- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Saturday, September 6, 2008

Kerang Rebus

Last night we ate 'kerang rebus' at a tomyam stall near our house.I always like it.Every time my fiance saw it,he'll instantly asked me whether i want it or not.

Kerang Rebus
Kiriman: Adique

Bahan-Bahan:
2 kilo kerang - dibersihkan
2 batang serai - dititik
1 keping asam keping - basuh
sedikit air
garam

Bahan Tumbuk
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
15 biji cili api Bahan Utk Sos Pencicah
1 labu bawang besar - di dadu kecil
2 sudu kecil cili api kisar
kicap pekat
kicap manis
sedikit air

Cara:

Kerang
Masukkan semua bahan kedalam periuk dan rebus hingga kerang masak.

Sos
Campurkan semua bahan dan kacau sebati.


Kerang Rebus Serai
Kiriman: kame

Bahan-Bahan:
1kg kerang
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai
1 tangkai daun sup
semangkuk air
sedikit garam

bahan untuk membuat sambal kicap
20 biji cili padi
1 ulas bawang putih
kicap lemak

Cara:
Hiris bawang kecil dan bawang putih.Masukkan ke dalam periuk berisi air yang telah dijerang di atas api.Masukkan serai yang telah dititik(diketuk hingga pecah)dan garam secukup rasa. Apabila mendidih, masukkan kerang yang telah dibasuh bersih. Biarkan selama 7 minit.Masukkan daun sup yang telah dihiris halus ke dalam periuk. Padamkan api.

Untuk membuat sambal kicap
Tumbuk cili padi bersama seulas bawang putih sehingga lumat. Gaulkan bersama kicap.

Cadangan Hidangan:
sedap dimakan ketika masih panas bersama ikan bakar cecah air asam...


KERANG REBUS

Bahan-Bahan:
1kg kerang
2 batang serai
Sedikit lengkuas
air
sedikit garam
3 ulas bawang putih

bahan untuk sos
2 sudu makan nanas parut
2 sudu makan sambal @ sos perasa masam, manis & pedas @ sos cili thai
2 sudu teh air limau nipis

Cara merebus :
1. Rendam kerang dlm air yg sudah dibubuh garam dan bawang putih selama 15 minit
2. Kemudian rebus dengan garam, serai & lengkuas hingga masak..

Cara membuat sos :
Campur kesemua bahan.

1 comment:

uno said...

looks yummy food is very tasty. hmm yummy yummy


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).