This morning b4 my husband went back to klang,he still has time to cook seafood fried rice.He has been planning to cook it since last week.So yesterday morning we went to the market to buy prawn & squid.He put green peas to replace other vege bcoz' he only eat green peas.
- My husband's Recipe -
Bahan-bahan
2 mangkuk nasi putih
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1 biji bawang besar - dipotong bulat
10 biji cili api - diketuk
1 biji telur
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
Seafood - udang & sotong
Kacang peas dalam tin
Garam, gula & bahan perisa
Cara membuatnya
1. Panaskan minyak. Goreng sotong & udang hingga separuh masak.
2. Masukkan bawang putih. Goreng hingga wangi.
3. Masukkan sos tiram, garam, gula & serbuk perasa.Kacau.
4. Masukkan nasi. Kacau rata.
5. Masukkan cili api, bawang besar & kacang peas. Kacau rata.
6. Masukkan sos ikan. Kacau lagi.
7. Akhir sekali, ketepikan nasi ke tepi kuali. Pecahkan telur (Sebelum itu, masukkan sedikit minyak jika perlu). Tunggu hingga telur hingga sedikit kering.Kemudian kacau hingga rata bersama nasi.
8. Sedia untuk dihidangkan. Lebih sedap jika dihidangkan bersama keropok ikan.
Nasi Goreng Seafood
- noorjannah -
Bahan
2 mangkuk nasi putih sejuk
200 gm udang ]buangkan kulit
200 gm sotong ] potong bulat2
1/2 cawan sayur campur
1 biji telur mata kerbau
minyak
garam
salad
keropok
Bahan Tumbuk/Tumis
15 tangkai cili api
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 s/b udang kering
sedikit belacan
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan udang, sotong, sayur campur dan gaaram. Kacau rata.
3. Masukkan nasi dan kacau rata.
4. Masukkan nasi dalam pinggan dan hidangkan dengan telur, keropok dan juga sayur salad.
Nasi Goreng Seafood
oleh: Khayatee
Bahan-bahan ( 3 mangkok nasi )
10 keping kapis / scallop ( potong dua...jika suka sekeping2 pun ok gak)
20 ekor udang (buang kulit & tinggalkan ekornya)
1 ekor sotong yang sederhana besar ( belah dua dan potong ikut suka besarnya)
1 biji bawang besar ( potong dadu)
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
2 cm halia (cincang halus)
6 biji cili padi di tumbuk sederhana halus ( kalau nak pedas boleh tambah lagi)
1 sudu makan sos tiram
garam, lada sulah, sedikit gula jika suka
1 sudu makan perencah nasi goreng cina
minyak untuk menumis
1 biji telur, daun bawang & daun sup yang dihiris
Cara-cara
1. cuci semua seafood dan masukkan dalam mangkok. Campurkan serbuk lada sulah, 1/4 sudu teh gula, sos tiram. Perap seketika.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili hingga naik bau.
3. Masukkan seafood yang diperap tadi. pastikan apinya besar (untuk seal seafood & dalamnya tidak terlalu kering)
4. masukkan nasi, garam, serbuk nasi goreng cina dan gaul rata. Rasa ramuannya. Bila sudah puas hati, ketepikan nasi keliling kuali supaya tengah kuali kosong. Pecahkan telur dan kacau2 sedikit. Gaulkan telur dan nasi. Goreng hingga semuanya rata dan tidak terlalu lembab. Akhirnya masukkan daun bawang dan daun sup. Gaul dan tutup api. Bolehlah dihidangkan......... Selamat mencuba
Nasi Goreng Sea Food
Bahan-Bahan:
4 ekor sotong(dipotong)
10 ekor udang putih(dibuang kulit)
3 biji fish ball(dipotong 3)
1@½ kek ikan
1 biji telur
5 biji cili padi
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih(kecil)
garam sesedap rasa
sedikit minyak
nasi
kicap
Cara:
1. Tumbukkan cili, bawang merah dan putih serta garam. Panaskan minyak.
2. Kemudian masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi kemudian tumiskan sehingga bau naik.
3. Masukkan sotong,udang,fishball dan kek ikan. Kacau sehingga ia mulai masak dan terus masukkan telur. Gaul kesemuanya.
4. Kemudian masukkan nasi dan kicap.gaul sekali lagi sehingga rata dan hidangkan.
Nasi Goreng Makanan Laut
Sumber: Majalah Wanita Ogos 1999
Bahan-Bahan:
3 camca besar minyak
2 ulas bawang merah (dihiris)
1 peket perencah nasi goreng
100 gm udang (dibuang kulit)
100 gm filet ikan (dihiris)
100 gm sotong (dihiris)
2 mangkuk nasi
Cara:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang merah dan perencah nasi goreng sehingga ia terbit bau.
2. Masukkan udang kecil, filet ikan dan sotong. Masak selama 2 minit.
3. Masukkan nasi, kacau sehingga sebati.
4. Hiaskan dengan hirisan timun dan tomato.
5. Hidangkan semasa panas.
Nasi Goreng Belacan Seafood
Kiriman: Norazita bt Samsudin
Bahan-Bahan:
4 biji cabai hijau
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit daging ayam (dipotong kecil)
5 ekor udang
3 ekor sotong (dipotong kecil)
1 mangkuk besar nasi putih
2 sudu besar sos tiram
sedikit belacan
garam secukup rasa
satu sudu kecil serbuk sup
2 sudu kecil gula
sepotong kobis bunga
sedikit minyak masak
Cara:
1. Tumbuk cabai,bawang merah dan putih serta belacan.
2. Panaskan minyak dan masukkan bahan2 ditumbuk ke dalam kuali.
3. Masukkan daging ayam,udang dan sotong.Biarkan ia dimasak sebentar.
4. Campurkan sos,garam,serbuk sup dan gula.Tunggu sehingga 3 minit.
5. Masukkan nasi serta sayur dan hidang.
curried seafood fried rice wif pineapple
oleh: liana_pg
Bahan-bahan ( 3 org )
3 mangkuk nasi
seafood(sy guna udang..ikut suka nk letak bape byk)
150 gm nenas(didadu kecil2)
2 biji telo
100 gm mix vegetables
2 sdb serbuk kari
3 biji bawang putih(diketuk)
1/2 biji bawang bombay(didadu kecil)
1/4 capsicum (didadu kecil)
10 biji cili padi (diketuk)
garam n pepper secukup rasa...
Cara-cara
1. panaskan kuali n masukkan sedikit minyak masak..goreng udang hingga masak n ketepikan dulu..
2. tumis bawang putih n masukkan telor terus kcau2 selama beberapa minit(guna minyak udang td)
3. masukkan nasi,nenas,mix vegetables,capsicum, n bawang bombay..kacau hingga sebati..
4. masukkan udang yg dh digoreng td..then letak garam n pepper secukup rasa..
5. akhir sekali..masukkan 2 sdb serbuk kari n cili padi yg dh diketuk2 td...kacau2 lagi hingga sebati..
6. jika dh cukup rasa tutup api..n sedia utk dihidang
NASI GORENG SEAFOOD
[virgomal]
A
bawang besar
bawang putih
halia
lada merah
lada hijau
* bahan ni semua dihiris halus
B
daging kisar
udang
sotong
fishcake/ fishball
nasi
sayur campur
minyak untung menggoreng
garam
serbuk lada sulah
Cara
1. memula tu panaskan minyak dan kemudian tumiskan bahan hiris...
2. masukkan bahan B satu persatu.
3. bila sumer bahan dah masak baru masukkan nasi...gaul rata.
4. masukkan sayur campur. garam & lada sulah
Shrimp and Vegetable Fried Rice
- marthastewart.com -
Ingredients - Serves 8
1 1/4 cups brown rice
1/2 teaspoon salt
3 ounces sugar snap or snow peas, stems trimmed and strings removed
1/2 cup Homemade Chicken Stock, or canned low-sodium chicken broth, skimmed of fat
2 tablespoons low-sodium soy sauce
2 teaspoons canola oil
8 ounces small shrimp, peeled, deveined, and cut in half crosswise
1 small onion, cut lengthwise into 1/4-inch-thick slices
4 cloves garlic, minced
2 teaspoons grated ginger
6 ounces shiitake mushrooms, stemmed and sliced 1/4 inch thick
2 thin stalks celery, strings removed and sliced thinly on bias
1 carrot, peeled and sliced into very thin half moons
1/2 red bell pepper, stemmed, seeded, and sliced into 3/4-inch-long match sticks
1/8 teaspoon freshly ground black pepper
3/4 cup bean sprouts
4 scallions, trimmed and sliced into 3/4-inch-long matchsticks
1/4 cup watercress leaves
Directions
1. In a medium saucepan, combine rice, salt, and 2 1/2 cups water; bring to a boil. Cover; simmer over medium-low heat until rice is tender and water has been absorbed, about 30 minutes. Remove from heat. Spread rice in a single layer over a parchment-lined baking sheet. Let sit, uncovered, 3 to 4 hours.
2. Bring a medium saucepan of water to a boil. Blanch peas 1 minute. Drain; set aside.
3. In a small bowl, combine chicken stock and soy sauce; set aside. Heat a wok or a large, straight-sided skillet over high heat until very hot. Add 1 teaspoon oil; swirl to coat bottom and sides. Add shrimp. Cook until shrimp have cooked through, 2 to 3 minutes. Transfer to covered bowl.
4. In the same wok, swirl in remaining teaspoon oil. Add onion and garlic; cook 2 minutes. Add 3 tablespoons stock mixture as well as ginger, mushrooms, celery, carrot, bell pepper, and black pepper; cook, stirring, 3 minutes. Add 1 tablespoon stock mixture, sprouts, and reserved shrimp; cook, stirring, 1 minute. Add reserved rice and remaining chicken stock; cook 2 minutes. Stir in scallions and blanched snap peas; cook 1 minute more. Stir in watercress, and serve.
No comments:
Post a Comment