- Welcome To My Kitchen -


There is no spectacle on earth more appealing than that of a beautiful woman in the act of cooking dinner for someone she loves.

Thomas Wolfe (1900–1938), U.S. author. The Web and the Rock, ch. 28 (1939).




Daisypath Anniversary Years Ticker

Weight Loss B4 The BIG Day

Sunday, September 6, 2009

Salad Terung Grill

Yum Ma-khuea-yao nama dlm nhs thai, salad terung grill dlm bhs m'sia. Terbelit lidah nk sebut. Ari ni giliran terung plak utk sajian sayuran. Terung pjg 2 biji dlm freeze dh blapuk nk msuk 2 minggu. Byk sgt beli sayur sdgkn aku sorang jer mkn (aku ni mmg lupa diri bila nmpak sayuran yg segar2), last2 blapuk + lupa pn ada. Klau sayuran bdaun tu selain buat lauk, aku slalu gak taruk dlm nasi goreng ke, mee goreng ke. Slalu sgt dh masak terung blada/sambal, ari ni nk masak cara lain plak. Nk masak lemak putih, takde santan. So aku taram je la resepi kak nor ni. Resepi zeera tu pn simple tp dia taruk santan & yg paling bawah tu aku saje gatal2 tgn tepek resepi salad terung dr negara seberang gak; indonesia.


Salad Terung Grill
Sumber :
Kak Nor


Bahan-bahan:
2 batang terung panjang
1 biji telur ~ direbus
2 sudu besar udang kering ~ digoreng sekejap dan toskan
2 ulas bawang putih ~ dihiris atau dicincang
2 bj bawang merah ~ dihiris halus
5 bj cili padi ~ dihiris
3 sudu besar sos ikan
3 1/2 sudu air limau nipis
1 - 2 sudu besar gula
daun pudina ~ k.nor guna daun ketumbar, lagi wangi

Cara-cara:
1. Gril atau celur terung hingga lembut. Pd K.Nor lebih baik gril sbb bau terung lebih wangi kalau kita gril. (boleh gril atas frying pan)
2. Buang kulit (K.Nor tak buang pun) dan potong. Letak atas piring.
3. Campurkan bawang merah, bawang putih, cili padi, sos ikan, air limau nipis, gula dan daun pudina/ketumbar dlm sebuah bekas. (ejjas la rasa dia biar ada masam, manis, pedas dan masin)
4. Tuangkan campuran ni ke atas terung dan taburkan dgn udang kering.
5. Hias dgn telur rebus.

Tips dr pengarang buku: Telur rebus dan udang kering boleh diganti dgn isi ayam rebus yg dicarik2 atau daging.





Salad Terung
oleh:
zeera


Bahan-bahan ( 4 )
•5 biji terung
•1 biji bawang besar
•10 tangkai cili padi
•Sedikit belacan (dibakar)
•1/2 cawan santan pekat (boleh juga digantikan dengan 2 sudu makan mayonis)
•Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
1.Hiris terung tanpa membuang kulit. Gaulkan dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Goreng dan toskan minyaknya.
2.Hiris nipis bawang besar dan cili padi. Gaulkan kedua-dua bahan bersama belacan.
3.Masukkan santan dan gaul hingga mesra. Tuangkan ke atas terung goreng tadi, sebatikan.
4.Sesuai dihidang ketika makan tengahari bersama nasi dan sambal udang...





Salad Terung dan Cukini
Sumber : Majalah Santap
Kiriman :
Ruri


Bahan :
1 biji (200 gr) terung besar
1 biji (200 gr) zuccini besar
Minyak Zaitun
Garam

Sos :
2 sdm Minyak Zaitun
2 biji tomato (200 gr) - cincang kasar
3 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 sdt serbuk cili/paprika
1/4 sdt serbuk jintan
1 biji cili merah - cincang halus
1 sdm gula merah
1 sdt garam
1 sdm jus lemon
1 sdm apple cider vinegar
1/4 sdt serbuk lada hitam

Hiasan :
1 sdm daun ketumbar cincang (kalau suka)
1 sdm parsli cincang

Caranya :
1. Panaskan oven hingga 200°C
2. Buang kulit terung dan zuccini dengan peeler pada jarak 1-2 cm
3. Potong terung dan zuccini, tebal 11/2 cm
4. Sapu kedua sisi bekas potongan dengan minyak zaitun
5. Masukkan terung dan zuccini di atas loyang, taburkan sedikit garam dan panggang selama 30 minit ( jika terung kelihatan kering, percikkan air)
6. Keluarkan dari oven, lalu potong bentuk dadu ukuran 1 cm

Sos :
1. Panaskan 20 ml minyak zaitun dalam kuali, api sederhana
2. Masukkan tomato, bawang putih, serbuk cili/paprika, jintan, cili, gula dan garam
3. Masak selama 10 minit, angkat dan campurkan jus lemon, vinegar dan serbuk lada hitam, gaul
4. Letakan sos ke dlm campuran terung dan zuccini
5. Gaul, tabur daun ketumbar dan parsli, hidangkan panas

No comments:


One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.
Virginia Woolf (1882–1941), British novelist. A Room of One’s Own, ch. 1 (1929).