- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Friday, October 17, 2008

Nasi Kebuli

Recipe of the day (i'm going to try it someday) is Nasi Kebuli.It was called Nasi Buli at our place.


nasi kebuli
- dindazZz -

Bahan:
1 liter beras
½ kg daging ayam, potong bentuk dadu
1¾ liter kaldu ayam
½ sdt pala halus
3 butir kapulaga
3 butir cengkeh
2 batang serai, dimemarkan
bawang merah goreng, untuk ditaburkan
3 sdm minyak samin atau mentega
minyak goreng

Bumbu yang dihaluskan:
10 butir bawang merah
5 siung bawang putih
2 sdm makan ketumbar
1 sdt jintan
1 sdt merica bulat
1 cm jahe
1 sdm garam
minyak goreng

Cara Membuat:
1. Tumis bumbu yang dihaluskan dengan minyak goreng yang sudah dipanaskan dalam wajan sampai harum.
2. Masukkan daging ayam sampai matang.
3. Kemudian tuang ke dalam kaldu ayam, didihkan.
4. Masukkan beras ke dalam kaldu dan masak sampai kaldu habis.
5. Kukus sampai matang, angkat
6. Hidangkan dengan bawang goreng.



Nasi Kebuli
Sumber: Buku Pandai Memasak

Bahan-Bahan:
900 g beras (basuh dan toskan)
2 biji kelapa parut
5 sm halia
1 batang serai
1 helai daun limau purut
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 biji telur (didadar)

Bahan giling:
2 sudu besar ketumbar
1 sudu teh jibtan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh lada hitam
2 sudu teh serbuk kunyit
Sedikit garam

Cara:
Kelapa diperah ambil santan secukupnya untuk masak nasi. Masukkan rempah-rempah , daun limau purut, halia, serai serta bahan giling dan masak hingga mendidih. Masukkan beras dan masaklah hingga tanak nasinya. Taburkan telur dadar diatasnya bila menghidang.



NASI KEBULI
Sumber : Buku Resipi Tradisional Keluarga

Bahan-bahan:
2 pot (tin susu) beras
1/2 biji kelapa, diambil santannya semangkuk
1 senduk minyak sapi
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaha
1 kuntum bunga lawang
2 inci kayu manis

Bahan-bahan tumbuk :
1/2 sudu makan ketumbar
1/2 camca teh jintan putih
1/2 camca teh jintanmanis
1 sudu teh lada putih
1 inci halia
1 biji bawang besar, dimayang

Bahan-bahan tabur atas nasi :
Telur dadar
kacang gajus
kismis
bawang goreng
Daging Bakar

Cara-cara:
1. Basuh beras dan toskan airnya.
2. Panaskan minyak sapi dlm periuk, tumiskan bawang besar, rempah2 dan bahan kisar.
3. Bila telah agak garing dan naik bau wanginya, masukkan santan secukupnya. Biarkan
mendidih, masukkan beras. Kacau seketika.
4. Biarkan nasi tanak dan kering.
5. Setelah nasi masak, hidangkan dengan bahan2 tabur.


Resipi daging bakarnya terlalu mudah. Cuma diperap dengan garam dan kunyit. Tapi terlintas di hati nak perap daging dengan rempah ala-ala satay...baru ada rasa !!!


DAGING BAKAR

Bahan-bahan :
1/2 kilo daging

Kisar :
2 inci halia
2 biji bawang putih
2 inci kunyit hidup
2 batang serai
1 camca teh jintan manis
1 camca teh jintan puith
1 camca teh ketumbar
Garam & Gula secukup rasa
Air asam jawa

Cara-cara:
1. Potong daging ikut suka.
2. Kisar semua bahan dan perapkan daging.
3. Bakar daging dan sesekali renjiskan lagi dengan lebihan bahan perap.




NASI KEMPULI
- sajionline -

BAHAN-BAHAN:
1 kg beras basmati
150 gm rempah kurma
200 gm minyak sapi
30 gm kulit kayu manis
75 gm serbuk jintan manis
75 gm serbuk jintan putih
5 helai daun bay
Air secukupnya
Sedikit garam

BAHAN HIRIS:
100 gm bawang besar
100 gm bawang kecil
30 gm bawang putih
50 gm halia
3 batang serai

CARA MENYEDIAKAN:
1. Beras basmati dicuci, kemudiannya tuskan airnya.
2. Panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan hiris bersama kuliy kayu manis sehingga naik bau. Masukkan jintan manis, jintan putih dan rempah kurma. Tumis lagi sehingga wangi.
3. Kemudian masukkan air. Biarkan mendidih. Selepas itu, masukkan beras dan tambahkan garam secukup rasa. Masukkan sekali daun bay. Tanak sehingga masak.



Nasi Kembuli
- Resepi RR Recipe -

Bahan-bahan
2 tbs ghee
4cm cinnamon stick
1 tsp coriander powder
1/2 tsp cumin powder
425g rice, wash
1 tsp salt
800ml water
50g roasted cashew nuts
50g raisins

Pounded;
80g shallots
4 cloves garlic

Cara Membuat
1. Heat ghee, and when hot, stir-fry cinnamon stick until fragrant.
2. Add pounded ingredients, Stir-fry for 1-2 minutes or until fragrant.
3. Add coriander and cumin powders and rice, Stir to mix well.
4. Trasfer to rice cooker, add salt, water, cashew nuts and raisins. Mix well. Allow to cook until the cooker automaticcally shuts off. Leave to rest for 5 mins. Fluff up the rice with a wooden spoon and serve.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).