Kiriman: Adique
Bahan-Bahan:
2 kilo kerang - dibersihkan
2 batang serai - dititik
1 keping asam keping - basuh
sedikit air
garam
Bahan Tumbuk
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
15 biji cili api Bahan Utk Sos Pencicah
1 labu bawang besar - di dadu kecil
2 sudu kecil cili api kisar
kicap pekat
kicap manis
sedikit air
Cara:
Kerang
Masukkan semua bahan kedalam periuk dan rebus hingga kerang masak.
Sos
Campurkan semua bahan dan kacau sebati.
Kerang Rebus Serai
Kiriman: kame
Bahan-Bahan:
1kg kerang
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1 tangkai daun sup
semangkuk air
sedikit garam
bahan untuk membuat sambal kicap
20 biji cili padi
1 ulas bawang putih
kicap lemak
Cara:
Hiris bawang kecil dan bawang putih.Masukkan ke dalam periuk berisi air yang telah dijerang di atas api.Masukkan serai yang telah dititik(diketuk hingga pecah)dan garam secukup rasa. Apabila mendidih, masukkan kerang yang telah dibasuh bersih. Biarkan selama 7 minit.Masukkan daun sup yang telah dihiris halus ke dalam periuk. Padamkan api.
Untuk membuat sambal kicap
Tumbuk cili padi bersama seulas bawang putih sehingga lumat. Gaulkan bersama kicap.
Cadangan Hidangan:
sedap dimakan ketika masih panas bersama ikan bakar cecah air asam...
KERANG REBUS
Bahan-Bahan:
1kg kerang
2 batang serai
Sedikit lengkuas
air
sedikit garam
3 ulas bawang putih
bahan untuk sos
2 sudu makan nanas parut
2 sudu makan sambal @ sos perasa masam, manis & pedas @ sos cili thai
2 sudu teh air limau nipis
Cara merebus :
1. Rendam kerang dlm air yg sudah dibubuh garam dan bawang putih selama 15 minit
2. Kemudian rebus dengan garam, serai & lengkuas hingga masak..
Cara membuat sos :
Campur kesemua bahan.
1 comment:
looks yummy food is very tasty. hmm yummy yummy
Post a Comment