I was introduced to this kueh by my brother 2 years ago.So,every year during hari raya, popia nestum will be our main kueh.I didn't know how to make it but my brother did bcoz' he helped his friend made it for order.His friend took orders for it.He was so bz making it to fulfill his customers order & my brother helped him along.He said it's not that hard to made but quite 'leceh' since we have to fold it into a small roll.
I love it very much.So does my husband.I introduced it to him this year & he instantly like it & brought a few packets back to kl.
Popia nestum
oleh: eja1980
Bahan-bahan ( )
KULIT POPIA 50 KEPING
MINYAK MASAK
GULA HALUS
NESTUM ORIGINAL
Cara-cara
1. GULUNG POPIA PADA PENGHUJUNG NYA SAPU SEDIKIT AIR AGAR MELEKAT.
2. GUNTING SERONG POPIA YG DIGULUNG
3. GORENG POPIA SEHINGGA KEKUNINGAN
4. ANGKAT DAN TOSKAN SEHINGGA SEJUK... JGN LAMA SGAT NANTI MASUK ANGIN PLAK AGAK AGAK LER...
5. NESTUM DAN GULA DI KISAR HALUS, HAA... SETELAH SEJUK POPIA DI GORENG TADI BARU LER DI GAULKAN DENGAN NESTUM & GULA YG DI KISAR TADI... PASTU BARU BOLEH MAKAN NYUM NYUM SEDAP DAN HARUM...HEHE
Popia Nestum
oleh: conan
Bahan-bahan ( 200 biji )
50 keping kulit popia
nestum (ikut citarasa)
gula
Cara-cara
1. Potong kulit popia menjadi bentuk segiempat (3x3cm)
2. Leraikan satu persatu (jadikan ia seolah kepingan2 keropok)
3. Bland kan nestum bersama dgn gula
4. Goreng kepingan popia yg dipotong tadi sehingga rangup
5. Taburkan nestum yg telah di bland keatas popia yang sudah di goreng
6. Lagi byk nestum lagik best rasa
7. Hidangkan
Batang Buruk Sabah
Kiriman: Fari n TeNa
Bahan-Bahan:
Kulit popia
2 sudu besar gula
4 sudu besar nestum honey
6 sudu besar susu powder
Cara:
1. Sekeping kulit popia dipotong 4*3
2. Kemudian gulung ikut straw dan digoreng
3. Selepas digoreng, biarkan ia sejuk dahulu.
4. Bagi bahan-bahan tadi, nestum dan gula dikisar sehingga betul2 halus.
5. Masukkan susu powder pada adunan tadi dan dikisar sekali lagi.
6. Ambil popia yang dah sejuk dan digaul dengan bahan-bahan yang dikisar tadi. Siap untuk dihidang.
Apart of that,this popia can be coated with horlicks.I haven't tried it yet.I just found it in the net.The problem is,i didn't like horlicks.
Untuk popia bersalut horlicks
Popia yang dah digoreng. Mesti tos hingga kering betul-betul.
3/4 cawan horlicks
1/3 cawan gula ising.
Gaul kesemuanya.
Untuk popia bersalut nestum
Popia yang dah digoreng. Mesti tos hingga kering betul-betul.
3/4 cawan nestum yang ada susu. Kalau nestum tu kasar, kisar dahulu.
1/3 cawan gula ising.
Gaul kesemuanya.
Untuk popia bersalut horlicks dan nestum
Popia yang dah digoreng. Mesti tos hingga kering betul-betul.
1/2 cawan horlicks
1/2 cawan gula ising.
1 cawan nestum
Gaul kesemuanya.
Popia Horlicks
Bahan-bahan
1 pack besar popia
1/2 cwn horlicks
1/2 cwn gula halus - kisar
1 cwn nestum - kisar halus
Lidi satay utk menggulung
Minyak utk menggoreng
Telur sebagai bahan pelekat
Cara:
1. Gulung popia gunakan lidi satay
2. Gulung hingga habis, tinggalkan dlm 1-2cm untuk gamkan dgn telur.
3. Buat hingga habis peket popia.
4. Sementara itu tutup bekas berisi popia gulung dengan kain lembab supaya tidak kering jika tidak susah nak gunting.
5. Kemudian potong serong jarak 1-2cm.
6. Goreng dengan api perlahan/kecil.
7. Angkat dan toskan minyak.
8. Sira/tabur dgn horlicks, gula & nestum kisar.
9. Gaul hingga rata.
Tips
1. Untuk menyalut popia dengan Horlicks, selepas digoreng, sejat minyak pada popia terlebih dahulu dengan menggunakan kitchen towel. Apabila agak-agak dah sejat, letakkan dalam bekas besar dan masukkan gula dgn horlicks ke dalam bekas tersebut. Kemudian gaul rata campuran tersebut dengan popia tadi.
2. Biarkan ia sejuk dahulu sebelum mencampurkan dengan bahan-bahan campuran. Jika tidak campuran akan cair dan berlengas.
3. Supaya kuih ini boleh bertahan lama, simpan ia di dalam bekas kedap udara. Jika digoreng dengan cili, pastikan cili digoreng sampai benar-benar kering supaya tidak kelihatan basah.
One more method, popia can be coated with 'sambal' to make it spicy.Yum yum...
Resipi Popia Pedas
Bahan-bahan :
1 bungkus kulit popia 400 gram
1 sudu besar bawang putih yang telah dikisar
3 sudu cili kering yang dikisar
6 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Sedikit cuka
Lidi satay utk menggulung
Minyak utk menggoreng
Telur sebagai bahan pelekat
Cara :
1. Gulung popia gunakan lidi satay
2. Gulung hingga habis, tinggalkan dlm 1-2cm untuk gamkan dgn telur.
3. Buat hingga habis peket popia.
4. Sementara itu tutup bekas berisi popia gulung dengan kain lembab supaya tidak kering jika tidak susah nak gunting.
5. Kemudian potong serong jarak 1-2cm.
6. Goreng dengan api perlahan/kecil.
7. Angkat dan toskan minyak.
8. Gorengkan campuran bawang putih, cili kisar dan gula sehingga air gula berbuih dan likat.
9. Masukkan garam dan cuka secukup rasa.
10. Kemudian masukkan popia yang telah digoreng tadi.
11. Tutupkan api dan digaul sehingga rata.
I love it very much.So does my husband.I introduced it to him this year & he instantly like it & brought a few packets back to kl.
Popia nestum
oleh: eja1980
Bahan-bahan ( )
KULIT POPIA 50 KEPING
MINYAK MASAK
GULA HALUS
NESTUM ORIGINAL
Cara-cara
1. GULUNG POPIA PADA PENGHUJUNG NYA SAPU SEDIKIT AIR AGAR MELEKAT.
2. GUNTING SERONG POPIA YG DIGULUNG
3. GORENG POPIA SEHINGGA KEKUNINGAN
4. ANGKAT DAN TOSKAN SEHINGGA SEJUK... JGN LAMA SGAT NANTI MASUK ANGIN PLAK AGAK AGAK LER...
5. NESTUM DAN GULA DI KISAR HALUS, HAA... SETELAH SEJUK POPIA DI GORENG TADI BARU LER DI GAULKAN DENGAN NESTUM & GULA YG DI KISAR TADI... PASTU BARU BOLEH MAKAN NYUM NYUM SEDAP DAN HARUM...HEHE
Popia Nestum
oleh: conan
Bahan-bahan ( 200 biji )
50 keping kulit popia
nestum (ikut citarasa)
gula
Cara-cara
1. Potong kulit popia menjadi bentuk segiempat (3x3cm)
2. Leraikan satu persatu (jadikan ia seolah kepingan2 keropok)
3. Bland kan nestum bersama dgn gula
4. Goreng kepingan popia yg dipotong tadi sehingga rangup
5. Taburkan nestum yg telah di bland keatas popia yang sudah di goreng
6. Lagi byk nestum lagik best rasa
7. Hidangkan
Batang Buruk Sabah
Kiriman: Fari n TeNa
Bahan-Bahan:
Kulit popia
2 sudu besar gula
4 sudu besar nestum honey
6 sudu besar susu powder
Cara:
1. Sekeping kulit popia dipotong 4*3
2. Kemudian gulung ikut straw dan digoreng
3. Selepas digoreng, biarkan ia sejuk dahulu.
4. Bagi bahan-bahan tadi, nestum dan gula dikisar sehingga betul2 halus.
5. Masukkan susu powder pada adunan tadi dan dikisar sekali lagi.
6. Ambil popia yang dah sejuk dan digaul dengan bahan-bahan yang dikisar tadi. Siap untuk dihidang.
Apart of that,this popia can be coated with horlicks.I haven't tried it yet.I just found it in the net.The problem is,i didn't like horlicks.
Untuk popia bersalut horlicks
Popia yang dah digoreng. Mesti tos hingga kering betul-betul.
3/4 cawan horlicks
1/3 cawan gula ising.
Gaul kesemuanya.
Popia yang dah digoreng. Mesti tos hingga kering betul-betul.
3/4 cawan nestum yang ada susu. Kalau nestum tu kasar, kisar dahulu.
1/3 cawan gula ising.
Gaul kesemuanya.
Popia yang dah digoreng. Mesti tos hingga kering betul-betul.
1/2 cawan horlicks
1/2 cawan gula ising.
1 cawan nestum
Gaul kesemuanya.
Popia Horlicks
Bahan-bahan
1 pack besar popia
1/2 cwn horlicks
1/2 cwn gula halus - kisar
1 cwn nestum - kisar halus
Lidi satay utk menggulung
Minyak utk menggoreng
Telur sebagai bahan pelekat
Cara:
1. Gulung popia gunakan lidi satay
2. Gulung hingga habis, tinggalkan dlm 1-2cm untuk gamkan dgn telur.
3. Buat hingga habis peket popia.
4. Sementara itu tutup bekas berisi popia gulung dengan kain lembab supaya tidak kering jika tidak susah nak gunting.
5. Kemudian potong serong jarak 1-2cm.
6. Goreng dengan api perlahan/kecil.
7. Angkat dan toskan minyak.
8. Sira/tabur dgn horlicks, gula & nestum kisar.
9. Gaul hingga rata.
Tips
1. Untuk menyalut popia dengan Horlicks, selepas digoreng, sejat minyak pada popia terlebih dahulu dengan menggunakan kitchen towel. Apabila agak-agak dah sejat, letakkan dalam bekas besar dan masukkan gula dgn horlicks ke dalam bekas tersebut. Kemudian gaul rata campuran tersebut dengan popia tadi.
2. Biarkan ia sejuk dahulu sebelum mencampurkan dengan bahan-bahan campuran. Jika tidak campuran akan cair dan berlengas.
3. Supaya kuih ini boleh bertahan lama, simpan ia di dalam bekas kedap udara. Jika digoreng dengan cili, pastikan cili digoreng sampai benar-benar kering supaya tidak kelihatan basah.
One more method, popia can be coated with 'sambal' to make it spicy.Yum yum...
Resipi Popia Pedas
Bahan-bahan :
1 bungkus kulit popia 400 gram
1 sudu besar bawang putih yang telah dikisar
3 sudu cili kering yang dikisar
6 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Sedikit cuka
Lidi satay utk menggulung
Minyak utk menggoreng
Telur sebagai bahan pelekat
Cara :
1. Gulung popia gunakan lidi satay
2. Gulung hingga habis, tinggalkan dlm 1-2cm untuk gamkan dgn telur.
3. Buat hingga habis peket popia.
4. Sementara itu tutup bekas berisi popia gulung dengan kain lembab supaya tidak kering jika tidak susah nak gunting.
5. Kemudian potong serong jarak 1-2cm.
6. Goreng dengan api perlahan/kecil.
7. Angkat dan toskan minyak.
8. Gorengkan campuran bawang putih, cili kisar dan gula sehingga air gula berbuih dan likat.
9. Masukkan garam dan cuka secukup rasa.
10. Kemudian masukkan popia yang telah digoreng tadi.
11. Tutupkan api dan digaul sehingga rata.
No comments:
Post a Comment