Balance daging wat spaghetti ari tu ada lg so cari2 la resepi nk make used daging tu...terjupe la resepi pelik nih sbb tak pernh dgr...ingatkan ladna, rupanya lakne, berbeza sungguh dgn ladna...makanan thai...aku buat yg pakai daging tp kt bawah tu aku tepek resepi lakne guna daging ayam...makanan ni lbih kurang mcm kerabu & sgt sedap...cuba la...
Lakne
Sumber : sajionline
BAHAN-BAHAN:
200 gm daging cincang
1 labu bawang merah (hiris)
8 tangkai cili padi
2 tangkai daun ketumbar
2 sudu kicap sotong
4 sudu besar sos tiram
2 biji limau nipis
Sedikit gula
CARA MENYEDIAKAN:
1.Daging perlulah direbus terlebih dahulu. Setelah empuk angkat dan tuskan airnya.
2.Kisar cili padi dan daun ketumbar dihiris halus.
3.Gaulkan daging tadi dengan bawang merah, cili padi, daun ketumbar, gula, kicap
sotong dan sos tiram.
4.Akhir sekali, masukkan perahan limau nipis.
Lakne Pattaya
by Zinnirah Makiko
Bahan2:
200gm isi ayam dipotong dadu
1 biji bawang besar merah dihiris
8 biji cili padi
2 helai daun limau purut dihiris
4 sudu makan sos tiram
1 sudu teh serbuk stok ayam
2 biji limau kasturi- ambil jusnya
gula secukp rasa
Cara nak masak:
Mula2 rebus isi ayam hingga masak, angkat tos airnya. Pastu campur isi ayam dgn bawang merah, cili padi dan daun limau purut. Sesudah tu, letakkan gula dan serbuk stok ayam, gaul hgga rata. Masukkan pula sos tiram, gaul sebati. Last skali perah jus limau kasturi, gaul hgga rata…
No comments:
Post a Comment