Ni resepi kpd mrk2 yg suka giler dgn bawang besar bombay tu (mcm aku). Dh lama aku jupe resepi ni tp duk terperuk jer. Semlm jer ada mood nk buat. Kebetulan semlm beli bawang bombay yg saiznya agak besar. Wangi dgn bau bawang...hubby surrender, dia mkn inti jer, tu pn dia asingkn cendawan & cili bengala.
Onion Balls
Sumber : kokibaru
Bahan Utama & Bahan Sos:
5 biji bawang bombay ukuran sedang
2 sdm bawang bombay cincang
1 sdm tepung gandum
1 sdm sos tiram
1 sdm kicap masin/cair
1/2 sdt serbuk cili
1 sdm kicap manis
250 ml air rebusan
2 sdm margerine
Inti:
100 gr cendawan butang - cincang
250 gr daging ayam cincang
100 gr cili benggala merah - potong dadu kecil
1/2 sdt serbuk oregano
1/2 sdt serbuk paprika
1/2 sdt cili
1 sdt garam
3 sdm serbuk tepung roti putih
Cara membuat:
1. Ambil bawang bombay, potong bahagian atas, keruk bahagian tengah hingga berbentuk mangkuk. Asingkan 50 gr bawang bombay yang dikeruk, cincang halus.
2. Buat inti: panaskan margerine, tumis bawang bombay cincang hingga harum, masukkan daging ayam, masak hingga berubah warna. Tambahkan cendawan butang, cili benggala, oregano, serbuk paprika, lada dan garam, masak hingga bahan btul2 masak. Selepas bahan ini hampir sejuk, masukkan ke dalam bawang bombay yang telah dikeruk tadi. Taburkan serbuk roti. Jika suka boleh digantikan keju parut untuk ditabur ke atasnya.
3. Buat sos: Cairkan margerine, tumis bawang bombay hingga harum, masukkan tepung gandum, kacau rata. Tambahkan air rebusan, masak hingga adunan menjadi kental, masukkan lada, garam, sos tiram, kicap masin dan kicap manis, kacau rata.
4. Tuang sos di pinggan berisi bawang bombay, tutup dengan aluminium foil, panggang dalam oven hingga masak.
Onion Balls
Sumber : kokibaru
Bahan Utama & Bahan Sos:
5 biji bawang bombay ukuran sedang
2 sdm bawang bombay cincang
1 sdm tepung gandum
1 sdm sos tiram
1 sdm kicap masin/cair
1/2 sdt serbuk cili
1 sdm kicap manis
250 ml air rebusan
2 sdm margerine
Inti:
100 gr cendawan butang - cincang
250 gr daging ayam cincang
100 gr cili benggala merah - potong dadu kecil
1/2 sdt serbuk oregano
1/2 sdt serbuk paprika
1/2 sdt cili
1 sdt garam
3 sdm serbuk tepung roti putih
Cara membuat:
1. Ambil bawang bombay, potong bahagian atas, keruk bahagian tengah hingga berbentuk mangkuk. Asingkan 50 gr bawang bombay yang dikeruk, cincang halus.
2. Buat inti: panaskan margerine, tumis bawang bombay cincang hingga harum, masukkan daging ayam, masak hingga berubah warna. Tambahkan cendawan butang, cili benggala, oregano, serbuk paprika, lada dan garam, masak hingga bahan btul2 masak. Selepas bahan ini hampir sejuk, masukkan ke dalam bawang bombay yang telah dikeruk tadi. Taburkan serbuk roti. Jika suka boleh digantikan keju parut untuk ditabur ke atasnya.
3. Buat sos: Cairkan margerine, tumis bawang bombay hingga harum, masukkan tepung gandum, kacau rata. Tambahkan air rebusan, masak hingga adunan menjadi kental, masukkan lada, garam, sos tiram, kicap masin dan kicap manis, kacau rata.
4. Tuang sos di pinggan berisi bawang bombay, tutup dengan aluminium foil, panggang dalam oven hingga masak.
No comments:
Post a Comment