- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Sunday, September 14, 2008

Curry Mee

Food i bought for buka puasa today;




MEE KARI


Bahan
1 kg mee kuning [celur dan toskan]
Taugeh [buangkan kaki/akarnya]
Bawang goreng

Bahan Hiris/potong kecil
Tahu [gorengkan]
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Limau kasturi/limau nipis

Bahan Kuah:
1/2 kg ayam...potong kecil
200 gm udang
1 paket chicken ball
1 paket fish cake [potong nipis]
2 s/b cili mesin
3 s/b rempah kari dibancuh dgn skit air asam jawa
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
minyak
garam

Bahan mesin
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih

Cara Memasak Kuah:
1. Tumiskan bahan yang dimesin sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.
2. Masukkan ayam.. fish cake..dan chicken ball dan santan..renehkan sehingga naik minyak.
3. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.






Mee Kari Udang
oleh: qirah75


Bahan-bahan ( 8-10 orang )
udang 1/2 kg
mee kuning 1kg ( basuh dan celurkan)
rempah kari 2 senduk kecil
cili boh yg dimesin sikit (kalau suka pedas)
bawang merah 6 ulas*
bawang putih 3 ulas*
halia 1/2 inci*
kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkeh ( semua ni sikit je..nak kasik wangi. tak letak pun xpa rasanya)
daun kari 1 tangkai
tahu kering (yg macam dlm pic tu)
udang kering sikit*
asam keping dlm 2,3 keping
pati santan RM1 (beli kat pasar je) @ kelapa parut sebijik
Bahan hiasan/ulam: telo rebus, bawang goreng, sawi (celurkan), taugeh (celur jugak), cili besar@cili api

Cara-cara
1. Tumbuk bahan *
2. Gaulkan serbuk kari dgn air panas utk jadikan paste. Masukkan juga cili mesin tadi.
3. Bersihkan udang, keluarkan kepala dan kulit. Kepala dan kulit ni rebus dgn sedikit air kemudian blend dan tapiskan air dia tu untuk jadikan stok. Tapi pic kat atas tu tak buang kulit sebab M..
4. Panaskan minyak. Masukkan daun kari. Lepas tu kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih
5. Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi. Bila dah agak kekuningan masukkan paste kari
6. Bila dah pecah minyak, masukkan santan, stok udang, garam secukup rasa dan asam keping. Garam tu mesti secukup rasa supaya santan tak berketul-ketul. Bila dah mendidih dan pecah minyak masukkan udang.
7. Bila mendidih sekali masukkan tauhu kering yg telah di potong dua, kacau-kacau dan tutup api.
8. Masukkan mee dalam mangkuk, kuah dan bahan-bahan hiasan dan sedia untuk dimakan..




Mee Kari Nyonya
oleh: onigiri


Bahan-bahan ( Untuk 4 orang Makan )
1 kilo mee kuning
2 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar cili kisar
1/4 bawang besar
2 biji bawang putih
beberapa tangkai daun kesum
sedikit daun kari
satu paket Fish ball
3 cawan santan
1 keping kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1/4 ekor ayam di cincang kasar
sawi, taugeh, telur dan bawang goreng sebagai pelengkap.

Cara-cara
1. Mula-mula kisar bawang besar dan bawang putih higga hancur, kemudian tumis dengan kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
2. serbuk kari dibuat pes dan tumis bersama bahan kisar tadi dan masukkan daun kari. tumis hingga garing dan pecah minyak.
3. masukkan ayam dan kacau sebentar. kemudian masukkan santan dan fish ball. kacau sentiasa.
4. bila kuah telah menggelegak, masukkan daun kesum dan sesuaikan rasa, tambah garam atau gula jika perlu.
5. rebus telur, celur sawi, mee kuning dan taugeh sebagai pelengkarp mee kari nyonya. rasa mee kari ni mmg lain dr yang lain dan tak muak bila memakannya. boleh juga ditabur sedikt bawang goreng. Selamat mencuba.




Mee Kari Tomyam


Bahan-Bahan:
300 gm mee kuning
250 gm ayam (dipotong kecil)
1 biji timun (dipotong kecil)
4 keping tauhu kering
½ biji kelapa (diambil santan)
1 sudu makan serbuk lada hitam
2 sudu makan rempah kari daging 10 ulas bawang merah (dikisar)
1 batang serai (dikisar)
2 inci belacan
1 kuntum bunga kantan
2 kiub Tom Yam Knorr
200 gm sawi (dipotong 1inci & dicelur)
500 gm kerang rebus
Garam secukup rasa

Cara:
Rebus ayam & asingkan air rebusannya. Panaskan minyak & tumis bahan2 kisar hingga naik bau. Masukkan rempah kari, serbuk lada hitam,belacan & kacau lagi hingga garing. Masukkan air rebusan, kiub Tom Yam Knorr,bunga kantan & tauhu. Masukkan santan, ayam & garam secukup rasa. Kacau hingga mendidih. Celur mee & toskan. Masukkan ke dalam pinggan & tuangkan kuah di atasnya.

Cadangan Hidangan:
Mee tersebut bolehlah dihiaskan dgn kerang, sawi & timun.




Mee Kari
Sumber: Buku Resipi Selera Perantau


Bahan-Bahan:
300 kg mee kuning atau makarona (masukkan sedikit serbuk kunyit ketika merebusnya)
30 gm udang kering &
1 batang serai
2 camca besar cili boh atau cili kering &
1 camca besar serbuk kunyit
1 cawan santan pekat &
garam secukup rasa
½ cawan air &
½ ekor ayam
50 gm udang hidup &
30 gm sawi
20 gm tauhu &
½ cawan minyak
5 ulas bawang putih (dimayang halus)
5 ulas bawang merah atau 2 labu bawang besar (dimayang halus)

Cara:
Panaskan minyak, tumiskan udang kering yang sudah ditumbuk bersama bawang merah dan bawang putih. Masukkan cili boh, serbuk kunyit, ayam, udang, sawi dan tauhu, kacau hingga rata. Setelah itu masukkan air, santan dan garam dan masaklah hingga sebati dan pekat. Hidangkan bersama daun pudina dan cili potong.




MEE KARI SPECIAL
~ nakamy ~


Bahan-bahannya
1kg mee kuning (basuh dan celur dengan air panas)
5 ulas bawang merah (dikisar halus)
2 ulas bawang putih (dikisar halus)
1 inci halia (dikisar halus)
1 bungkus serbuk kari ADABI
200gm daging (dihiris)
50gm udang
50gm sotong
50gm fish ball
50gm fish cake
50gm isi ketam
2 biji tomato
2 helai sayur sawi
Garam dan lada sulah secukup rasa

Hiasan
3 biji lada merah (dihiris)
2 keping tahu (digoreng dan potong dadu)
4 biji telur (direbus)
Daun bawang (dihiris)
Bawang goreng

Cara memasaknya
1. Panaskan minyak di dalam periuk yang sesuai dan tumis bawang merah, putih dan halia yang dikisar
2. Bila wangi, masukkan air dan hirisan daging. Masak hingga empuk
3. Bila daging masak, masukkan serbuk kari, udang, sotong, hirisan fish ball, fish cake, isi ketam. Tambah garam, serbuk perasa, lada sulah dan biar mendidih
4. Bila mendidih, masukkan sayur sawi dan tomato. Kacau sebentar dan tutupkan api
5. Hidangkan bersama mee kuning yang telah dicelur. Hias dengan hirisan lada merah, daun bawang, bawang goreng, tahu goreng, dan telur rebus




Mee Kari


Bahan-bahan
1 ekor ayam ( rebus ambil air )
tulang ayam ( rebus ambil air )
1 kilo santan
250 gm rempah kari daging
50 g daun kari
garam & ajinamoto
100 gm pati ayam
mee kuning
taugeh
sawi
daun bawang
isi ayam ( disiat2 )
isi kerang
isi udang

Bahan Dikisar
500 gm cili merah dibuang biji
300 gm bawang merah
100 gm bawang putih
50 gm halia
50 gm lengkuas
200 gm serai
100 gm buah keras
100 gm udang kering

Caranya
Panaskan minyak tumiskan daun kari & bahan-bahan yang dikisar , rempah kari sehingga garing. Masukkan air rebusan , santan , garam, ajinamoto & pati ayam. Akhir masukkan 2 paket tauhu poh yang dipotong dua.






MEE KARI KERANG
FROM AIN'S KITCHEN


(HIDANGAN MEE KARI INI IALAH UNTUK 6 - 8 ORANG)

Bahan Utama: (Untuk kuah kari nya) - Untuk ditumis
Satu senduk minyak masak
10 ulas bawang merah - ditumbuk halus
10 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 bungkus kari BABA's - bancuh dengan sedikit air, jadikan pes
1 sudu besar cili blender
Daun kari (suka hati banyak mana, jangan penuh periuk sudah!)
3 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
Sebiji kelapa, ambillah santannya dan perahan kedua (pls refer to my tips)
600 gm udang basah (kopek kulitnya dan bersihkan, KULIT tu diBLENDER, ambil airnya)
1 kilo kerang (kalau tak mau kerang, boleh ganti dengan udang kering)
3 biji kentang - potong kecil-kecil
Tauhu kering (yg bila dimasak, nampak terapung dalam kuah)
1 bungkus fish ball (potong kecil-kecil)
2 keping fish cake (potong kecil-kecil)
Garam secukup rasa
Serbuk Perasa (Ajinomoto)
½ kilo sawi
(PERHATIAN: Saya sengaja masukkan sawi sekali dalam kuah, untuk jimatkan masa)

Bahan-bahan sayuran:
1 bungkus Mee kuning (dicelur)
50 sen taugeh (dicelur)
3 biji telur (direbus dan dipotong 2 atau 4, ikut suka)
2 keping tauhu (digoreng, kemudian potong kecil-kecil)
Daun sup/daun bawang (dipotong halus-halus)
Cili merah (dimayang halus)
Bawang goreng
Daun pudina (untuk lebh "ummpph")

Bahan option:
Ayam goreng yg dicarik-carik.

Directions:
1. Tumis bawang merah & putih sehingga naik bau. Masukkan pes kari, cili blender, daun kari, buah pelaga dan bunga lawang. Setelah semua bahan tadi ditumis hingga bau wangi, masukkan santan cair & kentang.
2. Biarkan sekejap. Kemudian masukkan juga udang basah, udang kering (jika ada), kerang, fish ball, fish cake,air, blender kulit udang dan biarkan dengan api yg sederhana.
3. Setelah kentang empuk, masukkan garam, santan pekat, serbuk perasa dan tauhu kering serta sawi. Kacau sehingga mendidih. Matikan api.
4. Sementara menunggu bahan-bahan untuk kuah masak; sambil tu bolehlah kita celur kan mee dan taugeh.
5. Telur pun mesti telah siap direbus. Kalau ada ayam goreng, carikkan sebagai hiasan dengan bahan-bahan lain.




MEE KARI
- amin_24000 -


BAHAN-BAHAN:
350 g (5 cawan) mi kuning - dicelur dan ditoskan
200 g isi kerang
150 g isi udang
250 g dada ayam - dipotong kecil
600 g (6 pokok) sawi dipotong kecil dan dicelur
200 g taugeh - dicelur
200 g (2 keping) tauhu - dibakar dan dipotong dadu
500 ml (2 1/2 cawan) santan cair -diperah drp 1/4 biji
kelapa parut diambil santan
650 ml (3 1/4 cawan) air
30 g (3 ulas) bawang merah }
10 g (2 ulas) bawang putih } ditumbuk lumat
20 g (2 cm) halia }
40 g (4 sudu makan) rempah kari dijadikan pes
3 sm kayu manis
3 biji bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
300 g (2 biji) tomato
5 g (2 kpg) asam keping
10 g (3 tangkai) daun kari
15 g (3 tangkai) daun ketumbar - dihiris
20 g (2 sudu makan) minyak sayuran
3 g (1/2 sudu teh) garam

CARA CARA
1.Tumiskan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang,pelaga,bawang merah,bawang putih dan halia sehingga kuning atas api rendah
2.Masukkan pes rempah kari dan daun kari. Tumis hingga harum
3.Masukkan ayam dan gaul dengan rata. Masukkan sedikit air. Tutup dan masak di atas api sederhana selama 5 minit
4. Masukkan udang dan kerang, asam keping, santan , air dan garam. Biarkan ia masak beberapa minit. Masukkan tomato kemudian tutupkan api . Untuk menghidangkannya, masukkan mi, taugeh, sawi dan tauhu di dalam mangkuk. Kemudian tuangkan kuah yang panas keatasnya






Mee Kari Dee
Sumber : Puteri Dee


Bahan-Bahan
1 peket mee kuning
1 ikat sawi
1 mangkuk taugeh
4 keping tauhu - digoreng
Sedikit daun sop daun bawang
bawang goreng
1 mangkuk daging - dipotong kecil2
1 mangkuk udang
1 kotak santan (200ml)
2 mangkuk air (tambah kalau kurang)
2 sudu besar tomato sos
1 sudu besar tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
1 sudu besar gula
Garam
Serbuk perasa

Bahan-bahan kisar
2 labu bawang besar (yg size sederhana)
3 ulas bawang putih
1/2 cm halia
1 peket kecil serbuk kari ayam/daging adabi (50sen)

Cara-cara
1. Tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan daging, boleh ditambah dgn ayam, sotong, atau fishball.
3. Tutup periuk sekejap hingga daging empuk, air daging akan keluar.
4. Kemudian masukkan udang selepas 5 minit, masukkan santan dan masak hingga mendidih kemudian tambahkan air dlm 2 mangkuk bersama dengan tepung jagung, kacau sekejap dan boleh masukkan tomato sos tadi. Tambahkan garam, serbuk perasa dan gula.
5. Panas kan air hingga mendidih. Mee kuning dicelur dlm air yg mendidih sebentar dan angkat, di dlm periuk yg sama, celur taugeh dan kemudian sayur sawi.

Nota :-
1. Time nak makan tu baru dibubuh sayur2 yg dah dicelur tadi dan dihias dgn daun sop, daun bawang, cili potong kalau suka, telur rebus, tauhu dan juga bawang goreng.
2. Rempah kari Dee suggestkan pakai brand adabi, kalau pakai rempah lain tak best lah. Ini utk mee kari. Kalau masak lauk kari biasa Dee akan pakai brand allagapas atau pun babas.






Mee Kari Ummpph
Sumber : Mak Lang


Mee kuning – dicelur dulu

BAHAN KUAH :
Bwg putih } ditumbuk halus
Bwg merah }
Rempah 4 sekawan } kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih
Kari ikan + kari daging + cili kering } jadikan pes
Udang hidup } direbus dan diblend isinya, kulit udang tu juga blend dan buang hampas
Kerang
Santan pekat
Santan cair
Daun kari
Taupok – option (kalau ada lagi bagus)
Fish cake/fish ball
Asam keping

BAHAN HIASAN :
Daun sup/bwg
Bwg goring
Cili merah
Telur rebus
Sawi/Taugeh - dicelur
Ayam } ayam ni digoreng dahulu dan siat ambil isinya
Sambal tumis kosong / cili jeruk

CARA :
1. Tumis bwg yg ditumbuk tadi bersama rempah 4 sekawan hingga wangi.
2. Masukkan rempah kari tadi dan daun kari, biarkan sekejap hingga wangi.
3. Masukkan santan cair bersama pes udang yang diblend tadi.
4. Masukkan fish cake/fish ball, kerang, taupok, campakkan asam keping dan masukkan garam.
5. Dah mendidih masukkan santan pekat, tunggu hingga masak dan tutup api.

TIPS :
1. Ayam tu JANGAN dimasukkan didalam periuk ketika memasak kuah, cukup sekadar menaburkan isi ayam itu ketika ingin menjamu selera. Kalau letak rasa macam kari ayam plak...tak besshhhh!
2. Nak sedap, letak sambal tumis kosong dan cili jeruk…..kuah tersebut akan menjadi kemerah2an….memang umppppp!!!!! Sambal ni buat macam kita buat sambal tumis tuh…pekat2...
3. Mee kari sedap kalau ada kerang didalamnya tp bagi yg alah tu takperlah..ignore jer.






Mee Kari Kawin
Sumber : Jeni


Bahan-bahan
Minyak untuk menumis
2 ulas bawang besar
4 ulas bawang putih
5 cm halia
5 sudu makan bukit rempah kari
3 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
3 cm kulit kayu manis
1 ekor ayam dipotong kecil-kecil
2 kotak santan segera yang kecil tu dibancuh dengan air
1 biji keledek warna oren sebesar penumbuk perempuan :)
Garam dan gula secukup rasa
Mee kuning dicelur
Tauhu kering
Bebola ayam
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Telur rebus
Cili hijau
Cili merah

Cara membuatnya
1. Panaskan minyak di dalam periuk.
2. Kisar bawang merah, bawang putih dan halia.
3. Rebus keledek dengan air yang mencukupi. Setelah empuk kisar hingga hancur bersama air rebusannya.
4. Tumis bahan-bahan kisar beserta dengan bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis.
5. Setelah naik bau, tumis bersama rempah kari.
6. Setelah pecah minyak, masukkan ayam, bebola ayam dan santan.
7. Apabila sudah hampir masak masukkan tauhu kering. Masak hingga daging ayam empuk.
8. Perasakan dengan garam dan gula.
9. Bubuh mee ke dalam mangkuk. Tuang kuah kari beserta ayam, bebola ayam dan tauhu kering. Taburkan daun sup, daun bawang, bawang goreng, telur rebus, cili hijau dan cili merah.






MEE KARI YANGMAZNI


Ingredients :
5 shallots
2 to 3 garlic
1 inch ginger
chillie paste (optional. If you prefer the mee to be hot, then add some)
>>Blend all the above ingredients

3 tablespoons curry powder ~ made into paste
1 tin coconut milk
chicken fillets/prawns/squids/fish cakes or whatever you wish (I used prawns and chicken balls)
salt
sugar (optional)
zeal (optional)
fresh noodles (if it's not available, you can just boil the spagetti with a bit of tumeric to give it a yellowish color)
vegetables of your choice (for example, bean sprout and chinese cabbage) ~ blanch for a little while
For garnishing : fresh red chillie, chopped spring onions and fried onion

Method :
1. Heat oil and add in the blended ingredients. Fry till fragrant.
2. Add in the curry paste and continue frying.
3. Pour in the coconut milk and let it boil.
4. Add in the chicken fillets/prawns/squids/fish cakes or whatever you wish.
5. Let the gravy boil on slow fire. Add in salt, sugar and zeal.
6. To serve : Place the fresh noodles in the serving bowl. Arrange the blanched vegetables, then pour the gravy on top. (I added half a boiled egg) Sprinkle with spring onions, fried onions and sliced red chillie




Mee Kari Special
Oleh : Normala Binti Mohd Khir


Hidangan untuk 4 orang.

bahan-bahan :-
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
2 batang serai
1 inci halia
Sepekat helba
1 1/2 biji santan pekat
1 biji santan cair
4 biji telur ayam rebus
Kerang,Udang,Isi ayam
Fish cake,fish ball
Tahu goreng,Sawi,tougeh,cili merah
Serbuk cili, serbuk kari
Garam & Serbuk Perasa.

Cara Membuatnya
Kisar bawang putih,merah,halia & serai,kemudian panaskan minyak.Tumiskan kesemua bahan yang telah dikisar sehingga naik bau,masukkan helba biarkan seketika. Setelah itu masukkan serbuk kari & cili serta sedikit air .Kemudian masukkan kerang,tahu goreng,fish cake,fish ball,udang, garam, serbuk perasa, dan kemudian sekali masukkan kesemua santan. Sawi & tougeh hendaklah dicelur saja.Ayam direbus lalu dicarikkan isinyer. Selamat mencuba....



MEE KARI SEAFOOD KAK ZANA

Bahan-bahan
4 sudu penuh penuh serbuk kari ayam dicampur air buat pes - ku guna babas
2 sdb cili mesin/cili boh -optional
1 atau 2 kotak santan - depend on suka pekat ke tak
1/2 cwn air asam jawa - ni adjas ikut tekak le
garam dan gula sesedap rasa
200 gm udang sederhana besar - buang kulit tapi kulit dan kepala di amik, direbus dan blend amik airnya. udang plak letak sebelah dulu yek, later taruk dlm kuah.
1-2 kg kerang direbus dan dibuang kulitnya
1 pek fishball - dipotong 3 atau 4
1/2 pek fish cake - potong
kacang panjang seikat kecil potong abt 1cm to 1.5cm
6 ketul taufuk (tauhu kering)
2 ekor ketam fresh
daun kari

Bhn blend
1 labu bawang besar
2 batang serai
3 ulas bawang putih
2 cm halia

Bhn hias
taugeh
telur rebus
sawi
cili hijau jeruk
bwg goreng
cili merah

Cara membuat
1) tumis bhn blend dan daun kari sampai naik bau
2) masukkan rempah kari dan cili boh dan tumis sampai wangi dan naik minyak;
3) masukkan ketam;
4)masukkan air udang dan air abt 1 ke 2 liter dan didihkan…
5) masukkan fishcake, fishball, taufuk, kerang pastu perasakan dgn air asam, garam dan gula
6) dah didih masukkan santan dan bior didih slowly kejap
7) pastu baru masuk udang dan kacang panjang. pastu tutup le api. nak sedap lagi masuk skit bawang goreng ngan minyak dia skali so makna kata bawang goreng sendiri le bukan segera

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).