My husband went home today.He volunteered to cook today.He cooked 'nasi kuning'.This 'nasi' was similar to 'nasi minyak'.My mom used to make this.At our hometown,u can find it sold at food stalls for breakfast, lunch & dinner.Almost like 'nasi lemak' in kl.My husband likes this nasi very much,eaten with chicken curry or fish curry; gulai ikan aye.Plus some 'acar timur' or'jelatah'.But today he made chicken curry.
NASI KUNING TERENGGANU
BAHAN-BAHAN [ Untuk menumis ]
Cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang
Bawang besar - di potong bulat-bulat
Daun pandan - 1 atau 2 helai
Serbuk kunyit - sedikit
Garam - secubit
Cara-cara
1. Panaskan minyak masukkan bawang besar, cengkih,bunga lawang,buah pelaga dan kulit kayu manis biarkan kekuningan baru masukkan nasi yang hendak di masak.
2. Masak nasi seperti biasa dan campurkan bahan yang di tumis serta secubit garam,daun pandan dan sedikit serbuk kunyit.
GULAI AYAM
BAHAN-BAHAN 1
Bahan untuk menumis
Bawang merah- 1 labu
Bawang putih - 2 ulas
Kulit kayu manis
Cengkih
Buah pelaga
Bunga Lawang
BAHAN - BAHAN 2
1/2 Ekor ayam - dipotong kecik-kecik
Bawang merah 3 labu - ditumbuk
bawang putih 2 ulas - ditumbuk
Cili boh - 2 sudu
REMPAH GULAI [cap bunga rose ]- 3 sudu besar
REMPAH MASAK [cap bunga rose ] - 1 1/2 sudu besar
Kentang - di belah 2
Asam jawa - secubit
Santan - bergantung pada anda
Air - 1 cawan
Belacan - secubit
Gula - 1 sudu kecil
Garam
CARA MEMASAK
Panaskan minyak, tumiskan bawang merah, bawang putih, cengkih,kulit kayu manis,buah pelaga dan bunga lawang hingga wangi, kemudian masukkan cili boh dan bawang merah yang di tumbuk hingga naik minyak dengan api sederhana..biarkan beberapa minit.Kemudian masukkan kentang, rempah gulai dan rempah masak kemudian masukkan sedikit air, biarkan beberapa minit, masukkan ayam yang telah di bersihkan, gaul kalau kering masukkan sedikit air biarkan naik minyak biarkan kentang empuk baru masukkan santan, garam,gula,asam jawa,belacan dan sedikit air..biarkan naik minyak dengan api sederhana.. apabila masak, sedia untuk di hidangkan..... SELAMAT MENCUBA
NASI KUNING TERENGGANU
BAHAN-BAHAN [ Untuk menumis ]
Cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang
Bawang besar - di potong bulat-bulat
Daun pandan - 1 atau 2 helai
Serbuk kunyit - sedikit
Garam - secubit
Cara-cara
1. Panaskan minyak masukkan bawang besar, cengkih,bunga lawang,buah pelaga dan kulit kayu manis biarkan kekuningan baru masukkan nasi yang hendak di masak.
2. Masak nasi seperti biasa dan campurkan bahan yang di tumis serta secubit garam,daun pandan dan sedikit serbuk kunyit.
GULAI AYAM
BAHAN-BAHAN 1
Bahan untuk menumis
Bawang merah- 1 labu
Bawang putih - 2 ulas
Kulit kayu manis
Cengkih
Buah pelaga
Bunga Lawang
BAHAN - BAHAN 2
1/2 Ekor ayam - dipotong kecik-kecik
Bawang merah 3 labu - ditumbuk
bawang putih 2 ulas - ditumbuk
Cili boh - 2 sudu
REMPAH GULAI [cap bunga rose ]- 3 sudu besar
REMPAH MASAK [cap bunga rose ] - 1 1/2 sudu besar
Kentang - di belah 2
Asam jawa - secubit
Santan - bergantung pada anda
Air - 1 cawan
Belacan - secubit
Gula - 1 sudu kecil
Garam
CARA MEMASAK
Panaskan minyak, tumiskan bawang merah, bawang putih, cengkih,kulit kayu manis,buah pelaga dan bunga lawang hingga wangi, kemudian masukkan cili boh dan bawang merah yang di tumbuk hingga naik minyak dengan api sederhana..biarkan beberapa minit.Kemudian masukkan kentang, rempah gulai dan rempah masak kemudian masukkan sedikit air, biarkan beberapa minit, masukkan ayam yang telah di bersihkan, gaul kalau kering masukkan sedikit air biarkan naik minyak biarkan kentang empuk baru masukkan santan, garam,gula,asam jawa,belacan dan sedikit air..biarkan naik minyak dengan api sederhana.. apabila masak, sedia untuk di hidangkan..... SELAMAT MENCUBA
NASI KUNING
Hidangan utk 5 orang
Bahan-bahan:
3 cawan beras
3 1/2 cawan air } jika guna beras lembut kurangkan 1/4 cawan air atau mengikut kesesuaian beras tersebut
1/2 cawan susu cair
1 sudu kecil garam
pewarna kuning
2 helai daun pandan } disimpul
Bahan utk menumis:
1 sudu besar minyak sapi - kalau nak ganti majerin pun ok, kurang skit kolestrol
2 sudu besar majerin
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1/2 inci halia }
3 ulas bawang merah } dimayang
1 ulas bawang putih }
Cara membuat:
1. Beras dicuci kemudian ditoskan.
2. Panaskan minyak sapi dan majerin dlm periuk. Masukkan bahan tumis.
3. Goreng hingga naik bau/kekuningan.
4. Masukkan beras dan daun pandan, kacau sekata
5. Masukkan air, susu dan beberapa titis pewarna kuning.
6. Tanak hingga masak, gemburkan nasi dgn garpu.
7. Sedia dihidangkan bersama lauk pauk
Nota: Jika tanak dlm rice cooker, bila butang dah naik biarkan dlm 10 minit baru gemburkan, supaya nasi masak dgn elok
GULAI IKAN AYA/TONGKOL
Bahan-bahan:
1 ekor ikan aya / tongkol yang sederhana besar (600 g)
2 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar rempah kari ikan Babas }bancuh dgn sedikit air panas utk dijadikan pes
sedikit gula melaka jika suka
garam secukup rasa
5 sudu besar minyak untuk menumis
1/3 sudu kecil halba
Bahan kisar
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 biji kelapa ? dijadikan 4 cawan santan
2 cm. halia
2 cm. lengkuas
4 keping asam gelugur
1 cm kunyit hidup
Cara membuatnya:
1. Ikan dipotong kecil, dibasuh dan ditoskan
2. Kemudian direbus dengan sedikit air, sedikit garam dan 2 keping asam gelugur
3. Biarkan sehingga mendidih dan hampir kering airnya, ketepikan
( Boleh juga disediakan sehari lebih awal atau disimpan satu malam kemudian dibuat gulai )
4. Panaskan minyak, masukkan cili kisar diikuti bahan kisar yg lain
5. Goreng hingga wangi dan agak garing masukkan pes rempah.
6. Tumis lagi sehingga pecah minyak kemudian masukkan santan.
7. Apabila mendidih masukkan ikan yang telah direbus tadi, halba, 2 keping asam gelugur, gula melaka dan garam secukup rasa
8. Renehkan sehingga agak pekat sedikit baru diangkat
9. Sedia utk dihidangkan
Nasi Kuning
Bahan-Bahan:
1 ½ cawan beras
1 ½ cawan air
1 ½ sudu teh serbuk kunyit
1-2 cm kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 pelepah daun sup
1 biji bawang besar (dimayang halus)
sedikit minyak (untuk menumis)
Cara:
Panaskan minyak di dalam periuk. Kemudian tumiskan kayu manis. Cengkih dan bawang yang sudah dimayang tadi sehingga kuning. Sementara itu cuci beras serta toskan airnya. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama serbuk kunyit dan air. Masaklah sehingga kering kemudian tutupkan periuk serta perlahankan api.
Nasi Kuning
oleh: yummiez
Bahan-bahan ( 4 orang makan )
1 1/2 cawan beras
1 1/2 cawan air
1 1/2 sudu teh serbuk kunyit
1-2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2.5 cm halia
1 1/2 sudu teh garam
1 biji bawang besar (dimayang halus)
minyak masak
sedikit daun sup untuk hiasan
Cara-cara
1. Tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, bawang besar sehingga kuning.
2. Masukkan air dan kunyit ke dalam tumisan. Letakkan garam secukup rasa.
3. Biarkan masak selama 5 minit. Alihkan dari api dan biarkan sebentar.
4. Masukkan beras yg telah dibasuh bersih ke dalam rice cooker. Kemudian, masukkan bahan di atas ke dalam beras.
5. Masukkan hirisan halia. Tanak beras sehingga masak.
6. Tabur daun sup di atas nasi yg telah masak.Selamat makan!
No comments:
Post a Comment