- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Saturday, October 3, 2009

Hot Dog Sweet & Sour, Ikan Selar Berlado Dan Sayur Chap Chai

Ari ni hubby keje gak, so duk sorang2...sarapan nasi lemak bungkus jer...lunch aku masa hotdog sweet & sour ciptaan puan noorma kita...resepi sempoi tp sedap weh...ptg plak, aku masak ikan selar berlada resepi maklang & sayur chap chai resepi dr diana..hotdog dh nk abis dikerjakan oleh aku, sbb tu masak ikan selar...lgpn dh kt seminggu ikan selar duk dlm freezer, beku mcm batu dah...sayur chap chai tu utk aku tp huby cbuk duk kutip udang..


Hotdog Sweet and Sour
Nukilan
Noorma

Bahan-bahan
>4 batang hotdog-dipotong pendek
>cendawan butang
>karot
>kacang pis
>batang leek
>bawang merah-dihiris
>bawang putih-diketuk
>sos tomato
>sedikit sos cili
>sedikit sos tiram
>daun sup, daun bawang-ditabur
>telur

Cara-cara
1.Tumis bawang merah dan bawang putih sampai naik bau.
2.Masukkan semua jenis sos tadi, bersama sayur-sayuran dan hotdog.
3.Letak sedikit garam (jangan banyak sbb sos dh masin)
4.boleh letak air untuk mengempukkan sayur-sayuran tadi (kalo suka)
5.biar kering sedikit dan angkat.
6.Buat telur dadar-pukul telur dan panaskan kuali. Tebarkan telur ke seluruh kuali agar mendapat lapisan yang nipis dan besar.
7.Biar hingga masak,
8.padamkan api dan letak hotdog yang dimasak tadi ditengah-tengah. Balut kemas
9.Ambil pinggan dan tangkupkan diatas telur tadi.
10.Dengan berhati-hati, terbalikan kuali dan sedia untuk dihidangkan.




Ikan Selar Berlado
Sumber :
Maklang

a.Bahan utama:
Ikan selar dibersihkan, dilumurkan dengan garam dan kunyit lalu digoreng sehingga garing. Angkat dan toskan.

b.Bahan2 untuk dikisar:
5 biji lada merah
4 biji cili padi ( sekiranya mahu pedas lagi, tambah aje cili padinya)
3in x 3in belacan yang telah dibakar
sebiji bawang besar
1 biji tomato sederhana besar

c. Bahan lain
2 helai daun limau purut
sedikit garam dan gula

Caranya:
1. Tumis bahan2 yang dikisar sehingga naik minyak.
2. Masukkan garam dan gula serta daun limau purut.
3. Masukkan ikan tadi dan digaul rata dengan sambalnya. Biarkan sebentar supaya sambal meresap dalam ikan.




SAYUR CHAP CHAI
Sumber :
resipidiana

Bahan-bahannya
1 ikat sayur sawi, dipotong selebar 3 inci
2 paket jagung muda, dibelah 2
1 biji kobis yang kecil, dipotong selebar 2 inci
6 ekor udang
1 biji bawang besar, dihiris
3 ulas bawang putih, dicincang
4 sudu besar sos tiram
1/2 cawan air
sedikit bancuhan tepung jagung
sedikit minyak untuk menumis

Cara-caranya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga naik bau. Masukkan pula bawang besar dan udang.
2. Bila udang telah masak, masukkan sos tiram dan juga air.
3. Masukkan pula kobis dan jagung muda. Gaul rata. Bila telah setengah masak masukkan sawi. Gaul hingga sebati.
4. Masukkan pula bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuahnya.
5. Sedia untuk dihidang.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).