- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Sunday, October 26, 2008

Nasi Bukhari Daging

Another type of nasi bukhari.This time it uses meat/lamb as the main ingrediant.



NASI TOMATO BERLAUK @ NASI BUQHARI
- noormasri -


Bahan-bahan:
3 cawan beras basmathi
3 cawan air - kandungan air bergtg kpd jenis beras samada perlu tambah atau kurang
3/4 cawan susu cair
1 kg ayam
1 sudu besar rempah kurma
1/2 sudu besar rempah kari daging
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
2 biji buah tomato } dicincang
2 sudu besar tomato puri
1/2 cawan kacang pea (frozen peas)
2 sudu besar kismis
2 tangkai daun pudina } dihiris sepanjang 2 cm
3 tangkai daun ketumbar } dihiris sepanjang 2 cm
garam secukup rasa
sedikit bawang goreng } hiasan

Bahan tumis:
3 sudu besar minyak sapi atau majerin
6 biji bawang merah } dimayang
3 ulas bawang putih } dimayang
2 cm halia } dimayang
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan

Cara membuat:
1. Ayam dipotong kecil, dibersihkan lumur sedikit garam dan sesudu kicap cair kemudian dipanggang di dalam oven hingga masak.
2. Panaskan minyak sapi/majerin ke dalam periuk.
3. Masukkan bahan-bahan yg telah dimayang, goreng sehingga wangi dan garing kemudian masukkan bahan tumis yg lain
4. Kacau sebentar kemudian masukkan rempah kari , serbuk lada sulah dan rempah kurma.
5. Kacau sekejap kemudian masukkan air, susu cair, garam, buah tomato dan tomato puri.
6. Bila menggelegak, masukkan beras.
7. Bila nasi hampir masak masukkan daun pudina, daun ketumbar, kismis , kacang peas dan ayam
8. Tutup periuk rapat-rapat.
9. Bila nasi masak kacau/gemburkan perlahan-lahan sehingga rata.
10. Angkat dan hiaskan dengan bawang goreng.
11. Sedap dimakan bersama dalca, acar buah dll.




NASI BUKHARI DAGING [LEMBU/KAMBING]
- Hanieliza -


Bahan
1 kg beras bathmati
1 liter air
1/2 kg daging..potong dan rebus dgn halia
1 tin kecil tomato puree
1 tin susu cair
6 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar serbuk badam halus
3 biji tomato..belah 4
2 labu bawang besar ..potong dadu
3 kuntum bunga cengkih
daun pandan..disimpul
daun kari
kismis
garam

Bahan tumbuk
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 s/teh jintan manis
1 s/teh jintan putih
1 s/teh kas-kas

Cara:
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk rice cooker dan tumiskan bawang besar sampai wangi. Masukkan bahan yg ditumbuk danbiarkan garing sikit.
2. Masukkan daging yg direbus, tomato puree, susu cair, serbuk badam daun pandan, daun kari, tomato, kismins, garam dan beras.
3. Masukkan periuk rice cooker kedalam rice cooker dan biarkan masak saperti biasa.
4. Bila dah kering..kacau nasi cuma satu hala saja...jangan kacau banyak arah...nanti nasi hancur..
5. Bila hidang...taburkan bawang goreng..sedap dimakan ngan dalca campur...




Nasi Bukhari


Bahan-Bahan
1 kg daging lembu/kambing - dipotong besar (2x2x3 inci)
1 kg beras basmathi (I recommend Moghul) – rendam sejam dan toskan
2 inci halia - hiris / tumbuk halus
5 ulas bawang putih, diketuk
2-3 sudu makan serbuk jintan (putih + manis)
3 sudu makan serbuk kayu manis
1 cawan mentega
1-2 tin tomato soup.
4 labu bawang besar - dikisar / dimayang halus
1 liter air
Garam & gula secukup rasa

Cara Cara
1. Gaulkan daging dengan bawang putih & halia. Perapkan sejam.
2. Didihkan satu liter air dan rebuskan daging hingga separa empuk. Sejukkan.
3. Pijarkan mentega dalam periuk non-stick.
4. Tumiskan bawang besar, jintan dan kayu manis, sehingga wangi.
5. Masukkan tomamto puree, garam, gula dan air rebusan daging. Gaul rata (Note: sukatan beras:air ialah 1:1½)
6. Masukkan beras dan daging dan tutup rapat.
7. Kecilkan api dan masak seperti biasa.
8. Bila sudah masak, dan agak suam, guna garpu untuk leraikan nasi.
9. Hidangkan dengan ulaman seperti lettuce, kacang panjang mentah, cauliflower mentah, tomato, timun dan cili hijau dengan sambal tomato bakar.

Sauce
1. 10 biji cili hijau - yang pedas
2. 5 biji tomato merah
3. 4 sudu gula pasir
4. 1 sudu the garam
5. 1 biji lemon/limau nipis/3 biji limau kasturi
- perahkan airnya.

Cara
1. Bakar cili dan tomato sehingga kulitnya pecah
2. Masukkan kesemua bahan dalam blender dan kisar
(jangan terlalu halus)




Nasi Bukhari


Bahan – bahan
Sekilo beras Basmathi – dibersihkan dan ditoskan
6 ulas bawang merah }dimayang .
2 ulas bawang putih } halus
2 cm halia
3 cm ulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
2 sudu besar tomato puri
50 gm daging kambing – dipotong dadu
2 sudu besar minyak sapi
Secawan susu cair
Seliter air dan garam secukup rasa.

Cara membuatnya
1. Panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan - bahan yang telah dimayang dan rempah sehingga garing
2.Masukkan daging, air dan susu ,masak sehingga daging empuk.
3.Akhir sekali masukkan beras dan masak sehingga kering dan masak.




Nasi Bukhari
[lobak_oren]


Bahan:
2 camca besar jintan manis
2 camca besar jintan putih
4 camca besar ketumbar
20 biji bawang merah
10 biji bawang putih
4 cm halia
1 biji bawang besar
500 g daging kambing bertulang
5 biji ubi kentang
1 tin kecil minyak sapi
8 kuntum bunga cengkih
6 cm kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
3 biji buah tomato
4 tin susu beras
1 tin kecil susu cair
4 tin susu air
Sedikit daun pudina
7 biji badam
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:
1. Jintan manis, jintan putih dan ketumbar digiling lumat. Setengah daripada bawang merah dihiris halus dan bakinya digiling dengan bawang putih dan halia sehingga lumat.
2. Bawang besar dan tomato dipotong bulat. Bawang merah yang dihiris tadi digoreng sehingga kuning. Daging kambing dibersihkan dan direbus sehingga empuk. Demikian juga dengan kentang.
3. Panaskan minyak sapi dalam periuk kemudian tumiskan bahan rempah yang digiling bersama cengkih, kayu manis, buah pelaga, bawang besar dan tomato.
4. Setelah itu masukkan ketulan daging kambing dan kentang sambil dikacau sehingga rata.
5. Kemudian masukkan susu cair, air, daun pudina, badam dan garam secukup rasa.
6. Apabila mendidih masukkan beras dan masak nasi sehingga kering.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).