- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Tuesday, October 28, 2008

Gembirakan Hatiku

Tiramisu in italian language mean 'gembirakan hatiku' or make me happy.I guess it's true bcoz' when i eat tiramisu,it makes me happy.I love tiramisu cakes.


TIRAMISU
- Chef Lin -

Bahan-bahan
200 gm krim putar
250 gm krim keju
30 ml susu segar
80 gm gula aising
18-20 keping biskut span/ kek span
170 ml air kopi (1 camt serbuk kopi + 125 ml air suam) / coffee emulco/esen kopi
Serbuk koko secukupnya
30 gm parutan coklat
Strawberi - untuk hiasan

Cara membuat
1. Pukul krim hingga kental. Ketepikan.
2. Putar krim keju hingga lembut.
3. Masukkan susu dan gula, putar lagi hingga ringan.
4. Campurkan krim dengan krim keju, kacau rata.
5. Celup biskut di dalam air kopi. Susun beberapa keping dalam mangkuk kaca.
6. Ratakan separuh campuran krim.
7. Ayak serbuk koko di atasnya.
8. Celup biskut lagi dan susun di atas krim. Tutup dengan baki krim.
9. Akhir sekali ayak koko dan taburkan coklat.
10. Tutup dan biar di dalam peti sejuk selama 4 jam.
11. Hidangkan dengan strawberi.
* Penggunaan biskut bergantung pada mangkuk.



TIRAMISU
- Kak Liza -

Bahan
1 biji span kek coklat
250 gm keju cream [philidephia]
150 ml yogurt asli
1/2 cawan gula
serbuk nescafe

Cara
1. Kek span dibelah 2 lapisan
2. Pukul keju dan gula sehingga gebu.
3. Masukkan yogurt dan pukul lagi sehingga rata.
4. Sapukan adunan dibahagian tengah lapisan kek.
5. Ayakkan serbuk nescafee sekeliling kek.
6. Susunkan lagi kek dan sapukankan dengan adunan keju. Ayakkan serbuk nescafe lagi.
7. Sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan.



TIRAMISU
- Kak Liza -

Bahan A
24 keping biskut tiramisu
250 gm keju cream [philidephia]
150 ml yogurt asli
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan air ]
1 s/ k nescafe ] bancuhkan
serbuk koko

Bahan B
150 ml air ]
1 s/b serbuk agar2 ] masakkan sampai mendideh

Cara
1. Susunkan 12 keping biskut tiramisu.
2. Basahkan biskut tiramisu dengan air nescafee.
3. Pukul keju dan gula sehingga gebu.
4. Masukkan yogurt dan pukul lagi sehingga rata.
5. Masukkan bahan B dan kacau rata.
6. Sapukan sebahagian adunan keju atas biskut tiramisu.
7. Ulangkan lagi untuk lapisan kedua sama saperti lapisan pertama.
8. Ayakkan serbuk koko [coklat] atas lapisan yg kedua.
9. Sejukkan beberapa jam sebelum dihidangkan.



Tiramisu Ice Cream
Sumber; resepi asal dari Kak E dan dimodified oleh Niziela@MR. K.Ummi pula modified

Bahan:-
1 bungkus biskut marie perasa coklat - guna 3/4 bungkus
250 gm cream cheese
1 liter whipping cream - guna 1 kotak kecil 250 ml
(*ummi substitute 200 ml whipping cream + 150 ml fresh milk + 150 gm plain yogurt)
180 gm gula castor
3 sudu besar koko - bancuh pekat dengan air
serbuk koko untuk hiasan
*mama ikut cara k.Ummi substitute bahan sbb tak cukup whipping cream....adunan ni cukup utk cover 3/4 bungkus biskut.

Cara Menyedia:-
Satukan cream cheese, whipping cream dan gula. Pukul hingga kembang jadi krim. Ketepikan. Kemudian celupkan biskut marie ke dalam bancuhan koko dan susun dalam bekas. Kemudian letakkan lapiskan dengan cream cheese tadi ke atas biskut. Ulangi proses melapis ini secara berselang seli sehingga 3 lapisan atau lebih pun xpa..Setelah habis, bahagian atas (lapisan cream cheese) disapu rata. Hiaskan dengan taburan serbuk koko di atasnya. Simpan dalam peti sejuk beku.



Tiramisu
Sumber : Kenwood Chef/Major Recipe Book
Kiriman : Julia

Sponge kek

Bahan-bahan
4 biji telur
115 g gula kastor
100 g tepung gandum
15 g tepung jagung
25 g butter di cairkan

Cara
1. Pukul telur dan gula smpai kembang sehingga bila diangkat whisk, adunan tak jatuh
2. Masukkan tepung gandum dan tpg jagung y telah di ayak berselang dgn butter y telah di cairkan.
3. Bakar selama 20-25 mnit pada suhu 180 C

Cream filling

Bahan-bahan
Serbuk koko secukupnya ( dlm 2 sudu besar)
Coklat masakan yang diparut secukupnya untuk hiasan
350 ml bancuhan nescafe (1 sudu besar nescafe dan 350 ml air panas)
300 ml whipping cream
50 g gula kastor
3 x 250g(paket) mascarpone cheese

Method
1. Pukul whipping cream dan gula sampai gebu, kemudian masukkan cheese. Ketepikan.
2. Potong cake kpd 3 bhgian, pd lapisan pertama renjiskan bancuhan nescafe/kopi hingga kek agak lembab.
3. Ratakan filing dan dust kan dgn serbuk koko.
4. Letak lapisan kedua dan ulang letak bancuhan kopi, filling dan dusting.
5. Pada lapisan terakhir pun sama. sapukan fiiling ke seluruh bahgian kek dan taburkan dengan coklat masakan y siap diparut, simpn dlm peti 3/4 jam.
6. Sedia untuk di makan.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).