- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Tuesday, September 29, 2009

Goreng Kacang Panjang + Hati & Pedal Ayam

Hubby tak blik ari ni, tidur kt site...so utk dinner aku masak sempoi je la utk mkn sorang...resepi 2in1; goreng kacang panjang bersama hati & pedal ayam (feveret aku sepjg zaman nih)...aku masak cara aku, resepi cincai2 jer..nk resepi lain, jengok2 la kt bawah2 nun...


Goreng Kacang Panjang Bersama Hati & Pedal Ayam
Resepi : Aku reka sndiri
Gambo :
hazila

Bahan-bahan
Kacang panjang - dipotong ikut suka pjg mn pn
Hati & pedal ayam secukupnya - potong kecil2 (tp jgn kecik sgt, nnti hancur)
Bawang putih - diketuk
Bawang besar - dibelah 6/8
Cili merah - dipotong
Kicap lemak manis - jika suka
Garam, gula & serbuk perisa secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara-cara
1. Panaskan minyak dlm kuali. Goreng pedal & hati ayam hingga 3/4 masak (agak2 ler).
2. Masukkan bawang putih, kacau hingga bawang putih naik bau.
3. Masukkan kacang panjang. Kacau lagi.
4. Masukkan kicap, garam, gula & serbuk perisa. Gaul hingga sebati.
5. Akhir sekali masukkan bawang besar & cili merah. Kacau. Biarkan seketika. Siap.
Note : boleh juga klau nak masukkan sedikit air jika mau ia berkuah/jika ia terlalu kering.




Hati ayam tumis kacang
Post by: lestari
Gambo :
zawiyah

bahan2:
4 ketul hati ayam
6 batang kacang panjang
1 biji bawang besar(dipotong 8)
1 batang cili merah(dibelah tengah)
cili padi(ikot kepedasan masing2...)

Cara membuatnya:
1.bersihkan hati ayam td,kemudian digaul dengan sedikit kunyit dan garam...pastikan potong tidak terlalu kecil.
2.goreng hati ayam td sehingga garing,pastikan minyak tdak terlalu byk.
3.kemudian masukkan cili..bawang...kacang panajng td kedlm gorengan tersebut.
4.tambah sedikit bahan perasa(ajinamoto n garam) mengikut rase kemasinan masing2
5.tumis seperti biasa..dan tambh air sedkit sahaja pabila kacang telah masak(jangan terlalu lembik kacang hilang zat kang)




Kacang panjang goreng ngan hati dan pedal ayam
oleh:
putra_yanty

Bahan-bahan ( satu family )
10 batang kacang panjang
3 ketul hati ayam
3 ketul pedal ayam
3 biji bawang putih
4 biji bawang merah
2cm kunyit
3 biji cili padi
garam dan minyak masak

Cara-cara
1.potong kacang panjang, hiris hati dan pedal ayam kecil-kecil. Kemudian, tumbuk kunyit, sebiji bawang putih serta garam. Perapkan bahan yang ditumbuk tadi dengan hati dan pedal ayam yang telah dihiris.
2.Kemudian, gorengkan (tanpa minyak) hati dan pedal sehingga kering. Kemudian, masukkan minyak secukupnya.
3.Sambil menggoreng hati dan pedal tu, hiriskan bawang putih, bawang merah dan cili padi. Bila hati dan pedal tadi dah agak2 keperangan, bolehlah dimasukkan bawang2 dan cili padi tadi.
4.Bila semua bawang tu dah layu, bolehlah dimasukkan kacang panjang. Goreng sehingga kacang panjang tu masak, tapi jgn terlalu lama sangat.
5.Bolehlah dihidangkan untuk satu keluarga.




Hati Ayam Goreng Kicap Kacang Panjang
Sumber :
HaSue

Bahan2:
•200g hati ayam-potong pada saiz disukai-cuci bersih dan toskan
•Kacang panjang-potong dalam 1.5inci
•2 tangkai cili merah*
•5-10 cili padi*
•3 Ulas bawang merah*
•2 Ulas bawang putih*
•1/2 labu bawang besar*
•0.5cm halia*
•2-3 asam gelugor/1 sudu makan jus pekat asam jawa
•Kicap pekat secukupnya-sue guna ayam brand
•Garam dan perasa secukupnya
•1/3 cawan minyak masak untuk menumis

Cara2:
1.Bahan bertanda * ditumbuk lumat-sue letak dalam pengisar bahan kering n kisar terus jer
2.Panaskan minyak dan tumis bahan2 dikisar tadi sehingga naik bau dan garing
3.Masukkan hati ayam dan perlahankan sedikit api. Kacau perlahan untuk mengelakkan hati ayam terlampau hancur.Biarkan jus hati tu keluar supaya hati ayam kurang hanyir.Masukkan asam gelugor/jus asam jawa.
4.Setelah itu,tambahkan sedikit air dan masak sehingga hati ayam benar2 masak..
5.Pastikan air sudah garing sebelum masukkan kacang panjang,garam,perasa..Masukkan juga cili yang dihiris seperti dalam gambar sebagai penyeri masakan.Kacau rata
6.Sebatikan rasa dan padamkan api setelah kacang masak..Selamat mencuba
Note : Jika tak mahu hati ayam tuh hancur,boleh lah direbus dahulu bersama sedikit garam yer.tq k nor :)

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).