- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Monday, May 25, 2009

Telur Pindang

Telur pindang? Mmg pernah dgr tp tak prnh mkn sblom ni. Tengok secara dekat pn tak pernah. Apa yg saya tau, telur ni asalnya dr johor. Org johor klau buat kenduri kawin, telur pindang ni mcm satu kemestian sebagai buah tgn utk tetamu. & 1 lg yg saya dgr, proses utk menyediakannya agak rumit sbb memakan masa berjam2 & berhari2 utk rebus telur tu bsama pelbagai ramuan.
Beberapa hari yg lalu, member saya blik kg dia kt jb sbb ada kenduri. Blik ke sini dia bg buah tgn dr johor, telur pindang. Mulanya tak berani mkn sbb rasa pelik + was2 dgn rasanya. ye la, rebus dgn daun senduduk la, daun mengkudu la. Blom masuk lg segala jenis mak nenek rempah ratus. Utk tdk menghampakn teman saya td, saya pn cuba la mkn. Boleh la mkn & rasanya tak seperti yg saya bygkan. Tp nak kata bleh jd favorite tu mungkin tak. Tekak saya msih belum serasi dgn rasanya.
Klau nk tau secara detail bhn & step2 utk sediakn telur ni, refer kat sini; blog Nurul Iman. Lengkap info dia.


TELUR PINDANG(utk 20 biji telur)
sumber ;
nabialishad

bahan
rempah kari daging sebungkus besar-lg byk lg sedap..
ketumbar ditumbuk kasar]
jintan manis ] nih semua beli kt GIANT ada yg dh dipack seringgit2..haa guna satu bngks tu.
jintan putih ]
garam secukup rasa
asam jawa stgh bungkus besar
serai dititik(4-5 btg)
lengkuas(sebesar ibu jari)
halia(sebesar ibu jari)
bawang besar dihiris(3-4 biji)
kicap agak2 stgh botol besar-pewarna bg telur pindang cantik
segala jenis daun - daun jambu batu, senduduk, pandan, daun serai wangi, daun lengkuas, daun salam, mengkudu sebanyak mungkin..sbb telur pindang nih bergantung kepada wangi2 daun nih semua naikkan rasanya..

cara
-susun daun2 ke dlm periuk agak besar..
-lapiskan daun td dgn telur pulak..susun elok2..kemudian taburkan segala bahan2 td..garam secukup rasa+rempah ratus+asam jawa..susun lagi daun atasnya dan lapis lg dgn telur..kaedah ini supaya telur x mudah pecah..setiap lapisan dilapis dgn rempah ratus supaya lebih mudah meresap rempah ke dlm telur..
-masukkan air sehingga penuh menutupi daun2 n bahan2 rempah ratus.
-rebus. jika air rebusan semakin sikit..masukkan lagi air dan rebus telur tu kalau boleh 2-3 hari..maksudnya tutup api mlm..n sambung lg esok n seterusnya.. nih kalau kenduri laa kn..br laa rs betul2 rempahnya pd telur tu..kalau buat sendiri nabia rebus seharian sj.. being d malas me
-kemudian basuh rempah2 pd telur n hidangkan..huhu yummy!




TELUR PINDANG

BAHAN-BAHAN
10 biji telur ayam atau itik , dicuci
2 sudu makan rempah daging
3 helai daun limau purut
4 helai daun salam
2 helai daun kunyit
5 batang lada kering, dihiris
5 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
2 cm halia dititik
2 cm lengkuas dititik
1 batang serai dititik
asam jawa sebesar limau nipis
800 ml air sejuk
garam secukup rasa

CARA-CARA
1. Masukkan bahan-bahan yang dihiris dan dititik bersama-sama rempah kari ke dalam sebuah periuk. Campurkan air dan perahkan asam serta bubuh sedikit garam.
2. Masukkan telur, daun limau purut, daun salam dan daun kunyit ke dalam campuran tadi dan masakkan ia di atas api yang sederhana hingga kering dan telur itu mesra dengan rempahnya serta berbau harum




Telur Pindang
Sumber: Majalah Perempuan April 1997

Bahan-Bahan:
10 biji telur
10 helai daun lengkuas
10 helai daun serai
Kulit bawang secukupnya
Sedikit halba, jintan manis, ketumbar dan garam

Cara:
Masukkan semua jenis daun, rempah dan kulit bawang dalam periuk yang sederhana besar. Susunkan telur di atas dedaun dan taburkan sedikit garam. Penuhkan periuk dengan air kemudian rebuslah telur dengan api yang perlahan selama dua hari.




TELUR PINDANG
Sumber :
Keluarga Hj Salleh
gambar :
Khadijah

BAHAN-BAHAN
1.TELUR AYAM(100 BUTIR)

2.DAUN-DAUN(UNTUK PEWANGI DAN PEWARNA)
a.daun senduduk
b.daun jambu batu
c.daun salam
d.daun asam jawa
e.daun kunyit
f.daun serai
g.daun langkuas

3.REMPAH(UTK PERASA)
a.ketumbar-200 gram
b.jintan manis-200 gram
c.jintan putih-200 gram
d.langkuas-3 inchi
e.halia-3 inchi
f.serai-20 btg
g.bawang merah-20 biji
h.garam secukup rasa

CARA-CARA
1.SEMUA DAUN HENDAKLAH DICUCI SEHINGGA BRSIH
2.REMPAH KESEMUANYA DITUMBUK
3.HALIA,LANGKUAS,SERAI DAN BWG MERAH DITITIK
4.MASUKKAN BAHAN DAUN/REMPAH K DLM PERIUK DAN DISUSUN BERSLANG SELI DGN TELUR SECARA BERTINGKAT-TINGKAT
5.MASUKKAN GARAM
6.REBUS DENGAN MENGGUNAKAN API YG KECIL SLAMA 2-3 HARI




Telur Pindang
Sumber :
IKAN

Ingredients

A
Telur ayam

B
Kulit bawang merah dan putih
Daun serai
Daun manggis
Daun senduduk

C
Ketumbar
Jintan
Garam

D
Kicap
Cuka

Directions
1. Step 1
Get a periuk depending on your eggs. At the bottom of the pot, lapiskan A.
Then taburkan C
Then susunkan A satu lapis sahaja.
2. Repeat step 1 sehingga telur habis
3. Fill in the pot with water
4. Splash D
6. Simmer with slow fire up to 8 hours

Many ask me berapa banyak nak guna all the rempah? Well, again, it depends on banyak mana your eggs are. Its all about susun-susun and tabur-tabur.




Telur Pindang
Gambar :
Mat Gebu

Bahan:
1 sdt garam
10 lembar daun salam
1500 ml air
2 cm lengkuas, memarkan
20 lembar daun jambu /(± 150 gr kulit bawang merah)
8 butir telur ayam

Cara membuat:
1. Aduk semua bahan dalam panci.
2. Rebus hingga mendidih sambil sesekali digoyang/aduk.
3. Angkat telur lalu memarkan hingga seeluruh kulit retak.
4. Rebus kembali hingga air terserap dan telur berubah warna. Angkat. Tiriskan.
5. Kupas kulit telur lalu sajikan.

Sunday, May 24, 2009

Spaghetti Meatball

Dah lama x mkn spaghetti & tiba2 ari ni terasa nak mkn lak. Ni seme gara2 tengok satu rancangn masakan kt TV & resepinye adalah spaghetti meatball. My hubby plak ckp nmpak sedap. Saya blom prnh lg buat spaghetti mcm ni. Luckily my hubby volunteer nk belikn seme bhn2 tu. Ari2 mkn daging, makin bulat la kitaorg bdua ni...
Today i made my own meatball, lg sedap compare to ready made meatball. Tp klau guna ready made meatball, senang, x payah nk bancuh itu & ini. Tak kesah la susah ckit pn, jnji sedap. So for those of u yg nak cuba buat spaghetti meatball, i jot down recipes here, using hand made meatball & ready made meatball. Mn2 je la, ikut selera masing2.


Spaghetti Bebola Daging
Oleh :
Ida

Bahan-bahan

Bahan-bahan untuk meatball:
2 pound daging kisar
2 biji telur
1 cwn cream
1/2 cwn tepung serbaguna atau 1/2 cwn serbuk roti
1 biji bawang besar - dicincang halus
1/4 sdt all spice
garam dan lada putih secukup rasa

Bahan-bahan untuk sos spaghetti:
Bebola daging (meatball)
1 jar (bersaiz besar) sos pasta/spaghetti (sebarang perisa)
1 tin tomato
1 tin cendawan butang - toskan air dan dipotong nipis
1 biji bawang besar putih - dicincang
1 biji lada hijau/merah/kuning besar - dipotong kiub
2 biji tomato- dicincang

minyak zaitun untuk menumis
4 ulas bawang putih - dicincang
2 sdb serbuk cili/cili boh

1 beef cube/ atau 2 sdt serbuk perisa daging knorr
garam dan gula secukup rasa.
Daun oregano dan basil
Parutan cheese parmesan/cheddar

Cara Membuat
1) Cara membuat meatball:
Gaul semua bahan sehingga betul-betul bercampur. Bentukkan menjadi bebola bersaiz 1 inci dengan tangan.
2) Panaskan 3 sdb minyak. Masukkan meatball dan goreng dengan api sederhana selama 20 hingga 25 minit. Golek-golekkan meatball supaya masak sekata.
3) Angkat dan letakkan ketepi.
Cara membuat meatball sauce:
4) Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang putih dan cili boh. Kacau sebentar
5) Masukkan sos pasta dan tomato tin. Kacau lagi. Masukkan lain-lain bahan. Masak sehingga mendidih. Masukkan bahan perisa, daun oregano dan basil.
6) Hidangkan dengan spaghetti atau macaroni.
Taburkan cheese.




Spaghetti Pedas Bebola Ayam Keju
Kiriman: Zarina Asma bt Che Ani
Gambar :
juliherman

Bahan-Bahan:
1 bungkus spaghetti.
1 bungkus daging ayam cincang(Ramly)
10 biji tomato merah - cincang halus
2 batang celery - cincang halus
2 biji cili merah - cincang halus
1 biji kentang - diparut halus
1 batang carrot - di parut halus
2 camca kecil Italian Herbs (terdapat di semua supermarket)
1 tin sederhana tomato puri
3 tin (guna tin tomato puri) air.
2 camca besar parutan cheddar cheese.
2 camca besar parutan parmesan cheese.
1 camca besar parutan mozarella cheese.
1 camca kecil Maggi Chicken granules.
Gula dan garam secukup rasa.

Cara:
Rebus spaghetti dengan 1 camca besar minyak zaitun hingga lembut. Selepas tapis ,basuh spaghetti dengan air sejuk.

untuk kuah:
1. Tomato di rendam dlm air mendidih selama 2 min dan di keluarkan dan rendam dlm air sejuk supaya kulit nya senang di keluarkan. Lepas itu keluarkan biji tomato dan cincang isi tomato halus halus.
2. Panaskan 3 camca besar minyak zaitun. Tumis bawang merah yang di cincang dan biarkan sehingga bawang berwarna lutsinar.Lepas itu masukkan celery dan biarkan hingga lembut.
3. Masukkan tomato cincang , cili merah ,parutan ubi kentang dan parutan carrot.
4. Selepas itu masukkan 2 camca kecil italian herbs.
5. Masukkan tomato puri dan air.
6. Gaul daging ayam dgn garam dan lada sulah dan di kepal bulat bulat dan dimasukkan kedalam kuah.
7. Masukkan Maggi Ayam Granules (1 camca kecil) , gula dan garam.
8. Bila kuah dah mendidih , masukkan 3 jenis parutan keju itu.
9. Masak kuah ini selama 30 minit dgn api perlahan.

Cadangan Hidangan:
Lebih enak jika ditaburkan parutan keju sebelum makan.




spaghetti meatball (bebola daging) - untuk makan 4 orang
Sumber :
pesonabatik

Bahan bahan:
1 bungkus spaghetti mentah
20 (atau terpulang kepada kemahuan) bebola daging (meatball)
celery, asparagus, salad, sosej, lobak merah (carrot)
3 ulas bawang putih
serbuk parsley
sebotol kuah spaghetti tomato

Cara cara:

Penyediaan spaghetti:
1. Masak dan toskan sebungkus spaghetti mentah sehingga kering.
2. Gaulkan spaghetti yang telah kering tadi dengan marjerin atau minyak masak untuk menghalang spaghetti daripada kering dan melekat
3. Sediakan salad segar untuk sayuran tambahan berasingan

Penyediaan kuah spaghetti:
1. Potong 3 ulas bawang putih dan tumis dalam kuali sehingga naik bau
2. Masukkan kuah spaghetti bersama bawang putih yang ditumis. Gaul hingga panas. Tambahkan sedikit serbuk parsley
3. Tuangkan meatball (boleh masukkan sebiji sebiji atau potong separuh jika terlalu besar) ke dalam kuali. Tambah air jika perlu. Masak dalam kira kira 5 minit untuk melembutkan meatball tadi
4. Masukkan bahan bahan lain seperti sosej dan sayur sayur yang telah dipotong. Tunggu hingga 5 minit lagi
5. Tuang kuah spaghetti ke dalam bekas.
6. Kuah meatball dan spaghetti boleh disediakan berasingan atau terus dicampur, bergantung kepada selera atau kemahuan.




Spaghetti Metaballs
Gambar :
sawanila.com

Bahan-bahannya :
Sebungkus spaghetti ( direbus dengan sesudu olive oil dan secubit garam )

Untuk bebola daging:
500g daging cincang
Sebiji bawang besar
Sebiji telur
Sedikit daun bawang
Garam dan serbuk lada hitam
1/2 cawan breadcrumbs

Untuk sos nya :
1 sudu besar campuran bawang merah,bawang putih dan halia kisar
1 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos pasta - saya gunakan Dolmio Pasta Sauce
1 sudu besar tomato sos
Sedikit cendawan butang
Sedikit tomato dipotong kecil
Garam,gula sebagai perasa

* Hiasan - sedikit daun parsley dan serbuk Parmesan cheese

Cara-caranya :

Bebola daging
1) Di dalam mangkuk besar, campurkan daging,bawang,telur,daun bawang,garam dan serbuk lada hitam. Gaul rata.
2) Masukkan breadcrumbs dan gaul lagi.
3) Buatkan bebola daging hingga adunan habis.
4) Goreng sebentar.

Sos bebola daging :
1) Tumis bahan kisar dan cili kisar dengan menggunakan lebihan minyak menggoreng bebola daging tadi.
2) Masukkan sos pasta dan tomato sos.
3) Masukkan cendawan dan tomato diikuti garam dan gula. Kacau dan biarkan mereneh dengan api perlahan.
4) Masukkan bebola daging tadi. Kacau dgn api perlahan hingga masak.

Cara menghidang :
1) Di dalam pinggan, letakkan spaghetti.
2) Tuangkan sos ke atasnya diikuti beberapa ketul bebola daging.
3) Tabur daun parsley dan serbuk Parmesan cheese.
4) Spaghetti meatballs sedia untuk dimakan.




Spaghetti Bolognaise & Meatballs
Sumber :
hajar

Bahan-bahan: (tiada kuantiti yg jitu, main belasah je...)
Spaghetti
Bawang merah-dadu
Bawang putih-cincang halus
1 tin chopped tomatoes
Sayur campur ( frozen punya)
Sedikit sos cili
Sedikit lada hitam
Garam secukup rasa
Sedikit keju

Cara-cara:
1. Spaghetti direbus bersama sedikit garam + minyak hingga lembut, toskan airnya dan gaul dgn sedikit butter - ketepikan
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang hingga naik bau
3. Masukkan chopped tomatoes, sos cili dan lada hitam, kacau
4. Apabila mendidih masukkan sayur campur dan sedikit keju, renihkan seketika
5. Perasakan dgn sedikit garam sebelum diangkat

Meatballs

Bahan-bahan:
Daging cincang
Bawang merah-dipotong dadu
Sedikit tepung jagung
Sedikit rempah kari
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Gaulkan semua bhn, kepalkan menjadi bentuk spt bebola
2. Gorengkan dlm minyak yg banyak hingga masak
Hidangkan spaghetti bersama meatballs dan tuangkan kuah di atasnya




Spaghetti Meatballs ala Saya
Sumber :
Prettysweetz

Bahan2
1 bungkus spaghetti atau any pasta (dicelur dalam air mendidih & bubuh sedikit minyak)
500 gm daging kisar
500 gm daging kisar dibuat meatballs (campurkan dgn sedikit garam & kuning telur & goreng sedikit)
1 tin kecil cendawan butang secukupnya
2 sudu makan tomato sos
1 botol sauce spaghetti (I normally use the one with garlic & mushroom yg penting HALAL)
10 batang lada padi dihiris halus
1 biji bawang Bombay dipotong dadu
4 ulas bawang putih dicincang
Sedikit daun parsley dicincang (optional)
Sedikit black peppercorns
Garam secukup rasa
Air
Olive oil
Parutan Cheddar Cheese secukupnya

Caranya:
1. Panaskan periuk & masukkan Olive Oil.
2. Masukkan bawang, bawang putih & lada padi. Goreng sehingga bawang layu.
3. Masukkan sos tomato & sos spaghetti & air.
4. Masukkan daging kisar & masak sehingga mendidih lalu masukkan meatballs & cendawan, garam & black peppercorns. Masak sehingga semua bahan sebati & kuah hampir kering.
5. Masukkan daun parsley & tutop api.
6. Tuangkan kuah diatas spaghetti & hidangkan bersama parutan cheddar cheese.




SPEGETTI BOLOGNAISE & MEATBALLS (KEBAB)
Sumber :
mamafami

SPEGETTI SAUCE

Ingredients :
Fresh tomatoes ~ diced
Garlic ~ chopped
1 can of tomato and garlic
a bit of dried oreganum
a bit of dried sweet basil
salt to taste
a bit of sugar
a bit of grated cheddar cheese
a bit of olive oil

Method :
1. Saute garlic in the olive oil till fragrant.
2. Add in chopped tomatoes. Cook till tomatoes are pureed.
3. Pour in the canned tomato and garlic.
4. Stir well and add in the sugar and salt to taste.
5. Add in the dried oreganum and sweet basil.
6. Before turning off the heat, add in some grated cheddar cheese to thicken the sauce.


KEBAB (Haleema)

Ingredients :
1/2 kg minced meat
1 tablespoon crushed garlic
fresh corriander ~ chopped
green chillies ~ pounded
2 tablespoons chana flour
1 egg (medium)
1 teaspoon fennel powder (jintan manis)
3/4 teaspoon curry powder
2 tablespoons lemon juice
salt
paprika

Method :
1. Mix everything together and roll into small balls.
2. Deep fry.




Spageti Bebola Daging
Posted by
kak ina kl

Bahan-Bahan
500 gm spageti
430 gm pati tomato (puree)
2 biji bawang besar (sebaiknya yang kuning)
3 biji bawang putih
2 biji tomato yang besar
1 sudu teh oregano
1 sudu teh thyme
1 sudu teh mixed herbs
garam (ikut citarasa masing-masing)
5 sudu makan tomato sos

Bebola Daging
400 gm daging kisar
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
2 sudu makan bread crumb
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu teh lada sulah/lada hitam
1/2 sudu teh garam (ikut citarasa sendiri)

Cara Membuat Bebola Daging
1. Kisar bawang besar dan bawang putih. Masukkan kedalam daging kisar.
2. Masukkan juga lada sulah/lada hitam, bread crumb dan garam.
3. Bulat-bulatkan sebesar guli dan panggang sebenar.

Cara Untuk Buat Sos
1. Rebus spageti sehingga lembut..kemudian tos dan bubuh sedikit minyak/minyak zaiton
2. Potong dadu bawang besar dan bawang putih (akak guna w/p aje)
3. Tomato di potong halus....(ataupun guna w/p)
3. Panaskan minyak (akak guna minyak zaiton) dalam 3 sudu makan.
4. Tumis bawang besar dan bawang putih.
5. Setelah naik bau..masukkan tomato kisar tadi. Masukkan garam.
6. Masukkan air sedikit...dan biarkan dalam 10 minit.
7. Masukkan tomato puree dan 2 tin air (gunakan tinnya buat penyukat air)
8. Kecilkan api..masukkan oregano, thyme dan mixed herb. Masukkan juga bebola daging yang telah di panggang tadi.
9. Masukkan tomato sos....Biarkan sos mendidih sehingga 20 minit (pekat)




Meat Ball Spaghetti
Posted by
White_Rose

Bahan2nya
1 Packet spaghetti
500 Gm Meat Ball
7 biji tomato ceri, potong dua
1/2 biji capsicum hijau, didadu
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, dicincang halus
1/2 camca teh herba oregano
1/2 camca teh herba basil
1 tin sos spaghetti "Prego"
1 Camca tea Gula
Garam secukup rasa
1/2 camca tea serbuk Lada sulah
Minyak zaitun

~Cara2nya~

Sosnya
1. Panaskan minyak zaitun dalam periuk, tumis bawang putih dan masukkan bawang besar, tumis hingga layu.
2. Masukkan meat ball, capsicum dan juga sos spaghetti. Gaul rata dan tambah sedikit air. Masak hingga sedikit pekat.
3. Masukan garam,gula, oregano dan basil, gaul rata dan masak hingga pekat.

Spaghetti
Rebus spaghetti seperti arahan pada bungkusan Toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun, gaul rata.




Meatball
Gambar & Sumber : Fatimah Julia

Bahan-bahan
250 g daging cincang fresh(kat sini daging cincang tiada bahan pengawet, so rasa fresh sebab baru keluar dari mesin minced meat. Kalau ada mesin boleh buat sendiri lagi sedap. Yang dah frozen dalam pasaran kat malaysia ada bahan tambahan sikit)
1/2 sudu kecil garam halus
1/2 sudu kecil daun basil kering
1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
1/4 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu besar tepung jagung

Cara Membuatnya
1. Campur semua bahan-bahan hingga sebati kecuali tepung jagung.
2. Akhir sekali baru campurkan tepung jagung.
3. Bulat-bulatkan daging kepada saiz bola ping pong.
4. Siap untuk direbus atau digoreng dengan dicelup telur. Boleh juga disimpan frozen untuk kegunaan akan datang.




Meatball Spaghetti
Sumber :
cikjija

Bahan-bahan (kalau nak sedap dan cepat beli aje kat kedai tak usah menyusahkan diri je)
1 cawan serbut roti
1 cawan susu UHT
2-3 cawan daging ayam cincang
1 biji/labu bawang besar - dadu atau parut
2-3 biji bawang putih
2-3 pucuk daun sup & bawang (optional tapi kalau letak lagi ummmpppph)
1 sudu besar lada hitam tumbuk
1 sudu kecil serbuk "nutmeg" (buah pala kan (?))- orang kampung saya orang Italy cakap kalau letak serbuk ni memang terangkat rasa dia, mama mia.....
1 biji telur ayam - ambil kuning saja
Keju Parmesan parut
Garam secukup rasa
1 botol sos spaghetti (paling popular kat Malaysia ni "Prego")
Yang penting spaghetti tu jangan lupa rebus ya.

Cara-cara:-
1. Serbuk roti digaul bersama susu dan biarkan
2. Danging cincang digaul dengan bawang merah, bawang putih, serbuk pala, lada hitam, dedaun, kuning telur dan garam. Biarkan sebati kemudian masukkan adunan serbuk roti tadi. Gaul hingga sebati. Jika adunan lembik tambah serbuk roti supaya senang kita nak "bola"kan dia.
3. Kemudian gorengkan dalam kuali dengan minyak yang sedikit, balik-balikkan bebola tadi supaya rata. (kalau nak senang leperkan sedikit bebola tadi supaya cepat masak la...kalau nak cepat tapi kalau suka lambat-lambat banyak masa kekalkan bentuk bola yang bulat tu).
4.Bila bebola (atau pun bola leper tadi) dah agak-agak masak masukkan satu botol sos spaghetti dan biarkan masak secukup rasa.
5. Bila dah masak hidangkan bersama-sama mee spaghetti (rebus tak spaghetti tadi) dan taburkan parutan keju. Siap boleh makan.
6. Ada apa-apa lagi ke yang Cik Jija lupa tu, pandai-pandai la sendiri siapkan ye.

Saturday, May 23, 2009

Karipap Inti Ikan @ Temosa

Karipap biasa inti daging. Tp kt kl ni inti ubi kentang jer. Klau kt trganu, inti ikan utk yg tak suka pedas ataupn ubi keledek utk yg suka pedas & rasa kari. Org johor panggil epok2 eh. Org ckp karipap isi ikan dipanggil temosa tp tpt saya panggil karipap ikan je la. Tp biasa saya jupe temosa kt kl ni inti serunding kelapa. Takde ikan pn. Abis2 guna udang kering. Tp ada org panggil karipap mcm ni spera.
Karipap inti ikan ni my favorite. My hubby's auntie pndai sgt buat karipap ni. Ari tu masa dia dtg ke kl, dia bawak karipap ni. Dia buat siap2 kt kg, smpai kl, baru gorng. Mkn yg panas2. 1 pinggan saya mkn sorang jer. Tak sedar dh nk abis. Seme org tengok sy mkn. Malunyer...tp auntie hubby saya yg happy sbb tengok saya suka sgt mkn. Katanya, anak2 dia sentuh la seketul 2. Sejak dr duk trganu, saya suka beli karipap ni. Dulu masa keje kt trganu, dlm pukul 10am saya turun gi kt pasar jual kuih pekan bt 6. Masa tu opis saya sbelah jer dgn pasar tu. Beli rm2, dpt 10 ketul. Panas2 plak tu. Mkn sorang2, sedapnya. Hari2 mkn pn takpe.
Ni dh takde apa2 nk buat utk minum ptg, tgerak hati nk buat karipap. Ikan sardin/selayang mmg dh ada dlm freezer. Cuba jaya je la sbb mmg tak prnh buat sblom ni. Wp bentuknya tak nk bape cantik (kelim tepi la tak cantik), tp rasanya sgt la enak. Kna plak tak kedekut inti. Gemuk jer karipap tu penuh dgn inti.


Karipap Ikan
Sumber :
Ida

Bahan kulit :
3 cawan tepung gandum
2 sudu marjerin + 2 sudu minyak(dicairkan)
Sdkt air

Caranya:
1.Marjerin + minyak dicairkan dan dituang semasa masih panas ke atas tepung gandum.
2.Kemudian masukkan air.Uli hingga menjadi doh.

Bahan inti
Ikan (direbus & buang tulang,tumbuk sampai halus)
santan
2 sudu besar halba
Halia (dikisar)
Bawang merah (dikisar)
Bawang putih (dikisar)
Sdkt gula
Sdkt garam

Caranya :
Campurkan kesemua bahan tadi ke dalam kuali dan masak sampai kering.




Inti Ikan Temosa
by NoorMasri

Bahan-bahan:
1 biji kelapa (ambil santan pekat dlm 2 cawan)
1 kg ikan selayang/mackerel/kembung } rebus amik isinya
1 sudu kecil halba
6 ulas bawang merah } mayang halus
1 inci halia} mayang halus
garam secukup rasa

Cara membuat:
1. Kisar isi ikan dgn santan hingga halus.
2. Masukkan dlm kuali isi ikan dgn santan, kacau hingga hampir kering
3. Baru masukkan halba, bawang merah, halia dan garam secukup rasa
4. Kacau lagi sehingga inti tersebut agak kering
5. Boleh lah diangkat dan sejukkan

Nota:
1. Pastikan halia dimayang halus kalau kasar tak sedap nanti bila makan tergigit halia lak..
2. kalau nak lagi lemak berperisa boleh lah letak 1 1/2 biji kelapa




Karipap inti ikan
oleh:
mashimaro

Bahan-bahan ( 30 biji )

bahan utk karipap cam biasa

* bahan inti *
1/2 kg ikan selayang ( bersih dan kukus ngan sdkt air dan 2 asam keping hgga msk... dan perisikan)
10 ulas bwg merah (5 ulas dimayang,5 ulas lg di blend)
3 ulas bwg putih (diblend)
1 inci halia (blend)
5 biji ciliapi ( dptg kecil2)
garam, gula dan aji

Cara-cara
1. isi ikan diprisikan dan lenyek2kan biar hancur..
2. panas minyak, tumis bahan kisar biar lama... masukkan isi ikan yang dilenyek tadi.. dan masukkan sedikit air kukus ikan tadi
3. last masuk kan bawang yang di mayang dan perasakan dgn garam, gula dan aji
kacau lama, sehingga inti kering..... siap..... SLMT MENCUBA




Temosa Makteh
Kiriman : Zaitunah Abdul Hamid

INTI

Bahannya
3 - 4 ekor ikan (makteh gunakan ikan cencaru, sy buat guna ikan kembung)
1/2 biji kelapa parut (bahagian putih shj)
3 biji bawang besar didadu
3 sudu mkn gula
1 camca teh garam
(saya tambah 1 camcateh halba - request my abg syg)

Cara Membuatnya
1. Bakar ikan dan ambil isinya. Isi ikan tak perlu blend just hancur2kan dgn jari sahaja.
2. Masak isi ikan, kelapa parut, halba, gula dan garam secukup rasa. Masak hingga agak kering airnya.
3. Tulang2 ikan saya blend dengan sedikit air & tapis ambil airnya

KULIT TEMOSA

Bahannya
1 kg tepung gandum
1/2 cawan minyak masak
1/2 camca teh garam
Air secukupnya

Cara Membuatnya
1. Campurkan tepung dan garam.
2. Panaskan minyak & curahkan ke dalam tepung.
3. Gaulkan dengan sudu, nanti melecur tangan. Dah agak rata masukkan air dan uli jadi doh. Biarkan sebentar.
Nota : Saya tengok makteh gunakan mesin mee yg putar2 tu untuk nipiskan kulit temosa ni. Pastu dia gunakan acuan karipap hak plastik tu. Saya pulak nipiskan doh dengan mencanai di antara lapisan plastik. Dah nipis saya kepit gunakan acuan karipap.




Temosa
oleh:
beldandy

Bahan-bahan ( 4 orang )
Ikan kembung 4 ekor
1/2 kotak santan (boleh tambah air kalau pekat)
5 Biji bawang merah di tumbuk atau di cincang
Sedikit halia; tumbuk sampai hancur
Sesudu besar halba
Telur rebus (optional)
Sedikit garam

Cara-cara
1. Rebus ikan dan ambil isi sahaja.
2. Blend isi ikan dengan santan hingga halus. Masak dalam kuali dgn api sederhana.
3. Setelah santan sedikit kering, masukkan bawang, halia, halba dan garam. Kalau suka boleh masukkan sedikit hirisan cili. Masak hingga kering
4. Untuk kulit puff, gaul tepung dgn butter hingga jadi breadcrumb. Tambah air sejuk dan uli hingga jadi doh. biarkan sebentar.
5. Buat macam karipap, jika suka masukkan sekali peingan telur rebus dalam inti dan goreng hingga keemasan.


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).