- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Monday, September 8, 2008

Koleh Kacang + Nekbat

During fasting month, we can found a lot of 'kuih' sold at 'bazar ramadhan'.It made us confused which one to chose;rambang mata.With an empty stomach, we tend to buy a lot of food but in the end,we can't finish them all.& during this season,we can see variety of 'kuih'.Some of them were something that we haven't seen or eten b4.Somes come with a wierd name, shape & colour.But one thing for sure,sometimes we can find food that we always wanted to eat b4 but hard to find.
For me,i am bless bcoz' i still can control my 'nafsu makan'.Whenever i went to 'bazar ramadhan',i only bought 1 or 2 types of kuih & each kuih not more than rm2.Normally i drink hot water during buka puasa (i follow my mom),so no need to buy ready-made cold drinks.For 'lauk',normally i cook.But if i found really mouth watering food,i'll buy only 1 type.
During this time also,as a 'perantau',i really long for kuih usually found at my hometown.So,most of the time,i can find them.I like....Most people have their own favorite during buka puasa,for instant my fiance,he likes sugar cane juice.For me,i have no specific interest in kuih or drink bcoz' i eat them all.But i always long for 'Koleh Kacang' & yesterday i found it at bazar ramadhan near my house.


KOLEH KOLEH
Sumber: Zahrah Roziz

Bahan-bahannya
500 gram tepung kacang hijau
250 gram gula hitam (gula timbang)
100 gram gula pasir
1 kg santan pekat dalam paket, dijadikan tahi minyak
1 sudu makan pewarna coklat (sarsaparilla liquid brown)
500 ml santan kotak
1500 ml air
1 loyang 12 x 12 inci disapu sekelilingnya dengan minyak kelapa

Cara :
Gula hitam dimasak dengan 400 ml air dan ditapis. Kemudian campurkan dengan santan kotak, sedikit garam, gula pasir dan 1500 ml air. Masak sehingga mendidih. Masukkan pewarna, gaul rata dan matikan api. Tunggu sebentar sehingga ia separuh sejuk, baru masukkan tepung kacang hijau. Kacau sehingga adunannya rata dan tidak bergentel. Hidupkan semula api yang sederhana. Kacau perlahan-lahan. Diperingkat ini, adunannya akan meletup-letup. Sapukan sedikit minyak kelapa, supaya kuihnya kelak akan cantik dan berkilat. Kacau lagi sehingga matang dan sebati. Matikan api. Masukkan adunan kedalam loyang, ratakan. Sapukan sedikit lagi minyak kelapa diatasnya dan tabur rata dengan tahi minyak. Biarkan ia sejuk baru dipotong.

Panduan:
Tepung kacang hijau yang digunakan, adalah sama dengan tepung kacang hijau untuk Tepung Gomak. Minyak kelapa yang digunakan, adalah minyak yang terdapat setelah membuat tahi minyak.

Nota dari saya:
1) Saya suka gunakan gula melaka instead of gula hitam (krn lebih lemak).
2) Anda boleh membuat sendiri tpg kacang hijau tu. Kacang hijau dibersihkan lalu dicuci/bilas dgn air dan toskan hingga kering. Sesudah tu sangai (goreng tanpa minyak) di dalam kuali hingga kacang tu bertukar warna keperang-perangan lalu diangkat. Kisar hingga halus. Hah..siap digunakan. Kalau nak ringkas, beli je yg dah siap tapi mahal sketlah harganya!
3) Tak perlu bubuh pewarna coklat jikalau setelah tpg k.hijau tu dibancuh, warnanya dah cukup gelap.
4) Kalau nak lebih sedap, gunakan santan pekat asli yg diperah dari kelapa putih parut.
5) Untuk membuat tahi minyaknya, santan pekat tu hendaklah dimasak dalam kuali. Pada permulaannya buka api yg agak sederhana besarnya sambil dikacau2 sekali sekala. Bila santan memekat dan 'bergentel-gentel', kecilkan api dan kacau2 lagi sehinggalah akhirnya, ia menjadi tahi minyak yg berwarna perang.




KOLEH KACANG

BAHAN-BAHAN
¼ cawan tepung kacang hijau.
¾ - 1 bji kelapa parut – dapatkan 125 ml pati dan 375 ml kemancar
60 g gula melaka }
30 g gula pasir } dimasak menjadi sirap
1 helai daun pandan}
125 ml air
sedikit garam
sedikit daun pisang – alas piring
Tahi minyak - hiasan
125 ml santan pekat
½ biji kuning telur – pukul rata
pewarna kuning - jika suka

CARA
1. Sediakan tahi minyak
-Pukul telur sedikit, masukkan pati santan, jerang dan masak di atas api sederhana kuat. Kacau sekali sekala hingga pekat dan bergentel dan keluarkan minyaknya.
-Angkat dan asingkan tahi minyak dari minyaknya. Minyaknya digunakan untuk sapru di atas koleh.
2. Masakkan sirap gula melaka hingga pekat sedikit. Angkat dan tapis dengan kain maslin.
3. Bancuh tepung kacang dengan santan kemancar dan bubuh secubit garam.
4. Masukkan sirap gula melaka dan kacau rata.
5. Jerang dan masak adunan koleh dalam periuk tebal. Sentiasa kacau hingga pekat.
6. Angkat dan tuangkan di dalam piring yang beralas daun pisang. Ratakan permukaannya dengan daun pisang atau belakang camca besar yang dicelup dalam minyak.
7. Taburkan tahi minyak di atas kuih koleh.




Kuih Koleh Kacang
Sumber : Lynn Sham

Bahan A
3 cawan pati santan
1 helai daun pandan
Garam
Acuan 10 - 12 inci

Bahan B
300 gm tepung kacang hijau
4 cawan air

Bahan C
450 gm gula merah
1/2 cawan air

Bahan D
1 1/2 cawan pati santan
Garam

Cara menyediakannya
1. Gaul bahan B dan biarkan sekurang-kurangnya 2 jam. Seelok-eloknya semalaman.
2. Masak bahan C hingga gula larut, tapis dan biarkan sejuk.
3. Masak bahan D hingga menjadi tahi (ada perkataan yang lebih sopan tak?) minyak. Ketepikan.
4. Campurkan bahan A, B dan C. Gaul rata.
5. Masak atas api sederhana sambil sentiasa dikacau selama 15 - 20 minit atau hingga nampak agak berminyak.
5. Setelah masak, tuang ke dalam loyang.
6. Taburkan tahi minyak di atas kuih dan biarkan betul-betul sejuk sebelum dipotong.


One thing for sure,during buka puasa,i like 'nekbat'.It is traditional kueh from east coast.It looks like 'kueh baulu' but we can't eat it raw.Nekbat was made of egg & 'tepung beras'.We have to cook it in syrup;sugar, water, pandan leave & 'bunga cengkih'(optional).

"Kuih nekbat merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia, terutama di Pantai Timur iaitu di Kelantan dan Terengganu. Kuih nekbat biasanya disediakan dalam dua fasa. Pada fasa pertama, adunan tepung dibakar dan dimasak sehingga gebu seperti buahulu tetapi tawar dan lebih keras. Kemudian ia akan dijual kepada pelanggan yang akan menyediakannya sebelum dihidangkan.
Pada fasa penyediaan akhir, nekbat ini akan disira dalam air gula dan dibiarkan jelira sebelum dihidangkan berkuah dengan air gula tersebut. Nekbat yang telah disira tidak boleh dibiarkan lama, kerana ia akan menjadi kembang dan hancur. Islah ini juga digunakan bagi menggelar mereka yang bertubuh gempal sebagai seperti nekbat kembang." - Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.


NEKBAT

BAHAN-BAHANNYA:
1 bungkus tepung beras
12 biji telur ayam
gula untuk menyira
daun pandan.

CARA MEMBUATNYA:
1. Tepung beras digoreng dengan api yang sederhana hingga kering. Biarkan hingga sejuk.
2. Telur dipukul hingga kembang dan berbuih.
3. Panaskan acuan tembaga, campur sedikit minyak . Ambil buib telur sapukan mangkuk ayam.
4. Taburkan sedikit demi sedikit tepung beras sehingga pekat. Kemudian masuk dalam acuan dan bakar hingga kuning.

CARA MEMBUAT SIRA:
1. Masukkan dua gelas air dan 10 sudu besar gula pasir ke dalam bekas.
2. Bila air mendidih masukkan daun pandan kemudian masukkan 10 biji nekbat. (10 sudu gula untuk 10 biji netbat.).


NEKBAT
[puansri]

Bahan2:
3 biji telur
3sm beras goreng -nanti diblend dan diayak
2 sm tepung gandum
10 tangkai bunga cengkeh
2 helai daun pandan
300gm gula pasir-untuk disira

CARA:
Pukul telur kembang dan putih.Tapis.Masukkan serbuk beras serta tepung gandum...adunan ini seperti bahulu.

SIRA:
Gula bersama 3 gelas air,bunga cengkih dan daun pandan dimasukkan dalam kuali biar agak pekat baru disira masukkan nekbat...
Saya harap lepas ni ada yang mencuba...ok



NEKBAT
~ Saji Online ~

BAHAN-BAHAN:
1 bungkus tepung beras
12 biji telur ayam
500 gm gula
5 helai daun pandan

CARA MENYEDIAKAN:
1. Tepung beras disangai dengan api sederhana hingga kering. Biarkan ia sejuk.
2. Telur dipukul hingga kembang dan berbuih.
3. Panaskan acuan dan sapukan acuan dengan minyak kemudian taburkan tepung ke dalam adunan telur sedikit demi sedikit.
4.Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar hingga kuning.
5. Untuk siranya, masukkan dua gelas air dan sepuluh sudu besar gula ke dalam periuk. Bila air gula sudah mendidih masukkan daun pandan kemudian masukkan 10 biji nekbat.
* 10 sudu gula untuk 10 biji nekbat.

2 comments:

photonic said...

thank you soo much for this recipe
not only thisr
thankes for all recipe
i'am malaysian but i lved in Saudia A rabia all my live
and my mother and father are died
so i don't knew how to cook malaysian food
thank you for your web
Lutfiah-Makkah
:)

photonic said...

can you translate to english
please
i love eate nekbat
i want to cook it :(


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).