bwg besar
3 ketul ikan sardin dlm tin
1/2 cwn nenas kiub
1 sudu besar serbuk cili
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa

Cara2:
1. Gaulkan nasik dgn garam secukup rasa. Ketepikan.Tumbuk bwg merah dgn bwg putih. Hiris bwg besar.Panaskan minyak. Tumis semua bwg sehingga naik bau. Masukkan sardin yg sudah dilenyek kasar.Masukkan serbuk cili.Tumis sehingga sebati. Masukkan nenas. Bancuh secubit asam jawa dan masukkan air asam tersebut.Tumis sehingga bhn agak garing.Asam jawa tu utk megelakkan nasik berbau sgt hanyir sardin. Kemudian, masukkan nasik tadi. Gaul sebati dan hidangkan semasa panas! berpeluh makan beb!!
2. Kekadang aku letak je cili api, lagi kawww!! tp, nanti anak aku xleh mkn pulak..suka hati lah nak rasa pedas camne ok...

Nasi Goreng Nanas
(Pineapple Fried Rice)

- Koleksi Resep Kuliner Indonesia -

Ingredients
300 gr cooked rice
150 gr chicken meat, slice 1x1 cm
2 cloves garlic, chopped
1 leaves green onion, slice thin
2 spoons fried onion
200 gr shelled shrimps
2 spoons cooking oil
100 fresh pineapple, chopped
1 red chilli, remove the seeds, slice julient
1 spoon salty soy sauce
1 spoon sweet soy sauce
50 gr raisin
1 spoon soya sauce
1/2 teaspoon pepper powder
1/2 teaspoon salt
1 spoon margarine/butter

Method
1. Mix shrimps, chicken, soya sauce, pepper and salt. Leave it for a moment for enough absorbtion
2. Fry margarine/butter and cooking oil, saute garlic till wilt
3. Add green onion and the mix of shrimps and chicken meat then mix well
4. Add cooked rice and chopped pineapple, red chilli, mix well again
5. Add fried onion mix awhile then raise pan from the stove
6. Sow with raisin and ready to serve.


Nasi Goreng Nanas
http://dezkitchen.blogspot.com/

Bahan :
2 cup Nasi Basmati/ Long grain Rice
1/4 buah nanas potong kotak2
1/2 cup ayam jamur bisa dipakai ayam jamur matang/dada atau ayam jamur paha
1/2 sdm bawang putih cincang
1 sdm bawang bombany cincang
1 sdm prei iris halus
1/2 sdm fish sauce
1/2 sdm light soy sauce
1/2 sdm oyster sauce
merica dan sedikit gula untuk penyedap

Cara
1. Tumis bawang putih dan baombay dengan minyak 3 sdm, masukkan kecap2nya lalu ayam jamurnya, aduk rata masukkan nasinya, masak hingga bener2 meresap bumbunya , masukkan nanasnya, aduk sebentar masukkan daun prei, aduk cepat angkat dan sajikan panas2.
2. Dapat juga digunakan ayam mentah hanya prosesnya lebih lama, ayam mentah bagian dada atau paha, tumis setelah bawang putih dan bawang bombay masuk, setelah airnyanya hilang masukkan kecap2nya dst sama seperti diatas.


Pineapple Chicken Rice
(Nasi Ayam Nanas)

- melroseflowers -

Ingredients:
2 Tbs. vegetable oil
1 lb. boneless chicken, cut in ½-inch cubes
3 cups chicken stock
1 tsp. salt
2 cups uncooked jasmine rice (long-grain rice), washed and drained
½ small pineapple, peeled and sliced and cut in small pieces
Seasoning ingredients:
3 shallots, peeled and finely chopped
5 cloves garlic
½-inch ginger root, peeled and chopped
1 tsp. coriander seeds
½ tsp. white peppercorns
½ tsp. cumin seeds
a little freshly grated nutmeg
2 inches cinnamon stick
2 cardamom pods, bruised
2 cloves
1 stalk lemongrass, bruised

Instructions:
1. Blend all seasoning ingredients except cloves and lemongrass with a mortar and a pestle or a food processor to form a paste.
2. Heat oil in a wok or heavy saucepan over medium high heat and then add blended seasonings and the rest of the seasonings ingredients and stir fry it for 2-3 minutes.
3. Add the chicken and continue stir frying for about 3 minutes.
4. Add chicken stock and salt and simmer until the chicken is tender. Strain the stock and set aside the chicken pieces.
5. Place rice in a rice cooker or heavy stockpot, add 2½ cups of the reserved chicken stock and bring to a boil.
6. Cover the pan and simmer until the rice is almost cooked and the liquid absorbed.
7. Add the diced chicken and cook over low heat until the rice is thoroughly cooked.
8. Serve on a platter garnished with fried shallots and pineapple pieces.
* Makes 2-4 servings.

Wednesday, August 27, 2008

Makanan Dulu-dulu - Sagun

Yesterday my brother stop buy to say hello.He also brought me 'sagun'.I remember when i was a small kid,i always eat this.I like it very much.It taste sweet & 'lemak' bcoz' of the coconut shread.At my hometown,they packed it into a long colourful sugar paper.The problem when we eat it,if we not careful,it can spread all over ur face.One thing for sure,don't talk when u eat this...kang tak pasal2 tersembur...
But one thing for sure,i fall in love with other type of 'sagun'.They call it 'sagun bakar'.I first eat it at my uncle's house in melaka.I went there long time ago & he serve it to us.B4 we went back,while we went around melaka town,we bought a lot of it.I miss it very much...it was delicious.I found it once here in kl but it was not as tastier as the one i bought in melaka.

SAGUN
By : Che'Iza
Bahan-bahan
1/2 kg kelapa parut (putih je)
1/2 kg tepung beras
400 gm gula aising (ikut rasa)
sedikit garam
sehelai daun pandan disimpul...
sedikit pewarna hijau, merah n kuning (optional)

Cara-Cara
1. Goreng kelapa parut atas api yg perlahan hingga garing (kalau boleh tak nak dia kuning)
2. Masukkan tepung beras dan daun pandan.... goreng sehingga tepung agak kering
Kalau suka boleh titikkan sedikit pewarna pada sagon... Sebelum itu kuarkan sagon dan bahagikan kepada beberapa bhgn ....
3. Ambik satu bhgn masukkan kembali dlm kuali dan goreng balik dgn titisan warna... Setiap bhgn lain warna......
4. Campuran akan garing dan berderai, matikan api dan kuarkan sagon dari kuali.... boleh skip step 3 dan 4 terus dari step 2 ker 5..... (step 3 n 4 hanya kalau nak letak kaler2 kat sagun tu.....)
5. Bila sagun sejuk masukkan sedikit garam dan gula. Boleh letak dlm bekas atau terus bedal.... Daun pandan jgn mkn buang tau.... utk bau jer....

SAGUN

Bahan
200 g kelapa parut putih
250 g tepung beras
Gula halus/kastor (ikut suka manisnya)

Cara membuatnya:
1. Kacau kelapa parut atas api perlahan hingga pucat warnanya.
2. Masukkan tepung beras, kacau 15-20 min lagi hingga campuran menjadi kering, wangi, peroi dan rangup. Bubuh ke dalam mangkuk dan biar sejuk.
3. Boleh digaul terus dengan gula dan disajikan.

Sagun-sagun
Sumber: Buku Pandai Memasak

Bahan-Bahan:
600 g tepung beras
1 biji kelapa parut
3 biji putih telur
1 cawan air dicampur sedikit garam

Cara:
1. Kelapa digoreng tanpa minyak hingga kuning, kemudian gaulkan dengan tepung beras.
2. Tuangkan air garam dan putih telur sedikit-sedikit. Gaulkan hingga menjadi seperti abuk roti. Masukkan kedalam kuali dan masak hingga garing.

Sagun Arab

Bahan-bahannya
250-300g gula pasir
2 biji telur
1 biji kelapa (sederhana tua..hehe..)
Daun pandan dipotong2
sedikit pewarna merah (jika suka)

Cara menyediakan
1. Keluarkan daripada tempurungnya, buangkan kulit arinya dan parut putih.
2. Gaul dengan telur hingga rata, campurkan gula,pewarna merah serta potongan daun pandan
3. Masukkan dalam kuali dan sangrai (goreng tanpa minyak) hingga kekuningan
4. Sejukkan dan simpan dalam bekas kering.

Sagun Goreng tepung gandum [ninoZ]

Bahan-bahan
kelapa parut - bhg putih sahaja
tepung gandum
sedikit garam
gula

Cara-cara
sangrai kelapa parut dgn api perlahan hingga separa kering..then masukkan tepung gandum n sedikit garam..sangrai lagi hingga naik bau n bahan2 yg disangrai nampak kering n berderai..tutup api.. biar kejap then baru campurkan dgn gula pasir secukupnya
[kalau masukkan gula masa tepung tengah panas sgt..nanti gula tu cair n sagun tak jadi berderai dgn cantik]

Sagun Goreng tepung beras [ninoZ]

beras - dibasuh, ditoskan n dikeringkan..kemudian dikisar halus[kalau malas.. gantikan je dgn tepung beras dlm peket tu]
kelapa parut, bhg putih sahaja
sedikit garam
gula secukupnya..

cara nak buat sama je dgn sagun tepung gandum
Sagun Bakar - variasi [ninoZ]

sagun bakar lebih kurang je resepi dia..
cuma kelapa tu tak digoreng.. bior lembab2 camtu..tepung direndang sket je nak bagi peroi..
gaul dgn kelapa yg basah2 tu bersama gula..then mouldkan dlm acuan n bakar..
moisture dlm kelapa n gula yg akan cair tu nanti akan jadik mcm perekat utk hold shape sagun bakar

Sagon Kampung
oleh: harligt

Bahan-bahan ( Sekuali )
2 kg beras (basuh dan keringkan)
2 kg gula pasir
2 biji kelapa parut (ambil putih sahaja)
2 helai daun pandan
Garam secukup rasa
Sedikit air

Cara-cara
1. Kisar beras sampai halus. Campurkan sedikit garam pada kelapa yang telah diparut
2. Campurkan beras dengan kelapa dan renjis sedikit air supaya lembap.
3. Masukkan bahan tadi kedalam kuali.Tambahkan daun pandan.Goreng sagon ini atas api kecil hingga masak dan kering.Sentiasa gaul supaya tidak hangus.



SAGON
By : sudipkayu

Bahan:
200gms cwn kelapa kering
200gms cwn tepung beras
50 gms tepung pulut
gula halus secukupnye

CARA:
1. goreng dulu kelapa hingga wangi (kalau guna kelapa fresh kine goreng hingga separa kering giteww)...
2. masukkan tepung beras& tepung pulut...goreng lg hingga wangi, rangup & berderai...
3. dah siap, sejukkan dulu br gaul bersama gula ikut suka nk manis mana...

Kue Putu Jawa (Sagon)
www.resepmami.com

Bahan-Bahan: [Ingredients]
200 gram tepung ketan
150 gram kelapa parut
1 sendok makan gula pasir
1/2 sendok teh garam
110 cc air
120 gram pacar cina, rebus
1 sendok teh esens pandan
2 tetes pewarna kue berwarna hijau
70 gram gula merah, potong bentuk dadu

Cara Memasak: [Cooking Instruction]
1. Campur tepung ketan, kelapa parut, gula, dan garam, aduk rata, sisihkan.
2. Campur air, pewarna kue berwarna hijau, dan esens pandan, aduk rata, lalu tuangkan sedikit-sedikit ke dalam campuran tepung tadi, aduk rata dan licin.
3. Masukkan pacar cina, aduk hingga menyebar rata, lalu tuang ke dalam loyang bulat kecil yang telah diolesi dengan sedikit minyak hingga setengah penuh.
4. Letakkan beberapa potong gula merah, tuang adonan di atasnya hingga loyang hampir penuh, lalu kukus hingga matang, angkat

SAGUN BAKAR

Bahan-Bahannya
150 gram majerin
1 biji kuning telur
1 biji (350 gram) kelapa parut putih
½ sudu teh garam
½ sudu teh serbuk vanilla
250 gram gula pasir
500 gram tepung sagu
sedikit majerin

Cara-caranya
1. Pukul majerin sehingga berwarna pucat, masukkan kuning telur dan pukul rata-rata. Ketepikan.
2. Campur dan gaul kelapa parut, garam, vanilla dan gula sehingga larut. Masukkan tepung sagu, kacau dan campur dengan adunan majerin sehingga sebati.
3. Tuang dan ratakan adunan setebal kira-kira 4mm dalam acuan pembakar yang disapu sedikit majerin. Potong-potong adunan 4cm x 6 cm dengan pisau tajam.
4. Bakar dalam ketuhar pada 160 darjah C selama 40 minit sehingga masak dan kuning keemasan. Tekan bekas potong dengan pisau ketika kuih masih lembut dan panas agar mudah dipatahkan. Sejukkan sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

Tuesday, August 26, 2008

Rice Pudding

Old-Fashioned Rice Pudding I
SUBMITTED BY: Juanita

INGREDIENTS
2 eggs, beaten
4 cups milk
1/2 cup white sugar
1/2 cup uncooked white rice
1 tablespoon butter
1 teaspoon vanilla extract
1/2 cup raisins (optional)
1/8 teaspoon ground nutmeg

DIRECTIONS
1. Preheat oven to 300 degrees F (150 degrees C). Grease a 2 quart baking dish.
2. Beat together the eggs and milk. Stir in white sugar, uncooked rice, butter, vanilla extract, raisins, and nutmeg. Pour into prepared pan.
3. Bake for 2 to 2 1/2 hours in the preheated oven. Stir frequently during the first hour.



Rice Pudding

Ingredients:
4 oz (110 g) pudding rice, or arborio rice or beras pulut
14½ oz (410 g) evaporated milk
1 pint (570 ml) whole milk
1½ oz (40 g) golden granulated or caster sugar
1 whole nutmeg
1 oz (25 g) butter

Directions:
1. Pre-heat the oven to gas mark 2, 300°F (150°C).
2. You will also need a round ovenproof dish with a diameter of 9 inches (23 cm), 2 inches (5 cm) deep, lightly buttered.
3. This is simplicity itself, because all you do is mix the evaporated milk and whole milk together in a jug, then place the rice and sugar in the ovenproof dish, pour in the liquid and give it all a good stir. Grate the whole nutmeg all over the surface (it may seem a lot but it needs it), then, finally, dot the butter on top in little flecks.
4. Next just carefully pop the dish in the oven on the centre shelf and leave it there for 30 minutes, then slide the shelf out and give everything a good stir. Repeat the stirring after a further 30 minutes, then pop the dish back in the oven to cook for another hour, this time without stirring. At the end of this time the rice grains will have become swollen, with pools of creamy liquid all around them, and, of course, all that lovely skin!

Puding Beras Dengan Mangga
sumber : Jelita [Resepi Warisan Ibu Pilihan Bernas]

Bahan-bahan :-
250 gm beras
2 liter susu segar
250 gm gula pasir
3 helai daun pandan, disimpul
100 gm mentega
150 gm kismis
150 gm mangga, didadukan
6 biji telur
sedikit garam

Bahan Karamel :-
200 gm gula pasir
100 ml air

Cara-cara :-
1. Basuh beras kemudian sejat.
2. Jerang beras bersama susu segar, gula, daun pandan dan mentega di atas api perlahan.
3. Masak dan kacau selalu sehingga beras menjadi bubur. Angkat daripada api.
4. Keluarkan daun pandan. Bubuh kismis, mangga dan telur di dalam adunan. Kacau sebati.
5. Masukkan adunan ke dalam acuan yang telah dituang karamel.
6. Sejukkan dan keluarkan puding.Hias mengikut citarasa.

Untuk membuat karamel :-
1. Jerang gula dan air dalam periuk tidak melekat. Kacau hingga menjadi keemasan. Tuang karamel ke dalam bekas tahan panas atau tuang terus ke dalam acuan.

Kheer - rice pudding
By : AnitaSabrina

Ingrediants
1/2 cup rice rice (basmati the best)
8 cups milk
4 cardamon pods
1 and 1/4 cup sugar
2 tbps slivered blanched almonds
1/4 tsp ground cardamon
1/4 tsp freshly grated nutmeg
1 tsp rose water or few drops rose essence

Method
1. Basuh beras & boil in water for 5 mins. Drain well
2. Didihkan susu with cardamons. Add rice and simmer.
3. Kacau selalu for 1 hour until nasi lembut and susu jadi pekat.
4. Add sugar and almonds and continue cooking until the consistency is like that of porridge.
5. Remove from heat, pick out the cardamon pods.
6. If you think the flavor needs intensifying, add ground cardamon.
7. When half cool stir in the rose water. Serve warm or chilled, in a large bowl or individual sweet dishes, the top sprinkled with a little grated nutmeg.

Puding Beras
Sumber: Majalah Saji November 1998

Bahan-Bahan:
2 sudu besar minyak sapi
1 cawan tepung beras
5 cawan air
½ cawan susu tepung
½ sudu kecil serbuk buah pala
¾ cawan gula pasir
½ sudu kecil esen ros
Sedikit badam panggang

Cara:
Panaskan minyak sapi dalam kaserol tekan HIGH (4 minit). Masukkan tepung beras dan masak MEDIUM HIGH untuk 3 minit, dikacau selalu untuk menggelakkan hangus, kemudian keluarkan. Masukkan susu tepung yang telah dibancuh dengan air sedikit demi sedikit hingga semuanya sebati. Masak selama 3 minit HIGH. Kemudian masukkan esen ros, gula, serbuk pala. Masak lagi selama 5 minit HIGH dan kacau rata. Keluarkan dan masukkan ke dalam bekas kecil kemudian taburkan badam panggang. Lebih enak dihidang sejuk.

diner-style rice pudding

Ingrediants
3 cups whole milk
1/2 cup short-grain rice
1/4 teaspoon salt
1/2 cup milk
3 eggs
1/4 cup sugar
2 teaspoons vanilla extract
1/4 teaspoon ground cinnamon
1/4 cup raisins
1 tablespoon unsulfured molasses, optional

Preparation
1. Bring milk, rice, and salt to simmer in heavy medium saucepan. Reduce heat to low. Cover and gently simmer until rice is very tender and liquid is almost absorbed, stirring occasionally, about 1 1/2 hours.
2. Whisk milk, eggs, sugar, vanilla, and cinnamon to blend in medium bowl. Stir in raisins. Gradually stir egg mixture into rice mixture. Stir over low heat until mixture is just thickened, about 6 minutes. Transfer to bowl. Stir in optional molasses. Cool. Refrigerate until well chilled. (Can be prepared 2 days ahead.)

My Father's Fav - Cream Puff

A few days ago i watched my fav programme,martha stewart.In that show,martha teached lindsay lohan how to make cream puff.Instantly it reminds me of my father bcoz' he really likes to eat it.I still remember way back when i was at home,whenever i go to the town,i'll buy him cream puff with custard filling.But in that programme,martha made the puff with ice cream filling.So clever....


Rise & Shine Cream Puff

There are 3 stages in preparing Cream Puff. First we need to prepare the shell, then the filling and finally to assemble the two. The recipe for the shell is called Choux Paste, the filling is called Pastry Cream. It is advisable to prepare the Pastry Cream first and keep it cool in the chiller before use.

Ingredients for Choux Paste
250 ml Water
100 gm Rise & Shine
1 tbsp Sugar
1 tsp Salt
125 gm All purpose flour
3 Whole eggs

Methods
1. Put water, salt, sugar, Rise & Shine margarine in a medium size pot. Leave to boil. Slow the fire, let it simmer for 30 sec.
2. Pour in the flour, stir well. Keep on stirring until mixture become paste and leave the sides of the pot.
3. Take out from fire and leave to cool.
4. When properly cooled, beat in the eggs using electric beater one at the time.
5. Pipe the batter on a well greased tray. Sprinkle some water and bake at 175˚C for 20 minutes or until golden brown.
6. Take off from the oven and leave to cool

Ingredients for Pastry Cream
500 ml Full cream milk
50 gm Rise & Shine
80 gm Castor sugar
1 tsp Vanilla essence
2 Yolks
0.5 tsp Salt

Methods
1. Simmer the milk for 2 minutes
2. In a mixing bowl, mix all ingredients except vanilla essence
3. Put in the milk, stir well. Once the milk started to thicken slow the fire when the cream bubbled from the bottom of the pot, add in the essence. Stir well. Put off from fire
4. Leave to cool. When cooled use an electric beater and beat the cream for 1 minute. It is now ready to use.

How to assemble
1. Take the shell and make a slid. Insert a spoonful of the cream. Dust with sieved icing sugar to enhance appearance. Ready to serve!



Cream Puff
oleh: yani

Bahan-bahan ( 10 biji )
100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur

Cara-cara
1. Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih bercampur.
2. Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.




3. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.





4. Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.




5. Masukkan telur, kacau cepat-cepat





6. Inilah hasilnya setelah dicampurkan dengan telur.





7. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang seperti dalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm.




8. Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.





9. Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.


10. Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.




11. Cara buat kastard krim boleh rujuk di sini atau di sini
12. Bentuk nozzle yang diguna untuk buat cream puff. Saiznye adalah 1 cm




13. *UPDATE* Boleh juga guna cara ni. Lepas step 4, masukkan doh tepung ke dalam bowl. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul dengan mixer.





Simple Cream Puff


Bahan-bahan ( 40 biji )
250ml air
125g butter
150g tepung
1/4 st garam
1st gula
4 biji telur - gred B
1/2 st esen vanilla

Cara-cara
1. Didihkan air dan butter hingga butter cair. Masukkan gula & garam,kemudian masukkan tepung dan gaul cepat2 hingga adunan tak melekat di periuk/kuali. Alihkan dari api & sejukkan.
2. Sementara adunan tepung sejuk, pukul telur hingga bercampur dengan esen vanilla.
3. Dengan menggunakan mixer, pukul adunan tepung dengan memasukkan adunan telur sedikit hingga habis.
4. Minyakkan loyang (nk mudah blh gunakan loyang muffin) kemudian sudukan adunan atau paipkan adunan. Jika guna loyang biasa jarakkan sikit lebih kurang 1"
5. Bakar pada suhu 200degree selama 25minit atau hingga kekuningan.
6. Bila dah sejuk, potong sedikit masukkan inti kastard dan letakkan sedikit topping coklat. Siap untuk dimakan :)
7. ** Lagi sedap kalau masukkan dlm freezer 2jam sblm nk makan, bila kastard & topping coklat tu sebati lagi umpphh rasa cream puff nih :)




Cream Puff Coklat
- oleh: AlongRoz -


Bahan-bahan ( 3 dozen )
1 cwn Tepung gandum
2 sb Serbuk Koko
1 cwn Air
½ sk Garam
1 sb Gula
½ cwn Mentega tanpa garam
4 biji Telur

Cara-cara
1. Ayak tepung & serbuk koko.
2. Panaskan bhn2 yg lain kecuali telur sehingga butter cair. Tutup api. Masukkan campuran tepung sekali gus & kacau sehingga sebati. Masukkan telur satu-persatu sambil di pukul.
3. Paipkan atau sudukan ke atas dulang pembakar yg di minyakkan. Bakar 25 minit suhu 210C. Sejukkan.
4. Untuk membuat kastad coklat, letakkan 4 biji telur kuning, 100g Gula, 60g Tepung, 600ml Susu, & 80-100g Coklat ke dlm periuk & kacau sehingga pekat & menggelegak
5. Kalau rajin, boleh buat topping coklat cair atau pun guna coklat fondue.




KRIM PUFF BUAH-BUAHAN
- Rozzan -


Bahan-Bahan :
70 gm tpg gandum
60 gm mentega
125 ml air
1 sudu kecil gula kaster
2 biji telur
secubit garam.

Cara :
Mentega, air, gula kaster dan garam dimasak hingga mentega cair. Masukkan tpg gandum dan dikacau hingga sebati supaya tidak melekat di periuk. Tuangkan adunan ke dalam mixer dan kacau hingga sebati. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji. Paipkan adunan di atas dulang pembakar dgn menggunakan piping bag bertiub bintang. Bakar di dalam ketuhar yg telah dipanaskan hingga kekuningan. Puff ini kemudian dibelah dua (jgn putus) , paipkan krim kastad ke dalamnya dan susunkan hirisan buah-buahan di atas/dalamnya. Kilatkan dgn instant jelly atau apricot jel.

Bahan Krim:
250 ml susu segar
100 ml krim segar
20 m gula halus
15 gm tpg kastad

Cara :
Satukan semua bahan dan masak di atas api hingga pekat




Cream Puff
Sumber : Umi Imah


Pastry

Bahan
250ml air
125g butter
150g tepung – diayak
¼ st garam
1 st gula
4 biji telur

Cara Membuatnya
Didihkan air dan butter hingga cair. Kemudian masukkan tepung yang diayak. Gaul sebati hingga adunan tidak melekat di periuk. Angkat dan sejukkan.
Bila sejuk pukul sedikit and masukkan telur sebijik sebijik. Bakar 25 minit dgn suhu 200˚C atau sehingga kekuningan.

Custard Filling

Bahan
500ml susu segar
100g gula
80g tepung custard

Cara Membuatnya
Hangatkan susu dan gula atas api sederhana. Masukkan tepung kastard and kacau sehingga pekat.




Cream Puff
Sumber: Buku Pandai Memasak


Bahan-Bahan:
155 g tepung gandum
125 g marjerin
1 sudu teh gula pasir
3 biji telur (dipukul)
½ cawan air Untuk intinya:
90 g gula aising ]
90 g marjerin ] dipukul
1 biji putih telur]

Cara:
Marjerin, gula dan air dimasak hingga mendidih. Masukkan tepung dan kacau rata-rata, kemudian masukkan telur kacau supaya tidak bergentel. Ambil 1 sudu besar adunan tepung dan letakkan ke atas dulang pembakar yang telah disapu minyak. Bakar hingga masak kemudian disejukkan. Buatkan sedikit lubang masukkan 1 sudu teh intinya.



Windbeutel Eclairs & Bananenwindbeutel
(Cream puff Eclairs & Banana cream puff)


Bahan doh :
200 ml air
40 g butter atau marjerin
20 g gula
1 paket gula vanilla
125 g tepung
20 g tepung jagung
4 biji telur
1 st rata baking powder

Cara :
1. Campurkan air, butter, gula dan vanilla ke dalam periuk. Didihkan adunan. Angkat dari api.
2. Gaul sebati tepung dan tepung jagung, ayakkan.
3. Masukkan campuran tepung ke dalam campuran air + butter dan kacau sebati. Sambil dikacau, panaskan adunan lagi ca. 1 minit.
4. Tuangkan doh ke dalam mangkuk dan putar dengan menggunakan ‘dough hook’. Masukkan telur satu persatu dan putar lagi hingga adunan sebati. Bila adunan sejuk, masukkan baking powder dan putar lagi hingga sebati.
5. Masukkan adunan ke dalam ‘piping bag’ dan buatkan bentuk bulat, bentuk pisang, jalur panjang (2-3 cm untuk eclairs) di atas dulang yang dialas dengan kertas pembakar. Bakar dengan suhu 200 – 225°C (Gas 4 – 5) selama 20 minit untuk bentuk pisang & jalur panjang dan 25 – 30 minit untuk bentuk bulat (puff).
6. Puff hendaklah dipotong segera setelah masak.

Strawberry filling

Bahan :
6 keping gelatin
1 paket serbuk kastard
250 ml susu
2 sm gula
250 g strawberry
250 whipping cream
1 sm gula
1 sm gula castor

Cara :
1. Rendam kepingan gelatin selama 10 minit di dalam air sejuk, perahkan. Masak custard, susu dan 2sm gula mengikut arahan pada paket. Masukkan gelatin ke dalam adunan (puding) yang panas, kacau.
2. Cuci bersih strawberry, toskan dan kisar hancur. Campurkan strawberry dengan puding dan sejukkan.
3. Pukul whipping cream dan 1sm gula hingga kembang. Campurkan dengan puding yang telah sejuk dan kaup sebati.
4. Dengan menggunakan piping bag, hiaskan strawberryfilling pada puff. Ayakkan gula castor ke atas puff.

Pistachio filling

Bahan :
375 whipping cream
1 sm gula castor
100 g pistachio
1 sm almondliqueur

Cara :
1. Pukul whipping cream dan gula hingga kembang.
2. Kisar halus pistachio. Campurkan pistachio dan liqueur dengan whipping cream dan kaupkan hingga sebati.
3. Hiaskan eclairs dengan filling dengan menggunakan piping bag, dan tangkupkan.

Banana filling

Bahan :
375 g whipping cream
1 st gula
4 biji pisang

Cara :
1. Pukul whipping cream dan gula hingga kembang.
2. Kupas pisang dan potong nipis. Hiaskan puff dengan cream dan aturkan hirisan pisang, tangkupkan.

Untuk topping :
1. Bancuhkan 75 – 100 g gula dengan kira-kira 3 sm air dan sedikit pewarna kuning. Kacau hingga sebati. Sapukan di bahagian atas banana puff, biarkan kering.
2. ‘Double boiled’ 30 g coklat masakan (coating chocolate). Isikan ke dalam piping bag dan hiaskan banana puff.




Cream Puff
- mok_nik -


Bahan utk kulit
70 gm marjerin
140 gm gandun red ross
4 biji telur
200 ml air
1/4 sudu garam
1 sudu teh perisa vanila

bahan utk inti
3 cawan air
1 cawan susu cair
1 cawan gula
1/2 tin jagung

cara-cara buat kulit
1. Masak air dgn garam, bila dah menggelak, masukkan marjerin.
2. Bila marjerin cair, masukkan gandum, kacau hingga sebati . Tutup api.
3. Kacau lagi adunan tadi hingga jadi doh seketul. Sejukkan.
4. Bila betul2 sejuk, masukkan kedalam mesin adunan, campurkan vanila dan telur. Putar hingga kembang.
5. Bial sudah kembang dan sebati masukan dalam piping beg, kalau hendak senang bulatkan dgn sudu pun boleh
6. Panaskan oven 180C dan bakar selama 15- 20 min atau hingga masak kembang.
7. Bila dah masak, angkat dan belah.

**[ style mok nik ...mok nik biarkan semua kulit siap dulu, baru belah utk bubuh inti, sebab inti nie cepat beku, sebab tuh kena siap semuabakar dan belah dulu, baru kita proses buat intinya]

cara-cara buat inti
1. campur semua bahan, kacau hingga jadi kilat.
2. tengah panas2 inti cepat2 isi kan ke dalam puff sebab bila dah sejuk ia jadi beku.




INTI CREAM PUFF
- Chef Norzailina -


INTI KASTARD......(1)
2 biji kuning telur
110g gula kastor
40g tepung gandum
285ml susu segar/UHT
20g mentega
1 camt vanila
2 biji putih telur
secubit garam

Putar kuning telur dan 75g gula hingga pucat dan pekat. Masukkan tepung dan sedikit susu, pukul sebati. Jerang baki susu hingga mendidih, tuangkan perlahan-lahan ke dalam kuning telur sambil dipukul. Kembalikan campuran telur ke dalam periuk, kacau di atas api sederhana hingga pekat dan mendidih. Perlahankan api, kacau 2-3 minit lagi. Ketepikan dari api, bubuh mentega dan vanila kemudian kacau. Putar putih telur dan garam hingga kental, kaupbalikkan baki gula. Campurkan 1 camb putih telur ke dalam campuran kastard, gaul rata sebelum memasukkan baki putih telur tadi. Biar sejuk sebelum digunakan.

INTI KASTARD.....(2)
450ml susu segar/UHT
150ml krim putar
70g gula kastor
50g tepung kastard

Jerang susu dan krim hingga panas (jangan sampai mendidih). Campurkan gula dan tepung kastard ke dalam mangkuk. Kacau adunan dengan pemutar telur (egg whisk)sambil menuangkan susu panas. Jerang di atas api sederhana sambil dikacau hingga pekat. Bila sejuk barulah digunakan sebagai inti cream puff.

FRENCH CUSTARD....(3)
1 camb tepung jagung
1 camb tepung gandum
4 camb gula kastor
1 biji kuning telur
250ml susu segar/susu UHT
1 camt mentega
1 camt vanila

Ayak tepung ke dalam mangkuk. Masukkan gula, kuning telur dan sedikit susu kemudian kacau dengan pemutar telur hingga sebati. Tuangkan baki susu dan kacau rata. Jerang, sambil dikacau, di atas api perlahan hingga menjadi pekat. Ketepikan dari api, masukkan mentega dan vanila. Biar sejuk sedikit sebelum digunakan.



DURIAN CREAM PUFF
[virgomal]


PUFF PASTRY

Bahan-bahan
80g tepung gandum
60g mentega
80ml air
4 bii telur ayam (pukul sampai sebati jer)

Cara-caranyer
1. air dan mentega dijerang sampai nak mendidih off api terus tuangkan tepung tadi kat dalam air tu pas tu kacau sampai adunan tu tanggal dari periuk... kalau boleh pakai non-stick punyer... kalau tak cam biasa pon orait gak
2. bila dah sejuk sikit (selalunyer lama tau.. aku pakai cake mixture jer... tak penat nak mengaul) kau tuangkan telur tadi... sikit sikit...
3. then masuk kat piping bag... tekan kan kat atas baking tray yang dah selet butter....
4. bakar kat oven 180 degrees C. - 20 min or sampai kekuning-kuningan

DURIAN CUSTARD

Bahan-bahan
400g susu cair (evaporated milk)
30g tepung custard
30g tepung gandum
3 biji telur ayam (amik kuning jer.. buang putih)
200g isi durian
40g gula

Cara-caranyer
1. sumer bahan custard tu satukan, isi durian jer jangan campur dulu , gaul atas api yang kecil gaul sampai pekat
then masukkan isi durian, gaul lagi 5 min
2. bila puff dia dah sejuk, kelarkan tengah dia, pastu sumbatkan dengan custard durian... kalau boleh time custard tu panas lagi sumbatkan.. kalau dah sejuk payah sikit...




CUSTARD/FRESH CREAM PUFF


Bahan2 nya:-

Bahan A
- Marjerin =>> 100gm
- Air =>> 230ml/230gm

Bahan B
- Tepung Kek (Blue Key) =>>150gm

Bahan C
- Telur (Grade B) =>> 3 Biji
- Esen Vanilla =>> Satu sudu teh

Filling (Custard/Fresh Krim/Kaya)

Bahan D (pilihan)
- Mix Custard & Air Masak
**ATAU**
- Fresh Cream

Cara-Caranya:-
1) Panaskan bahan A diatas api hingga mendidih.
2) Masukkan tepung dalam bowl mixer. Masukkan Bahan A yang sudah didihkan tadi kedalam bowl yang berisi tepung. Gaul hingga sebati.
3) Kemudian, mix adunan tepung tadi dengan mixer pada kelajuan sederhana sehingga adunan menjadi suam. Selepas itu, masukkan Bahan C. Mix kesemua bahan dengan sebati.
4) Panaskan Oven pada suhu 140. Guanakan api atas bawah dahulu.
5) Sediakan dulang pembakar. Masukkan dahulu nozzle kedalam piping beg. Selepas itu masukkan adunan puff kedalam piping beg dan gunting sedikit hujung piping beg mengikut acuan noozle agar adunan dapat keluar apabila di picit. Pastikan jangan menggunting terlalu banyak agar adunan tidak melimpah keluar. Picit adunan atas pembakar dengan bentuk swirl dalam 3 kali putaran. Jarakkan swirl antara satu sama lain agar tidak melekat. Bakar adunan puff pada suhu 140 dlm masa 30min. Sentiasa lihat adunan anda agar tidak hangus. 15 minit terakhir gunakan api oven atas sahaja. Anda boleh kurangkan suhu jika suhu tidak sesuai.
*** Jika tidak tahu menggunakan nozzle, boleh gunakan sudu sahaja. Size puff mengikut citarasa anda***
6) Putar Bahan D. Anda boleh memilih filling custard atau fresh krim.
- Untuk membuat filling custard. Campurkan custard mix dan air masak. Kacau hingga sebati. Anggaran air masak mengikut kepejalan custard dan citarasa anda.

- Untuk membuat filling fresh krim. Putar fresh krim hingga pejal.

Cara mengisi filling:-
Belah separuh tengah puff dan isi krim kegemaran anda.




CREAM PUFF 'N CUSTARD
- mekarmewangi.blogspot -


Puff Pastry

Bahan:
100g butter
150g plain flour
4 eggs
250ml water
pinch of salt

Cara:
1. heat butter in pan with 250ml water. bring to the boil
2. pour over with flour.
3. stir continuously, until dough forms. remove fr heat.leave to cool
4. breaks eggs into dough. mix well with hand blender
5. leave to stand fo 1 hr
6. using icing bag & star nozzle, squeeze out to square or circle pattern
7. bake 200 deg C for 15-20min

Cream custard

Bahan:
1 tbs corn flour*
1 tbs custard powder*
4 tbs sugar*
1 egg*
1 cup evaporated milk
1 tbs butter

Cara:
1. combine marked * with 2 tbs of evaporated milk. mix well
2. pour remaining milk. mix
3. cook in microwave for few min until thicken
4. once thicken, stir every 1 min. until desired thickness
5. for shining finish, stir in with butter.leave to cool




Cream Puff Jagung
oleh: zaliana


Bahan-bahan ( untuk 28 biji cream puff )
125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
100 gm butter
250 ml air
1/2 sudu teh gula
3 biji telur

Bahan-bahan untuk inti jagung
1 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 cawan jagung dalam tin
1/2 cawan tepung kastad
5 sudu besar gula

Cara-cara

Cara-cara untuk puff
1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih.Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Sejukkan
2. Pukul telur satu persatu ke dalam adunan dengan mixer
3. Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang
4. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 30 minit.
5. Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan inti jagung

Cara-cara untuk inti
1. Kacau tepung kastad dan air.Masukkan ke dalam periuk bersama susu cair dan gula.Kacau hingga naik wap
2. Masukkan jagung dalam tin dan kacau sebentar hingga masak.Biarkan sejuk sebelum di masukkan ke dalam puff




Cream Puff
- baby batriesyia -


Bahan
130 gm Tepung Serbaguna
1/2 sudu teh Garam
100 gm Mentega
2 biji Telur (Gred A)
250 ml Air

Cara Menyediakannya
1. Mentega, Garam, Air disatukan dalam periuk dan dimasak hingga mendidih.
2. Kemudian, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga menjadi doh. Kacau cepat2.
3. Kemudian, masukkan adunan tadi ke dalam mixer dan putar hingga sejuk.
4. Masukkan telur satu persatu, teruskan kacau.
5. Adunan tadi diisi ke dalam piping bag dan dipaip menggunakan nozzle star.
6. Bakar selama 30-40 minit pada suhu 170'C sehingga masak (atau sehingga kilat2 pada permukaan puff tadi hilang)

Inti

Bahan
500 ml susu segar
75 gm Tepung Jagung
100 gm Gula Castor
2 bji Kuning Telur
1 sudu teh Esen Vanila

Cara
Semua bahan tadi dicampur bersama kecuali telur. Didihkan sehingga kental. Ambil 2 sudu makan adunan ini dan dicampur ke dalam kuning telur, campurkan cepat dan masukkan ke dalam adunan asal tadi. Gaul rata dan dikacau dengan cepat. Angkat dan sejukkan.

One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).