Awal ptg semlm aku & hubby smpai terengganu...memula hantar my PIL ke umah diaorg dulu, singgah jap, lps minum2 aku & hubby terus blik ke rumah my parents...mlm tu buat persiapan terakhir seblom btolak ke felda kerteh 4 sbb esok adik lelaki ku yg 2nd yg btunang (anak no 3 dlm family kami)..brg2 hantaran seme dh ready...adika ku suruh my cousin's wife (kak nor) gubahkan (nasib baik tak suruh aku sbb aku tsgt bz lately)...lgpn senang suruh kak nor tu sbb dia duk 1 kg dgn kami, klau suruh aku maknanya aku kna angkut brg tu seme dr KL ke kg, silap2 smpai trganu dh tunggang terbalik..dh smpai umah aku, nnti nk jln jauh lg brg2 hantaran tu sbb kg kami dgn kerteh tu jauh gak ooo...mlm tu tidur agak awal sbb bdn msih penat sbb jln jauh. Nk tau lbih lanjut citer pasal majlis pertunangan adik aku tu, sila refer kt sini.
Pg2 td dh bangun sbb kna tolong my mom masak2 ckit utk rombongan yg nk gi meminang nanti...mn la tau kot2 ada yg blom sempat sarapan, nnti tgh jln lapar, takkan nk bhenti mkn kot...nk tunggu mkn kt umah bakal tunang adik aku jauh gak tu...aku tolong my mom masak bihun goreng siam, nasi goreng jawa (hubby request nasi since dia tak minat sgt dgn bihun) & goreng keropok lekor + karipap frozen (yg ni my cousin yg sponsor).
Bihun goreng siam ni aku cilok dr blog familiazam (ni seme gara2 my mom suruh aku siapkn breakfast pg ni sbb dia ada keje lain)..tiba2 hubby plak ckp nk nasi goreng sbb dia ni kureng bab2 bihun & mee ni, nasib baik balance nasi semlm ada ckit, cukup la utk 2 org mkn..tu yg aku goreng nasi goreng jawa tu...nasi goreng ni mmg yg biasa org jawa indonesia masak tp aku dh adjust ckit tang lauk tu...yg aslinya diaorg hidang nasi goreng ni dgn telur dadar/telur mata bersama ayam goreng & keropok...daging ke, udang ke, sotong ke, mmg diaorg tak taruk kecuali yg dh diadjust...kiranya mcm nasi goreng kosong yg slalu org kita buat except diaorg msti blend sekali tomato, agaknya sbb nk ada rasa masam2 ckit kot dlm nasi goreng tu...enjoy
BIHUN SIAM
Sumber : familiazam
Bahan-bahannya:
600 gram bihun - direndam
300 gram udang sederhana besar
300 gram taugey - dibuang ekor
240 daging - dihiris www.familiazam.com
75 gram sawi - dipotong 5 cm panjang
40 gram udang kering - dikisar
30 gram kucai -dipotong 3 cm panjang
10-12 tangkai cili kering - dikisar
120 ml minyak masak
2 keping tauhu - dipotong dadu dan digoreng
2 biji telur - dipukul www.familiazam.com
1 labu bawang besar - dikisar
1 kuntum bunga kantan - dihiris
Garam secukup rasa
Cara-cara membuatnya:
1. Tumis bawang besar dalam minyak panas sehingga naik bau kemudian masukkan bahan kisar yang lain.
2. Masukkan daging dan tambah sedikit air dan masak sehingga daging empuk. Kacau rata.
3. Masukkan udang, garam, telur, sawi, tauhu dan bunga kantan.
4. Masukkan mihun dan kacau rata. www.familiazam.com
5. Masukkan taugey dan kucai. Kacau selama dua minit sebelum dihidangkan.
Nasi Goreng Jawa
Bahan-bahan:
Sedikit isi dada ayam - dipotong nipis2
2 cawan nasi
2 sudu besar minyak untuk menumis
Sedikit kobis - dihiris
2 biji telur
Sedikit bawang goreng
Bahan tumis - ditumbuk/diblend halus
3 ulas bawang merah
2 umas bawang putih
2 biji cili merah
2 biji cili padi (klau suka pedas, boleh ditambah lg)
1 biji tomato
2 sudu besar kicap lemak manis
Garam & bahan perisa secukup rasa
Cara-cara
1. Panaskan minyak. Goreng isi ayam hingga masak.
2. Kemudian tumis bahan menumis hingga wangi, kemudian masukkan sayur kobis. Masak sekejap.
3. Masukkan nasi & kicap lemak manis & kacau sebati. Siap.
4. Pukul telur bersama sedikit garam, jdkan telur dadar. Bila sudah sejuk, gulung telur dadar & potong kecil2.
5. Hidangkan nasi goreng bersam telur dadar & bawang goreng.
Pg2 td dh bangun sbb kna tolong my mom masak2 ckit utk rombongan yg nk gi meminang nanti...mn la tau kot2 ada yg blom sempat sarapan, nnti tgh jln lapar, takkan nk bhenti mkn kot...nk tunggu mkn kt umah bakal tunang adik aku jauh gak tu...aku tolong my mom masak bihun goreng siam, nasi goreng jawa (hubby request nasi since dia tak minat sgt dgn bihun) & goreng keropok lekor + karipap frozen (yg ni my cousin yg sponsor).
Bihun goreng siam ni aku cilok dr blog familiazam (ni seme gara2 my mom suruh aku siapkn breakfast pg ni sbb dia ada keje lain)..tiba2 hubby plak ckp nk nasi goreng sbb dia ni kureng bab2 bihun & mee ni, nasib baik balance nasi semlm ada ckit, cukup la utk 2 org mkn..tu yg aku goreng nasi goreng jawa tu...nasi goreng ni mmg yg biasa org jawa indonesia masak tp aku dh adjust ckit tang lauk tu...yg aslinya diaorg hidang nasi goreng ni dgn telur dadar/telur mata bersama ayam goreng & keropok...daging ke, udang ke, sotong ke, mmg diaorg tak taruk kecuali yg dh diadjust...kiranya mcm nasi goreng kosong yg slalu org kita buat except diaorg msti blend sekali tomato, agaknya sbb nk ada rasa masam2 ckit kot dlm nasi goreng tu...enjoy
BIHUN SIAM
Sumber : familiazam
Bahan-bahannya:
600 gram bihun - direndam
300 gram udang sederhana besar
300 gram taugey - dibuang ekor
240 daging - dihiris www.familiazam.com
75 gram sawi - dipotong 5 cm panjang
40 gram udang kering - dikisar
30 gram kucai -dipotong 3 cm panjang
10-12 tangkai cili kering - dikisar
120 ml minyak masak
2 keping tauhu - dipotong dadu dan digoreng
2 biji telur - dipukul www.familiazam.com
1 labu bawang besar - dikisar
1 kuntum bunga kantan - dihiris
Garam secukup rasa
Cara-cara membuatnya:
1. Tumis bawang besar dalam minyak panas sehingga naik bau kemudian masukkan bahan kisar yang lain.
2. Masukkan daging dan tambah sedikit air dan masak sehingga daging empuk. Kacau rata.
3. Masukkan udang, garam, telur, sawi, tauhu dan bunga kantan.
4. Masukkan mihun dan kacau rata. www.familiazam.com
5. Masukkan taugey dan kucai. Kacau selama dua minit sebelum dihidangkan.
Nasi Goreng Jawa
Bahan-bahan:
Sedikit isi dada ayam - dipotong nipis2
2 cawan nasi
2 sudu besar minyak untuk menumis
Sedikit kobis - dihiris
2 biji telur
Sedikit bawang goreng
Bahan tumis - ditumbuk/diblend halus
3 ulas bawang merah
2 umas bawang putih
2 biji cili merah
2 biji cili padi (klau suka pedas, boleh ditambah lg)
1 biji tomato
2 sudu besar kicap lemak manis
Garam & bahan perisa secukup rasa
Cara-cara
1. Panaskan minyak. Goreng isi ayam hingga masak.
2. Kemudian tumis bahan menumis hingga wangi, kemudian masukkan sayur kobis. Masak sekejap.
3. Masukkan nasi & kicap lemak manis & kacau sebati. Siap.
4. Pukul telur bersama sedikit garam, jdkan telur dadar. Bila sudah sejuk, gulung telur dadar & potong kecil2.
5. Hidangkan nasi goreng bersam telur dadar & bawang goreng.
No comments:
Post a Comment