BIHUN GORENG
- kak liza -
Bahan-Bahan:
600 gm bihun [rendamkan lembut dan toskan]
200 gm isi ayam [hiris nipis]
200 gm sawi [potong pendek]
250 gm kobis [racikkan]
1 batang carrot [potong halus saperti batang mancis]
3 keping tahu [gorengkan dan hiriskan nipis]
3 s/b minyak
sedikit kicap
garam
air
bahan mesin/tumbuk
10 biji ciliapi
6 biji cili merah
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehinggan wangi.
2. Masukan isi ayam dan kacau rata.
3. Bila nampak masak masukkan garam dan air. Kacau rata.
4. Masukkan kobis, carrot dan bihun. Kacau rata sehingga sebati.
5. Bila nampak bihun lembut masukkan sawi.
6. Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut. Rasakan garam.
7. Bila menghidang, taburkan hirisan racik daun bawang dan daun sup.
Meehoon Goreng
- raidah -
Bahan-bahan:
Meehoon
Bawang putih ~ ditumbuk
Bawang besar/merah ~ ditumbuk
Udang kering ~ ditumbuk
Sedikit udang basah
Cili kering
Cili sos ~ secukup rasa
Taugeh
Sedikit hirisan daun bawang dan daun sup
Sedikit bawang goreng
Garam,gula(secukup rasa) dan sedikit serbuk pati ayam(kalau suka)
Minyak untuk menumis.
Cara penyediaan:
1. Rendam meehoon sementara menyediakan ramuan untuk menumis.
2. Tumis bahan-bahan tumbuk sehingga naik bau.Kemudian masukkan cili dan masak sehingga garing.
3. Masukkan cili sos dan udang. Kacau sebentar lalu dimasukkan meehoon yang telah direndam tadi.
4. Masukkan garam,gula serta serbuk pati ayam. Kacau rata. Kalau meehoon keras,tambahlah sedikit air.
5. Sebelum diangkat masukkan taugeh, kacau rata.
6. Angkat dan taburlah dengan daun bawang/sup dan bawang goreng. Sedia untuk dihidang.
Mee Hoon Goreng
oleh: tulip77
Bahan-bahan ( 15org )
400g mee hoon
100g daging
10 ekor udang
6 ulas bawang putih
4sb sos tomato
2sb sos cili
1sb sos tiram
5sb minyak masak
garam,gula & ajinomoto
1/2sb cuka
1 cawan air panas
1 batang lobak - potong memanjang dan nipis
kobis - hiris nipis2
200g taugeh
Cara-cara
1. Mee hoon direndam 20minit dan di toskan. Daging dipotong kecil2, udang buang kulit. Bwang putih tumbuk lumat.
2.Panaskan minyak, tumis bawang putih naik bau, Masukkan udang dan daging, gaul rata. Bila nmpak dah kering masukkan sedikit air dan tumis sampai daging lembut, lebih kurang 10minit.
3. Masukkan sos cili,sos tomato,sos tiram,cuka,gula,garam & ajinomoto. Kacau lagi dan rasa apa yg kurang, adjust mana yg patut. Bila rasa dah cukup masukkan air panas.
4. Dah menggelegak masukkan lobak, kobis dan mee hoon. Gaul biar semua sekata. Bila nmpak kering masukkan air sikit2 hingga mee lembut. Rasa jika ada yg terkurang leh adjust skit2 sbb rasa akan kurang bila tambah air.
5. Bila rasa dah ok, masak mee hoon nih lagi 10 minit atau hingga nmpak gebu. Tutup api dan masukkan taugeh,gaul biar sekata. Dalam gambar xda sbb kat umh xda stok taugeh.
6. Hias dgn daun bawang,bawang goreng & lada merah yg dipotong menyerong.
*** Kalau nk mee nih pedas, lepas tumis bwg putih masuk pes lada pastu br masuk udang & daging.
Mihun Goreng Putih
oleh: fidadaud
Bahan-bahan ( 6-8 orang )
*1 bungkus mi (400gm). Rendam dalam 20-30 minit & toskan
*4 ulas bawang putih
*1 sdk garam
1 inci halia
6 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah
3/4 sdb garam
1 sdb serbuk lada sulah
50gm udang kering - kisar halus
300gm daging
200gm udang
200gm fishcake
1-1.25 liter air
carrot - potong halus/ kukur
sawi
daun sup & daun bawang - racik halus
taugeh
Cara-cara
1. Untuk bahan bertanda *: Tumbuk bawang putih bersama garam. Kemudian, tumis sehingga naik bau/garing. Masukkan mi yang telah ditoskan. Goreng sehingga mi agak garing/ nampak kerinting. Ketepikan.
2. Tumbuk halus bawang putih, bawang merah dan garam. Tumiskan sehingga naik bau/garing.
3. Masukkan serbuk lada sulah dan udang kering.
4. Masukkan pula daging, udang dan fishcake.
5. Bila daging, udang & fishcake masak, tuangkan pula air.
6. Bila air mendidih, masukkan mi yang telah digoreng tadi. Bolehlah dirasa tahap kemasinannya. Kalau kurang, tambahkan garam. Kalau suka, masukkan serbuk perisa juga.
7. Kemudian, bolehlah masukkan sayur-sayuran.
8. Taburkan dengan bawang goreng sebelum dihidang. Dan, sangat sedap bila dimakan dengan cili jeruk.
mee hoon goreng lada hitam
oleh: waheedeana
Bahan-bahan ( 1 family )
1 bungkus bihun/mee hoon/mee siam ( Direndam terlebih dahulu )
* 1 biji bawang besar
* 4 ulas bawang putih
* 3-4 sudu besar udang kering ( direndam terlebih dahulu )
( * ) bahan dikisar bersama
1 cawan udang
2 keping tauhu - dipotong dadu ( kecil )
1 paket fish ball dibelah dua
1 1/2 sudu makan lada hitam ( ditumbuk halus ) nk guna serbuk lada hitam pun bole dan pedas ikut suka
3 sudu makan sos tiram
secekak daun kucai - dipotong 2 inci
2 genggam taugeh
1 batang lobah merah- di hiris memanjang
garam, gula dan bahan perasa secukup rasa
minyak untuk memasak
Cara-cara
1. panaskan minyak terlebih dahulu setelah panas goreng tauhu terlebih dahulu sehingga kekuningan. * jgn garing sangat * dan ketepikan
2. masukkan udang kedlm kuali dn masak sehingga kemerahan dan selepas itu masukkan pula bahan kisar dan masak selama 5 minit
3. masukkan fish ball, sos tiram, lada hitam dan gula dan gaul sebentar
4. masukkan pula mee hoon dan gaul rata sehingga masak
5. masukkan tauhu, daun kucai, taugeh dan lobak merah dan masak sehingga siap
6. akhir sekali perasakan dengan garam dan bahan perasa secukup rasa dan sedia untuk di nikmati
Meehoon Goreng Lada Putih
oleh: zana08
Bahan-bahan ( 6 orang )
400 gm meehoon (direndam 30 min)
sedikit daging lembu dipotong kecil
10ekor/lebih udang
1 btg carot dipotong memajang(3cm)
sedikit sawi
4 ulas bawang kecil*
2-3 ulas bawang putih*
2 cm halia*
sedikit garam, serbuk lada putih
daun bwg / hirisan lada merah/bawang goreng untuk hiasan
sedikit minyak untuk menumis
1 cwn air
Cara-cara
1. Kisar bahan bertanda* dan tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan daging, gaul rata, masukkan 1 cwn air, biarkan hingga daging lembut.
3. Masukkan udang dan gaul rata biarkan 2-3 min kemudian masukkan garam dan lada putih.
4. Masukkan carot dan meehoon, gaul rata, sehingga meehoon masak kemudian masukkan sawi., biarkan 2-3 minit.
5. Semasa menghidang taburkan daun bwg/bwg goreng/hirisan lada merah
BIHUN GORENG TAUCU
- kak liza -
Bahan
1 paket bihun [rendam sehinggan lembut dan toskan]
250 gm daging [hiris kecil dan rebus lembut]
1 mangkuk sawi/ sayur kucai
1 mangkuk kobis racik
1/2 batang carrot sagat
1/2 cawan taucu masin
1/2 cawan air
Bahan tumis
3 s/b minyak
3 s/b cili mesin
3 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] tumbuk
Bahan hiasan
1 keping tahu goreng [hiris kecil]
1 pokok daun sup [racik]
1 pokok daun bawang [racik]
2 tangkai cili merah [hiris]
bawang goreng
Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan daging. Masukkan sedikit air dan kacau rata.
3. Bila daging telah sebati masukkan taucu, bihun dan sayuran.
4. Kacau rata dan rasakan garam.
5. Angkat dan haskan dengan bahan hiasan.
Bahan-Bahan:
250 gram bihun, sedikir diremukkan
2 butir telur, buat dadar, iris tipis
8 siung bawang putih, iris tipis
2 buah cabai merah, iris halus
200 gram daging ayam/babi, iris tipis panjang
100 gram udang, kupas
1 sendok makan kulit jeruk purut, iris halus
10 lembar daun kucai, potong ukuran 2 cm
3 sendok makan air jeruk nipis
2 sendok makan kecap ikan
3 sendok makan saus tomat
2 sendok makan gula pasir
2 sendok makan minyak
Cara Memasak:
1. Goreng bihun sedikit-sedikit dalam minyak banyak dan sedang panasnya sampai mengembang dan berwarna kuning kecoklatan, angkat, tiriskan, lalu ulangi sampai bahan habis.
2. Panaskan minyak, lalu masukkan bawang putih, tumis sampai kuning.
3. Masukkan daging ayam/babi dan udang, aduk rata, masak sampai matang dan kering, lalu tambahkan cabai merah, kulit jeruk purut, daun kucai, air jeruk nipis, kecap ikan, saus tomat, dan gula, aduk rata, masak hingga seluruhnya matang, angkat.
4. Letakkan bihun goreng dalam piring saji, lalu tuangkan tumisan daging tadi di atasnya dan taburi dengan irisan telur dadar, sajikan.
No comments:
Post a Comment