- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Wednesday, June 24, 2009

Slemang/Sema


Dipetik daripada "http://ms.wikipedia.org/wiki/Slemang"

"Slemang merupakan sejenis makanan tradisional Terengganu. Ia merupakan gula terurai yang dibebat dalam tepung. Mempunyai rasa yang manis. Tp kt kelantan org panggil sema."

Dulu masa kecik2 slalu mkn kuih ni. Mula2 dgr perkataan slemang tu, saya ingat2 lupa rupa kuih ni tp bila dh tengok gambar, terus ingat. Kuih ni manis. Bila mkn, tak bleh cakap byk, nnti tsembur keluar sbb kuih ni mcm bdebu ckit. I've no idea how to make this kuih. As usual my mom tak prnh buat kuih ni. Biasa kitaorg beli jer kt pasar.


Sema Tarik Kelantan
Kiriman: Yusnida Mohd Yusof
Sumber: turun temurun utk keluarga diraja kelantan

Bahan-Bahan:

peralatan:
2 batang buluh (sederhana panjang dan leper)
1 biji biji periuk tembaga
1 periuk biasa(kecil)
1 biji pengayak
1 biji besen sederhana diisi air
1 helai kertas minyak
1 biji kuali
1 senduk kayu

bahan-bahan:
2 keping gula kelapa/gula gerek
1 kg tepung gandum
1 mangkuk sedang air
1 botol kecil minyak jagung

Cara:
Goreng tepung gandum sehingga naik bau harum kekuningan, angkat dan ayak ke dalam bekas.Masukkan air dlam periuk biasa(kecil) dan masak dgn gula kelapa sehingga gula cair dan berbuih.Ambil 1 batang buluh dan celup ke gula yang mendidih, angkat dan lihat sama ada gula agak bersarang apabila terkena udara, maka ia sedia diangkt. Kecilkan api, masukkan 1-2 titik minyak jagung ke dalam periuk tembaga, sapu sehingga rata, kemudian tuang adunan didih td.Biar dan lenggang sehingga agak kelihatan beku, sapu minyak pada 2 batang buluh td, dan angkat dengan menggunakan 2 batang buluh, kemudian tarik gula sehingga kelihatan keemasan. Panaskan tepung yang telah digoreng jangan sampai hangit, kemudian ayak atas kertas minyak, gula yang ditari-tarik td, diletak di atas tepung yang diayak atak kertas minyak td. Kemudian tarik- tarik gula td di atas tepung, dan selang seli ditabur tepung gandum panas seperti cara membuat mi wantan. Tarik gula sehingga kelihatan teksturnya halus dan kelihatan seperti bihun, sedia dihidangkan.

Cadangan Hidangan:
Bolehlah disimpun, sebesar ibu jari atau dipotong-potong sederhana panjang.

Tambahan:
Cara membuat memerlukan masa yang tepat,tangan yang tahan panas dan pantas supaya gula tidak cepat sejuk dan berketul.


Tuesday, June 23, 2009

Singgang Berempah

Kadang2 buntu gak nk masak apa. Klau hari2 mkn benda yg sama, alamak suami pn boleh lari. Dh lama tak makan singgang tp slalu masak singgang versi pantai timur & singgang pedas jer. Boring gak. Cuba2 la cari kot2 ada resepi singgang yg different ckit. Voila, jupe resepi singgang yg mmg lain dr yg lain, singgang berempah from mat gebu. Mmg la nmpak mcm remeh sbb byk sgt bhnnya tp mmg sedap. Aku dh cuba beb. Thank en. mat gebu sbb beri resepi yg berlainan utk org mcm saya yg tak reti nk reka sndiri resepi.


Singgang Berempah
Sumber : Mat Gebu

BAHAN-BAHANNYA :-)
3 ekor ikan kembong besar, siang, cuci bersih dan kerat 2 setiap ekor
1 biji tomato, dibelah 4
1 batang serai, dititik
2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap kuntum
2 - 3 keping asam gelugor
1 kiub ikan bilis "Maggi"
Garam secukup rasa
Air secukupnya
7 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
1 inci kunyit hidup*
10 biji cili padi*
3/4 camca teh lada hitam biji*
1 1/2 camca teh ketumbar biji*
1/2 camca teh jintan halus*(*ditumbuk hingga halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk halus hingga harum, masukkan serai dan tuang air secukupnya (anggaran 800 ml). Masukkan juga asam gelugor dan kiub ikan bilis. Biar mendidih.
2. Masukkan ikan dan juga bunga kantan. Perasakan dengan garam secukupnya, kalau nak letak sedikit serbuk perasa pun ok (tapi mat tak guna, sebab dah ada kiub ikan bilis).
3. Akhir sekali masukkan belahan tomato dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan hangat bersama nasi...Boleh ber"asap" telinga waa cakap sama luuu!!!!




Singgang Berempah CMG
Posted by
nareen

Bahan Utama
4 - 5 keping ikan merah (atau apa2 ikan yang digemari)
2 biji tomato, belah
4 setiap biji
2 batang serai dititik
1/2 cawan jus asam jawa
1 ketul kiub ikan bilis "MAGGI" (optional)
Garam secukup rasa
Air mengikut keperluan

Bahan Tumbuk
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 camca teh lada hitam biji
8 biji cili padi
1 camca teh ketumbar biji
1/2 camca teh jintan manis

Cara membuatnya
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk hingga harum,
2. masukkan serai dan tuang air (ikut keperluan).
3. Masukkan kiub ikan bilis (jika guna) dan juga jus asam jawa. Biar mendidih.
4. Masukkan ikan yang telah dibersihkan dan tambah garam secukup rasa.
5. Biar mendidih atas api sederhana hingga ikan masak.
6. Akhir sekali masukkan belahan tomato.
7. Sesuaikan rasa dan jika ok, boleh dihidangkan....

Monday, June 22, 2009

Umbut Kelapa/Umbut Nyior

As far as i can remember, ada sekali tu arwah nenek suruh org tebang pokok kelapa tepi umah aku sbb dh tinggi sgt + dh tua. Risau gak klau musim angin kuat, kot2 la tumbang ke arah umah kami. Dr btg kelapa tu, dpt la umbut kelapa. My mom buat acar jer. Sedap. At the same time slalu dgr mak ckp, klau gi ke kenduri org kelantan, msti ada gulai kawah umbut kelapa. Lps tu dgr plak org ckp buat kerabu & masak lemak. So ari ni saya nk jot down seme resepi berasaskan umbut kelapa/nyiur yg saya jupe kt internet; masak lemak & gulai umbut.


MASAK LEMAK KUNING UMBUT KELAPA
Sumber : Kak Liza

Bahan
1 mangkuk umbut kelapa [hiris nipis dan rendamkan air supaya tidak jadi merah/lebam]
2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
1 labu bawang besar [hiris nipis]
1 biji merah [hiris]
ikan bilis
garam

Cara
1. Masakkan umbut kelapa, santan cair, ikan bilis, bawang besar, garam dan cili merah sehingga umbut lembut dan mendideh.
2. Masukkan santan cair dan sentiasa kacau santan supaya tidak pecah minyak.
3. Bila mendideh, boleh tutup api dn hidangkan dengan nasi panas dan ikan goreng




Masak Lemak Umbut Kelapa
Sumber :
nannie

BAHAN-BAHAN
2 kilo umbut kelapa
4 biji kelapa ( ambil santan yang pekat saja atau boleh beli 1 kilo santan cair segar )
3 batang serai
1 cawan air

CARA-CARA MEMASAK :
Masukkan semua santan , air dan serai ke dalam periuk , masak santan sampai mendidihkan. Kalau kuah terlalu cair masukkan lagi santan pekat.Lepas kuah dah mendidih ,masukkan semua umbut kelapa dan kacau.Bila dah masak umbuk kelapa akan menjadi lembut.Sedap dimakan dengan nasi dan ikan masin atau sambal tumis udang , hmmmm yummy.




Umbut Kelapa Masak Lemak Putih
Posted by Ummu_Ati
Published in
Sentuhan Kalbu

Bahan
1 mangkuk umbut kelapa (hiris nipis dan direbus)
2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat

BAHAN DITUMBUK HALUS
1 labu bawang besar
6 biji cili padi
ikan bilis
garam

CARA
1.Toskan umbut kelapa yang telah direbus. Kemudian masak ia bersama, santan cair, ikan bilis, bawang besar, garam dan cili merah sehingga umbut lembut dan mendideh.
2. Masukkan santan pekat dan sentiasa kacau santan supaya tidak pecah minyak.
3. Bila mendideh, boleh tutup api dn hidangkan dengan nasi panas dan sedap dimakan bersama sambal tumis ikan bilis.




Masak Lemak Umbut Kelapa
Sumber: Majalah Jelita September 1991
Gambar :
kaklia

Bahan-Bahan:
1 kg umbut kelapa
4 cawan santan, daripada 1 ½ biji kelapa
50 sen udang kering
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
40 sen tauhu kering
2 bungkus suhun
Garam secukupnya

Cara:
Umbut kelapa dipotong kecil-kecil. Masukkan santan, udang kering, garam, bawang putih dan bawang merah yang ditumbuk lumat di dalam periuk dan didihkan. Apabila hampir mendidih baru masukkan tauhu kering dan suhun. Jika suka masukkan cili merah hiris.




Gulai Lemak Umbut Kelapa
Sumber :
izanman

Bahan-bahan
200g umbut kelapa
2 1/2 cawan santan - diperah dari 300g kelapa parut
20g ikan bilis )
1-1 1/2 sudu teh lada hitam } ditumbuk bersama hingga halus
80g bawang besar - dipotong dua & dimayang nipis
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
2 sudu makan kerisik
2 batang serai - dititik
2 helai daun kunyit - diracik
2 biji lada merah (untuk hiasan) - dibelah empat & dibuang biji
Garam

Cara memasak
1. Rebus umbut kelapa sehingga empuk. Tuskan & buang air rebusan.
2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk bersama santan dan umbut. Masak di atas api kecil sehingga mendidih & mesra. Bubuh garam secukup rasa.




UMBUT KELAPA MASAK LEMAK
Sumber :
faridah

Bahan-Bahan
1/2 batang umbut pokok kelapa
2 biji cili merah (hiris)
2 s/k sebuk kunyit
3 s/b jintan manis
2 s/b biji ketumbar
5 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 genggam udang kering (nak guna udang basah pon boleh)
santan

Cara-Cara
1. Potong nipis umbut kelapa (atau ikut suka).
2. Tumbuk jintan manis dan biji ketumbar hingga lembut. kemudian tumbuk pula bawang merah & putih, udang kering.
3. Masukkan bahan tumbuk, cili merah dan umbut kedalam santan. masak atas api sederhana. sentiasa kacau supaya tidak pecah minyak




Sayur lemak umbut nyioq
Sumber :
nurr

Bahannya:
santan cair
santan pekat
umbut
lada sulah
tauhu
bawang besar dimayang
halia dimayang
cili merah dipotong

Caranya:
celur dahulu umbut buang airnya. masukkan semua bahan bersama santan cair masak hingga mendidih kacau selalu supaya santan tak pecah minyak bila mendidih masukkan santan pekat perisakan dengan garam.




Gulai Umbut
Sumber :
kak ina kl

Bahan-bahan
1. 500gm umbut
2. 20 ekor udang
3. 1 liter santan
4. 3 biji bawang besar
5. 1 biji bawang kecil
6. 1 helai daun salam
7. 1 helai daun kunyit
8. garam secukupnya

Cara-cara
1. Bersihkan umbut dan rendam dengan air garam. Udang juga dibersihkan.
2. Tumbuk bawang merah dan bawang putih.
3. Masukkan bahan di tumbuk bersama santan dan udang.
4. Masak dengan menggunakan api perlahan hingga mendidih.
5. Masukkan garam, daun kunyit dan daun salam.
6. Bolehlah di hidangkan.




Umbut Masak Tumis
Sumber :
HaSue

Bahan2:
500g-700g(lebih kurang laa eh) Umbut Segar-Potong seperti dlm gambar di bawah(ambil bahagian muda sahaja)-bahagian daun lebih sedap
1-2 tangkai Cili Merah*
2 Ulas Bawang Merah*
1 Ulas Bwang Putih*
Segenggam Udang Kering*
1/2 sudu belacan*
1/4 cawan minyak masak
Serai-dititik(jika suka)
Garam dan perasa
Bahan bertanda *ditumbuk/dikisar

Cara2:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yg sudah ditumbuk sehingga agak kekuningan, masukkan serai yg dititik
2. Masukkan umbut dan kacau goreng,perlahankan sedikit api jika perlu
3. JANGAN tambah air sehingga umbut kelihatan layu
4. Kacau goreng lagi sehingga umbut sudah mengecut sedikit dan kelihatan layu
5. Tambahkan air melebihi paras umbut..tutup periuk dan tunggu sehingga umbut benar2 empuk..
6. Jika umbut belum empuk,tambahkan lagi sedikit air. Tutup periuk kembali..
7. Apabila sudah lembut dan empuk barulah masukkan GARAM dan perasa secukupnya..
8. Didihkan seketika dan paras air kurang sedikit dari paras umbut..(terpulang masing2)
PERHATIAN:JANGAN letak garam sebelum umbut empuk kerana ini membuatkan umbut yang dimasak itu tidak akan empuk dan lembut seperti yang sepatutnya.. Ini adalah petua turun temurun.. :)
Note: Masakan umbut nih bleh juga dimasak gulai air bersama serai..
Lagi,orang masak lemak..guna santan..pun sedappp..
Orang dalam pantang tak berapa sesuai makan sebab dipercayai sejuk..Wallahualam.
Biasa juga umbut nih kita wat sayur untuk kenduri kahwin atau 'makan tahun' di kampung,sebab apa..umbut nih mudah nak cukup sebab banyak..hehee..




Lemak Cili Api Daging Cincang + Umbut Kelapa
Sumber :
siti teratakibu

Bahan-bahan
400g daging cincang
Umbut kelapa - dihiris nipis
2 cawan santan
Bawang merah & bawang putih - dikisar
Cili padi - ditumbuk
Serbuk kunyit
1 batang serai - diketuk
1 keping asam keping/gelugur
Garam & gula

Cara:
1. Rebuskan daging cincang sehingga lembut & air kering sedikit.
2. Masukkan santan, serai, bawang, serbuk kunyit, cili padi & asam keping. Masak sehingga mendidih.
3. Kemudian masukkan umbut kelapa. Biarkan selama lebih kurang 5 minit. Perasakan dengan garam & gula. Sedia untuk dihidang.

Sunday, June 21, 2009

Chang


Dulu masa jln2 kt pasar mlm tepi rumah saya kt jln pekeliling, msti nmpak kuih ni. Yg jualnya berbangsa cina. Slalu duk terfikir, apa la yg dibungkus & diikat, kemudian digantung. Hubby ckp dlm tu beras. Aku tak prnh la tengok dr dekat. Ingatkn daun yg mbalut tu daun pisang. Nk tnya boss pn tak tau cmner nk tnya coz' aku tak tau namanya. Cuma ari tu jer aku tengok rancangn ho chak kt 8tv (ni favo programme aku) & diaorg perkenalkn mknan ni, siap ajar cara nk bungkus lg. Rupanya org panggil chang, diperbuat drpd beras pulut, ada inti di dlmnya (mcm2 jenis inti) & dibalut dgn daun buluh. Huhuhu...punya la jakun. Almaklum la, kt kg dulu tak prnh tengok. Cina kt trganu pn bape kerat jer. Klau chinese, inti dlm tu guna pork, so dipanggil bak chang coz' bak means pork & kuih ni biasa dibuat special utk Bak Chang festival, hari sempena memperingat kematian seorg penyajak cina yg tkenal. Klau tak silap thn ni disambut pd penghujung bln mei. Patut la byk org jual kuih ni kt area aku.
Dh nmpak kuih ni, terus surf internet cari resepi. Trust me, teknik membalut chang ni agak rumit sbb dia ada teknik tsendiri utk mdptkn btk yg dikehendaki iaitu 3 segi & 4 segi. Biasa aku tengok org jual dlm btk 3 segi & dgr citer btk 4 segi lg rumit. Kna practice byk kali la jwbnya nnti. Aku blom ada seru lg nk buat kuih ni cuma aku nk tau bhn yg biasa org guna. So aku jot down la recipenya kt sini utk tatapan seme & rujukn aku pd masa akan dtg. Mn la tau tiba2 aku mimpi ke nk buat kuih ni tp jnji kna cukup bhn terutama daun buluh tu. Mcm susah jer nk dpt kt kl ni. Kt kg byk pokok buluh tp bleh ke guna daun buluh tu? Refer punya refer, dpt info daun buluh bleh diganti dgn daun pandan yg besar. Alright...


Chang (zong zi)
oleh: skyblue


Bahan-bahan ( 20-24 biji )
60 helai daun buluh (biar lebih, takut ada yg pecah)
Tali untuk mengikat (8x60cm panjang, diikat kat satu hujung dan dibahagikan 3 setiap satu)
1 kg pulut (direndam 3-4 jam)
1 kg ayam atau daging (dipotong 48 ketul)
200gm kacang merah (direndam 1 malam)
24 biji buah belangan kering (direndam semalam)
½ cup (60gm) udang kering
10+2 (stand by) biji kuning telur masin (dibelah dua setiap satu)
24 biji buah belangan kering (direndam semalam)
12 kuntum cendawan shiitake kering (direndam dan dipotong dua)

Bahan-bahan untuk Daging
*1 sudu besar minyak masak
*2 ulas bawang putih
*2 ulas bawang kecil
*1 batang kayu manis
*1 sudu kecil gula
½ sudu besar serbuk 5 spices
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
2½ sudu kecil garam (biar masin, sebab kuah ni diguna utk pulut)
½ cawan air

Bahan-bahan untuk Pulut
1 sudu besar minyak masak
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang kecil
1 sudu kecil serbuk lada putih
½ sudu kecil serbuk 5 spices

Cara-cara
1. Daun buluh direndam semalam dan direbus ½ jam bersama tali yg dipotong, supaya daun jadi lembut dan senang dilipat nanti.




2. Bersihkan daun buluh dengan sponge atau kain, potongkan hujung daun yg panjang dan tajam. Rendam dalam air bersih dan diketepikan.




3. Ayam/Daging: Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan-bahan * dan tumis sampai nampak perang sikit. Masukkan daging, cendawan dan buah belangan, dan juga bahan-bahan untuk daging yg lain kecuali air. Goreng sampai dah jadi kering baru tambah air dan masak lagi untuk 15 minit. Padam api dan tapiskan kuah.
4. Pulut: Panaskan minyak dan tumis bawang bersama udang kering sampai nampak perang sikit. Masukkan pulut dan kacang merah, goreng seketika dan masukkan kuah dari (3). Masukkan juga lada putih dan 5 spices, kacau sehingga serbati dan kering.

5. Balut: Ambil 2 helai dau buluh seperti dalam gambar. Sebelah yg licin tu untuk dalam. Kalau buat saiz kecil, guna 1 helai daun yg besar.






6. Lipat daun buluh seperti dalam gambar. Sebelah licin kat dalam.







7. Isikan sedikit nasi pulut, buat lobang ditengah-tengah seperti dalam gambar.







8. Masukkan 2 keping daging, 1 keping cendawan, 1 biji buah belangan dan ½ biji kuning telur masin. Letak secukup pulut untuk tutup isinya.






9. Tutup dgn daun buluh dan tekan sedikit seperti digambar.






10. Terbalikkan dan buatkan/betulkan tanduk seperti dalam gambar.







11. Pegang daun kat tepi, lipatkan hujung daun.







12. Patahkan tulang daun (tapi jagan sampai putus) untuk membentuk tanduk.






13. Ikat melintang. Jagan ikat terlalu ketat sebab pulut akan kembang sikit bila masak.





14. Ulang sampai habis.




15. Panaskan air dan rebus selama 2 jam dgn api kecil. (kena tutup dgn tudung)








Kiam Bak Chang (Savoury Dumplings)
Source ; kuali.com


Ingredients
1000g glutinous rice, soaked overnight then washed and drained well
Bamboo leaves and raffia string for wrapping

Filling:
400g deboned chicken meat
150g dried mushrooms
200g dried chestnuts - soak in boiling water, discard the impurities then boil until soft; drain away the water
10 salted egg yolks
100g dried prawns - soak in warm water, remove the impurities then chop into small pieces.
100g split green peas - soak overnight, drain and add a pinch of salt and mix well
2 tsp chicken stock granules

Seasoning:
2 tbsp Chinese Five Spice powder
3 tsp salt
2 tsp sugar
1/2 tsp pepper
1 tbsp rice wine
3 tsp dark soya sauce
2-3 tbsp oil
3 cloves garlic - chopped finely
6 shallots - sliced thinly

Method
1. Soak bamboo leaves in boiling water overnight. Clean and wipe the leaves with a damp cloth.
2. Heat oil and saute shallots and garlic until fragrant. Add chicken meat, dried prawns, chestnuts, mushrooms and seasoning. Stir well. Add 1/2 cup water and 2 tsp chicken stock granules. When chicken is cooked, switch off fire and dish out filling ingredients.
3. Mix glutinous rice with 2 tbsp oil, 1 tbsp five spice powder, 1 tbsp dark soya sauce and 1 tsp salt. Stir thoroughly. Heat kuali and stir-fry seasoned glutinous rice till heated through. Remove to a big basin and stir in split green peas. Mix well.
4. Take two bamboo leaves, make them overlap slightly and fold into a conical shape. Put 1 tbsp rice into the funnel base. Add 1 tbsp filling and a piece of salted egg yolk. Cover with some more rice. Fold leaves over rice to form a triangular prism. Tie with raffia string.
5. Boil a large pot of water and add 2-3 tsp salt. Drop the bundles of dumplings in and boil for 1 1/2 - 2 hours over medium slow fire. Top constantly with boiling water to maintain level of water at all times. When cooked, remove the dumplings and hang to dry.


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).