- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Saturday, September 6, 2008

Ketam Goreng Pataya

Ketam Goreng Ala Pataya
From: Pak Amir Pak Dollah pak_amir@yahoo.com

Bahan-bahan :
Minyak untuk mengoreng
10 bawang merah ]
6 ulas bawang putih ]
6 tangkai daun ketumbar ] (A) dikisar
2 helai daun limau purut ]
2 cm halia ]
1cm langkuas
3 camca besar rempah kari ikan
Santan pekat dari sebiji kelapa
2 camca besar sos ikan
1 camca besar gula melaka
Jus limau nipis
Setengah biji nenas masak dihiris nipis
Segengam daun kesom

Cara membuat :
1. Panaskan minyak dan tumiskan rempah (A) sampai wangi. Masukan rempah kari dan digoreng sebentar
2. Tuangkan santan lalu dididihkan. Masukan nenas dan ketam dan dimasak sampai kuahnya pekat.
3. Sebelum disajikan taburkan daun kesom kedalam ketam tadi. Masukan garam, sos ikan, gula melaka dan limau nipis sebagi perasa.


Ketam Goreng ala Pataya

Bahan-bahan :

A:Bahan-bahan untuk dikisar :
10 bawang merah (A)
6 ulas bawang putih (A)
6 tangkai daun ketumbar (A)
2 helai daun limau purut (A)
2 cm halia (A)
1cm lengkuas (A)

3 camca besar rempah kari ikan
Santan pekat dari sebiji kelapa
2 camca besar sos ikan
1 camca besar gula melaka
Jus limau nipis
½ biji nenas masak dihiris nipis
Segengam daun kesom

Cara membuat:
1. Panaskan minyak dan tumiskan rempah (A) sampai wangi.
2. Masukan rempah kari dan digoreng sebentar
3. Tuangkan santan lalu dididihkan.
4. Masukan nenas dan ketam dan dimasak sampai kuahnya pekat.
5. Sebelum disajikan taburkan daun kesom kedalam ketam tadi.
6. Masukan garam, sos ikan, gula melaka dan limau nipis sebagai perasa.

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).