Hubby dh mula gi keje...nasib baik demam dia tak berpanjangan...risau gak klau dia demam...merengek2, mengada2 mengalahkan budak kecik...pisang nangka tinggal beberapa bijik jer tp dh masak sgt dh, hubby suruh goreng jer..maka terhasil la pisang goreng keju...masakan ni femes kt indonesia khabarnya (citer budak2 keje huby la...dorang kan dr indon)...aku bjaya jupe resepinyer, terus buat ari ni...lgpn dh lama 'gatal tgn' nk habiskan stok keju dlm peti ais...kt sini aku tepek resepi yg guna batter utk goreng & yg satu lg goreng bodoh @ kosong mcm tu jer...since tepung gorengan blom beli, aku goreng kosong mcm tu je la...nk bakar pn boleh pisang tu klau tanak goreng, lg menyihatkan...hubby bg tumbs up utk masakan ini...len kali boleh buat lg...blik kg next 2 weeks kna angkut pisang dr umah my parents byk2 ler jwbnya...
Pisang Goreng Keju
Sumber : dapuranayank
Bahan:
Pisang,
1/2 cup tepung gandum
1 sdk gula
1/2 sdk garam
1 biji kuning telur
1/2 sdk baking powder
50 grm mozarella parut
bijen secukupnya
air secukupnya
cheese parut untuk taburan
Cara:
1. Campur tepung, gula, garam, kuning telur, baking powder, mozarella dan air. Gaul rata.
2. Potong pisang belah tengahnya (jgn sampai putus) isi dengan bijan
3. Celupkan pisang ke dalam adunan tepung, lalu goreng sampai garing.
4. Hidangkan panas2 dengan taburan cheese parut
pisang goreng keju...
Posted by umiaimanzulfaqar
bahan2
~~pisang masak..pisang nangka lagi sedap ini sy guna pisang berangan jer...
~~ chedar chesse(yang dah parut)
~~ coklat rise
~~ sedikit mentega..
~~ strawberry.. klau ader.. sy xder tu tak letak..
cara2
1. Panaskan mentega dgn kuali leper..(sikit jer tau mentega tu...klau byk nanti pisang berminyak sgt...
2. Pisang di belah dua.. dan di goreng agak2 kekuningan...angkat dan tos kan..dan biarkan sejuk sekejap
3. susun dlm pinggan...taburkan cheese...dan coklat rise
4. hiaskan dgn strawberry..
5. sedia utk di makan...silakan...
PISANG KEJU
Sumber : AG'S FOOD
Bahan :
2 biji pisang ambon, belah 2
1 sdm margarine
Keju cheddar parut secukupnya
Cara membuat :
1. Cairkan margarine di atas kuali leper
2. Goreng pisang (tanpa tepung) sampai masak dan awrna kecoklatan di setiap sisi
3. Letakkan di atas piring dan tabur keju parut secukupnya
*jika suka boleh juga ditabur sos karamel atau susu pekat manis
Pisang Goreng Keju
Sumber : dapuranayank
Bahan:
Pisang,
1/2 cup tepung gandum
1 sdk gula
1/2 sdk garam
1 biji kuning telur
1/2 sdk baking powder
50 grm mozarella parut
bijen secukupnya
air secukupnya
cheese parut untuk taburan
Cara:
1. Campur tepung, gula, garam, kuning telur, baking powder, mozarella dan air. Gaul rata.
2. Potong pisang belah tengahnya (jgn sampai putus) isi dengan bijan
3. Celupkan pisang ke dalam adunan tepung, lalu goreng sampai garing.
4. Hidangkan panas2 dengan taburan cheese parut
pisang goreng keju...
Posted by umiaimanzulfaqar
bahan2
~~pisang masak..pisang nangka lagi sedap ini sy guna pisang berangan jer...
~~ chedar chesse(yang dah parut)
~~ coklat rise
~~ sedikit mentega..
~~ strawberry.. klau ader.. sy xder tu tak letak..
cara2
1. Panaskan mentega dgn kuali leper..(sikit jer tau mentega tu...klau byk nanti pisang berminyak sgt...
2. Pisang di belah dua.. dan di goreng agak2 kekuningan...angkat dan tos kan..dan biarkan sejuk sekejap
3. susun dlm pinggan...taburkan cheese...dan coklat rise
4. hiaskan dgn strawberry..
5. sedia utk di makan...silakan...
PISANG KEJU
Sumber : AG'S FOOD
Bahan :
2 biji pisang ambon, belah 2
1 sdm margarine
Keju cheddar parut secukupnya
Cara membuat :
1. Cairkan margarine di atas kuali leper
2. Goreng pisang (tanpa tepung) sampai masak dan awrna kecoklatan di setiap sisi
3. Letakkan di atas piring dan tabur keju parut secukupnya
*jika suka boleh juga ditabur sos karamel atau susu pekat manis
No comments:
Post a Comment