- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Saturday, September 13, 2008

Sweet - Akok

My favorite kueh every season;akok.It is really sweet but very delicious. Yum...yum.My fiance bought some today for me.It is quite hard to find it here.He managed to find it near his workplace, klang.I'm really satisfied bcoz' the taste is good.I can't wait to go back to my hometown bcoz' u can find this kueh almost every where every day.But i remind u,please don;t eat this kueh & other sweet kueh every time bcoz' i'm afraid u can get diabetes.Hahaha...People said east coast people really like to eat sweet things.May be that's why we look very sweet :)




Kuih Akok
oleh: zaliana


Bahan-bahan ( 36 biji )
5 biji telur
200 ml pati santan
100 ml air
150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera
30 gram tepung gandum
3 helai daun pandan- disiat-siat
2 cubit garam halus

Cara-cara
1. asak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
4. Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.




Akok
Sumber: Majalah Wanita November 2000


Bahan-Bahan:
8 biji telur itik
2 biji telur ayam
1 kg gula melaka
2 cawan tepung gandum
6 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan
1 ½ biji kelapa

Cara:
Telur dipukul sehingga kembang. Kelapa diperah dan ambil santan dua kali sahaja. Gula melaka dilarutkan bersama secawan air dan dicampur tepung. Kacau dan tapis supaya tidak berketul-ketul. Hiris daun pandan dan masukkan bunga cengkih ke dalam bancuhan tepung tadi. Kacau sebati dan tapis. Panaskan acuan baulu dan sapu sedikit minyak. Masukkan sedikit adunan ke dalam acuan dan bakar dengan api arang atas bawah.






Akok
Sumber Fp Hajar


Bahan
5 biji telur
200 ml pati santan
100 ml air
150 gram gula manisan (gula melaka)-boleh kurangkan ikut selera
30 gram tepung gandum
3 helai daun pandan- disiat-siat
2 cubit garam halus

Cara
1. Masak air bersama gula melaka hingga mendidih. Tutupkan api.
*2. Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur,tepung dan daun pandan, gaul rata.Tapiskan untuk menghilangkan ketulan tepung.
3. Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius. Panaskan acuan baulu ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
4. Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.






Akok Huda Versi Terengganu


Bahan-bahan
10 biji telur
1 biji kelapa (ambil 3 gelas santan pekat)
2 gelas gula
1 gelas tepung beras (digoreng sedikit kekuningan)
3-4 helai daun pandan

Cara-cara:
1. Masak gula bersama santan. Kacau takut nanti dia menguwap keluar. Masukkan daun pandan untuk kasi wangi.Kemudian sejukkan.
2. Dalam bekas yang lain, masukkan telur satu persatu ke dalam tepung beras. Gaul sebati.
3. Masukkan adunan gula+santan ke dalam adunan tepung+telur.
4. Kacau sebati dan kemudian tapis. Untuk mengasing yang berketul-ketul.
5. Sedia untuk di bakar menggunakan acuannya atau boleh acuan kuih Chara(agak kecil)






AKOK
resepi mak saya - nhuda -


Bahan-bahan:
10 bij telur
1 biji kelapa (diambil 3 gelas santan pekat)
2 gelas gula (lebih/kurang manis terpulang)
1 gelas tepung beras - digoreng sedikit
beberapa helai daun pandan

Cara-cara:
1. Gula dan santan di masak bersama sehingga gula hancur. Masukkan sekali daun pandan untuk wangi. Sejukkan
2. Dalam bekas lain, masukkan telur saru persatu ke dalam tepung beras. Kacau hingga sebati.
3. Masukkan adunan telur ke dalam adunan gula + santan tadi. Gaul rata.
4. Tapis adunan
5. Bakar

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).