- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Tuesday, September 23, 2008

Putu Bambu + Putu Piring

PUTU PIRING

Bahan-bahan
400g beras
135g beras pulut
1 camt garam
sedikit air
150-180g gula kabung, dihancurkan
½ biji kelapa parut putih, digaul dengan
sedikit garam

acuan putu piring
kain putih (maslin) empatsegi saiz 12cm
daun pisang sebesar acuan (untuk melapik putu)
pengukus

Cara membuat
Beras dan beras pulut dibasuh dan direndam bersama semalaman. Kemudian dituskan dan dicampur garam. Tumbuk atau kisar hingga paling halus dan ayak. Campurkan dengan air sedikit demi sedikit hingga seperti serbuk roti. Taburkan sedikit campuran atas acuan, isikan dengan hirisan gula. Tutup dengan campuran beras lagi, ratakan dengan kemas. Sediakan sehelai kain dan terbalikkan acuan ke atasnya supaya putu tertinggal di atas kain. Angkat dan isikan ke dalam pengukus. Bila masak, gunakan kain untuk mengangkat putu. Letak kelapa parut dan terbalikkan ke atas sehelai daun pisang. Sajikan.

PUTU BAMBU

Bahan-bahan
259g tepung beras
85-90 ml air
1camt garam
1 ½ cawan kelapa parut putih, disangai sebentar agar keperangan
1 cawan gula kabung, dihancurkan

Cara membuat
Sangai (goreng tanpa minyak) tepung hingga panas. Angkat dan biar sejuk. Gaulkan dengan garam dan tambah sedikit demi sedikit air hingga campuran menjadi seperti serbuk roti (anggaran lembab). Masukkan 1 cawan kelapa parut dan gaul rata. Isikan ke dalam acuan batang buluh sepanjang 8cm. Jangan terlalu padat. Kukus selama 10 min atau hingga masak. Hidangkan dengan gula kabung tadi dan baki kelapa parut (jika suka).


Putu Bambu
Sumber: Masakkan Idaman Melayu 1977

Bahan-Bahan:
259 gm tepung beras (direndang)
1/3 cawan air
1 camca garam
1 ½ cawan kelapa parut
1 cawan gula merah
Hirisan-hirisan pisang masak
Air limau nipis (direnjiskan ke atas hirisan-hirisan pisang)

Cara:
Renjiskan sedikit garam ke atas tepung,gaulkan hingga menjadi seperti serbuk roti. Masukkan 1 cawan kelapa parut & gaulkan hingga rata. Secara berselang-selang sudukan 2 camca. kelapa yang selebihnya & campurkan putu ke dalam suata batang buluh,bergaris pusat 8 cm .Isikan ke semuanya hingga habis. Jika tidak terdapat buluh. Isikan campuran putu ke dalam sebuah acuan bulat yang dialaskan dengan kelapa yang selebihnya. Kukus selama 10 minit, atau hingga masak.Hidangkan panas-panas dengan gula merah & pisang.

1 comment:

alin jinep said...

salam.boleh tak kalau kita gunakan tepung beras n tepung pulut jek..n lama dah saya cari resepi nih...nak berniaga la kat kk..arap arap la menjadik..


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).