- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Tuesday, October 6, 2009

Spaghetti Carbonara

Udah lama nk wat spaghetti carbonara ni tp asyik tertangguh sbb hubby kureng ckit yg ada krim2 nih...tp demi mengikut selera isteri tersyg sekali sekala, ptg semlm tcapailah hasrat aku...wat ckit jer (1/2 dr sukatan) sbb tak larat la aku nk abiskan sorang2..aku tertarik dgn resepi Rozzan tp ada ckit aku adjust...aku guna daging lembu instead of ayam sbb hubby yg request cmtu..nk ganti seafood ok gak kot...sbb aku ikut resepi ni adalah krn aku pn beli sos prego tu gak...bg aku sgt sedap cuma hubby je la mcm tak berkenan jer aku tengok...klau tanak guna sos prego tu xpe gak sbb aku tepek skali resepi w/o ready-made sauce from sunkist & sy. Klau ikut mmg la byk lg resepi spaghetti ni tp yg ini2 jer yg berkenan oleh hatiku buat masa ini...


SPAGHETTI CARBONARA
Sumber :
Rozzan

Bahan-Bahan
400–500 gm spaghetti
secukup air utk merebus spaghetti
1 sudu minyak masak atau minyak zaiton

Cara-cara Memasak Spaghetti
Didihkan secukup air dalam periuk besar dan bubuh spaghetti bersama minyak masak. Masaklah sehingga ia lembut (kira-kira 13-15 minit). Kemudian buang airnya dan bilas spaghetti dgn air sejuk (air paip jer ok) lalu toskan. Ketepikan.

Bahan- Bahan Sos
2 sudu besar minyak zaiton atau mentega
1 biji bawang besar (saiz sederhana) - dihiris
2 ulas bawang putih (tumbuk)
300–400 gm isi ayam – dihiris (anak saya rekomen gunakan “turkey strips” –hirisan isi ayam belanda) * aku guna daging
1 tin krim segar (170 gm) -saya gunakan Nestle cream }
250-300 ml air } ..disatukan
2 biji telur ayam (dikocok sedikit)
2 tin sos Carbonara Mushroom jenama “Prego”
2-3 sudu besar parutan keju Parmesan
8-10 biji cendawan shitake segar (atau cendawan butang dlm tin) – dihiris
beberapa hirisan lada benggala merah/hijau (capsicum)-ni saranan anak saya
secukup lada putih serbuk
garam secukup rasa

Cara Memasak Sos
1. Panaskan minyak zaiton atau mentega dalam periuk sederhana. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga separuh layu. Kemudian, masukkan isi ayam dan masak sebentar.
2. Seterusnya, bubuh campuran air dan krim segar dan terus kacau. Masukkan pula sos Carbonara Mushroom, cendawan shitake, dan lada benggala. Teruskan kacau sehingga sosnya mendidih.
3. Kecilkan api dan masukkan telur, keju Parmesan, serbuk lada putih dan garam ke dalam sos tadi. Kacau lagi hingga sosnya sebati dan pekat.

Cara Menghidang
1) Bubuh sedikit spaghetti di atas pinggan. Bubuh beberapa senduk sos ke atasnya. Hiaslah dgn daun parsley.

Atau….

2) Masukkan beberapa senduk sos ke dalam kuali (frying pan) yg agak besar. Kemudian, masukkan pula secukup spaghetti lalu “digoreng” sebentar – lembab2 gitu. Hidangkan ketika panas. Tambahkan parutan keju lagi jika suka. Kalau nak pedas, bolehlah taburkan chiili flakes.




Spaghetti Carbonara
Sumber :
sunkist

Bahan2:
100 gram spaghetti
1 sb minyak zaitun
3 keping beef bacon - dihiris kecil2
1 biji kuning telur
15 gram keju parmesan
2 sb krim
2 sb daun parsley - dicincang
garam & serbuk lada hitam

Cara2:
1. Didihkan air di dalam periuk. Masukkan spaghetti, minyak zaitun & garam.
2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Goreng beef bacon sehingga masak. Tutupkan api.
3. Di dalam mangkuk, satukan kuning telur, krim & keju parmesan.
4. Toskan spaghetti yg masih panas. Masukkan spaghetti ke dalam beef bacon yg telah digoreng tadi. Campurkan campuran kuning telur, krim & keju parmesan. Kacau sehingga sebati. Kuning telur akan masak dgn sendiri bila dikacau dgn spaghetti yg masih panas tadi.
5. Taburkan sedikit garam, serbuk lada hitam & daun parsley yg telah dicincang tadi. Kacau sebati. Hidangkan




Spaghetti Carbonara
Posted by
Syaliza Raihan

Bahan:
Spaghetti 1/2 packet (5 org makan)
1 1/2 kotak kecil susu segar
2 sudu tepung gandum (dibancuh air)
2 sudu besar plain yogurt
Lada hitam serbuk kasar
1 kiub ayam
1 sudu besar butter
2 sudu besar parmesan cheese (serbuk)
2 ketul bawang putih (dicincang)

Bahan optional:
Daging kisar (goreng dulu dgn sedikit minyak)
Cendawan butang (potong 2)
Mozarella cheese (jika ada)

Cara:
1- Rebus spaghetti. Sudah masak, terus basuh dgn air sejuk. Asingkan
2- Dalam mangkuk, campur susu, tepung gandum, yogurt, lada hitam, parmesan cheese. Kacau sebati.
3- Panaskan kuali, masukkan butter. Tumis bawang putih + kiub ayam.
4- Masuk bancuhan susu tadi. Atas api perlahan, pukul bancuhan dgn pemukul telur. Kacau hingga pekat. Jika terlalu pekat, tambah air masak.
5- Masuk bahan optional (jika ada). Kacau lagi.
6- Siap. Hidang dgn spaghetti.
7- Nak sedap, tabur sedikit mozarella cheese, bakar dlm microwave (medium, 4 minit). Mozarella akan menjadikan hidangan lebih cheesy.
8- Enjoy!

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).