- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Thursday, September 17, 2009

Balik Kampung : Cekodok/Cucur/Jemput-jemput Kurma

This is my last post sblom blik kg utk raya. Masa kt kg x sure la bleh post resepi @ tdk sbb rasa2nya kg hubby takde line internet. Kgnya x jauh dgn pantai tp line hp pn x bape clear. Hanya celcom jer yg clear, tu pn bukan seme hp bleh detect coverage dia (klau hp yg branded & canggih tu gerenti dpt line) & kadang2 kna cari area yg dpt coverage (dlm kwsn umah yg same tp x seme sudut coveragenya sama, ada certain2 sudut tak dpt coverage langsung).
Ari ni officially kami dh start cuti raya. Mulanya nk start cuti ari jumaat tp takut jln jam plak ari jumaat tu sbb for sure ramai org blik kg ari tu. Then hubby decide nk btolak lps bsahur, hopefully jln x jam & boleh awal ckit smpai kg. Klau btolak siang, panas, nnti dahaga & lapar kata hubby. Tup2 dgr MTD tak kenakan bayaran tol (free toll) kt lebuhraya karak & LPT starting pkul 12am smpai 5am esok. So hubby ckp blik tgh mlm la, boleh dpt toll free. Lgpn lps ni kitaorg akan singgah kemaman jap, nk amik adik hubby yg duk sana utk blik kg skali. Ari ni berbuka pn beli lauk kt kedai sbb tgh mlm nnti kan dh nk balik, freezer kna la clearkan.
Sambil2 kemas rumah sblom nk ditinggalkn dlm tempoh agak lama, aku buat cekodok kurma utk bekalan tgh jln. Stok kurma msih byk lg, tu yg sempat godak2 cekodok tu. Kt sini aku tepek resepi2 cekodok/cucur/jemput2 kurma yg bleh korang cuba.

Cekodok Kurma
Kiriman: aisyasofea
Sumber: mak mentua
Gambar :
Diamilikku

Bahan-Bahan:
2 cawan tepung gandum (ikut suka pun boleh byk mana tepung)
Kurma (anggaran ikut suka byk mana)
Secubit garam
air
minyak untuk menggoreng

Cara:
Masukkan kurma dan secubit garam dalam tepung. Bancuh bahan tadi dengan air. Biar sedang-sedang bancuhannya, tak terlalu cair tak terlalu pekat. Cedukkan sesudu dan goreng kekuning-kuningan.




JEMPUT-JEMPUT KURMA
Kiriman : Kak Liza
Gambar :
makyer

bahan
10 biji kurma [cincang]
2 cawan tepung gandum
2 s/b gula
air suam secukupnya
minyak

cara
Gaulkan semua bahan dan jemputlah kecil dan gorengkan sehingga kuning keemasan dalam munyak yg banyak.




CUCUR KURMA (for approx. 24 small-sized fritters)
Posted by
N

Ingredients
6 large dates, cut into quarters ( I cut my dates into quarters because I like my fritters small)
1 cup all purpose flour
1 cup coconut milk
Water
A dash of salt

Method:
-Heat oil in pan
- In a large bowl, pour coconut milk into flour. Mix batter well. If batter is still stick, add water until batter is runny, but not too runny lah okay (macam batter cekodok pisang tu, geddit?)
- Add a dash of salt to taste
- Drop a piece of date into batter, and form a small ball shape. Fry until goldenball. Repeat lor.




Jemput-jemput manis kurma
Sumber :
jun yummylicious

bahan
1 cawan tepung
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula
2 sudu besar susu tepung
1/4 sudu teh garam
kurma tanpa biji-sebiji2 atau belah dua
air secukupnya

cara
campur semua bahan kecuali kurma hingga jadi adunan seperti jemput2 biasa. masukkan kurma n goreng macam jemput2 lain tu hingga keemasan.




Jemput-Jemput Kurma
Kiriman: Nur Hidayah
Gambar :
karipapsayur

Bahan-Bahan:
30 biji kurma (dihiris halus)
15 biji kurma (dikisar)
300 grm tepung gandum
2 camca besar susu tepung*
1 biji telur
garam secukup rasa
gula secukup rasa**
secawan air
minyak untuk menggoreng

Cara:
campurkan kurma kisar, kurma hirisan, tepung, susu, garam, gula dan air, kacau hingga sebati. Panaskan minyak dan goreng.

Cadangan Hidangan:
boleh dihidang bersama kopi panas, atau untuk sarapan pagi.

Tambahan:
* susu boleh diganti dengan santan
** gula-tak letak pun takpe




Jemput-jemput kurma
Kiriman: Ina comel
Gambar :
zuraida

Bahan-Bahan:
500 gram buah kurma (dicuci, dibuang biji dan dibelah dua)
4 senduk tepung gandum
Sesudu tepung beras
2 cawan air Sedikit baking powder
Minyak untuk menggoreng
Garam dan gula secukup rasa

Cara:
Campurkan air, tepung gandum, tepung beras, garam, gula dan baking powder. Gaul sehingga sebati. Masukkan kurma. Panaskan minyak. Goreng hingga kekuningan. Sedia untuk dihidang.



JEMPUT-JEMPUT KURMA
Kiriman-awin

Bahan-bahan
250gm Kurma buang biji dan potong 6(apa-apa jenis, adalah lebih baik jenis yang kering dan sedikit keras/liat)
150gm tepung gandum
100gm tepung beras
5-6 sudu makan tepung goreng pisang
1/2 sudu teh garam
1/4 sudu teh baking powder
1 biji telur
4-5 sudu makan gula merah (jenis castor, bukan gula timbang)

Caranya
satukan bahan tadi dan adun dengan menggunakan sedikit air panas + air masakanggaran tahan tangan menggaulnya.
tunggu 5-8 minit baru digoreng dalam minyak banyak.


1 comment:

en_me said...

sodappnyerrr.. ehehe


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).