Last night i watched Kancheong Kitchen programme at 8tv.It was my favorite show.The show was about people who couldn't cook tried to cook.It was really kancheong seeing the cook tried to follow their partner's instruction.Sometimes i really surprised seeing people who doesn't know how to cook at all by seeing them trying to find a garlic or what-so-ever,seeing them peeling the onion & garlic (it was a basic thing to do), seeing them try to switch on the fire, etc.What a terrible situation.I'm really sorry for the judges who had to taste the food.& last night they cook Arabic Chicken Bukhari Rice or simply said Nasi Bukhari.No one cook the really nasi bukhari last night.All of them was like tomato rice.
I first ate nasi bukhari when i was 17 years old.It was during our farewell party after spm exam.My friend's mother cook it & it was really tasty.It was the first & the last i ate nasi bukhari & sorry to say i didn't find it sold anywhere.
NASI BUKHARI TERENGGANU
- deana_911 -
Bahan
50gram rempah BUKHARI
3kg beras Siam
2 ekor ayam
8 labu bawang besar - dimayang
4 batang lobak merah - hiris nipis-nipis
1 tin tomato puri - tin besar
6 biji tomato - di ramas
1/2kg minyak sapi
2 cerek air
kacang tanah, kismis warna kuning - untuk hiasan
CARA-CARA MEMASAK
- PAnaskan minyak sapi, kemudian tumis bawang besar dan lobak merah hingga kekuningan
- Masukkan ayam, tomato puri, tomato buah dan rempah. Biarkan selama 5 minit masukkan air dan garam
- Apabila ayam empuk, asingkan ayam kemudian masukkan beras
- Apabila nasi mendidih, biarkan api perlahan
- Goreng ayam yang telah diangkat tadi
- Apabila nasi masak, masukkan ayam yang telah digoreng. Tutup periuk sampai nasi masak. Hias dengan kacang dan kismis yang telah di goreng terlebih dahulu.
SAMBAL LADA
- 10 biji lada besar
- 5 biji tomato
- 2 ulas bawang putih
- 1 biji air limau nipis
kisar semuanya tanpa air
ACAR MENTIMUN
- 6 batang mentimun
- 3 biji tomato
- 2 labu bawang besar
- gula, cuka dan garam secukup rasa
CARA-CARA
-Mentimun, tomato dan bawang besar dibelah dua dan dihiris nipis-nipis
- Kesemua bahan tadi digaulkan kesemuanya dengan gula,cuka dan garam secukup rasa
NASI BUKHARI AYAM
- Kak Liza -
Bahan
1 ekor ayam [potong 8 dan bersihkan]
1 kg beras bathmati [basuh dan toskan]
3 s/b rempah kurma + 1 s/b sos tomato [bancuhkan]
2 biji buah tomato [belah 4]
1 liter air
1/2 cawan susu cair/yogurt
1 pokok daun ketumbar [potong pendek]
4 s/b minyak sapi
garam
gula
bahan tumis
10 ulas bawang merah ]
4 ulas bawang putih ] tumbuk
3 cm halia ]
2 kuntum bunga lawang
2 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis swhingga wangi.
2. Masukkan rempah yg dibancuhkan. Kacau rata dan biarkan sehingga wangi dan garing.
3. Masukkan air, garam dan gula. Biarkan sehingga mendideh.
4. Masukkan ayam dan buah tomato. Biarkan mendideh.
5. Masukkan nasi dan daun ketumbar.Biarkan mendideh dan kering saperti nasi biasa.
6. Bila sudah masak, gemburkan dan hidangkan bersama bawang goreng dan gulai dalca serta acar timun mentah.
NASI BOHARI AYAM
Bahan-Bahan
1/2 cawan minyak sapi/mentega
1/2 cawan kismis hitam
1/4 cawan air mawar
1 cawan krim
1 biji asam limau
2 sudu kecil koma-koma
3 sudu besar rempah bokhari
3 biji bawang besar - dihiris nipis
10 biji bawang merah - dikisar
6 ulas bawang putih - dikisar
1 cm halia - dikisar
2 batang serai - dikisar
8 keping ayam - digoreng membal
8 helai daun pandan - diikat
1 cawan bawang goreng - dikisar
4 cawan air rebusan ayam
4 cawan beras basmati - dicuci dan ditoskan
Garam secukup rasa
Daun ketumbar untuk hiasan
Beberapa keping rempah penumis (kayu manis, buah pelaga,bunga lawang dan bunga cengkih)
Cara Cara
1· Panaskan minyak sapi dan layukan bawang besar bersama-sama bahan-bahan yang dikisar. Lalu masukkan kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih serta daun pandan.Biarkan hingga kekuningan.
2· Masukkan ayam goreng membal bersama-sama rempah bukhari dan buah tomato. Masukkan air, bawang goreng kisar, krim, beras basmati dan sedikit air masakkan ayam sampai empuk dan kuahnya hampir kering.
3· Masukkan stok ayam, didihkan semula tuangkan nasi dan masakkah umpama menyediakan nasi. Apabila nasi mula kering barulah dituangkan air mawar, dikacau dan ditanak selama 5 minit lagi.
NASI BUQHARI
Resepi ini asalnya dari Timur Tengah
Bahan-bahan
3 pot beras - basuh dan toskan air
1/2 ekor ayam - dipotong sederhana besar
sebiji terung bulat yg kecil - potong bulat
1/2 biji ubi kentang - potong dadu
bunga kobis - potong biasa
2 inci karet - di potong memanjang dan kurus2
garam
sedikit aji nomoto jika suka
Bahan menumis
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu makan rempah campuran - boleh dapat di supermarket, warnanya perang
bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih - anggaran sendiri
Cara-cara
1· Tumis bawang,halia,bunga lawang,kayu manis,buah pelaga,bunga cengkih - hingga kekuningan, masukkan rempah campuran.
2· Kemudian masukkan ayam dan sedikit air, biar ayam separuh masak, masukkan terung, ubi dan bunga kobis, garam dan aji.
3· Tambah air mengikut sukatan beras, bila air mendidih masukkan beras.
4· Masak hingga nasi masak sepenuhnya, akhir sekali masukkan karet , kacau nasi agar ia tidak melekat dan cantik.
Nasi Bukhari
Sumber: Buku Resipi Selera Perantau
Bahan-Bahan:
4 tin susu beras
4 tin susu air
1 ekor ayam (dipotong kecil dan digoreng hingga masak)
1 tin kecil minyak sapi
1 tin susu cair
4 sm halia (dihiris)
10 ulas bawang merah atau 4 labu bawang besar (dimayang halus)
10 ulas bawang merah atau 4 labu bawang besar (digiling)
10 ulas bawang putih (digiling)
8 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
6 sm kulit kayu manis
7 biji buah badam
3 biji buah tomato
2 camca besar jintan manis
4 camca besar ketumbar
5 biji ubi kentang
1 labu bawang besar
Sedikit daun pudina
Garam secukup rasa
Cara:
Jintan manis, jintan putih dan ketumbar digiling hingga lumat. Bawang merah, bawang putih dan halia digiling lumat. Bawang besar dan tomato dimayang bulat. Panaskan minyak sapi, tumiskan bahan rempah yang telah digiling bersama cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga, bawang besar dan tomato. Setelah itu masukkan ayam goreng sambil dikacau hingga rata. Masukkan susu cair, air dan daun pudina serta garam secukup rasa. Apabila mendidih masukkan beras dan masaklah hingga kering.
I first ate nasi bukhari when i was 17 years old.It was during our farewell party after spm exam.My friend's mother cook it & it was really tasty.It was the first & the last i ate nasi bukhari & sorry to say i didn't find it sold anywhere.
NASI BUKHARI TERENGGANU
- deana_911 -
Bahan
50gram rempah BUKHARI
3kg beras Siam
2 ekor ayam
8 labu bawang besar - dimayang
4 batang lobak merah - hiris nipis-nipis
1 tin tomato puri - tin besar
6 biji tomato - di ramas
1/2kg minyak sapi
2 cerek air
kacang tanah, kismis warna kuning - untuk hiasan
CARA-CARA MEMASAK
- PAnaskan minyak sapi, kemudian tumis bawang besar dan lobak merah hingga kekuningan
- Masukkan ayam, tomato puri, tomato buah dan rempah. Biarkan selama 5 minit masukkan air dan garam
- Apabila ayam empuk, asingkan ayam kemudian masukkan beras
- Apabila nasi mendidih, biarkan api perlahan
- Goreng ayam yang telah diangkat tadi
- Apabila nasi masak, masukkan ayam yang telah digoreng. Tutup periuk sampai nasi masak. Hias dengan kacang dan kismis yang telah di goreng terlebih dahulu.
SAMBAL LADA
- 10 biji lada besar
- 5 biji tomato
- 2 ulas bawang putih
- 1 biji air limau nipis
kisar semuanya tanpa air
ACAR MENTIMUN
- 6 batang mentimun
- 3 biji tomato
- 2 labu bawang besar
- gula, cuka dan garam secukup rasa
CARA-CARA
-Mentimun, tomato dan bawang besar dibelah dua dan dihiris nipis-nipis
- Kesemua bahan tadi digaulkan kesemuanya dengan gula,cuka dan garam secukup rasa
NASI BUKHARI AYAM
- Kak Liza -
Bahan
1 ekor ayam [potong 8 dan bersihkan]
1 kg beras bathmati [basuh dan toskan]
3 s/b rempah kurma + 1 s/b sos tomato [bancuhkan]
2 biji buah tomato [belah 4]
1 liter air
1/2 cawan susu cair/yogurt
1 pokok daun ketumbar [potong pendek]
4 s/b minyak sapi
garam
gula
bahan tumis
10 ulas bawang merah ]
4 ulas bawang putih ] tumbuk
3 cm halia ]
2 kuntum bunga lawang
2 cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis swhingga wangi.
2. Masukkan rempah yg dibancuhkan. Kacau rata dan biarkan sehingga wangi dan garing.
3. Masukkan air, garam dan gula. Biarkan sehingga mendideh.
4. Masukkan ayam dan buah tomato. Biarkan mendideh.
5. Masukkan nasi dan daun ketumbar.Biarkan mendideh dan kering saperti nasi biasa.
6. Bila sudah masak, gemburkan dan hidangkan bersama bawang goreng dan gulai dalca serta acar timun mentah.
NASI BOHARI AYAM
Bahan-Bahan
1/2 cawan minyak sapi/mentega
1/2 cawan kismis hitam
1/4 cawan air mawar
1 cawan krim
1 biji asam limau
2 sudu kecil koma-koma
3 sudu besar rempah bokhari
3 biji bawang besar - dihiris nipis
10 biji bawang merah - dikisar
6 ulas bawang putih - dikisar
1 cm halia - dikisar
2 batang serai - dikisar
8 keping ayam - digoreng membal
8 helai daun pandan - diikat
1 cawan bawang goreng - dikisar
4 cawan air rebusan ayam
4 cawan beras basmati - dicuci dan ditoskan
Garam secukup rasa
Daun ketumbar untuk hiasan
Beberapa keping rempah penumis (kayu manis, buah pelaga,bunga lawang dan bunga cengkih)
Cara Cara
1· Panaskan minyak sapi dan layukan bawang besar bersama-sama bahan-bahan yang dikisar. Lalu masukkan kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih serta daun pandan.Biarkan hingga kekuningan.
2· Masukkan ayam goreng membal bersama-sama rempah bukhari dan buah tomato. Masukkan air, bawang goreng kisar, krim, beras basmati dan sedikit air masakkan ayam sampai empuk dan kuahnya hampir kering.
3· Masukkan stok ayam, didihkan semula tuangkan nasi dan masakkah umpama menyediakan nasi. Apabila nasi mula kering barulah dituangkan air mawar, dikacau dan ditanak selama 5 minit lagi.
NASI BUQHARI
Resepi ini asalnya dari Timur Tengah
Bahan-bahan
3 pot beras - basuh dan toskan air
1/2 ekor ayam - dipotong sederhana besar
sebiji terung bulat yg kecil - potong bulat
1/2 biji ubi kentang - potong dadu
bunga kobis - potong biasa
2 inci karet - di potong memanjang dan kurus2
garam
sedikit aji nomoto jika suka
Bahan menumis
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 sudu makan rempah campuran - boleh dapat di supermarket, warnanya perang
bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih - anggaran sendiri
Cara-cara
1· Tumis bawang,halia,bunga lawang,kayu manis,buah pelaga,bunga cengkih - hingga kekuningan, masukkan rempah campuran.
2· Kemudian masukkan ayam dan sedikit air, biar ayam separuh masak, masukkan terung, ubi dan bunga kobis, garam dan aji.
3· Tambah air mengikut sukatan beras, bila air mendidih masukkan beras.
4· Masak hingga nasi masak sepenuhnya, akhir sekali masukkan karet , kacau nasi agar ia tidak melekat dan cantik.
Nasi Bukhari
Sumber: Buku Resipi Selera Perantau
Bahan-Bahan:
4 tin susu beras
4 tin susu air
1 ekor ayam (dipotong kecil dan digoreng hingga masak)
1 tin kecil minyak sapi
1 tin susu cair
4 sm halia (dihiris)
10 ulas bawang merah atau 4 labu bawang besar (dimayang halus)
10 ulas bawang merah atau 4 labu bawang besar (digiling)
10 ulas bawang putih (digiling)
8 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
6 sm kulit kayu manis
7 biji buah badam
3 biji buah tomato
2 camca besar jintan manis
4 camca besar ketumbar
5 biji ubi kentang
1 labu bawang besar
Sedikit daun pudina
Garam secukup rasa
Cara:
Jintan manis, jintan putih dan ketumbar digiling hingga lumat. Bawang merah, bawang putih dan halia digiling lumat. Bawang besar dan tomato dimayang bulat. Panaskan minyak sapi, tumiskan bahan rempah yang telah digiling bersama cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga, bawang besar dan tomato. Setelah itu masukkan ayam goreng sambil dikacau hingga rata. Masukkan susu cair, air dan daun pudina serta garam secukup rasa. Apabila mendidih masukkan beras dan masaklah hingga kering.
No comments:
Post a Comment