- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Wednesday, October 29, 2008

Kuih 3 Segi aka Samosa

Honestly i don't know the name of this kueh b4 i came to kl.I first saw & ate this kuih while i studying in sintok.It was during my matriculation years, in 1994.My classmate's grandparents open a food stall at the famous food court in that campus, called LEGO.They sold mostly traditional kueh for breakfast.I really like this kueh bcoz' it's delicious, especially the filling & the layer was really crunchy.Plus it was cheap.We kept calling it 'kueh 3 segi' bcoz' of the shape.But when i came to kl,i heard people called it 'samosa' & the filling varies;chicken, meat or vegetables only.



SAMOSA AYAM/DAGING


Bahan-bahan:
1 bungkus kulit popia yg bersaiz 250 mm x 250 mm
2 cawan daging atau isi ayam } dicincang
4 ulas bawang merah } dikisar
1 cm halia } dikisar
2 ulas bawang putih } dikisar
1 labu bawang besar } dipotong dadu
500 g kentang } dipotong dadu
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar rempah kurma
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk memasak

Cara membuat inti:
1. Terlebih dahulu rebuskan kentang yg telah dipotong didalam air mendidih sehingga hampir (3 suku ) masak/empuk. Kemudian toskan kentang tersebut.
2. Rempah kari dan rempah kurma dicampurkan dengan sedikit air panas supaya jadi pes.
3. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumiskan bahan yg di kisar sehingga wangi dan agak garing
4. Kemudian masukkan pes rempah tadi. Tumis lagi sehingga pecah minyak.
5. Kemudian masukkan daging/ayam, goreng sehingga daging/ayam masak.
6. Masukkan bawang besar serta kentang, kacau sekejap sehingga kentang empuk dan intinya menjadi agak kering.
7. Angkat dan sejukkan.

Cara membuat:
1. Ambil kulit popia dan potong kepada 3 bahagian memanjang.
2. Letakkan inti secukupnya di bahagian hujung kemudian lipat dlm bentuk segitiga hingga sampai hujung kulit popia.
3. Lekatkan hujungnya dengan putih telur .
4. Ulang sehingga habis kulit popia.
5. Panaskan minyak, goreng dgn api yg sederhana sehingga perang
6. Angkat dan toskan minyak
7. Sedia utk dimakan.



Samosa Kentang
- sudipkayu -


Bahan2 inti: (anggaran dlm 15 biji samosa)
4 biji Kentang saiz sederhana (dipotong dadu)
1/2 cawan mixed vege
4 biji bwg merah
2 ulas bwg putih
1 sudu besar serbuk kari
1/2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar udang kering
1 biji bwg besar (potong dadu)
Daun sup
Mentega utk menumis
Air

Cara2:
Kisar kering bwg merah,bwg putih dan udang kering. Panaskan mentega. Tumis bhn kisar hingga naik bau. Masukkan serbuk kari dan serbuk cili.Kacau. Masukkan kentang dan sedikit air. Biar kentang masak.Bila kentang mula lembut masukkan mixed vege. Kacau hingga masak. Pastikan bahan inti ini masak kering. Bila sudah masak masukkan bwg besar yg potong dadu tadi dan daun sup.Biar bwg dan daun sup nampak fresh, tak yah masak sgt. Angkat dan sejukkan sblm dilipat dlm kulit popia.

Kulit:

Kulit popia saiz sederhana
Tepung gandum

Cara2:
Kulit pulak...ada cara melipatnyer...nak kena amik gambar cara lipat, susah nak explain. Akan aku usahakan gambar2 cara melipat dlm masa terdekat nih..oh ya...tepung gandum tu bancuh pekat2 utk jadik gam melekat kulit tu nanti...tunggu gambar yer...

Tips: Sejukkan bahan inti sblm melipat sebab kalo ia masih berkuap, kulit popia tu mudah koyak...ok!



Pastry Samosa
oleh: azareena


Bahan-bahan ( 24 biji )
225g tepung gandum
2 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak sayuran
80ml air suam
Inti samosa (ikut selera masing2)

Cara-cara
1. Satukan tepung dan garam, gaul hingga sekata.
2. Masukkan minyak sayuran dan air suam, gaulkan hingga menjadi doh.
3. Uli doh sehingga licin, tutup dengan plastic wrap dah rehatkan selama 30 minit. (suhu bilik)
4. Bahagikan doh kepada 12 bahagian.
5. Bulatkan setiap bahagian dan canai menjadi bulatan lebih kurang 15cm diameter. Potong kepada dua bahagian.
6. Ambil satu bahagian, sapukan air sekeliling tepi pastry dan bentukkan menjadi cone.
7. Masukkan inti samosa dan lipatkan bahagian yg terbuka, menjadi segitiga.
8.
9. Goreng dlm minyak sederhana panas, hingga keemasan.
10. Biasanya, inti samosa ni jenis savory - i.e. kentang, sayur-sayuran, ayam, daging. Tapi boleh juga guna inti manis - i.e. kacang, kelapa, creamcheese etc. Terpulang ikut selera masing2


Samosa
Sumber : Puteri Dee


Bahan-bahan
Ubi kentang - potong dadu
Bawang besar - potong dadu/cincang
Daging Cincang
Green peas (yg dalam tin tu) optional
Bawang putih - tumbuk
Serbuk jintan manis dan putih - dlm sesudu teh) terpulang byk mana kentang
Rempah kurma - lebih kurang 1 sudu besar ) dan daging cincang yg dugunakan
Sedikit daun sop dan daun bawang
Sedikit minyak untuk menumis
Garam
Serbuk perasa

Cara-cara Membuatnya
1. Tumis bawang putih dan bawang besar cincang hingga naik bau.
2. Masukkan daging cincang dan goreng hingga masak.
3. Kemudian boleh dicampur kan terus dgn kentang dan masak hingga kentang empuk, boleh dibubuh sedikit air.
4. Bila kentang dah empuk, masukkan green peas, selalu Dee pakai dlm setengah tin je, tak suka banyak2 rasa kacang tu. 5. Kemudian masukkan jintan manis, jintan putih, serbuk kurma, garam dan serbuk perasa kalau suka. Kacau hingga sebati. 6. Akhir sekali masukkan daun sop dan daun bawang. Dah pun siap.
Seterusnya boleh melipat dan goreng........


SAMOSA


Bahan-bahan:
1) 3 biji ubi kentang
2) 1 labu bawang besar
3) 2 ulas Bawang putih (cincang)
4) 1 sudu teh serbuk jintan manis
5) 1 sudu teh serbuk jintan putih
6) 1 sudu makan rempah kurma (bancuh dengan 2 sudu air)
7) ½ cawan air
8) 200 gram daging cincang
9) ½ tin kacang pis
10) Sedikit daun sup dan daun bawang (hiris)
11) 2 sudu minyak
12) ½ sudu teh garam
13) Kulit popia secukupnya
14) ½ 1kg minyak masak (untuk menggoreng)

Cara :
1) Panaskan minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
2) Masukkan jintan manis, jintan putih, serbuk kurma dan garam. Gaul rata.
3) Masukkan daging cincang dan gaul hingga masak.
4) Masukkan kentang dan air. Gaul rata dan biarkan empuk.
5) Masukkan kacang pis, daun sup dan daun bawang. Gaul rata.
6) Seterusnya bentang kulit popia. Isikan inti dan lipat membentuk segitiga /gulung.
7) Panaskan kuali. Goreng samosa hingga kekuning-kuningan.
Sedia untuk dihidangkan.


SAMOSA SAYURAN


Bahan-bahan:
1) 2 sudu makan minyak masak
2) 50 gram bawang besar (cincang)
3) 15 gram buah pelaga (tumbuk)
4) 100 gram rempah kari ayam
5) 100 gram lobak merah, (rebus dan hiris)
6) 100 gram ubi kentang (rbus dan lecek)
7) 100 gram kacang pis
8) 15 gram serbuk kulit kayu manis
9) 1 tangkai daun kari
10) 10 keping kulit popia
11) ½ 1kg minyak masak (untuk menggoreng)

Cara :
1) Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang bersama buah pelaga.
2) Masukkan rempah kari, lobak merah, ubi kentang dan kacang pis, gaul hingga sebati.
3) Masukkan serbuk kulit kayu manis dan daun kari, masak hingga kering.
4) Seterusnya bentang kulit popia. Isikan inti dan lipat membentuk segitiga /gulung.
5) Panaskan kuali. Goreng samosa hingga kekuning-kuningan.
Sedia untuk dihidangkan.


Samosa Sayuran
Sumber : The Puteri Pan Pacific Hotel, JB


Bahan-bahan
Sedikit minyak
50 gm bawang besar dihiris halus
15 gm buah pelaga
100 gm rempah kari ayam
100 gm lobak merah, dihiris dan direbus
100 gm ubi kentang, dihiris dan direbus
100 gm kacang pis
15 gm serbuk kulit kayu manis
1 tangkai daun kari
10 keping kulit popia
Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya
1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang bersama buah pelaga.
2. Masukkan rempah kari, lobak merah, ubi kentang dan kacang pis, gaul hingga sebati.
3. Masukkan serbuk kulit kayu manis dan daun kari, masak hingga kering.
4. Sejukkan dan letakkan sedikit bahan pada kulit popiah dan gulung.
5. Sediakan kuali berisi minyak penuh dan panaskan. Goreng samosa hingga kuning.
6. Hidangkan panas-panas bersama sos cili.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).