Yesterday bought ikan cencaru.So today i cook ikan cencaru belah belakang/sumbat.
CENCARU BELAH BELAKANG
- hanieliza -
Bahan
4 ekor ikan cencaru[dicuci dan dibelah dibelakang]
minyak
Bahan Sambal/Mesin
2 batang serai [racikkan]
4 ulas bawang merah
6 tangkai cili merah
2 s/b kelapa parut
garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan
daun kunyit [mayang halus]
3 biji limau kaasturi [belah 2 dan buangkan biji]
Cara membuat
1. Mesinkan bahan sambal dan gaulkan dengan daun kunyit.
2. Sumbatkan sambal kedalam/belakang ikan cencaru.
3. Panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga garing..
4. Terbalikkan ikan supaya garing dikedua2 belah ikan tu.
5. Bila dah masak hidangkan dalam pinggan.
6. Hiaskan dengan salad dan limau kasturi supaya semasa makan boleh diperahkan limau untuk menambah perisa sambal dalam ikan.
4 ulas bawang merah
6 tangkai cili merah
2 s/b kelapa parut
garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan
daun kunyit [mayang halus]
3 biji limau kaasturi [belah 2 dan buangkan biji]
Cara membuat
1. Mesinkan bahan sambal dan gaulkan dengan daun kunyit.
2. Sumbatkan sambal kedalam/belakang ikan cencaru.
3. Panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga garing..
4. Terbalikkan ikan supaya garing dikedua2 belah ikan tu.
5. Bila dah masak hidangkan dalam pinggan.
6. Hiaskan dengan salad dan limau kasturi supaya semasa makan boleh diperahkan limau untuk menambah perisa sambal dalam ikan.
Cencaru Bersumbat
Ikan Cencaru Belah Belakang
Sumber: Masakan Tradisional Utara 1991
Bahan-Bahan:
600 gm ikan cencaru
7 biji cili merah
4 labu bawang merah
1 sudu besar air asam jawa
1 sudu teh serbuk kunyit
2 cawan minyak
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Cara:
Siang ikan seekor-seekor dan belah belakangnya. Sapukan serbuk kunyit dan ketepikan. Tumbuk atau mesin cili dan bawang merah. Gaul cili mesin bersama gula, garam dan air asam jawa. Sumbatkan cili di bahagian ikan yang dibelah. Panaskan minyak. Goreng ikan hingga garing.
Cencaru Bersumbat
Sumber: Majalah Sajian Jelita Bil 43
Bahan-Bahan:
2 ekor ikan cencaru, anggar 1 kg berat
Minyak untuk dilengser
1 ½ camca besar mentega-untuk disumbat
½ biji bawang besar, dicincang-untuk disumbat
8 tangkai daun sup, dihiris batangnya sahaja-untuk disumbat
1 biji cili merah, dibuang biji dan dihiris-untuk disumbat
3 tangkai daun bawang, dihiris-untuk disumbat
1 ulas bawang putih, dicincang-untuk disumbat
½ cawan kerang, direbus dan dihiris-untuk disumbat
½ camca teh serbuk lada sulah-untuk disumbat
1 camca besar cili giling-untuk disumbat
Garam secukup rasa-untuk disumbat
1 biji telur-untuk disumbat
½ cawan serbuk roti-untuk disumbat
Cara:
Cairkan mentega di dalam periuk. Tumis bawang besar, batang daun suo, cili merah, daun bawang dan bawang putih. Kacau hingga wangi. Masukkan kerang, serbuk lada sulah dan cili giling. Kacau rata. Angkat dan masukkan garam, telur dan serbuk roti. Kacau hingga ia sebati. Alas kertas timah pada tin bakar dan lengserkan dengan sedikit minyak. Letak ikan yang telah dibuang tulang tengahnya melalui bahangian perut, di atas kertas timah dan masukkan inti ke dalam perut ikan. Bakar ikan 30-40 minit pada suhu 200'c. Apabila ikan masak, angkat dan letakkan di dalam piring. Siat kulit ikan pada bahagian atasnya dan tuangkan sos dadih.
½ cawan kerang, direbus dan dihiris-untuk disumbat
½ camca teh serbuk lada sulah-untuk disumbat
1 camca besar cili giling-untuk disumbat
Garam secukup rasa-untuk disumbat
1 biji telur-untuk disumbat
½ cawan serbuk roti-untuk disumbat
Cara:
Cairkan mentega di dalam periuk. Tumis bawang besar, batang daun suo, cili merah, daun bawang dan bawang putih. Kacau hingga wangi. Masukkan kerang, serbuk lada sulah dan cili giling. Kacau rata. Angkat dan masukkan garam, telur dan serbuk roti. Kacau hingga ia sebati. Alas kertas timah pada tin bakar dan lengserkan dengan sedikit minyak. Letak ikan yang telah dibuang tulang tengahnya melalui bahangian perut, di atas kertas timah dan masukkan inti ke dalam perut ikan. Bakar ikan 30-40 minit pada suhu 200'c. Apabila ikan masak, angkat dan letakkan di dalam piring. Siat kulit ikan pada bahagian atasnya dan tuangkan sos dadih.
Ikan Cencaru Sumbat Kelapa
Bahan-bahan ( 5 orang )
5 ekor ikan selar(nak guna ikan cencaru pun bleh...)
3 sudu besar kelapa parut
2 sudu besar pes cili (klu nak pedas, bleh lebihkan cili..)
2-3 serai (nak lebih pn x per..)
garam, gula & serbuk perisa secukup rasa
Cara-cara
1. "Bersihkan ikan dan kelar belakang ikan(mcm dlm gambar). Toskan
2. Masukkan serai, kelapa, pes cili ke dalam blender. Blend 2-3 minit. Masukkan dalam kuali dan msak smpai rasa pes cili tu dah masak. Masukkan garam, gula dan serbuk perisa secukup rasa.
3. Isi sumbat yang dah siap.
4. Sumbat kelapa tadi ke dalam ikan. Mcm dlm gambar.
5. Perap selama 1/2 jam atau lebih. Goreng dan sedia utk dihidangkan
Ikan Cencaru Bakar Berisi Kelapa
Kiriman: badrulshah
Bahan-Bahan:
5 Ikan cencaru/ikan jaket
1 biji Kelapa parut.
5 biji Cili masak dikisar atau ditumbuk.
(ikut rasa nak pedas atau tak)
sentengah sudu garam.
½ gula.
Daun kunyit 3 helai - Dihiris kecik-kecik.
Cara:
Bersih ikan cencaru.Jangan buang kulit.Dibelah tengah-tengah.Campur kan semua bahan2 dalam satu mangkuk.kelapa,cili,garam,gula dan daun kunyit.Gaulkan bersama.Sumbat bahan tersebut dlm dlm ikan cencecaru yabg dibelah.Bakar di avon,kuali atau bakar dengan mengguna bara api.
CENCARU SUMBAT
- Jie Jie -
Bahan-bahan
6 ekor cencaru~dibelah bahagian belakang. Bersihkan
Garam
1/2 biji kelapa~ditumbuk/diblend separuh hancur
Limau nipis untuk perahan
Minyak untuk menggoreng
Bahan kisar
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
sejemput udang kering
3 biji cili merah
8 biji cili api
Cara:
1. Ikan dilumur dengan garam di bahagian kulit luarnya
2. Campurkan bahan kisar dengan kelapa dan dibubuh sedikit garam dan perahan air limau nipis. Gaul biar sebati
3. Sumbatkan sambal kelapa ke dalam ikan di bahagian belah belakangnya
4. Panaskan minyak, goreng ikan sehingga kulit luarnya nampak garing.
5. Angkat dan hidangkan segera.
6. Untuk hiasan, letakkan hirisan limau nipis, daun saderi dan daun DILL ( mama sofwat, ni daun dill yang akak jumpa dalam salad yang hubby beli ari tu.
No comments:
Post a Comment