- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Thursday, September 18, 2008

Easy Cornflakes


CORNFLAKES MADU


Bahan A
150 gm butter
90 gm gula kastor
5 s/b madu

Bahan B
150 gm cornflakes [ramaskan sikit]
100 gm bubble rice
100 gm badam cincang panggang

Hiasan
Coklat cair
Coloring rice atau Coklat rice

Cara
1. Panaskan bahan A sehingga butter cair.
2. Masukkan Bahan B dan gaulkan rata.
3. Sudukan dalam paper-cup kecil.
4. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 10-12 minit.
5. Sejukkan dan hiaskan dengan coklat cair dan coloring rice/coklat rice.






Cornflakes Madu Warna Warni
oleh: umi_e


Bahan-bahan ( dalam 60-70 cawan mini cookies )
250gm cornflakes (kotak kecil)
125gm butter (1/2 buku)
1/2 cawan gula perang (tambah kalau suka manis)
5 sudu makan madu (saya guna golden syrup masa ni sebab tak ada madu)
manik warna warni untuk hiasan

Cara-cara
1. Campurkan butter dan gula dan masak atas api perlahan hingga gula larut bersama butter (saya terlebih rajin so masuk microwave je dalam masa 2-3 mins tapi kena kacau setiap min)
2. masukkan cornflakes ke dalam adunan yang dah cair dan masukkan madu (masa ni saya guna golden syrup)
3. aduk sampai rata
4. masukkan dalam acuan dan taburkan manik warna warni dan bakar selam 10-15 mins atau sampai dasar kekuningan (jap je tau)




BISKUT CORNFLAKES BERMADU



Bahan
280 g cornflakes
180 g madu
140 g mentega
100 g hirisan badam, dibakar

Cara
1. Cairkan mentega dan madu kemudian biar sejuk.
2. Gaul dengan cornflakes dan badam.
3. Masukkan ke dalam mangkuk kertas dan bakar pada 150 C selama 10 minit.




CORNFLAKES MADU
- RESIPI OLEH BAYA


Bahan:
90 gram sugar halus,
110 gram butter. (actually butter tu 113g selalunya baya masukkan
semua sahaja sebab nak buang only 3 gram buang karan aja)
6 sudu besar madu/golden syrup

Untuk campuran cornflakes:
120gram cornflakes.
120 bubble rice( yg plain punya bukan Choc)- kita pakai rice krispies
100 gram kacang/badam. ( bakar dulu skit badam tu) kalau kacang
selalunya baya guna kacang yg dalam tin saja.

Cara:
1. Masak atas api sehingga butter,sugar, madu bercampur sebati. Sekejap ja masaknya.
2. Kemudian tuangkan ke dalam campuran cornflakes.
3. Gaul sampai rata bancuhan madu dan cornflakes, sudukan dalam paper cup kemudian bakar
350F selama 11-12 minute.




Biskut Emping Jagung Karamel
Sumber: Majalah Jelita April 1992


Bahan-Bahan:
125 gm mentega
½ cawan gula perang
½ cawan gula halus
½ cawan kelapa parut

3 cawan Kellogg's Corn Flakes
½ cawan campuran kacang (badam, hazel, kacang tanah dan walnat)
1 biji telur

Cara:
Campurkan mentega, gula kastor dan gula perang di dalam periuk dan masak sehingga mentega cair. Masukkan kelapa parut, emping jagung, pelbagai kacang dan telur yang telah dipukul terlebih dahulu. Bulat-bulatkan dan tekan dengan jari sedikit supaya leper. Bakar menggunakan api sederhana 10 minit atau hingga biskut berwarna kuning emas. Biarkan ia sejuk baru diangkat.




CRISPY CORNFLAKE CHOCOLATE


Bahan
280 g cornflakes
180 g madu
140 g mentega
100 g hirisan badam, dibakar
200 g coklat masakan } dicairkan atas 'double-boiler
1 sudu makan lemak sayuran}

Cara
Cairkan mentega dan madu kemudian biar sejuk. Gaul dengan cornflakes dan badam. Masukkan ke dalam mangkuk kertas dan bakar pada 150 C selama 10 minit. Bila sejuk, titiskan coklat cair di atasnya sebagai hiasan.





CORNFLAKES CHOCOLATE MACAROONS (my sis-in-law)
Posted By BRO ROZZAN


Bahan-Bahan
225 gm corn flakes (atau almond flakes)
180 gm choc renchoco/choc chips
175 gm gula halus
3 biji putih telur (saiz yg besar)
1-2 sudu the esen vanilla

Cara-Cara:
Pukul putih telur dgn esen vanilla dan masukkan gula sedikit demi sedikit. Pukul lagi hingga betul-betul pekat (stiff). Setelah itu, masukkan cornflakes dan renchoco/choc chips dan gaul rata-rata. Anda boleh juga masukkan kira-kira 50 gm kacang( srpti badam, walnut, hazelnut, etc). Setelah itu masukkan ke dalam acuan cupcakes yg kecil dan bakar hingga masak dan rangup dgn suhu ketuhar sekitar 140 darjah Celsius selama kira-kira 20-30 minit (tergantung kpd ketuhar anda).

Note:
My wife omitted the choc chips. She just grated some chocolate over the mixture. Also since our children like it plain, we didn't put any nuts. It's worth trying. Tasted alittle bit like Kellogs cornflakes frosties. (cornflakes bersalut gula)






CORNFLAKES MACAROON



Ingrediants :
230ml egg whites
500g icing sugar
1/4 tsp cream of tartar
1 tsp vanilla essence
100g Kelloggs cornflakes
140g (or more) Hershey's semi-sweet chocolate chips

Method :
Whisk eggs whites for a few seconds. Add in icing sugar a little at a time. Followed by cream of tartar and vanilla essence. Whisk again until mixture forms a STIFF peak. Use a spatula to fold in cornflakes and mini chocolate-chips. Spoon mixture into papercups and bake at 170deg.C for 30 mins or until done. Store in an airtight container.




Cornflakes Kacang Potong
Sumber: Majalah Jelita Mei 1987


Bahan-Bahan:
100 gm coklat
25 gm sultana
25 gm walnut
75 gm cornflakes

Cara:
Patahkan coklat dalam mangkuk tahan panas dan letak dalam periuk berisi air. Didihkan air dan biarkan coklat itu hancur. Kacau sekali-sekala. Hancurkan cornflakes dalam beg plastik. Ketepikan. Campurkan sultana, walnut dan cornflakes ke dalam coklat. Kacau perlahan-lahan. Ini mungkin mengambil masa lama tetapi terus kacau. Sapu dulang 12 cm segi empat dengan sedikit minyak, tekan adunan cornflakes ke dalam dulang. Letakkan dulang itu dalam peti sejuk supaya keras. Bila adunan menjadi keras (kira-kira sejam), keluarkan dulang daripada peti sejuk dan potong panjang-panjang. Untuk mudah memotong, celupkan pisau dalam jag air panas. Simpan potongan ini dalam bekas kedap udara.




Biskut Cornflakes
Kiriman: aziemah


Bahan-Bahan:
3 cawan oat
1 cawan gula halus
1 buku mentega
4 sudu golden syrup
350 gm emping jagung

Cara:
1. Pukul mentega dan gula, masukkan golden syrup.
2. Masukkan oat dan kemudian masukkan emping jagung. Gaulkan sebati dan masukkan ke dalam acuan cawan kertas. Kemudian bakar sehingga masak.




Biskut Cornflakes
[hanis00]


Bahan-bahan
1 buku buttercup
1 1/4 cawan gula - resepi asal 1 1/2 (hanis kurangkan sebab tak tahan manis)...* speed kurangkan lagi jd 3/4 cawan aje
3 cawan Quaker Oats
1 sudu teh esen vanila
1 kotak kecil Cornflakes (180gm)
- Cornflakes ni dipanggang dulu dlm oven selama 7-10 minit, suhu 170 (utk maintain krangupan Cornflakes)
- Biarkan suam sebentar baru masukkan dlm adunan.

Cara membuat
1. Pukul butter dengan gula sampai kembang
2. Masukkan esen vanila, kacau dan kemudian Quaker Oats, kacau sebati
3. Akhir skali masukkan Cornflakes, gaul.
4. Masukkan dalam paper cup,hiaskan dengan ceri dan bakar




cornflakes madu
[shidaaziz]


Bahan-bahan
1. 800gm corn flakes
2. 1 ketul butter
3. 1 mangkuk gula
4. 1 1/2 sudu madu

Caranya
cairkan butter dan gula. bila dah cair, masukkan madu & conrflakes. kacau rata & masukkan cornflakes ke dalam paper cup & bakar.




biskut cornflakes bermadu
[ariesarlia3003]


Bahan2 utame:
1 kotak cornflakes yg sedang tu (leh dpt dlm 60 cawan kertas bergantung pade kepadatan...)
1 botol madu
mentega sikit

Bahan2 kedua:
1 bungkus bijan (yg kecik udahle..)
ceri
1 bungkus kacang hazelnut yg dah dikisar kasar (yg halus pun boleh tapi kurangla tastenyer...biase taruk yg kasar...baru sedap!)
1 bungkus kismis (ni additional jer...x nak pun xpe)

Peralatan:
1 bungkus cawan kertas
dapur gas
oven
loyang

Care2 masak madu:
memule korg masakkan madu tu kat dlm periuk...gune separuh dahle...gune api pelan...n then kalo madu tu dah melegak (kuar buih2...) tarukkan sedikit mentega...agak2la...biase 3 sudu mentega je...pastu kacau...dah masak tutup api...

Care2 membuat:
taruk cornflakes kat dlm bekas plastik...n then masukkan semua bahan2 kedua pulak...peh tu masukkan madu tadi...n kacaula same rate...kalo tak cukup madu tambahla lagi...tapi pastikan masukkan mentega jugak...lepas tu masukkan bahan2 tu kat dlm kertas cawan pulak...n then bakarla...jgn lelame bakar kang rentung pulak...kejap jer...ni untuk kasi cornflakes tu lekat...






BISKUT COKLAT CRUNCH
[hanieliza]


bahan
150 gm cornflake
150 gm coklat buble-rice
400 gm cooking coklat
1 s/b butter
gula warna warni
paper-cup

Cara
1. Cornflake di ramaskan sikit supaya pecah.
2. Gaulkan dengan coklat buble-rice.
3. Cairkan coklat dalam double boiler. Gaulkan dengan butter sampai sebati.
4. Tuangkan coklat dalam mangkuk coklat buble-rice dan cornflakes. Kacau rata.
5. Sudukan kedalam paper-cups dan taburkan gla warna-warni.
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.




BISKUT OAT NESTLE CORNFLAKES
- Kacip_Fatimah -


Bahan-bahan:(Anggaran 115 keping)

A:
250 gm mentega atau marjerin
200 gm gula
4 sudu besar madu
1 1/2 sudu teh serbuk kayu manis

B:
150 gm Nestle cornflakes
100 gm oat
100 gm kelapa kering
70 gm hirisan badam
100 gm aprikot kering - dicincang
100 gm kismis

Cara-cara:
1. Dalam periuk, carikan bahan A hingga pekat.
2. Masukkan bahan B dan gaul sebati.
3. Tuang campuran bahan ke dalam acuan tin 4 segi 20 cm x 20 cm yang telah beralas & lengser. Tekan hingga rata.
4. Bakar dalam ketuhar 160'C selama 45 minit & biarkan selama 20 minit.
5. Potong mengikut bentuk yang disukai.






Peanut Butter Cornflakes Crunchy Bar


INGREDIENTS
1 cup light corn syrup
1 cup white sugar
1 cup smooth peanut butter
10 cups cornflakes cereal

DIRECTIONS
1. Cook syrup and sugar until mixture comes to a boil. Stir constantly; do not overcook.
2. Remove from heat, add peanut butter, and stir until smooth. Pour mixture over cornflakes in a large bowl. Mix until cereal is thoroughly coated.
3. Spread in a buttered 9 x 13 inch pan and press down lightly with buttered hands. When cool, cut into squares.
4. Masak gula dgn corn syrup sampai hancur. Sejukkan. Kemudian masukkan peannut butter. Kacau sebati. Akhir sekali masukkan cornflakes. Gaul rata.
5. Masukkan dlm loyang 12x12, tekan dan padatkan. Kemudian boleh di potong

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).