- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Tuesday, September 15, 2009

Ketam Percik & Ketam Lada Hitam

2 menu berasaskan ketam yg tlh kami kerjakan utk buka puasa & sahur semlm. Utk buka pose aku buat ketam percik & utk sahur aku masak ketam lada hitam. Terpaksa masak 2 kali sbb ketam percik abis licin masa berbuka. Kebetulan dlm freeze ada ketam & ayam jer, hubby plak tak nak mkn ayam utk sahur, so aku balun masak ketam jugak la. Nak masak percik lg dh malas. Masa plak terhad, masak cincai2 je la, so aku masak ketam lada hitam. Time bersahur mkn pedas2 ok gak, baru ada selera (hubby la, aku ni kureng pedas2 tp balun aje la).
Ketam percik tu dimasak sbb dh lama terliur nk mkn lps tengok sheila rosli masak dlm ketuk2 ramadhan (masa tu tak salin resepi, konon2 boleh ingat, last2 lupa, so godak2 resepi dlm tenet, nasib baik jupe). Ketam lada hitam tu plak menu bidan terjun sbb masa tu dh terfikir nk masak apa dah, google je la pg2 ari kt tenet. Jupe resepi yg paling simple from kak rossya. Resepi sajionline tu mnarik gak utk dicuba tp masa tu tak cukup masa nk rebus ketam (gara2 lambat tjaga utk sahur).


Ketam Percik
Sumber : Majalah Rasa November 2002

Bahan-bahan
500 gm ketam sederhana besar
15 ulas bawang merah - dikisar
1.5 cm halia- dikisar
1.5 cm kunyit hidup - dikisar
10 biji cili merah - dikisar
2 batang serai - diketuk
2 helai daun kunyit
1 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa

Cara
1. Bersihkan ketam. Gaulkan ketam bersama sedikit garam dan serbuk kunyit. Panggang di atas api yang sederhana sehingga 3/4 masak. Angkat.
2. Panaskan periuk, masukkan santan pekat serta bahan yang dikisar tadi. Kacau dalam api yang perlahan.
3. Campurkan daun kunyit, serai, garam dan gula secukupnya. Biarkan mendidih, pekat dan berminyak. Padamkan api.
4. Ambil kuah sedikit dan curahkan ke atas ketam dan panggang sekali lagi di atas api yang perlahan. Setelah masak, hidangkan.



KETAM LADA HITAM
Sumber :
kak rossya

Bahan-bahan
1500g ketam dibelah dua lalu di cuci bersih
2 sudu makan penuh mentega untuk menumis
1 sudu makan bawang putih di cincang
2 sudu makan kicap Sweet Sauce
30g lada hitam di kisar kasar
60ml air
garam dan sedikit gula

Cara-cara
Cairkan mentega di dalam kuali yang panas. Tumis bawang putih sebentar. Masukkan ketam dan serbuk lada hitam. Masak hingga ketam separuh masak. Tuangkan air dan tutup kuali dan biarkan hingga ketam bertukar warna menandakan isinye sudah masak. Masukkan kicap Sweet Sauce , garam dan gula mengikut citarasa anda. Tumis jangan sampai terlalu kering. Hidangkan panas-panas.



Ketam Masak Lada Hitam
Sumber :
sajionline

BAHAN-BAHAN:
2 ekor ketam
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
40 gm halia
1 tangkai cili merah
50 gm sos lada hitam
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 biji telur
1 sudu lada hitam (tumbuk)
1 sudu kecil minyak bijan

CARA MENYEDIAKAN:
1) Rebuskan ketam dan ketepikan.
2) Panaskan minyak, tumiskan bawang putih, bawang besar, halia dan cili yang dihiris halus.
3) Kemudian masukkan sos lada hitam, kicap cair, kicap pekat dan lada hitam. Kacau rata.
4) Masukkan ketam, minyak bijan dan minyak bawang putih.
5) Masukkan garam secukup rasa dan telur yang telah dipukul. Gaul rata dan biarkan mereneh.


No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).