- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Saturday, October 10, 2009

Rendang Pucuk Pegaga

Hubby keje ari ni tp 1/2 ari jer sbb ptgnya nk gi beraya kt umah adik aku kt bndr baru sg buloh..actually ni first time kami ke rumah dia...aku pn first time gak..sejak bhijrah ke KL & dia kwin, aku blom bkesempatan ke umah dia sbb takde transport sblom2 ni..skrg dh ada transport takde alasan la...lgpn dia slalu dtg umah aku time mlm bawak anak2 & my SIL jln2..anak2 dia ni mbesar dlm kete jer sbb kejap2 ajak ayahnya bawak gi jln...tgh nangis pn bleh diam bila ajak naik kete...
So tghari mmg tak masak la sbb mmg dh reserve perut utk mkn kt umah dia...dia masak nasi putih & lauk pauk apart of biskut raya...my SIL org gemas N9, so masakan yg dihidangkn msti la specialty dr sana; rendang ayam daun puding (tak ku tahu daun puding boleh wat rendang), daging salai masak lemak cili api (my feveret aku nih...pedas smpai bdesing telinga), rendang pegaga (very unique & aku sgt suka), udang + pucuk ubi kayu masak lemak tempoyak cili api (camno la ari ni aku tak asyik ulang jamban...somo eh pedeh gilo), sambal belacan (ni satu lg tp eden mmg tak sentuih ler), ikan masin (hubby yg request...adik aku pn mmg hantu dgn ikan masin ni)...humang oi, mmg kenyang giler smpai skrg... sblom blik sempat lg tapau rendang pegaga & bjaya dptkn resepi from my SIL...

RENDANG PUCUK PEGAGA
Sumber : My SIL

Bahan-bahan :-
Pucuk pegaga
Santan kelapa
Ikan bilis
Kunyit hidup
Cili api
Serai
Asam keping
Garam secukupnya

Cara-cara :-
1. Tumbuk lumat kunyit hidup & cili api atau kisar halus
2. Didihkan santan, kunyit, cili api & ikan bilis di dalam periuk
3. Bila sudah mendidih, masukkan pucuk paku, asam keping, serai dan garam secukup rasa
4. Masak sehingga kering. Siap untuk dihidang




Rendang Pucuk Pegaga
Sumber :
elaira

Bahan-bahan.
- cili api segenggam, kunyit hidup sebesar ibu jari sepanjang satu inci setengah - ditumbuk lumat.
- santan kelapa dari satu biji setengah kelapa (bergantung sebanyak mana pucuk pergaga itu) - ambil kira2 4 cawan santan sahaja - pekat.
- ikan bilis, serai 2-3 batang, daun limau purut 3-4 helai

Cara-cara.
- masukan cili dan kunyit yang ditumbuk dalam kuali, masukkan santan pekat tambahkan 2 keping asam keping, masak sehingga kuah masak dan mulai susut. Memang ia akan kelihatan seperti tidak cukup kuah, tetapi sekejap lagi nanti air dari pucuk pegaga itu akan keluar dan 'membanjiri' kuali anda huhu...
- masak lah sehingga kuah kering, masukkan ikan bilis, serai yang telah diketuk dan daun limau purut. Kacau selalu sehingga kering dan berminyak.
- siap!



Rendang Pegaga
Sumber : ninoZ

bahan-bahan:
pegaga
udang hidup [ganti udang kering pun bleh..masuk sekali dgn bahan kisar]
santan

dikisar halus: [serba sket je]
bawang merah
bwg putih
halia
lengkuas
kunyit hidup
serai
cili kering - seeded, rendam n toskan

sedikit kerisik
gula merah
garam secukup rasa

cara-cara:
1. masuk semua bahan kecuali pegaga ke dlm kuali n renih hingga pekat
2. then baru masukkan pegaga..
3. masak seketika..jgn terlampau lama or terlampau kering..bior lembab2 sket baru sedap

1 comment:

kasut_putih said...

Salam Ana.. nice blog..

Selalu saya buat rendang pucuk ubi, dan pertama kali dgr guna pegaga.. blhlah cuba nanti..

thanks a lot..


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).