Mcm biasa, operasi di tgh mlm & di subuh hari. Tgh mlm (as usual lps isyak) operasi tat gulung. Nsib baik hubby nk tolong...dia gentel2kan jem nenas (dulu aku slalu buat sndiri jem nenas tu tp this time beli yg siap jer sbb malas nk buat)..gebu sungguh tat gulung aku...thanx to mamafami sbb hasilkn resepi yg sedap & mudah utk diikuti..Subuhnya plak aku taram tat dahlia plak...kak liza punya cara...kebetulan jem nenas yg dh dibulat2kan oleh hubby ku mlm td byk lagi, aku buat la jenis ni plak, baru ada kelainan wp rasanya lebih kurang sama...bukan org tau pn kan...
PINEAPPLE TART
Source : Baya and copied from Cek De Sam's Fotopages copied from mamafami's fp
Ingredients :
226g butter, at room temperature (I used margarine)
1 egg yolk
1 teaspoon vanilla essence
1 tablespoon sugar
2 tablespoons (heap) cornflour
2 1/2 tablespoons (heap) custard powder
1 tablespoon milk powder
2 1/2 cups flour
Topping :
1 egg yolk
a few drops of yellow coloring
Filling :
I used the ready made pineapple jam
Method :
1. Cream butter, egg yolk, vanilla essence and sugar. I didn't use my mixer.
2. Add cornflour.
3. Add custard powder.
4. Add milk powder.
5. Finally add enough flour until a soft dough is formed.
6. Place a bit of dough into the cookie press mould. Pipe out the dough about 2 inches length.
7. Place the filling on top and roll. Arrange on the baking tray.
8. Bake in a preheated oven at 175 C for 20 - 25 minutes.
TAT DAHLIA
Sumber : Kak Liza
Bahan
60 gm butter
190 gm majerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
Jem Nenas..
boleh dibeli dikedai bahan kueh/kek
atau..
1 biji nenas ] blend dan masak sampai pekat baru + gula
1/2 cawan air ]
1 cawan gula
Bahan Glaze/pengilat
2 kuning telur
2 s/kecil air
pewarna kuning
Cara.
1. Gaulkan butter,majerin dan gula supaya rata.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan.
4. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5. Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan. - Aku guna acuan dahlia
6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
7. Letakkanjem nenas diatas adunan dan gulungkan.
8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas.
9. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment