Went to pasar malam.Bought a packet of mee.There are a few pieces of chicken in the freeze,so i decided to cook fried mee.
Mee Goreng Basah
oleh: tulip77
Bahan-bahan ( 5 org makan )
600g mee kuning
2 ekor sotong
6 ekor udang basah
3 pokok sawi
1 sb pes lada kering
2 sb minyak masak
1/2 sb sos tiram
4 sb sos tomato
1/2 sb kicap pekat
3 cawan air panas
3 ulas bawang putih
garam, gula & ajinomoto
Mi Goreng Basah
Sumber: Aneka Hidangan Mi Alaf 21
Bahan-Bahan:
300 gm mi kuning
100 gm udang
100 gm daging ayam (dipotong)
100 gm daging (dipotong)
100 gm kobis (dipotong)
1 tangkai sawi (dipotong)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 cawan stok daging
Garam & minyak masak
Cara:
Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang putih & cili kisar hingga garing. Masukkan mi, daging ayam, udang, daging, sos tiram, kicap pekat, sawi & kobis. Kemudian masukkan stok daging & garam. Masak lagi selama 5 minit.
MEE GORENG BASAH ala GETZ
Bahan-
1 bungkus mee kuning (500gm)
100 gram taugeh
3 ulas bawang putih, ditumbuk
3 sudu besar minyak masak
2 sudu kecil sesame oil (minyak bijan)
Sejemput tepung jagung
1 senduk sos tiram
1 kiub pati ayam Maggee
2 ½ cawan air
100 gm daging
6 ekor udang besar
2 ekor sotong, dipotong bulat
2 keping tahu potong 6
½ batang carrot, dipotong bulat
1 pokok sawi, dipotong
4 batang jagung muda, dipotong memanjang
cili padi ikut selera diketuk
½ sudu teh serbuk lada putih
Garam dan gula secukup rasa
Bawang goring
Daun bawang n daun sop
Cara:
1. Mee dengan taugeh tu basuh dulu kemudian masukkan dalam bekas mangkuk plastik. Gunakan air panas curah dalam bekas mee dan taugeh tadi. masukkan minyak bijan Gunakan dua garfu kacau mee denagn taugeh biar dia bercampur, lepas tu tos air( atau buang air) Biarkan dulu masak perencah dulu….Pakai Wok atau Kuali lepas tu panaskan minyak. Tumis bawang putih sampai baunya naik. Masukkan tepung jagung. Kacau bagi sebati sampai kuah jadi pekat. Lepas tu masukkan sos tiram dan pati ayam, pastu masukkan air. Apabila kuah mendidih, masukkan daging dulu kacau ikut pusingan selama 2-3 minit, masukkan pulak udang dan sotong.
2. Kemudian, masukkan garam, gula dan serbuk lada putih secukup rasa. Apabila sudah empuk, masukkan carrot, sawi, jagung muda, dan cili padi.masukkan mee ngan taugeh Kacau selama 2 minit. Lepas tu hidangkan. Letakkan daun bawang dan sup serta bawang goreng….mesti meleleh punya
Mee Goreng Basah
oleh: tulip77
Bahan-bahan ( 5 org makan )
600g mee kuning
2 ekor sotong
6 ekor udang basah
3 pokok sawi
1 sb pes lada kering
2 sb minyak masak
1/2 sb sos tiram
4 sb sos tomato
1/2 sb kicap pekat
3 cawan air panas
3 ulas bawang putih
garam, gula & ajinomoto
** lada jeruk **
cuka
gula & garam
lada besar hijau
Cara-cara
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan pes lada tumis sekejap. Masuk sotong & udang gaulkan sebati.
2. Masuk sos tomato,sos tiram,kicap pekat,gula,garam dan ajinomoto. Kacau biar sekata. Masuk air panas dan biar menggelegak. Rasa cukup semua bahan perasa. Adjust ikut selera anda.
3. Masukkan mee kuning & gaul sebati. Masukkan pula sawi (daun shj), kalau nmpak air mcm dah kering atau tak cukup basah blh tambah lagi air panas.Kecilkan api & biar selama 4minit. Kemudian gaul2 sekejap,bila semua perasa dah meresap dalam mee, tutupkan api. Masukkan taugeh dan gaul sekata.Dalam gambar xda taugeh...stok taugeh takda kat umh...
4. Alihkan mee kuning dari kuali, jgn biarkan dlm kuali, air mee akan kering. Makan panas2 bersama lada jeruk,taburkan dgn daun bawang & bawang goreng.
5. Lada jeruk : Potong lada menyerong. Dalam mangkuk masukkan lada. Masukkan juga cuka hingga menutupi lada. Masukkan garam & gula. Rasa ok ke tak...adjust ikut selera anda. Lada jeruk nih buat banyak pun takpa sbb boleh simpan dalam peti sejuk.
cuka
gula & garam
lada besar hijau
Cara-cara
1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan pes lada tumis sekejap. Masuk sotong & udang gaulkan sebati.
2. Masuk sos tomato,sos tiram,kicap pekat,gula,garam dan ajinomoto. Kacau biar sekata. Masuk air panas dan biar menggelegak. Rasa cukup semua bahan perasa. Adjust ikut selera anda.
3. Masukkan mee kuning & gaul sebati. Masukkan pula sawi (daun shj), kalau nmpak air mcm dah kering atau tak cukup basah blh tambah lagi air panas.Kecilkan api & biar selama 4minit. Kemudian gaul2 sekejap,bila semua perasa dah meresap dalam mee, tutupkan api. Masukkan taugeh dan gaul sekata.Dalam gambar xda taugeh...stok taugeh takda kat umh...
4. Alihkan mee kuning dari kuali, jgn biarkan dlm kuali, air mee akan kering. Makan panas2 bersama lada jeruk,taburkan dgn daun bawang & bawang goreng.
5. Lada jeruk : Potong lada menyerong. Dalam mangkuk masukkan lada. Masukkan juga cuka hingga menutupi lada. Masukkan garam & gula. Rasa ok ke tak...adjust ikut selera anda. Lada jeruk nih buat banyak pun takpa sbb boleh simpan dalam peti sejuk.
Mi Goreng Basah
Sumber: Aneka Hidangan Mi Alaf 21
Bahan-Bahan:
300 gm mi kuning
100 gm udang
100 gm daging ayam (dipotong)
100 gm daging (dipotong)
100 gm kobis (dipotong)
1 tangkai sawi (dipotong)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 cawan stok daging
Garam & minyak masak
Cara:
Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bawang putih & cili kisar hingga garing. Masukkan mi, daging ayam, udang, daging, sos tiram, kicap pekat, sawi & kobis. Kemudian masukkan stok daging & garam. Masak lagi selama 5 minit.
MEE GORENG BASAH ala GETZ
Bahan-
1 bungkus mee kuning (500gm)
100 gram taugeh
3 ulas bawang putih, ditumbuk
3 sudu besar minyak masak
2 sudu kecil sesame oil (minyak bijan)
Sejemput tepung jagung
1 senduk sos tiram
1 kiub pati ayam Maggee
2 ½ cawan air
100 gm daging
6 ekor udang besar
2 ekor sotong, dipotong bulat
2 keping tahu potong 6
½ batang carrot, dipotong bulat
1 pokok sawi, dipotong
4 batang jagung muda, dipotong memanjang
cili padi ikut selera diketuk
½ sudu teh serbuk lada putih
Garam dan gula secukup rasa
Bawang goring
Daun bawang n daun sop
Cara:
1. Mee dengan taugeh tu basuh dulu kemudian masukkan dalam bekas mangkuk plastik. Gunakan air panas curah dalam bekas mee dan taugeh tadi. masukkan minyak bijan Gunakan dua garfu kacau mee denagn taugeh biar dia bercampur, lepas tu tos air( atau buang air) Biarkan dulu masak perencah dulu….Pakai Wok atau Kuali lepas tu panaskan minyak. Tumis bawang putih sampai baunya naik. Masukkan tepung jagung. Kacau bagi sebati sampai kuah jadi pekat. Lepas tu masukkan sos tiram dan pati ayam, pastu masukkan air. Apabila kuah mendidih, masukkan daging dulu kacau ikut pusingan selama 2-3 minit, masukkan pulak udang dan sotong.
2. Kemudian, masukkan garam, gula dan serbuk lada putih secukup rasa. Apabila sudah empuk, masukkan carrot, sawi, jagung muda, dan cili padi.masukkan mee ngan taugeh Kacau selama 2 minit. Lepas tu hidangkan. Letakkan daun bawang dan sup serta bawang goreng….mesti meleleh punya
No comments:
Post a Comment