Syawal dh nk smpai ke penghujungnya...esok kami nk balik kg sbb 17hb tu adik aku nk bertunang...mlm td sempat lg bakar biskut raya...eheh, dh nk abis bln raya msih nk bakar biskut? Tak eh, cousin aku lah yg request, katanya raya ari tu tak puas mkn biskut raya, aku plak tak sempat nk buatkn kuih raya utk dia...bukan byk tempahan pn (takde sape yg tempah pn) tp blik keje bdn dh penat tu pn nsib baik sempat wat utk umah sndiri, umah my parents & umah PIL..
Mlm aku wat biskut suji..sblom raya ari tu dh siap beli seme bhn nk wat biskut suji ni tp tak sempat dong...so dr terbuang mcm tu jer, mlm td gigihkan gak la buat..seme suka biskut ni ok sbb dia cair dlm mulut...aku pilih resepi biskut suji badam kak intan ni sbb dia guna minyak masak instead of minyak sapi (minyak sapi none ado masa tu)...aku wat 1/2 adunan jer sbb nk tunaikan hasrat org jer...pg td plak aku wat biskut tintan kelapa...masa raya ari tu dh wat biskut kelapa resepi matgebu tp kali ni nk wat biskut kelapa maklang plak, lgpn bhn2 nk wat biskut ni masih ada balance lg...gigih betul wat kuih raya wp raya dh nk abis...happy sb dpt tunaikan hasrat org tau...
Mlm aku wat biskut suji..sblom raya ari tu dh siap beli seme bhn nk wat biskut suji ni tp tak sempat dong...so dr terbuang mcm tu jer, mlm td gigihkan gak la buat..seme suka biskut ni ok sbb dia cair dlm mulut...aku pilih resepi biskut suji badam kak intan ni sbb dia guna minyak masak instead of minyak sapi (minyak sapi none ado masa tu)...aku wat 1/2 adunan jer sbb nk tunaikan hasrat org jer...pg td plak aku wat biskut tintan kelapa...masa raya ari tu dh wat biskut kelapa resepi matgebu tp kali ni nk wat biskut kelapa maklang plak, lgpn bhn2 nk wat biskut ni masih ada balance lg...gigih betul wat kuih raya wp raya dh nk abis...happy sb dpt tunaikan hasrat org tau...
BISKUT SUJI BADAM KAK INTAN
Sumber : resipidiana
Bahan-bahannya
1 kg tepong gandum
350 gm badam, dikisar
400 gm gula halus ( gula tepong)
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh bicarbonate soda
secubit garam
Minyak makan secukup nya
Cara-caranya
1. Masukkan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali minyak. Gaul rata.
2. Masukkan minyak sedikit sedikit hingga menjadi satu dough yg boleh diterap.
3. Bakar dalam oven pada suhu 170’C sehingga biskut masak.
Note : Untuk 1 adunan, minyak masak yang D gunakan dalam anggaran 2 ¾ cawan – 3 cawan. Anda agakkan mengikut kelembapan tepung yang digunakan. Biskut ini mudah untuk dicanai dan mudah untuk diterap, tak banyak kerenah.
BISKUT TINTAN KELAPA
Sumber: Maklang
Kiriman : resipidiana
Bahan-bahannya
1 cawan kelapa kering
1 cawan gula
1 cawan butter
1 biji telur (ambil kuning)
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung sagu/ubi
1 sudu besar baking powder
1 sudu besar esen vanila
pewarna hijau (jika suka)
sedikit kismis utk hiasan
Cara-caranya
1. Pukul butter dan gula hingga kembang
2. Masuk kuning telur, pewarna hijau, esen vanila dan kelapa.
3. Masuk campuran tepung tadi dan uli.
4. Canaikan dan terap ikut suka.
1 cawan kelapa kering
1 cawan gula
1 cawan butter
1 biji telur (ambil kuning)
1 1/4 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung sagu/ubi
1 sudu besar baking powder
1 sudu besar esen vanila
pewarna hijau (jika suka)
sedikit kismis utk hiasan
Cara-caranya
1. Pukul butter dan gula hingga kembang
2. Masuk kuning telur, pewarna hijau, esen vanila dan kelapa.
3. Masuk campuran tepung tadi dan uli.
4. Canaikan dan terap ikut suka.
No comments:
Post a Comment