Sebagai pencuci mulut utk buke pose ari ni. Balance jagung manis yg aku masak sayur semlm. Nk buat bubur malas sbb hubby mcm tak nak mkn jer, so aku buat jagung manis cup corn tu la. Hubby suka jagung mcm ni, dia slalu beli klau kuar jln2 kt shopping complex. Klau blik kg pn dia suka beli kt hentian putra, mkn dlm bas. Aku postkan 2 resepi jer kt sini; kiriman nurkasih & hana. Dua2 guna bhn sama jer cuma cara sukatan jer ckit berbeza. Pilih la cara mn yg senang.
Menu utama utk buka pose? Nasi putih + pajeri nenas (beli) + ayam percik (beli). Sblom pose ari tu konon2 btekad tak nk beli mknan kt bazaar ramadhan, nk masak la konon, last2 beli gak...hubby punya keje la ni, konon2 nk jln2 cuci mata kt bazaar, last2 dia ckp, ayang tak payah masak la ptg ni, kita beli jer...tp kami msih sedar diri...beli 1 @ 2 jenis lauk jer; lauk utama & klau takde kuah, beli kuah mcm pajeri tu. Nasi & sayur masak sndiri, air plak buat sndiri gak.
Menu utama utk buka pose? Nasi putih + pajeri nenas (beli) + ayam percik (beli). Sblom pose ari tu konon2 btekad tak nk beli mknan kt bazaar ramadhan, nk masak la konon, last2 beli gak...hubby punya keje la ni, konon2 nk jln2 cuci mata kt bazaar, last2 dia ckp, ayang tak payah masak la ptg ni, kita beli jer...tp kami msih sedar diri...beli 1 @ 2 jenis lauk jer; lauk utama & klau takde kuah, beli kuah mcm pajeri tu. Nasi & sayur masak sndiri, air plak buat sndiri gak.
Jagung Manis
Sumber : nurkasih
Bahan-bahan ( 4-5 orang )
500 gm jagung ( leh dpt dbhgn frozen )- saya guna jagung fresh
2 s b butter
4 s b susu pekat manis ( kemanisn ikut suka )
secubit garam
Cara-cara
1. Kukus jagung dlm 20 minit..lg lama lg sedap :)
2. Jagung dh masak..dlm bekas lain..masukkan jagung yg masih panas2, gaul dengan butter, susu pekat manis dan tabur secubit garam.
3. Sebatikan..dh siap....enak dimakan semasa masih panas2..
Jagung Manis
Sumber : Hana
Bahan-bahan
•1 cwn@cup jagung (biasa ada jual kat pasaraya yg biji2 dlm plastik @ klu rajin kutil ler jagung rebus tuh! hahaha) hana gune jagung tin jerk :D
•1 sudu susu pekat - nk lemak manis lg leh tmbh!
•1 sudu marjerin@butter - nk lebey pon bleh! ikut suka!
•secubit garam
Cara-cara
•kukus jagung hingga masak.
•bila jagung kukus dh masak, masukkan dlm mangkuk.
•masukkan marjerin,susu n garam. gaul sebati.
•siap! boleh la dimakan panas2... klu sejuk marjerin akan mbeku n rasa dh tk sedap! :)
*klu gune jagung dlm tin just panaskan atas kuali nk buh marjerin,susu dan garam secukup rasa yer! pastu ngap!! sonang baitu! ;) klu nk gune microvawe pong bleh!
No comments:
Post a Comment