- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Monday, December 29, 2008

Aiskrim

I always bought ice cream & stocked it in the freeze. I love ice cream especially vanilla, strawberry & corn flavour. My husband knew that i really love ice-cream. Even he knew how to 'pujuk' me when i 'merajuk'. Whenever i'm sulking or i'm angry with him, he'll buy me ice-cream even in the middle of the night. Thanx to 7-eleven bcoz' it's open 24-hours & 365 days. Even when he went out to the shop to buy his ciggerate, he won't missed buying me ice-cream. Most of the time he bought me 'aiskrim potong' or 'aiskrim batang'; vanilla inside, chocolate + nuts (any kind of nuts) outside. Yum, yum....tgh menangis pun bleh senyum bila nampak aiskrim, mcm budak2...hahaha...i guess it's true when they say ice-cream (& also chocolate) can make us especially women calm.
So, since every month i'll buy ice-cream, my husband gave me an idea of making ice-cream by myself. But i told him we've to have an ice-cream maker for that purpose. So, i was shocked when he bought me the ice-cream maker a few days ago when he came home from banting...thanx abang...now i've no more excuse...


Aiskrim Simple
Kiriman: Hanie


Bahan-Bahan:
1 kotak Coffemate
1 kotak besar susu UHT Dutch Lady

Cara:
1) Campurkan kedua-dua bahan ke dalam blender dan kisarkan sehingga berbuih.
2) Tuangkan ke dalam loyang dan sejukkan sehingga separuh beku.
3) Selepas itu masukkan ke dalam blender dan kisar sekali lagi sehingga hancur.
4) Sejukkan sehingga beku. Siap utk dihidangkan.

Cadangan Hidangan:
Skop kan aiskrim ke dalam cawan dan tuangkan coklat cair dan taburkan kacang tumbuk diatasnya @ dihiaskan dgn buah-buahan campuran.

Tambahan:
Perasa aiskrim bergantung kepada perasa susu yg dipilih sama ada coklat, strawberry, coffee, etc





Aiskrim simple..
oleh: afizaz93

Bahan-bahan ( boleh menjamu seisi keluarga.. )
2 cawan susu perisa strawberry/coklat (ikut suke)
2 cawan coffemate
1 @ 2 sudu gula (kalo x buh pun x pe.. sbb susu tu dh manis)

Cara-cara
1. blendkan bahan2 tersebut sehingga berbuih (@ masukkan dlm mixer), masukkan dlm bekas.. pastu masuk dlm fridge.. setelah agak beku.. keluarkan semula & blend lagi skali.. then baru masukkan semula dan biarkan beku... pastu leh la makan.. he he





Aiskrim Tiramisu
oleh: Nziela
Bahan-bahan ( 10 atau lebih orang )
1 bungkus biskut marie perasa coklat
250g cream cheese
1 liter whipping cream
gula (ikut citarasa)
air bancuhan koko pekat
serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara
1. Satukan cream cheese, whipping cream dan gula. Pukul hingga kembang (sehingga menjadi krim)
2. *update* Celupkan biskut marie ke dalam bancuhan koko dan susun biskut marie yang dicelup tadi ke dalam bekas.
3. Setelah itu letakkan satu lapisan krim yang telah dipukul tadi ke atas biskut dengan rata. Ulang proses sehingga menjadi tiga lapisan atau lebih.
4. Bila semua bancuhan telah habis dan bahagian atas disapu rata, hias kan dengan taburan koko di atasnya.
5. Setelah siap, simpan di dalam peti sejuk beku.




Ice-Cream Jagung
From : [ lilacblue@letterbox.com ]
Bahan² :
4 oz gula
8 oz tepung susu (carnation coffee-mate creamer)
2 kotak susu putih
1/2 tin jagung hancur (boleh gunakan satu tin jika suka)
sedikit garam
sedikit warna kuning
sedikit vanilla

Peraturan :
1. Bubuh tepung susu (carnation creamer) dalam satu bekas.
2. Masukkan gula, kemudian masukkan susu kotak lalu dikacau hingga rata (jangan sampai bergentel).
3. Setelah rata, masukkan jagung, garam dan warna kuning. Kacau lagi hingga rata
Masukkan adunan dalam satu bekas lalu disejukkan dalam peti sejuk sehingga keras (satu hari atau satu malam)
4. Setelah cukup kerasnya, pukul adunan itu dengan mesin pemukul telur hingga kembang (kira-kira 5 minit). Setelah itu masukkan semula dalam peti sejuk hingga keras.
5. Selain jagung boleh ditukar dengan buah-buahan lain seperti durian mengikut kesukaan sendiri.




ICE CREAM CHOCOLATE
From : [ lilacblue@letterbox.com ]
Bahan-bahan :
4 oz gula
10 oz tepung susu (carnation creamer)
2 kotak susu chocolate
2 sudu besar chocolate emulco
2 sudu besar cocoa

Peraturan :
1. Tepung susu, gula dan susu kotak dikacau hingga rata.
2. Setelah rata masukkan chocolate emulco & cocoa.
3. Masukkan adunan dalam satu bekas lalu disejukkan dalam peti sejuk sehingga keras (satu hari atau satu malam).
4. Setelah cukup kerasnya, pukul adunan itu dengan mesin pemukul telur hingga kembang (kira-kira 5 minit). Setelah itu masukkan semula dalam peti sejuk hingga keras. Boleh dihidangkan beserta chocolate cair atau kekacang.
5. Jika ingin membuat ice-cream strawberry, substitute susu chocolate dengan susu strawberry dan gunakan 1½ sudu teh strawberry emulco.
* Cuma perlu guna susu kotak size kecil lebih kurang 150 ml




AISKRIM KULFI
Majalah TIARA 1997
(hidangan 5 orang)

Bahan2
3 tin susu cair ( setiap 1 tin seberat 14 aun )
3 biji putih telur ( pukul hingga kembang & kental )
12 aun gula aising
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1 sudu besar air ros
3 aun kismis kuning
3 aun badam hiris
1 aun ceri berglis

Caranya:
1. Tanggalkan kertas pembalut susu lalu masukkan tin tersebut ke dalam periuk berisi 3/4 air.
2. Didihkan periuk berisi tin tersebut dan kecilkan api sambil tudung periuk ditutup rapat.
3. Masak selama 20 minit.
4. Apabila sejuk, angkat tin dan bekukan dalam peti ais selama 24 jam
5. Buka tudung tin dan keluarkan susu beku.
6. Masukkan ke dalam mangkuk dan pukul hingga kembang.
7. Masukkan pula buih putih telur dan gula aising.
8. Dengan perlahan-lahan masukkan bahan2 lain.
9. Tutup permukaan mangkuk dan bekukan selama 1 jam.
10. Keluarkan aiskrim daripada peti sejuk dan kacau sebati menggunakan garfu.
11. Alihkan ke dalam bekas lain dan masukkan kembali ke dalam peti sejuk.
12. Keluarkan dari peti sejuk 10 minit sebelum dihidangkan.





Corn Ice Cream
sumber : murni (RNet)
kiriman : maklang azie

Bahan
2 1/2 cwn coffeemate
2 cwn susu segar (maklang guna susu tepung+air skit)
1/2 cwn gula (kurangkan gula sebab ½ cwn pun rasa manis lagi…)
1/2 tin jagung krim
*maklang letak skit pewarna kuning

Cara
- masukkan semua bhn coffeemate+susu+gula = kacau hingga larut
- masukkan jagung krim dan kacau rata
- masukkan ke dlm bekas dan bekukan sedikit
- bila separuh beku, keluarkan dan pukul lagi hingga double in volume
- masukkan ke dlm bekas dan bekukan




Aiskrim Coklat

Bahan-Bahan:
42 gm coklat masak
2 cawan susu pekat (dipanaskan)
1 camca besar tepung jagung
½ cawan gula
Secubit garam
1 ½ camca teh esen vanila
1 camca krim, untuk hiasan

Cara:
Dengan menggunakan double- boiler, cairkan coklat & tuangkan susu yang dipanaskan ke dalamnya. Campurkan tepung jagung bersama gula & garam. Gaulkan bersama coklat. Masak hingga pekat & biarkan sejuk. Apabila sudah sejuk, masukkan esen vanila. Tuang adunan coklat ke dalam acuan & bekukan di dalam peti sejuk. Ketika menghidang bubuh krim di atas aiskrim.




aiskrim jagung
sumber : darul_numan81
bahan-bahan:
1)1/2 peket agar-agar
2)1 tin jagung 'ala krim'
3)1 tin susu cair
4) susu pekat

cara-cara;
1.masak agar-agar dan kemudian biarkan beku.
2.masukkan agar-agar yg dah beku tu beserta jagung dan susu cair dlm blender dan kisar kira-kira 2 minit.
3.masukkan dalam bekas dan tambah susu pekat sesuka hati sehingga manis le ya!
4.sejuk bekukan dalam peti sejuk.



Ais Krim Suri
Hakcipta Terpelihara: Suri
Bahan-bahan :
1/2 kotak tepung coffeemate
1 botol susu perasa strawberry atau coklat
1 cawan tepung aiskrim/nesco ( tak ada pun tak pe)

Cara-cara :
1. Gaul dalam bekas dengan senduk.
2. Masukkan dalam peti ais.
3. Bila separuh beku, kisar/gaul dengan mixture [pengisar].
4. Masuk dalam peti ais semula.
5. Setengah beku gaul lagi.
6. Masuk dalam peti ais hingga jadi eskerim.
7. Bole le makan sebagai pencuci mulut dengan koktel atau cola float atau nescafe float....





AIS KRIM KACANG MERAH
- Mat Gebu -
Bahan-bahannya:-
270 g coffemate
500 ml susu segar
100 g gula halus (gula kastor)
1 tin kacang merah dalam tin

Cara membuatnya:-
1. Satukan coffemate, susu segar dan gula kastor dalam satu bekas, kacau dgn wisk hingga semua larut dan sebati. Simpan dalam freezer 4 jam atau hingga 3/4 beku.
2. Kacang merah ditoskan dan lenyek hingga hancur. Ketepikan. Keluarkan adunan ais krim dari freezer dan masukkan ke dalam mixing bowl, pukul pada kelajuan tinggi selama 10 minit. Kemudian masukkan kacang merah lecek dan putar lagi utk 2 - 3 minit.
3. Alihkan ke dalam satu bekas (seperti tupperware) dan simpan dalam freezer kurang lebih 8 jam atau 1 hari...





ICE CREAM COKLAT
[hanieliza]
Bahan
1 cawan fresh cream sejuk
1 cawan air sejuk [dari peti sejuk]
3 s/b gula halus/kastor
3 s/b susu tepung
1 s/b serbuk koko
2 s/b coklat rice

Bahan hiasan [terpulang pada cita rasa]
manik warna warni
kismis
hirisan pisang

Caranya
1. Pukulkan fresh cream, gula dan air sejuk sehingga gebu.
2. Masukkan susu tepung dan koko perlahan sambil memukul sehingga gebu lagi.
3. Masukkan coklat rice dan gaulkan rata.
4. Masukkan adunan dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk [freezer]semalaman.
5. Sudukan ice-cream yg telah beku kedalam mangkuk dan hiaskan mengikut citarasa sendiri




Aiskerim Coklat
[Blackrose]
Bahan-bahan
1 Cawan whipped cream (Non Dairy)
1 kotak kecil (250 ml) susu berperisa coklat
3 sudu besar gula halus
serbuk koko -anggaran 3 sudu besar (milo pun leh gak)

Cara-cara
pukul cream, susu dan gula hingga gebu. masukkan serbuk koko dan pukul lagi. simpan dalm peti sejuk.





RICH CHOCOLATE ICE CREAM
[NoorMasri]
Ingredients:

Ice Cream
1 egg
3 egg yolks
90g tbsp caster sugar
300 ml full cream milk
250g dark chocolate
300 ml double (heavy) cream

Trellis Cups
100g dark chocolate

Methods:
1. Beat together the egg, egg yolks and caster sugar in a mixing bowl until well combined. Heat the milk until almost boiling
2. Gradually pour the hot milk on to the eggs, whisking as you do so. Place the bowl over a pan of gently simmering water and cook, stirring until the mixture thickens sufficiently to thinly coat the back of a wooden spoon.
3. Break the dark chocolate into small pieces and add to the hot custard. Stir until the chocolate has melted. Cover with a sheet of dampened baking parchment and leave to cool.
4. Whip the cream until just holding its shape, the fold into the cooled chocolate custard. Transfer to a freezer container and freeze for 1-2 hours until the mixture is frozen 1 inci from the sides.
5. Scrape the ice cream into a chilled bowl and beat again until smooth. Re-freeze until firm.
6. To make the rellis cups, invert a muffin tray (pan) and cover 6 alternate mounds with cling film. Mlet the chocolate, place it in a paper piping bag dan snip off the end.
7. Pipe a circle around the base of the mound then pipe chocolate back and forth over it to form a trellis; carefully pipe a double thickness. Pipe around the base again. Chill until set, then lift from the tray (pan) and remove the cling film. Serve the ice cream in the trellis cups




ICE CREAM CHOCOLATE
- Restoran Pak Amir [shidaaziz] -
Bahan-bahan :
4 oz gula
10 oz tepung susu (carnation creamer)
2 kotak susu chocolate
2 sudu besar chocolate emulco
2 sudu besar cocoa

Peraturan :
1. Tepung susu, gula dan susu kotak dikacau hingga rata.
2. Setelah rata masukkan chocolate emulco & cocoa.
3. Masukkan adunan dalam satu bekas lalu disejukkan dalam peti sejuk sehingga keras (satu hari atau satu malam).
4. Setelah cukup kerasnya, pukul adunan itu dengan mesin pemukul telur hingga kembang (kira-kira 5 minit). Setelah itu masukkan semula dalam peti sejuk hingga keras. Boleh dihidangkan beserta chocolate cair atau kekacang.
5. Jika ingin membuat ice-cream strawberry, substitute susu chocolate dengan susu strawberry dan gunakan 1? sudu teh strawberry emulco.
* Cuma perlu guna susu kotak size kecil lebih kurang 150 ml




Aiskrim Coklat
[CoKeLat-RaWkZ]

Bahan-bahan:
2 cawan susu cokelat Dutch Lady
2 cawan whipped cream
gula pasir (agak2 jelah, sebb susu cokelat dah manis so gula ni kita kurangkan camtu)
telur kuning (coki guna 6 kuning telur)
1 s/teh esen vanilla

Cara buat:
- gula pasir, susu dan w/cream disatukan lam periuk.. panaskan tp jgn sampai menggelegak.
- bila dekat2 nak menggelegak taruk tepi. pukulkan telur kuning tadi
- bila susu dah suam2 tu masokkan telur kuning dan esen vanilla. panaskan atas api sederhana sampai dpt konsistensi pekat
- bila dah ready masukkan dlm tab eskrem dan freezekan. lps 3-4 jam bila dah setengah beku, keluarkan dan pukul guna mixer electric sampai gebu dan smoothy.
- masuk balik lam tab dan freeze kan . besoknya boleh tibai terus!!





Aiskrim Mocha Kopi
[maisya]
Bahan-bahan:
1 cawan susu cair - didinginkan
1/2 cawan susu pekat - didinginkan
1 camca besar koko }
1 camca sedang kopi instant } 3 bahan ni dibancuh sebati dan didinginkan
1/4 cawan air }
1 camca teh esen vanilla

Cara-cara:
1.Putar susu cair seketika, masukkan susu pekat, adunan koko-kopi dan esen vanilla. Putar sehingga sebati.
2.Tuangkan ke dalam dulang yg sudah didinginkan dan bekukan sehingga separuh beku (about 1 jam )
3.Pindahkan adunan separuh beku ke dalam mangkuk yg sudah didinginkan dan pukul sehingga licin
4.Masukkan balik kedalam dulang tadi dan dinginkan hingga beku.

* Maisya guna milo sebab tak de nescaffe and koko so rasa dia jadik agak berlemak( my hubby punya komen ni ) dan manis. Kalau buat macam original recipe sure ok.
Utk tunggu dia jadik separuh beku tu, ambik masa lebih dari satu jam....lama ler jugak maybe dekat 2 jam kot baru jadik separuh beku.
Yg dia suruh pindahkan ke mangkuk utk pukul tu Maisya tak buat pun ...just pukul je dalam bekas bubuh ais krim tu( Maisya tak guna dulang, guna bekas plastik ice cream yg 1.5 liter tu je).
Anyway, menjadik ler jugak ice cream ni ... yummy!




Mango Ice Cream
[fuzzywuzzy]
Ingrediants :
300gm mango - pureed
200ml skimmed milk
100 ml double cream
100gm caster sugar

Method :
1. Mix everything in..
2. Lepas tu pour the mixture into the iCM
3. Switch on the ICM for 30-45 mins.
4. After 30 mins dah nampak ice cream tu gebu..so kalau nak stop pun boleh tapi lagi lama lagi gebu..lepas tu boleh la switch off the machine and serve.




Double Honey Ice-Cream
[Chempaka_ku]
Bahan-bahan :
3 eggs, di asingkan
1/3 cawan madu (suka brand McMahon)
1 1/4 cawan cream (dairy cream/whipping macam brand President)
2 x 50g bars chocolate coated honeycomb (ada brand Nestle)

Cara-cara :
1. Pukul telur kuning hingga light dan fluffy. Masukkan madu dan pukul hingga campuran tadi jadi thick dan pale.
2. Beat cream hingga stiff peaks form.
3. Beat putih telur hingga stiff peaks form. Dengan sudu besi, fold cream ke dalam telur putih tadi. Fold into campuran madu tadi.
4. Chop 1 bar honeycomb into small pieces dan stir ke dalam ice-cream.
5. Tuang ke dalam container. Freeze 4 - 5 jam atau hingga firm.
6. Garnish dengan 1 bar honeycomb yang di chop juga.





Sweetcorn Ice Cream
[NoorMasri]
Ingredients:
90g tbsp caster sugar - akak buh 60 g aje dah cukup manis rasanya
300 ml full cream milk - akak guna susu segar penuh krim
1 tin jagung krim
300 ml double (heavy) cream
pewarna kuning skit (optional)

Methods:
1. Campurkan gula & susu kacau hingga larut kemudian masukkan jagung (A)
2. Dlm mangkuk lain, pukul double krim hingga kental (B)
3. Campurkan A , B & pewarna, kacau sehingga sebati
4. Bekukan selama 1-2 jam iaitu sehingga 1 inci beku dr bahagian tepi
5. Kuarkan dr freezer, pukul sehingga gebu
6. Masukkan semula ke dlm freezer sehingga betul2 beku





LOW-CAL VANILLA ICE CREAM
[Lindt]
Source: Your Family magazine, Jan 2006
Kiriman : Kak NoorMasri
Ingrediants:
900 ml milk
30 ml skimmed milk powder
1 vanilla pod or 10 ml vanilla essence
3 egg yolks
75 ml sugar

Method:
1) Put milk and milk powder in a pan, add the vanilla pod or essence and gently heat to just below boiling point. Whisk the eggs and sugar together in a heat-proof bowl and pour the milk slowly over the eggs, whisking constantly. Return to the washed out pan and heat very gently, stirring for 10 minutes. Remove vanilla pod if using and scrape seeds into custard.
2) Pour the cooled mixture into a freezer-proof container. Freeze for 1 hour until icy at the edges. Whisk, and return to the freezer. Repeat twice more, every 2 hours, until the ice cream is thick, then leave to freeze for at least 2 hours more.




AISKRIM VANILLA
[MAKLANG]
Bahan:
2 auns gula kaster
5 auns susu tepung
150 ml susu UHT penuh krim
3/4 sudu teh esen vanilla

...special for my doter....vanila eksrem.. maklang buat 2 adunan, habis.....malam tadi buat eksrem jagung plak atas permintaan anak dara tu...




VANILLA ICE CREAM
[NoorMasri]
– (dr buku Mary Berry’s Desserts and Confections)
Ingredients:
4 eggs, separated
120 g vanilla sugar or caster sugar + 1 tsp vanilla essence
300 ml double cream

Methods:
1. In a small bowl, with wire whisk, beat egg yolks until well blended
2. In Large bowl, with electric mixer on full speed, beat egg whites until soft peaks form
3. Into beaten egg whites, gradually sprinkle vanilla sugar, 1 tablespoon at a time, beating well after each addiction. (this will take about 10 minutes)
4. In another large bowl, whip cream until soft peaks form. (if using vanilla essence, add to cream before whipping)
5. With rubber spatula or wire whisk, fold beaten egg whites and egg yolks into whipped cream
6. If you are making one of the variations, add the extra ingredients
7. Turn mixture into 1.5 litre plastic container; cover and freeze overnight
8. To serve, scoop ice cream into individual dessert bowl or dishes;serve immediately

Variations:
If you are making one of the following variations on basic vanilla ice cream, use caster sugar instead of vanilla sugar (or omit vanilla essence) Add extra ingredients after folding beaten egg whites and egg yolks into whipped cream

1) mango ice cream – peel and stone 1 ripe mango; lightly mash flesh and add to basic ice cream
2) Mocha ice cream – add 2 tblsp coffee essence to basic ice cream
3) Blackcurract ice cream – add 3 tblsp blackcurrant cordial & 3 tblsp crème de cassis to basic ice cream




Pecan Vanilla Ice Cream with Maple Syrup
[celebrity]
Sumber : Jamie Oliver
Ingrediants:
2 tablespoons confectioners' sugar
2 handfuls pecan nuts
1 quart good quality vanilla ice cream
Maple syrup

Method:
1. Heat the oven to 350 degrees F (80 degrees C /Gas 4). Mix the icing sugar with the pecans on a baking tray and sprinkle with a little water to make a thick-ish paste.
2. Bake in the oven for a few minutes or until toasted and caramelized. Scoop out the ice cream into 4 glasses or bowls and sprinkle over the whole pecans then drizzle with a good glug of maple syrup.



VANILLA ICE CREAM
[NoorMasri]
– custard based ice cream (dr buku Confident Cooking )
Ingredients:
300 ml milk
150 ml single cream (fresh cream)
100 g caster sugar
4 egg yolks
Few drops vanilla essence

Methods:
1. Put the milk, cream and sugar together in a heavy saucepan and slowly bring to the boil.
2. Meanhile beat yolks with the vanilla
3. Pour the boiling cream mixture onto the yolks, stiring constantly
4. Leave to cool
5. Pour the mixture into a shallow container and freeze until frozen around the edges
6. Transfer the ice cream to a bowl and whisk with a rotary beater or electric whisk until smooth, pale and creamy
7. Pour back into a deeper container and refreeze
8. Whisk once more and refreeze if the ice cream is still not smooth enough

Variations:
1) Chocolate – dissolve 100 g bitter, dark chocolate in the milk over a gentle heat (do no boil)
2) Coffee – add 4 tsp instant coffee to the milk before boiling




RASPBERRY ICE CREAM
[NoorMasri]
- meringue based ice cream (dr buku Confident Cooking )
Ingredients:
225 g raspberries
225 g caster sugar
4 egg whites
300 ml double cream

Methods:
1. Puree the raspberries in a liquidiser or food processor and sieve to remove the seeds
2. Put the sugar and 150 ml water in a saucepan over a gentle heat until the sugar has dissolved
3. Then bring to the boil and boil rapidly until it reaches a temperature of 116’C
4. Whisk the egg whites in a large bowl until stiff and then gradually pour on the sugar syrup, whisking all the time.
5. Continue to whisk until very stiff, shiny and cool
6. Whip the cream until floopy but not stiff and fold into the meringue mixture. Fold in the fruit puree
7. Pour into a rigid container and freeze for at least 4 hours or until the ice cream is firm

Note: If making the ice cream by hand, chill bowls and the whisk in the freezer beforehand so that the ice cream won’t melt during re-whisking





Raspberry Ice Cream
[Diba_79]
Bahan2:
1 cawan fresh cream
250 ml susu segar perisa strawberry
4 budu besar gula icing/halus
2 sudu perasa raspberry

*cara2:
1. Pukul2 je bahan2 tu sampai gebu, bekukan...
2. masa nk makan, hiaskan la ngan apa2 yg patut.




CAPUCCINO COFFEE EMULCO HOMEMADE ICE-CREAM
Sumber : Ida Isk

Ingredient
a) 2 1/2 cup coffee mate
b) 2 cup fresh milk
c) 1/2 cup icing sugar
d) 2 table spoon capuccino cofee emulco paste
e) additional cadbury chocolate bar (chop into small pieces)

caranya
1. mixed a - c till smooth
2. add [d] - mixed again till smooth
3. add additional chocolate bar if you like
4. keep for 8 hrs before serve

Sunday, December 28, 2008

Aiskrim Goreng


Aiskrim goreng merupakan satu hidangan istimewa yang pertama sekali diperkenalkan di Malaysia di pantai batu buruk, Terengganu. Ia merupakan satu pencuci mulut Asia, Amerika Syarikat dan Mexico.
Aiskrim biasa ditemui di Mexican rangkaian makanan restoran-restoran di Amerika Syarikat (eg. El Torito atau Chi Chi's) dan pesta dan karnival. Ia dihasilkan dengan mengambil satu pencedok aiskrim sejuk lampau beku (dibekukan bawah dari suhu piwaian 0°F tahap mana aiskrim biasanya disimpan), mungkin dicelup dalam telur, kemudiannya digolek masuk emping jagung atau remah biskut, dan kemudian secara ringkas menggoreng di dalam minyak yang banyak -- kesejukan aiskrim mencegah ia daripada cair sementara ada goreng. Akhirnya mungkin juga menjadi direnjis dengan kayu manis dan gula.

Aiskrim goreng telah menjadi satu desert yang bersama berkhidmat dalam restoran-restoran yang Cina dan Jepun. Resipi di restoran-restoran berbeza sedikit, kerana ada yang menggunakan tempura dan juga menggunakan kulit yang diperbuat dari emping jagung atau serbuk biskut.



Aiskrim goreng?Fried ice cream? First time i heard about it a long time ago,it felt weird bcoz' we all know ice cream will melt easily especially in hot temperature.Frying ice cream is more impossible. But when i first saw the recipe in a magazine (forgot what magazine) & primula hotel in kuala trganu served it, i started to believe it.
People said (& info from the internet) aiskrim goreng was first found in malaysia in terengganu. There was a very famous restaurant in batu buruk, kuala terengganu sold it. Last time my brother brought me & my mother there to enjoy aiskrim goreng.As a terengganurian, i was proud with the facts.
Enough of the story.There was always ice cream stock in my freeze. My husband had an idea (he always has ideas creating food). He said, apart of eating ice cream on its own, why not we fry it? I've eaten fried ice cream but never made it. So, using the recipe from the internet, we successfully made the aiskrim goreng. Not bad for a first timer...


Aiskrim goreng.
oleh: princessharyati

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

Bahan A
1 1/2 cawan tepung serbaguna
4 sudu besar tepung susu
1 sudu kecil instant yis
3 sudu kecil gula aising
2 sudu besar butter
Secubit garam

Bahan lain
aiskrim vinella
1 biji telur
1 cawan Breadcrupt

Cara-cara
1. Campur ke semua bahan A dan sedikit air sehingga menjadi satu doh yang lembut (seperti membuat donut)
2. Bahagikan doh beberapa bentuk bulat untuk dicanaikan. Kemudian ambil satu doh tersebut dan canaikan nipis seperti membuat kulit karipap
3. Panaskan minyak dahulu kerana ia memperlukan jangka masa pendek untuk digoreng kalu tidak, doh akan menjadi lembik kerana aiskrim akan cair jika di biarkan terlalu lama. Kemudian pukul telur ke dalam satu mangkuk.
4. Setelah di canai isikan satu sudu aiskrim ke dalam doh dan klipkan bahagian tepi doh agar aiskrim tadi tidak terkeluar bila digoreng.
5. Letak doh ke dalam telur , angkat dan balik balikan doh ke dalam breadcrupt. Terus goreng untuk 1 minit ke 2 minit sahaja.
6. Sedia untuk disantap. Guna aiskrim vinella kerana lambat cair jika digoreng (perasa apa2 pun boleh)



Aiskrim goreng
oleh: yani

Bahan-bahan ( 5 orang )
5 scoop aiskrim vanila
1 biji telur
1 cawan conflakes
1 cawan chopped walnuts
minyak untuk menggoreng
sirap coklat secukupnya

Cara-cara
1. Scoop aiskrim yg saya guna seperti gambar disebelah
2. Masukkan 1 scoop aiskrim ke dalam plastic wrap. Bungkus biar jadi bentuk bola. Simpan dalam freezer sekurang-kurangnya 2 jam.
3. Campurkan conflakes dan walnuts ke dalam mangkuk. Kemudian masukkan ke dalam beg plastik. Ramas-ramaskan conflakes biar hancur.
4. Keluarkan aiskrim dari freezer dan buka plastic wrap. Masukkan aiskrim ke dalam beg plastik tadi. Goncang-goncang biarkan aiskrim bersalut dgn conflakes dan walnuts . Keluarkan aiskrim dari beg plastik. Simpan semula ke dalam freezer selama 30 minit atau lebih.
5. Pukul telur dengan pemukul telur. Masukkan aiskrim ke dalam telur. Kemudian masukkan pula ke dalam beg plastik conflakes dan walnuts. Goncang biarkan keseluruhan aiskrim bersalut. Buat satu persatu sampai habis. Masukkan semula ke dalam freezer. Biarkan 1 jam atau lebih. Kalau nak salutan(coating) tu tebal boleh ulang langkah ni sekali lagi.
6. Panaskan minyak. Goreng aiskrim selama lebih kurang 30 saat. Angkat dan bolehlah terus makan. Kalau suka bolehlah letakkan sirap coklat di atasnya.
** Minyak yg diguna untuk menggoreng biarlah betul-betul panas atau 200 degree.




Ais Krim Goreng
Sumber : Farafauzana(sendiri)

Bahan-Bahan:
1 bungkus roti
Serbuk Roti agak2 je
1 tupperwear Ais krim (tak kira apa rasa)
4 biji telor (Dipukul) Air kosong - sikit je
Minyak untuk mengoreng

Cara:
1.Mula2 basahkan roti cikit,masukkan ais krim ke dlm roti yang dibasahkan tadi.
2.Tutup roti sehingga menjadi bulat, tutup dengan menggunakan air
3.Selepas tu...golek dengan telor yang sudah di pukul
4.Dan salut dengan serbuk roti (golekkanlah dengan serbuk roti)
5.Bila minyak panas, golenglah dengan agak2 garing (api jangan besar sangat)

Cadangan Hidangan:
Nikmatilah dengan teh o panas....sodap...pasti sodap....
Makan ketika ais krim goreng masih panas




AISKRIM GORENG
- chef lin / alaf21 -

Bahan utama
2 liter aiskrim (perisa ikut suka)
minyak utk menggoreng terendam
lidi sate
serbuk/reja kek span
serbuk roti secukupnya

Bahan salut
125 g tepung gandum
125 ml susu segar
125 ml air
3 biji putih telur

Cara menyediakannya
1. Ambil aiskrim menggunakan ‘scoop’ aiskrim. Bungkus setiap bebola dengan kertas aluminium. Susun di dalam bekas besar dan tutup kemas bekas tersebut. Turunkan suhu peti pembeku (freezer) ke tahap paling minima (paling sejuk). Biar aiskrim di dalam peti pembeku selama 12 jam.
2. Buka bungkusan aiskrim, salut dengan reja kek span. Bungkus dengan kertas aluminium semula dan letak di dalam peti pembeku sekali lagi selama 12 jam.
3. Satukan tepung, air dan susu hingga sebati. Pukul putih telur hingga kental, kaupbalikkan ke dalam adunan tepung. Biar adunan tepung di dalam peti sejuk (rak bawah) selama 45-60 min.
4. Buka bungkusan aluminium dari aiskrim semula. Cucuk dengan lidi sate dan celupkan bebola di dalam tepung salut. Golek di dalam serbuk roti. Bubuh semula di dalam peti pembeku selama 2-3 jam.
5. Panaskan minyak (jangan terlalu panas hingga berasap), kemudian goreng bebola (jangan terlalu banyak pada satu masa) hingga keemasan. Sajikan segera.




Aiskrim Goreng
kiriman : tokkmudin
gambar : srsfeqah

bahan-bahan:
ais krim(nestle)
1 biji telur
1 cawan tepung gandum
air
2 cawan breadcrumb
1 cawan cornflakes
1 cawan coco crunch
*jem stawberry

Cara:
1)tepung dan telur dicampur dengan air..kacau dengan sebati.asingkan
2)campurkan breadcrumb,cornflakes,coco crunch ke dalam mangkuk..asingkan
3)mula-mula cedok aiskrim supaya menjadi bulat.
4)celupkan ke dalam tepung tadi..dan terus golek kan ke dalam campuran breadcrumb tadi..
5)bungkus kan ia ke dalam plastic wrapping.
6)bekukan ia ke dalam freezer selama 30-45 minit.sehingga ia keras.
7)bubuh minyak ke dalam kuali..tunggu sehingga minyak itu panas.
8)apabila minyak sudah panas...ambik aiskrim tadi..buka bungkusan plastik dan goreng hingga kekuningan.
9)jem dimasak dengan sedikit air agar ia cair sedikit..(biarkan ia pekat)

Cadangan Hidangan:
letakkan ke dalam pinggan dan hidang kan dgn jem yang sudah di masak sebagai pencecah.

Tambahan:
makan sewaktu ia panas..kerana di luar panas dan di dalam nya pula sejuk




Ais Krim Goreng
[niceghost2005]

Bahan2
1. apa apa jenis ais krim di pasaran
2. roti (Gardenia or yg sewaktu dgn nya)
3. plastik
4. tepung ADABI (spt yg di buat utk cucur pisang)

CARA2 nya
1. Ais Krim di buat bulat bulat
2. roti di buang bahagian keras nya
3. letakan ais krim di tengah roti tersebut dan balutkan nya menjadi bulat.
4. balut roti yg berisi ais krim tersebut dgn plastik
5. masukkan ke dalam FREEZER semalam malaman
6. bancuh tepung ADABI
7. keluarkan ais krim yg di balut dan celup di dalam bancuhan tepung td.
8. panaskan kuali
9. tuangkan minyak sehingga dapat menenggelamkan roti
10.masukkan roti berisi ais krim dan goreng sehingga keemasan
Selamat Mencuba



Aiskrim Goreng
[ninoZ]

Bahan-bahannya :-
6 scoop aiskrim
250 gm serbuk kek @ serbuk roti
300 gm susu cair
50 gm gula
4 biji telur
minyak untuk mengoreng
100 gm tepung

Cara-caranya
1. Skoop aiskrim golekkan ke dalam serbuk kek, bior betui betui bersalut. Sejukkan dlm freezer semalaman hingga betul-betul keras.
2. untuk batternyer plak..kacau gula n susu bior larut then masukkan telur. Kacau sebati dan masukkan tepung. Kacau hingga sebati.
3. Panaskan minyak untuk menggoreng.
4. celupkan aiskrim yang telah keras dan goreng hingga perang.Angkat dan hidangkan

Variasi[ninoZ]
1. roti tuleh gak terap bulat dgn ape ape acuan
2. pastu amik sekeping..letak eskrim pastu tangkup dgn another piece of roti..
3. tepi tu picit2 sket bagi lekat..cam kuih spera..the rest leh follow the same recipe..
4. utk variety leh taruk peach slice atau banana bersama eskrim tu.



aiskrim goreng
[juya79]

bahan2:
roti sandwich (gardenia ke.. apa ke.. yg tebal nye.. jgn guna nipis punya )
aiskrim ( perasa apa2 pun bole )
tepung goreng pisang adabi
plastik (plastik tuh potong jadik bentuk 4 segi)

cara2:
1. scoop ice cream dalam roti
2. balut ice cream tuh, buat cam bola
3. balut roti ngan plastik kemas2
4. letak dlm freezer
5. bila nak makan, kuarkan dari freezer, bukak plastik, celup roti dlm tepung goreng pisang yg dah dibancuh, goreng dlm minyak yg panas... jgn lama sangat...
6. angkat.. terus makan...
Aiskrim Goreng
[sawah]

bahan-bahan
sediakan roti(roti keping gardenia...best)
bahan2 utk bater - tepung beras, kunyit tuh. [yg macam nak goreng pisang]
pastu aiskrim

cara-cara
1. mula2 masukkan aiskrim dlm sekeping roti.. pastu bungkus kemas2..buat cam fish ball banyak2..
2. masukkan dlm freezer dan simpan dlm 3-4 jam
3. bancuhkan bater utk salutan gorengan..kuarkan aiskrim yg dalam roti tuh.. celup dlm bahan goreng tadi.. terus jer goreng.. tapi jangan lama sangat.. hingga warna die keemasan



AISKRIM GORENG
by evtic14

BAHAN-BAHAN
~~~~~~~~~~~
1. Roti Gardenia
2. Ais Krim ( Perasa ikut pilihan anda )
3. Sedikit Tepung gandum atau tepung jagung (Sebagai gam pelekat)
4. Minyak utk menggoreng

CARA-CARA
~~~~~~~~~~
Roti dibuang kulit keras (bhgn tepi) dan canai nipis. Masukkan ais krim ke atas roti. Letakkan satu lagi roti di atasnya dan kelim keliling roti tersebut bagi mengelakkan aiskrim keluar. Jadikan tepung gandum atau tepung jagung yg dicairkan sebagai pelekat diantara roti tersebut. Simpan dalam peti sejuk semalaman. Panaskan minyak dan keluarkan roti yg disejukbekukan tersebut dan goreng menggunakan api sederhana. Siap utk dihidangkan.



Aiskrim roti goreng
- nik hazlini -

Bahan-bahan:
1 paket roti sandwich
Aiskrim - any perasa secukupnya
Acuan karipap - saiz paling besar
Roller pin

Cara:
1. Roll roti sandwich.
2. Letakkan di atas acuan karipap
3. Letakkan / scoop aiskrim secukupnya. Jgn terlalu byk....nanti roti tak melekat.
4. Lipat roti dan ketip acuan karipap sekuatnya.
5. Masukkan ke dalam peti ais selama abt 5 jam.
6. Goreng....deep fry.
7. Hidangkan. Sedap juga kalau makan tanpa goreng.




Aiskrim Goreng
- nurul :
http://whatliesinme.blogspot.com/ -

Bahan-bahan:
Ice Cream (any flavor)
Roti burger (damit/besar) - 1 kotak
Putih telur - 4 biji (or depend on the roti burger)
Serbuk Roti (bread crumbs) - 1 kotak (better)
A freezer (like duh~) Hahaha

Persediaan awal:
1- Buka kulit roti burger (kulit ka namanya tu?) but jangan sampai nipis. Just kubak saja (ok..i'm using bruneian word coz i've no idea what's the suitable name for it). Kubak all around the roti burger. Do it gently.
2- Potong the roti in half but jangan sampai putus. Cukup untuk di buka sedikit the inside of roti but jangan jua terlampau sikit membelah atu. Hehe
3- Korek the inside-but-middle of the burger as seen in picture #3. Don't too much. Just enough to put the ice cream (later) inside and that you can close it completely after that.
4- Spoon the ice cream you want. Jangan banyak. Sikit saja then taruh di dalam roti arah tempat yg dikorek tadi. Jangan panuh-panuh coz nanti payah tutup and jangan melimpar. (whatever)
5- Then tutup pastu coat it with putih talur all over the roti but DO NOT soak it. Just coat saja.
6- Then cover it up with bread crumbs.
7- Then taruh dalam freezer right away so the ice cream won't melt. Let it stay at least 1 hour to let the roti & ice cream beku berabiz.

Cara masak:
1- Panaskan minyak like reaaaaly hot. Apinya biar basar.
2- Taruh sedikit serbuk roti arah minyak atu to know how panas that is. If the serbuk roti atu masak right away when you put bits of it into the oil, it means the minyak is really hot. You know what i mean. Hehe
3- Without damiti apinya, keluarkan the roti in the freezer then masukkan one at a time dalam minyak yang boiling hot (ada minyak boiling ka?). Masukkan sekajap saja yang penting luarnya tukar warna which is if the minyak is very hot, within 2secs saja masak tu luarnya and of you turn it upside down, it'll take like 4secs saja.
4- Angkat then toskan. Then ambil tissue paper and wrap it around to absorb the oil then makan while it's hot or rather while the ice cream alum melting. Inda panas tu if makan tarus coz dalamnya sajuk.




Fried Ice Cream

Ingrediants;
1 pint of vanilla ice cream, do not use a light or diet version since they do not fry well
1 egg
1 teaspoon vanilla
2.5 cups of corn flakes crushed, preferably honey nut
1 teaspoon cinnamon
vegetable oil for deep frying
whipped cream (optional)
chocolate syrup (optional)
4 cherries (optional)

Method;
1. Divide the ice cream into 4 equal portions. Form the ice cream portions into balls. Place them on a freezer safe plate. They should not be touching each other. Return them to the freezer until firm, one hour usually.
2. In a small bowl beat the egg and vanilla together. In a large plate mix together the cinnamon and corn flakes.
3. Remove the ice cream balls from the freezer. Dip each ball in the egg mixture and then roll it in the cereal mixture. Return each ball to the freezer for another hour. Do not throw away the remaining egg and cereal mixture.
4. After one hour remove the balls from the freezer and repeat the dipping and rolling process. Return the freezer and this time leave them there several hours or even over night until frozen solid.
5. In an electric deep fryer or large pot, heat the oil to 375 degrees Fahrenheit. Fry the ice cream balls 1 at a time for fifteen seconds or till golden brown. Do not try to do them all at once. Drain on paper towels and serve immediately. Garnish with whipped cream, chocolate syrup, and cherry as desired.




AIS KERIM GORENG
- Ida Isk -

Bahan-bahan :
aiskerim tak kira lee aper jenis or perisa
roti sandwich -tak kira brand aper janji roti lee
* basahkan sedikit roti dengan air biasa supaya lembab supaya masa menekan dengan acuan roti tak pecah
acuan telur

caranya :
1. scop aiskerim letak atas sekeping roti
2. ambil lagi satu roti kosong tangkup atas aiskerim tadi
3. tekankan acuan telur atas kedua2 roti tadi - kuat2 sampai roti putus jadi bulat
4. masukkan dlm plastis dan simpan dlm petiais bahagian atas semalaman or 3 jam
5. panaskan kuali letak minyak mcm nak goreng pisang tu...
6. minyak kena betol2 panas - baru gorengkan roti tadi
7. balik2kan supaya kuning kedua2 belah
8. angkat dan hidangkan bersama2 dengan susu cair kalau suka - kalau tak makan cam tu ok jugak terlupang lee nak makan mcm ya

One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).