- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Thursday, October 8, 2009

Pengat Pisang + Jagung Manis

Ari ni hubby tak keje sbb tak bape sihat...demam sbb ari2 keje sejak blik dr cuti raya ari tu including ari ahad...ari sabtu & ahad tu siap jd kongsi kong (buruh kasar) lg tu gara2 nk siapkan keje dgn segera...tarikh hand over projek tu dlm minggu ni, budak2 keje pn makin bkurangan (ada yg dh bhenti, ada yg lari & ada yg pindah projek lain) sbb keje2 penting dh tak byk, yg tinggal keje2 touch-up jer...ari sabtu tu hubby duk compact jln ke kwsn masjid tu sorang2 di bawah matahari terik..blik ke rumah plak tak cukup tidur sbb sibuk duk buat report & ntah apa2 kertas keje lg..keje non-stop + tidur tak cukup = bdn pn jam, terus demam...
Kesian tengok dia mkn nasi pn mcm terpaksa telan (sakit tekak skali)...katanya mulut pahit, so ptg td blik dr keje aku buat pengat pisang + jagung...nk wat pengat taruk pisang semata mcm kosong jer, nk taruk sagu kami bdua kureng ckit...last2 taruk jagung, tu pn lps tengok kak hana masak cmtu...pisang nangka yg aku bawa dr kg ari tu msih ada lg, jagung tu aku guna jagung dlm tin mcm kak hana...thanx la kak hana sbb bg idea ni, nk mkn pengat pisang jer mcm jemu, ditambah dgn jagung manis tu, btambah2 hubby kita mkn...


Pengat Pisang Wif Jagung Manis
Sumber :
hanamemories

Bahan-bahan
•2biji pisang (bergantung pada saiz)
•1sb sagu
•1/2cwn santan(nk guna susu pun boleh)
•2sb gula perang- hana campur gula putih
•2sb sweet corn(dlm tin)
•air secukupnyer

Cara-cara
1.Masak sagu bersama air sehingga kejernihan.
2.Masukkan pisang dan biar sehingga lembut.
3.Masukkan santan,gula,jagung dan kacau sebati. Masak dgn api perlahan hingga mendidih.*hana ltk daun pandan dan bancuhan tpg gandum utk kuah pekat sedikit.
4.Sedia untuk disajikan.




PENGAT PISANG + JAGUNG MANIS
Sumber :
Am-flora

Bahan
6 biji pisang (dipotong bulat2)
1 cawan jagung manis
1-2 biji kelapa (ambil santannya)
2 ketul gula melaka
1 cwn sagu biji
Gula (secukupnya)
2-3 helai daun pandan
1sk garam

Caranya
1. Ambil santan didihkan atas api bersama gula melaka sehingga larut. (sentiasa dikacau). Masukkan jagung manis, sagu biji, garam & daun pandan biar agak mendidih dan masukkan pula pisang. Boleh tambahkan gula sedikit andai kurang manis (ikut rasa masing2)
2. Biarkan hingga mendidih dan tuutp api. Boleh dihidangkan.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).