Today,i'm so lazy to cook.Actually i've no idea what to cook.I'm out of idea..So,after seeing Kak Liza's recipe,i've decided to make scrambled egg.So,simple..& most of all,i can enjoy my scrambled egg with egg as usually i made plain scrambled egg when eating with my husband.Remember,he didn't eat vege.
VEGETABLE SCRAMBLED EGG
~ Kak Liza ~
Bahan
5 biji telur ayam
3 urat kacang panjang [potong pendek]
3 biji cili merah [hiriskan]
1 labu bawang besar [hiriskan]
sedikit kobis [potong kecil]
garam
1 biji tomato [hiriskan]
1 sudu minyak masak
Cara
1. Gaulkan semua bahan kecuali minyak dan tomato. Pukul sedikit.
2. Panaskan minyak dalam kuali.
3. Masukkan telur yg digaulkan dan biarkan masak sebentar.
4. Kacau [hancurkan] telur dan biarkan masak agak garing.
5. Angkat dan gaulkan dengan tomato yg dihiriskan.
6. Hidangkan dengan roti atau nasi.
FRENCH BEANS SCRAMBLED EGGS
~ Kak Liza ~
Bahan
3 biji telur [pukul sedikit]
10 batang kacang buncis [potong kecik]
3 tangkai cili merah [hiris]
2 tangkai cili hijau [hiris]
1 labu bawang besar [cincang]
1 biji buah tomato [hiris]
minyak
garam
Cara
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan cili merah &hijau.
2. Bila nampak layu masukkan kacang buncis. Biarkan masak.
3. Masukkan telur dan biarkan sebentar.
4. Kacau telur supaya hancur sikit.
5. Angkat dan hidangkan dengan roti.
Kentang Scrambled Eggs Gravy
Kiriman: Aslinda Abdul Rahman
Bahan-Bahan:
2 biji telur
6 biji kentang sederhana besar
3 lada merah / hijau
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
Asam jawa Lada sulah
Kicap
2 sudu cili giling
Ajinomoto
Garam dan gula secukup rasa
Cara:
1. Kupas kentang dan hiris lah sederhana nipis.
2. Goreng kentang yang telah dhiris. Setelah empuk, kentang tadi boleh lah ditos dan diangkat.
3. Dengan minyak yang sama, pecahkan telur dan kacau sambil menggoreng, ala 'scrambled eggs'. Masukkan lada sulah, jika mahu.
4. Masukkan kicap. Untuk memberi rasa masam sedikit, masukkan sedikit air asam jawa.
5. Masukkan gula, garam dan ajinomoto mengikut citarasa anda.
6. Masukkan kentang yang telah digoreng tadi. Biarkan kentang, telur dan kuah kicap sebati dan masak di dalam kuali.
7. Masukkan lada untuk memberi sedikit rasa pedas.
Scramble Eggs With Prawn
Kiriman: Hanie
Bahan-Bahan:
2 biji telur
50 g mixed vegetable
Sedikit daun bawang
Sedikit bawang goreng
Garam secukup rasa
2 sudu besar minyak 5 ekor udang sederhana besar (dipotong kecil2)
1 ulas bawang putih (dicincang halus)
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit serbuk pati ayam maggie (opt)
Cara:
1) Perap kan udang dengan bawang putih, lada sulah dan serbuk pati ayam selama lebih kurang 15 minit. (Kalau nak cepat tak yah perap pun tak pe)
2) Campurkan telur, mixed vege, daun bawang, bawang goreng dan garam ke dalam mangkuk dan pukul sehingga sebati.
3) Panaskan minyak dan tumiskan udang yg telah diperap tadi.
4) Bila udang dah bertukar warna, masuk kan campuran telur tadi dan kacau sehingga sebati dan masak.
Scramble Egg with Sausage
- sarinah -
Bahan-bahan:
3 biji telur
4 keping roti bakar (seeloknya roti gandum)
2 sudu besar susu rendah lemak
3 ulas bawang putih
Daun bawang dihiris
Sedikit lada sulah/lada hitam
Sosej
Metod:
Panaskan minyak dalam kuali kemudian masukkan bawang putih. Masak sehingga naik bau. Setelah itu, masukkan pula telur. Masak atas api yang sederhana panas. Hancurkan telur kemudian campurkan susu, lada sulah dan akhir sekali masukkan daun bawang. Setelah masak, letakkan telur hancur itu di atas roti. Goreng sosej dan hidangkan bersama dengan roti.
SCRAMBLE EGG
BAHAN:
2 camb mentega
4 biji telur
4 camb susu cair
sedikit garam & serbuk lada sulah
1 camb krim segar/putar
CARA MEMBUAT
1. Pukul telur dengan susu cair, garam dan serbuk lada sulah.
2. Cairkan 1 camb mentega dalam kuali. Bila berbuih, masukkan telur tadi dan kacau cepat-cepat dengan senduk kayu tetapi mesti diketepikan dari api bila separuh telur menjadi kental (masih ada separuh yg cair sedikit).
3. Masukkan baki mentega dan krim, kacau lagi hingga sebati. Telur akan masak dengan kepanasan kuali, tak perlu memasak di atas api kerana telur akan menjadi keras. Utk mendapatkan telur yg lebih halus 'ketulnya', gunakan pemutar 'belon' (balloon whisk).
Scramble egg special
oleh: junjs11
Bahan-bahan ( 2-3 org makan )
3 biji telur dipukul sedikit
2 sudu besar butter
1 tangkai daun bawang dihiris
1/2 biji bawang besar dicincang
1/2 lobak merah dicincang atau dipotong halus
1 cili merah dihiris
3 ekor udang sederhana dicincang(boleh digantikan dengan ayam)
garam dan lada sulah
Cara-cara
1. Pukul telur bersama garam dan lada sulah. ketepikan.
2. Panaskan 1 sudu butter. Tumis bawang, cili dan daun bawang sehingga naik bau. Masukkan udang dan lobak merah. Masak 2-3 min. Angkat.
3. Kemudian masukkan bahan yg ditumis tadi kedalam campuran telur dan kacau sebati.
4. Panaskan 1 sudu butter lagi dan masukkan campuran telur. Kacau rata seperti membuat scramble egg biasa. Angkat dan hidang dengan nasi atau roti.
Baked Scramble Egg
Oleh - buttercup
Bahan-Bahan
*bahan-bahan disedikan untuk 36pcs baked scramble egg
bahan utama :
- roti gardenia
- 8biji telur saiz A
- 2biji bawang besar (dipotong dadu kecil kecil)
- sedikit serbuk lada hitam
- sedikit garam (secukup rasa)
- minyak untuk memasak telur (scramble egg)
bahan hiasan :
- cili merah (5biji)
- cili hijau (5biji)
- 1biji bawang besar (diracik)
Cara Memasak
- kepingan roti digelek nipis, masukkan ke dalam acuan (mangkuk aluminium),(roti akan terbentuk bulat didalam acuan)
- susun roti dalam tray dan bakar roti selama 10min (160 celcius)
- keluarkan kepingan roti daripada acuan, ketepikan.
- sementara roti garing, sediakan scramble egg.
- panas minyak, pecahkan telur didalam kuali dan terus kacau hancur.
- masukkan bawang (potongan dadu), serbuk lada hitam dan garam secukup rasa.
- kacau sehingga sedikit garing.
- ambil kepingan roti, masukkan kedalam \'paper cup\'.
- ambil scramble egg masukkan kedalam kepingan roti,hiaskan dengan
cili merah,cili hijau dan hirisan bawang.
VEGETABLE SCRAMBLED EGG
~ Kak Liza ~
Bahan
5 biji telur ayam
3 urat kacang panjang [potong pendek]
3 biji cili merah [hiriskan]
1 labu bawang besar [hiriskan]
sedikit kobis [potong kecil]
garam
1 biji tomato [hiriskan]
1 sudu minyak masak
Cara
1. Gaulkan semua bahan kecuali minyak dan tomato. Pukul sedikit.
2. Panaskan minyak dalam kuali.
3. Masukkan telur yg digaulkan dan biarkan masak sebentar.
4. Kacau [hancurkan] telur dan biarkan masak agak garing.
5. Angkat dan gaulkan dengan tomato yg dihiriskan.
6. Hidangkan dengan roti atau nasi.
FRENCH BEANS SCRAMBLED EGGS
~ Kak Liza ~
Bahan
3 biji telur [pukul sedikit]
10 batang kacang buncis [potong kecik]
3 tangkai cili merah [hiris]
2 tangkai cili hijau [hiris]
1 labu bawang besar [cincang]
1 biji buah tomato [hiris]
minyak
garam
Cara
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan cili merah &hijau.
2. Bila nampak layu masukkan kacang buncis. Biarkan masak.
3. Masukkan telur dan biarkan sebentar.
4. Kacau telur supaya hancur sikit.
5. Angkat dan hidangkan dengan roti.
Kentang Scrambled Eggs Gravy
Kiriman: Aslinda Abdul Rahman
Bahan-Bahan:
2 biji telur
6 biji kentang sederhana besar
3 lada merah / hijau
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
Asam jawa Lada sulah
Kicap
2 sudu cili giling
Ajinomoto
Garam dan gula secukup rasa
Cara:
1. Kupas kentang dan hiris lah sederhana nipis.
2. Goreng kentang yang telah dhiris. Setelah empuk, kentang tadi boleh lah ditos dan diangkat.
3. Dengan minyak yang sama, pecahkan telur dan kacau sambil menggoreng, ala 'scrambled eggs'. Masukkan lada sulah, jika mahu.
4. Masukkan kicap. Untuk memberi rasa masam sedikit, masukkan sedikit air asam jawa.
5. Masukkan gula, garam dan ajinomoto mengikut citarasa anda.
6. Masukkan kentang yang telah digoreng tadi. Biarkan kentang, telur dan kuah kicap sebati dan masak di dalam kuali.
7. Masukkan lada untuk memberi sedikit rasa pedas.
Scramble Eggs With Prawn
Kiriman: Hanie
Bahan-Bahan:
2 biji telur
50 g mixed vegetable
Sedikit daun bawang
Sedikit bawang goreng
Garam secukup rasa
2 sudu besar minyak 5 ekor udang sederhana besar (dipotong kecil2)
1 ulas bawang putih (dicincang halus)
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit serbuk pati ayam maggie (opt)
Cara:
1) Perap kan udang dengan bawang putih, lada sulah dan serbuk pati ayam selama lebih kurang 15 minit. (Kalau nak cepat tak yah perap pun tak pe)
2) Campurkan telur, mixed vege, daun bawang, bawang goreng dan garam ke dalam mangkuk dan pukul sehingga sebati.
3) Panaskan minyak dan tumiskan udang yg telah diperap tadi.
4) Bila udang dah bertukar warna, masuk kan campuran telur tadi dan kacau sehingga sebati dan masak.
Scramble Egg with Sausage
- sarinah -
Bahan-bahan:
3 biji telur
4 keping roti bakar (seeloknya roti gandum)
2 sudu besar susu rendah lemak
3 ulas bawang putih
Daun bawang dihiris
Sedikit lada sulah/lada hitam
Sosej
Metod:
Panaskan minyak dalam kuali kemudian masukkan bawang putih. Masak sehingga naik bau. Setelah itu, masukkan pula telur. Masak atas api yang sederhana panas. Hancurkan telur kemudian campurkan susu, lada sulah dan akhir sekali masukkan daun bawang. Setelah masak, letakkan telur hancur itu di atas roti. Goreng sosej dan hidangkan bersama dengan roti.
SCRAMBLE EGG
BAHAN:
2 camb mentega
4 biji telur
4 camb susu cair
sedikit garam & serbuk lada sulah
1 camb krim segar/putar
CARA MEMBUAT
1. Pukul telur dengan susu cair, garam dan serbuk lada sulah.
2. Cairkan 1 camb mentega dalam kuali. Bila berbuih, masukkan telur tadi dan kacau cepat-cepat dengan senduk kayu tetapi mesti diketepikan dari api bila separuh telur menjadi kental (masih ada separuh yg cair sedikit).
3. Masukkan baki mentega dan krim, kacau lagi hingga sebati. Telur akan masak dengan kepanasan kuali, tak perlu memasak di atas api kerana telur akan menjadi keras. Utk mendapatkan telur yg lebih halus 'ketulnya', gunakan pemutar 'belon' (balloon whisk).
Scramble egg special
oleh: junjs11
Bahan-bahan ( 2-3 org makan )
3 biji telur dipukul sedikit
2 sudu besar butter
1 tangkai daun bawang dihiris
1/2 biji bawang besar dicincang
1/2 lobak merah dicincang atau dipotong halus
1 cili merah dihiris
3 ekor udang sederhana dicincang(boleh digantikan dengan ayam)
garam dan lada sulah
Cara-cara
1. Pukul telur bersama garam dan lada sulah. ketepikan.
2. Panaskan 1 sudu butter. Tumis bawang, cili dan daun bawang sehingga naik bau. Masukkan udang dan lobak merah. Masak 2-3 min. Angkat.
3. Kemudian masukkan bahan yg ditumis tadi kedalam campuran telur dan kacau sebati.
4. Panaskan 1 sudu butter lagi dan masukkan campuran telur. Kacau rata seperti membuat scramble egg biasa. Angkat dan hidang dengan nasi atau roti.
Baked Scramble Egg
Oleh - buttercup
Bahan-Bahan
*bahan-bahan disedikan untuk 36pcs baked scramble egg
bahan utama :
- roti gardenia
- 8biji telur saiz A
- 2biji bawang besar (dipotong dadu kecil kecil)
- sedikit serbuk lada hitam
- sedikit garam (secukup rasa)
- minyak untuk memasak telur (scramble egg)
bahan hiasan :
- cili merah (5biji)
- cili hijau (5biji)
- 1biji bawang besar (diracik)
Cara Memasak
- kepingan roti digelek nipis, masukkan ke dalam acuan (mangkuk aluminium),(roti akan terbentuk bulat didalam acuan)
- susun roti dalam tray dan bakar roti selama 10min (160 celcius)
- keluarkan kepingan roti daripada acuan, ketepikan.
- sementara roti garing, sediakan scramble egg.
- panas minyak, pecahkan telur didalam kuali dan terus kacau hancur.
- masukkan bawang (potongan dadu), serbuk lada hitam dan garam secukup rasa.
- kacau sehingga sedikit garing.
- ambil kepingan roti, masukkan kedalam \'paper cup\'.
- ambil scramble egg masukkan kedalam kepingan roti,hiaskan dengan
cili merah,cili hijau dan hirisan bawang.
No comments:
Post a Comment