- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Tuesday, September 9, 2008

Buka Puasa : Sotong + Terung

Yesterday i cooked 'Sotong Masak Pedas' for 'buka puasa' plus 'terung goreng bercili'.Simple...




Gambar Sekadar Hiasan


SOTONG MASAK PEDAS
~ My Humble Recipe ~


Bahan-bahan:
10 ekor sotong sederhana besar
1 camca besar kicap lemak manis
1 camca besar sos tiram
3 camca besar cili boh / serbuk cili
1 biji bawang besar - dipotong bulat
1 biji cili merah - dipotong memanjang
1 biji cili bengala hijau / merah
Air secukupnya
Gula, garam & serbuk perisa secukup rasa

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 cm halia

Cara membuat:
1. Tumiskan bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Masukkan cili boh / cili serbuk. Tumis hingga cili masak.
3. Masukkan sos tiram, gula, garam & serbuk perisa.
4. Masukkan sedikit air. Bila kuah sedikit mendidih, masukkan sotong.Jika ingin berkuah,masukkan lebih air.Masukkan kicap.
5. Bila kuah benar2 mendidih & sotong hampir masak, masukkan bawang besar, cili merah & cili benggala. Biarkan seketika.
6. Siap untuk dihidangkan.




Sotong Masak Pedas
Sumber: Buku Pandai Memasak


Bahan-Bahan:
300 g sotong (potong ikut suka)
1 sudu teh kicap pekat
½ sudu teh gula
1½ cawan air
5 biji ubi kentang
2 biji cili merah (dibelah 4)
3 biji bawang besar (dihiris kasar)

Bahan giling:
1.2 sm halia
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
15 biji cili kering
1 sudu besar jintan manis
¼ cawan air

Cara:
Sotong dibersihkan kemudian gaulkan dengan bahan giling. Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga kuning, kemudian masukkan sotong. Bila telah mendidih masukkan ubi kentang, kicap, gula, cili merah, serta garam. Tambahkan 11/2 cawan air. Masak hingga empuk barulah diangkat.




Sotong Pedas
Sumber: Masakkan Idaman Melayu 1977


Bahan-Bahan:
500 gm sotong (dibersihkan & dikelar-kelar)
3 camca miyak masak
150 ml pati santan
2 labu sedang besar bawang (dihiris bulat-bulat)
2 biji sedang tomato (dihiris)
Garam secukup rasa
1 camca air asam jawa

Bahan Tumbuk:
10-12 batang lada merah
3 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
2.5 belacan (dibakar)
1 camca garam

Cara:
Pijarkan minyak di atas api yang sederhana. Tumis bahan tumbuk selama 1-2 minit.Kecikan api. Masukkan sotong & santan. Kacau hingga mendidih,kemudian masukkan bawang & tomato. Masak hingga mendidih. Masukkan garam & air asam jawa. Masaklah hingga sotong empuk. Rasalah asam garamnya & angkat dari api. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih,sayur-sayuran kukus & keropok goreng.




SOTONG GORENG BERCILI
~ MY RECIPE ~


Bahan-bahan
2 biji terung panjang - dibelah dua & dipotong serong
2 ulas bawang merah ]
1 ulas bawang putih ]ditumbuk
5 biji cili merah ]
1 camca besar sos tiram
Gula, garam & serbuk perisa secukupnya
Sedikit ikan bilis

Cara membuatnya
1. Goreng terung dalam minyak hingga separuh masak. Angkat & toskan.
2. Tumiskan bahan yang telah ditumbuk hingga naik bau.
3. Masukkan ikan bilis, sos tiram, gula, garam & serbuk perisa.
4. Masukkan terung ke dalam kuah & gaul sebentar. Ataupun kuah boleh juga dicurahkan ke atas terung tadi.






TERUNG BERCILI


Bahan-bahan :
500g terung ungu di belah mengikut kesukaan anda
air limau- diperah daripada 4 biji limau kasturi ( atau satu biji lemon)
garam secukupnya
sedikit asparagus jika suka

Dikisar bersama :
6 tangkai lada merah
2 tangkai lada hijau (optional)
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
Goreng terung dalam minyak sedikit hingga separuh masak.. angkat dan toskan. Ketepikan.

Cara membuat :
Panaskan minyak sedikit dan masukkan bahan2 kisar. Tumis sehingga naik baunya. Masukkan garam sesedap rasa.. boleh juga letak kan sedikit gula. Perahkan limau dan dikacau. Masukkan terung yang sudah digoreng dan asparagus. Dikacau lagi hingga terung diselaputi rempah tumis. matikan api.






TERUNG GORENG BERCILI
- faridah81 -


Bahan2
Terung panjang (ku guna sebiji jer sebab terung tu panjang sgt) ~ belah 2 & potong serong2
5 ~ 6 sudu besar cili kisar (cili kering + bwg besar + bwg putih siap blend)
1 sudu besar penuh udang kering ~ rendam dlm air panas biar kembang kemudian ditumbuk halus.
1 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
garam sikit
gula sikit (jika suka.. )
minyak masak & air

Cara Masak
1. Panaskan minyak & tumis cili bwg kisar hingga wangi & garing.
2. Masukkan udang kering tumbuk, sos tiram, kicap manis dan sedikit air.
3. Masukkan terung dan kacau rata. Tutup kejap kuali supaya terung mudah lembut.
4. Perasakan dengan garam & gula secukup rasa. Sedia utk dihidangkan.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).