- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Tuesday, September 16, 2008

Dangai

Today,instead of going to bazar ramadhan,i went to pasar mlm near my office. I bought;

Kuih Dangai
Sumber : Leen Omar

Bahan-bahan
1 pkt tepung pulut (500 gm)
3 bj kelapa parut (putih)
2 sb gula putih
gula merah / gula melaka
secubit garam

Cara Membuatnya
1. Gaulkan tepung pulut/kelapa parut/gula putih/garam.
2. Bahagikan 2 bhg.. tekankan bhg pertama dlm acuan/loyang yg dah dilenser ngan butter/minyak kmd taburkan dgn gula merah/gula melaka ikut suka (sorry x de exact sukatan)
3. Tuang bhg ke dua diatas gula melaka tadi & tekan2 sikit supaya mampat & bila dipotong nnt x terlerai.
4. Bakar dlm oven @ 180C hingga nampak kekuningan. Kalau bakar spi nak hangit2 sikit laaagi beshhh :-))



KUIH DANGAI
From: ZabiyahIsmail@pg.slr.com

Bahan-bahannya.
1 cawan tepung pulut.
1 cawan kelapa parut (kalu lebih sikit lagi sedap, kena pula isi kelapa yang muda sikit...)
Sedikit garam.
gula dan air.....

Cara-caranya.
1. Tepung pulut dan kelapa parut tu digaul rata, masukkan secukup rasa garam + air (ini hanya untuk melembabkan sahaja @ untuk melekat-lekatkan je.
2. Kalau tak ada acuan, boleh le guna kuali je.
3. Sapu sedikit minyak & ditabur dengan bahan-bahan tadi lebih kurang 1 @ 2 cm.
4. Lepas itu tabur gula diatasnya.
5. Masaklah sehingga masak kemudian di lipat dua.
6. Begitulah caranya..

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).